May 31, 2011

so sad, my membership status dekat nuffnang berubah !!!

اسلام عليكم

apa korang buat pagi-pagi ini yer. alhamdulilah selesai semalam hang out dengan family, hari ini ayie nak cerita somthng memngenai nuffnang. ala biasiswa @ penjana keawangan anda sekalian. kenapa ayie sibuk-sibuk nak bagitahu tentang sesuatu ini. by the way, kejap lagi. layan cerita ayie yang semlam dulu ea sini.

okay korang semua dah layan belom. kalau tak nak layan tak per ah. sebab apa itu hanyalah perngkisahan aktiviti ayie semalam shje dengan family. berbalik kepada pokok utama. ayie sebenarnya cerita yang ad member ayie tanya kalao letal iklan advertles tu tak akan mengganggu membership status dekat nuffnang ker? nak tahu jawapan yer lihat gambar bawah ini.

before this status ayie adalah glitterati tapi telah berubah menjadi ordinary (non-exclusive) after ayie letak iklan advertles. 
so jawapan ayie untuk kawan ayie adlah nuffang akan berubah status member itu apabila korang letak iklan lain dalam satu tempat dengan iklan nuffnang dekat blog korang. by the way, bagi ayie depend untuk korang ah nak pilih iklan apa yang sesuai dekat blog korang. ayie rase dah selesa pkay advertles sebab income masuk hari-hari walaopon sikit.wakaka 

kalau korang tidak mahu jadi macam ayie status yer berubah, korang still shje pkay nuffnang itu ya. nuffnang itu okay shje sebab dah ramai mber ayie yang cash out daripada nuffnang cuma ayie shje yang wet yer tak bertambah-tambah.wakakak (letak satu shje iklan dah cukup, jangan tamak macam ayie nie, tak pernah bersyukur). kuikui harap jelas dengan penjelasan ayie nie. see you soon.

May 30, 2011

enjoy hang out with them !!

اسلام عليكم

korang buat apa yer malam nie. alhamdulilah satu hari tadi ayie dapat jalan-jalan dengan family, lagipun umikan tengah cuti sekolahkan? so, timelah nak rehatkan minda dengan family and then ayah pun cuty berniaga hari ini. itu yang satu hari tadi ayie tak mengupdate blog. sorry kepada sesiapa yang tunggu entry ayie yer. (poyo jap, ad ker yang tunggu).

korang tahu tak ayie pergi mane? ayie gerak dari rumah dalam kol 10.00am and terus pergi pasaraya sebab nak cari baju kurung umi, tudung abd selendeng adik ayuie yang perempuan itu. haha semuanya ayie yang uruskan, ayie yang carikan umi baju, tudung and selendang adik siap pin butang sekali tpy yang bayar umilah. abis dekar RM 100.00 ++ tak per, sesekali buat umi rase happy. happy lah sangat kan.

lepas shopping kiteorang semua lepak dekat tepi pantai. sudah menjadi lumrah ayie memang akan lepak pantai tapi sebelum pergi pantai kiteorang beli ah makanan such as cengkodok, jemput-jemput, keropok lekor san pisang goreng beserta dengan ABC. sempat juga ah snap pics dengan family. jom layan kejap pics yang ayie snap. hehe

kiteorang satu keluarga. adik-adik ayie masih kecik lagi cuma ayie shje yang dan beso.wakaka best juga layan mereka ini.
haha. ini adik ayie yang paling nakal dalam family. aduyai, kalau suh pergi sekolah ad shja alsan dia nie. 

cantik tak my sis pakai tudung. wakaka itu kerja aku sebelum keluar rumah. kecian deh loh. tapi hang memang baik pon ngn abg long kan? haha
yang ini memang ensem ah tak boleh nak cakap! haha okay peluk pokok pun jadilah sebab tak ad sape-sape nak peluk dah.wakaka
okay no gambar si kembar sebab mereka meradang shja mase dalam perjalanan tadi. so, memyebabkan tak ad mood nak ambik mereka juga. haha sorry, my twins gambar hang berdua abg long tak tayangkan pon entry kali ni. mahu jalan-jalan lagi dengan family jumaat dan sabtu ini untuk ke MELAKA. yahoo enjoy cuty-cuty macam nie. barulah dapat jalan dengan family. kalau tak ayie shje yang tak dapat ikot sebab busy dengan kuliah. love you all. muahhhhhhhhhhhh

p/s: malam nie nak blogwalking dekat mber yang drop comment dekat entry sebelum ini. nnatikan ya

May 29, 2011

pergh, mantap ah hidangan buat si adik !!

assalamualikum semua..

alhamdulilah dpt bersua lagi.aduyai, semalam seharian ayie tak dapat nak blogwalking sangt sebab busy dekat kedai tolong ayah. agpun umi busy sikit dekat kg ad kenduri kawin dan yasinan. ayie cuma sempat dtng ke bebrapa buah blog shja. incya-Allah esok ayie singgh semua blog sebab hari ini pun masih lagi di kedai ayah tolong berniaga.

seriously banyak yang ayie dah simpan dalam draf cuma tinggal nak publish shje dekat korang semua dan semuanya ad kaitan dengan masyarakat sekarang ini. jgn lupe tunggu ya apa isu yang ayie bawakan. hehe hari ini cuma nak tunjukkan dekat korang yang ayie dapat kek batik daripada kak sam. dia buat special untuk ayie sebab dapat maintain pointer exam and dia lama sudah tidak jumpa ayie. dia duduk dekat singapore. aduyai, dua hari masa tu dia blik kg, dia btkan kek batik and belikan fon. walaopn cikai ayie hargai. love you kak. jom layan gambar.




sedap tak? ini kek batik yang kak sam buat ayie tapi special sikit sebab ad rase macam chocolate dan ad letak milo sekali. pergh rase sedap sgt. korang nak tahu tak kak sam buatkan ayie berape banyak. banyak juga kot, aduyai, tak tahulah boleh abiskan @pon tidak. hehe


banyak tak? kuikui by the way, sape nk buatkan ayie kek batik nie. seriously ayie mengidam nak sangat makan kek batik nie lagi walopon dekat rumah tak makan abis lagi.haha tolonglah buatkan untuk ayie yer.kuikui 

p/s: esok incya-Allah ad entry untuk dijadikan pedoman bersama.

May 28, 2011

apa yang sebenarnya manusia cari dalam kehidupan ??

assalamualikum semua..

apa sedang korang buat pagi-pagi macm gini tai dah kire pagi ker nie macam dh nak mauk tgahhari shje. hehe biaselah kalau ayie lepas subh berjge kejap sampai kol 8.30am and then layan perasaan iaitu tido balik. kuikui itulah aktiviti dihari sabtu nak bt macam mane kena terima jugalah sebab dkt hostel telh tebiasa.

cakap pasal terbiase inikan? adakah manusia boleh mengubah biasa mereka itu seperti daripada seorang yang malas kpada rajin. apa yang boleh ayie katekan adlah nak berubh bila-bila shja boleh cuma tergntung pada niat shje sama ada untuk meningglkan tabiat terbiasa itu @pon tidak. 

okay puas ayie mengarut jom masuk dekat entry sebanr? kuikui sebelum itu macam biaselh klau ayie nie grenty akan keluarkan satu statemnt dulu baru nak ulas. harap korang fham betol-betol ya statement ini.
APA YG KITA CARI?
Manusia ni pelik...?Dia tak nak syg org, tapi nak org syg dia?
Dia tak jujur pada org, tapi nak semua org jujur pd dia?
Dia tak ingat org, tapi nak org ingat dia?
Dia tak nak suka org, tapi nak semua org suka dia?
Dia makan tak nak share dgn org, tapi nak semua org mesti nak share dgn dia?
Dia tak nak kena tipu, tapi dia sentiasa menipu?
Dia tak nak org kata, tapi siang malam dia asyik keje mengata2...
Dia ambil hak org tak pe, tapi marah bila org lain ambil hak dia?
Dia tak nak dengar cakap org, tapi nak semua org mesti dengar cakap dia...
Dia tak tolong org tak pe, org tak tolong dia, dia mengamuk?
Dia baran tak tentu fasal tak pe, org lain mengamuk baru padan muka dia...
Dia cakap tak serupa bikin, ok pada dia, tapi kalau org buat benda yg sama pd dia...marah pulak?
Dia janji tak penah betuL, it's normal katanya, tapi kalau org lain?
itulah realiti manusia. pasti ada sahaja manusia seperti inikan. mereka rase diri mereka shja yang benar dan tiada cacat celanya sehinggakan shbat mereka mengur untuk kebaikan pun shbatnya dimarahi. kitakan sebgai seorang manusia yang sering lalai dan alpa kenalah menerima setiap nasihat itu supaya dapat dijadikan pedoman bersama.

masakan kita tidak boleh menerima pandangan orang lain sedangkan baginda Rasulullah juga boleh menerima pandangan yang diberikan oleh setiap shbatnya untuk kebaikan bersama. oleh itu wahai manusia, jadilah manusia yang boleh menrima stiap teguran dengan lapang dada.

May 27, 2011

pembuatan kerepek terlaris didunia !!

assalamualaikum semua..

malam-malam macamnielah masanya nak tingkatkan ayie punye traffic? sebab apa malam semalam traffic ayie down 50% aw. kuikui biaselah blog picisan mcm nie kena rajin blogwalking disamping ziarah sanak-saudara yang mana patut. lagipun kalo kita datang blog orang incya-Allah mereka pun akan jenguk kita juga tapi dengan cara yang betol lh. hehe

okay puas ah ayie mengarut dan berbalik kepada tajuk entry ayie. kuikui malam nie ayie nak share something dengan korang tengan pembuatan kerepek pisang yang sebenarnya. ini adlah rahsia kerajan keluarga en. rahim tapi cilok kejap untuk kegunaan ramai. bolehlh korang amalkan. kuikui

sebelum ayie bagi tahu rahsianya jom tengok jap kerepek pisang ini. pergh, kalau rase grenty korang nak lagi. sebungkus cuma RM8.00 jer dan sekilo RM15.00.
korang ker? jgn terliuh ea. ini hanya untuk tatapan umum sahaja.kuikui tapi serius memang rangup dan manis. bukan nak memuji cuma bagi ayie yg dh pernah rase memang mcm nielah rasenya. hehe sekarang ayie nk cerita tetnag rahsia nak bt kerepek nie supaya sedap.
pisang tanduk putih
pisang tanduk merah
korang perasan tidak antara dua pisang dekat atas itu. okay gambar first tu adlah pisang tanduk warna putih. kalau korang masak pisang tanduk warna putih ini, lambat sikit nak goreng dan jadi kerepek disamping warnanya dicantik. okay gambar yang kedua pula adlah pisang tandung merah. kenapa merah sebab warna dia kearah oren-oren gitu dan pisang jenis ini senang sikit korang semua nak goreng disamping korang akan dapat warna yang menarik aw. 

okay itu shjelah info yang ayie boleh berikan. korang nak tahu lagi tak macam mane nak kpek pisang tandung dengan cara yang sebenarnya serta senang. nantikan entry ayie untuk hari esok pula. kuikui

masa bukan alasan untuk segalanya !!

assalamualikum semua..

alhamdulilah untuk kaum adam sudah selesai menunaikan tanggungjawab iaitu menunaikan solat jumaat. tapi adkah kaum adam yang tidak menunaikan solat JUMAAT ea sedangkan itu hanya seminggu sekali dan bagaimana pula dengan solat fardhu ye ea pula? adakah dia menunaikan dengan baik sekali dirumah. itu ayie kurang pasti. tepuk dada tanya iman anda.

okay sekarang mase bergurau sudah tamat. kuikui ayie lebih selesa untuk bercerita tetang masa pula sekarang ini. kadang-kadang ad manusia yang menrungut mengenai masa sedangkan manusia setiap hari diberi masa 24jam sehari. manusia perlu sedar yang setiap orang dikurniakan masa yang sama banyak tidak kirelah penoreh getah, pelajar, guru, ahli koporat. nelayan mahupun perdana menteri.setiap orang mempunyai 60saat dalam 1minit atau 60 minit untuk satu jam atau 24jam dalam satu hari tetapi kenapa masih tidak cukup lg. sebelum bercerita panjang jum hayati surah As-Asyr yang bermaksud:
"demi masa sesungguhnya manusia berada didalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran".
Nabi Muhammad S.A.W juga pernah bersabda yang bermaksud:
"rebutlah lima perkara sebelum lima perkara iaitu masa muda sebelum tiba masa tua, masa sihat sebelum tiba masa sakit,masa kaya sebelum tiba masa miskin,masa lapang sebelum tiba masa sibuk dan masa hidup sebelum tibanya masa mati'.
daripada firman Allah dan sabda junjungan kita jelas menunjukkan bahawa masa itu amat penting dan jangan sesakali menjadikan perkara duniawi sebagai alasan untuk kita menunaikan tanggungjawab kita kepada Allah. gunakanlah masa seelok-eloknya untuk kita menyeimbangkan antara duniawi dan ukrawi.

bazirkanlah air matamu demi sesuatu yang pasti !

assalamualikum semua..

salam pagi jumaat semua. almaklumlah tadi malam ayie langsung tidak berblogging and then traffic trun 50% kot.kuang3x abaikan jeah. incya-Allah ayie akan berblogging ag seperti biasa sebab semalam tido awal keletihan. ayie keletihan sebab kopek pisang and one more thing ayie baru laju ayie kopek pisang sekrang ini menggunakan tangan selepas diajar oleh nenek. ada cara yang tersendiri juga ea nak kopek pisang. nanti ayie tunjukkan tutorial untuk kopek pisang nipah sahaja.

wah pagi ini-ini sesuai bt apa ea? menjengah orang ea? ayie memang nk menjengah pun sekejap lagi ni and then terus bt apa-apa yang patut dekat rumah ini sebab umi tengah busy menjahit baju ini. sebelum ayie jalan-jalan dekat blog korang, jom layan ayat ini dahulu.
Titiskanlah airmata kerana dosa yang kau lakukan sepanjang hayatmu denganNya..
Titiskanlah airmatamu ketika memohon keampunan dariNya...
Jangan bazirkan airmatamu dengan mengenang dosa dalam cintamu...
Dan tangisilah pada kebesaran Tuhan Yang Maha Agung kerana DIA yang menghidupkan dan DIA yang mematikan...

wah pagi-pagi lagi sudah ad entry menangis yea. sebenarnya dalam box tu korang semua sudah boleh fahamkan. kadang-kadang kita boleh menitiskan air mata kita tak kala kita dudk sendiri dan memikirkan apa yang akan berlaku dalam kehidupan kita seterusnya dalam ketika kita berdoa selepas solat juga kita akan boleh menangis jika kita berdoa kepada yang kuasa untuk memohon keampunan. 

inilah realiti kehidupan. pohonlah keampunan kepada Allah dengan bersungguh-sungguh. incya-Allah pasti Allah akan mendengar setiap bait-bait doa hambanya.

May 26, 2011

adakah kamu menyangka akan masuk syurga ?

assalamualikum semua..

alhamdulilah ada masa lagi untuk mencoret sesuatu dekat blog ini dan bermesra dengan sahabat-sahabt semua. kuikui sebenarnya kejap lagi ayie nak kena pergi bandar dan cari barang kelengkapan untuk alat jahitan umi. umi nak siapkan baju. kadang-kadang aku terfikir, ya Allah bertapa besarnya pengorbanan seorang ibu yang sanggup melakukan apa sahaja yang penting dapat mebesarkan anak-anak mereka. 

okay selesai sudah entry sahdyu, sekarang masanya untuk ayie kembali kepada tajuk entry. sekarang ini dan macam-macam masalah berlakukan kt dunia ini secara terang mahupun silent. selain itu, tanda-tanda kiamat kecik juga sudah mula banyak yang berlaku masa sekarang ini. okaylah sebelum itu layan dahulu ayat ini ya.
Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah). 

(Surah Al-Baqarah, ayat 214)
daripada ayat itu sudah pasti sahabat semua fhamkan apa yang ayie nak sampaikan. oleh itu, apabila kita ditimpa musibah @pon dugaan kita kena tabah dan redha sebab ini menunjukkan yang Allah sayang dekat setiap hambanya. dugaan ini ad bermacam bentuk, antaranya:
  • Allah bagi kesenangan yang melimpah ruah dekat seseorang itu.
  • Allah bagi kesusahan dekat seseorang itu.
  • Allah bagi kesakitan kepada seseorang itu.
itu adalah antara dugaan daripada Allah. tidak kira orang miskin mahupun kaya pasti ad dugaannya. jadi kita hendaklah selalu ingt kepadanya selain kita perlu ingat akan kematian kerana kematian juga akan menginsafkan kita.

p/s: walau apapun yang berlaku, semua ketuntuan Allah.bila-bila sahaja Allah boleh mwngubah nasib seseorang itu.

kejer makcik memang jaga tepi kain orang ea?

assalamualikum semua..

alhamdulilah pagi-pagi macam gini selalu korang buat apa ea? kalau makcik-makcik dekat area kampung aku nie grenty masih beres-berskan rumah dan mula lah nak bergosip dalam kul 12.30pm. kenapa aku cakap mereka bergosip pada masa tersebut sebab time itulah mereka ambik anak mereka. ambik anak patut pukul 1.00pm tapi dtng awl sikit 12.30pm sebab nak bergosip. haha tak bergitu makcik-makcik. kuikui (gurau sat).

hari ini ayie nak cerita sikit pasal sikap manusia yang suka jaga tepi kain orang. haha dah macam apa pulakan ayie nie cerita benda-benda macam tapi realitinya memang mcm nilah. kenapa aku cakap begitu sebab aku terdengar sendiri perbualan itu semalam masa nak ambik adik daripada sekolah. ayie kurang fhamlah kenapa nak jaga tepi kain orang sangt dan tahu pasal pelajaran anak orang.

kadang-kadang nek muak juga kalau orang duk cerita pasal kepandaian anak mereka dan memang jenis ayie seorang yang tidak banyak cakap tapi kalau cakap memang pedas ah. okaylah, ceritalah apa shja pasal anak korang, ayie dengar shja sebab ayiekan hanya bergelar bakal guru gaji pun murah. kuikui

tapi satu benda yang ayie tak boleh nak accept bila mereka membandingkan anak-anak mereka dengan ayie time tu. aish, salah ker ea aku ni ambik bidang perguruan sampai nak banding-bandingkan ayie dengan anak mereka. kalau salah dah lama ayie tak ambik pendidikan. rase dah muak sangat ayie cakap benda ini sahaja dekat mereka?
anak makcik semua pandai sebab siapa ea? sebab seorang gurukan tapi adakah guru itu mendapat nama apabila anak makcik berjaya, tidakkan? yang dapat nama adlah makcik. so, fikir dan renungkan.
and time tu adik ayie pun keluar daripada sekolah, ayie start motor terus blah daripada situ. bukan ayie nak menunjuk tapi exceptlah setiap bidang yang orang ambik. setiap orang ad kelebihan dan kekurangankan. one more thing, kalau tidak bergosip tak boleh ea? haha

p/s: hanya pandangan ayie shja tentang masyarakat masa kini. tidak ad unsur tidak puas hati.

May 25, 2011

3design yang mengarut di didunia !!

assalamualikum semua..

huahaua..sudah selesai sudah kerja ayie daripada tadi petang. sekarang masa untuk publish smthng tapi naty dulu ah nak mengarut kejap. haha korang buat ea malam-malam macam ni. kalau kt rumah ayie tengah busy masing-masin. yang adik-adik tengah study dan ayie pula jadi guru yang garang. hauhau agpon parent tak ad dekat rumah sebab pergi cari pisang untuk dibuat kerepek. so, ayielah raja dekat rumah. haha

okay puas sudah mengarut. sebenarnya tadi petang ayie buat header untuk someone. mase tu akak nie ad mintak ayie designkan header untuk dia. so, ayie ad mase ni ayie buat untuk akak. kuikui kalau tidak lawa jangan marah aw kak sebab ayie buat 3design cuma yang membezakan hanyalah corak background belakang sahaja. grenty korang tak sabar nak tengok hasilnyakan. jom layan satu-satu.

.
.
.
.
.




hauhau..inilah 3design yang mengarut didunia. kuikui sebenarnya header ini untuk kak zulaikha. hara-harap dia sukalah apa yang ayie buatkan ini. harap juga akak sudi ambik ya. ini hasik tangan ayie. nak buatkan yang flash ayie tak reti sangat sebab baru nak explore. kuikui this 3design for you kak zulaika.
ayie suggest header yang first tu sebab simple dan menarik warna background. kui
p/s: masa untuk bertemu dengan nenek sekarang. kecian nenek sorang-sorang. nty malam ayie balik terus blogwalking ya. bye3

pemikiran manusia masih dalam kotak

assalamualikum semua..

tengah hari macam ini sedapkan dapat minum air tebu. pergh memang mantap ah sekarang ini kalau dapat minum air tebu sebab ayie memang dekat kedai jual air tebu. kuikui alamak, memang tak terkatalah apabila dapat merasa air tebu ditambah dengan ada kerepek pisang. ayie makan free sebab apa? sebab dekat kdeai ayah sendiri. haha

okay puas mengarut semua, petang ini ayie nak bawak isu tentang pemikiran manusia yang masih dalam kotak. yeah, whay dalam kotak sebabnya korang tidak mahu keluar daripada kotak itu dan lihat dunia luar. sekarang ini zaman dah modenlah dan masanya untuk korang tengok dunia luar dan jangan dok dalam kotak sahaja.

kenapa ayie cakap macam itu? sebabnya ad lagi remaja macam ayie ni @ junior-junior ayie masih tidak mahu keluar daripada kampung semata-mata dapat smbung belajo jauh. what wrong with you all, can not go out from village. kite dah besarlah, sekaranglah masanya kita nak berdikari dan merasa hidup susah. sampai bila nak jadi anak manja sahaja.

jangan nak asik duk ketiuk parents shja, we must independent dan thing positivelah. kalau korang dah terbiasa jauh daripada parents tidak semestinya korang akan lupekn parents korang tapi satu benda yang akan korang dapat. tengok apa yang ayie higlightkan ini ya.
korang akan dapat pengalaman yang akan menjadi pengajaran dalam kehidupan seharian korang. kalau korang dok satu tempat sahaja mane pemikirng nak berkembang.
itusahajalah yang ayie nak sampaikan. pemikirang mesti kehdapan supaya lita tidak akan lalai dengan keulikan dn kemanjaan yang diberikan oleh parents. sampai bila nak bergantung dengan mereka sahaja. kalau dah ad peluang itu teruskan belajar dan tidak kisah jauh manepun yang penting dapat pengalaman.

p/s: see you all in the next topics about pemikiran manusia juga.

May 24, 2011

nak thu cara cikgu math score paper math?

Assalamualikum semua.

Alhamdulilah boleh jumpa lagi ye kita malam ni. Yahoo tergerak pula hati ini nak buat tutorial. Hau ini hanya tutorial biase bukan untuk blog ya tapi untuk mereka yang susah untuk memahami subjek mathematics dan subjek sains. Baiklah sebenarnya bukan susah nak buat apa yang ajar ini Cuma kne praktikkan dari awal shjelah.

Okay puas ayie mengarut dekat atas itu, jom terjah apa sahaja yang boleh korang gunakan supaya korang semua mudah faham subjek mathematics ini. Poyo kejap, ayie hanya hendak berkongsi ilmu bukan apa ye.  Jom layan gambar ini sama-sama ya.



Korang kena rajinkan diri buat nota ringkas macam dekat bawah ini ya. Lepas abis sahaja belajo terus buat nota dan dapatkan nota daripada cikgu (kalau ad).

Seterusnya korang kena rajin buat latihan banyak-banyak aw supaya korang mudah untuk memahami trick soalan. Kalau tidak percaya tengok buku apa yang ayie gunakan untuk bt latihan. Kuikui
Sebelum cikgu masuk mengajar tu korang kne tengok dan selak-selak dahulu tapi ayie tak gunakan cara ini sangat sebb ayie memang pemalas sikit.

Lastly, sebelum tu korang kne biasekan buat soalan past year supaya korang fham trick soalan itu macam mane.

Okay sampai sini sahaja ayie nak berceloteh. Harap dapat korang gunakan ah apa yang ayie cakapkan ye. Dalam menutup ilmu tidak boleh ad paksaan mahupun terpaksa, kalau nak pelajari sesuatu itu kena minat dan tanamkan niat bahawa saya boleh perform subjek ini. Incya-Allah pasti boleh sahaja.

subjek Mathematics is fun.

rahsia disebalik bentuk buah-buahan ciptaan Allah .

assalamualaikum semuaa..

apa korang buat semua petang-petang macam nie? ayie nak cerita sikit tetang smthng nie. entry sebelum ini kan ayie ad tunjukkan pasal buah-buahan pelikkan. ayie memag search kt google dan tak thu lh buah itu memang telah dibentuk sejak daripada putik lg. terima kasih kepada yg bg info ini kat ayie iaitu kak diana dan cik sakdi. korang nak tgok kat dia mention apa pasal buah tembikai itu. jom lihat. 


thnkx for the info ea kak sakdi. by the way, kreatif jugakan orang cina ini boleh buat apa-apa sahaja yang tidak dapat ayie fikirkan. kuikui okay berbalik kepada tajuk entry, ayie nak cerita ini pasal rahsia disebalik beberapa buah. kalo korang tak percaya jom layan bersama.

-lobak-

Bentuk sepotong lobak kelihatan seperti bentuk mata manusia. Pupil, iris dan garis2 nya betul2 menyerupai mata. Dan tahukah anda, sains juga telah membuktikan lobak dapat melancarkan peredaran darah dan memperbaiki penglihatan.

-tomato-
Tomato pula mempunyai 4 segmen dan berwarna merah, sepertimanajantung manusia mengandungi ‘4 chambers’dan juga berwarna merah. Kajian menunjukkan tomato kaya dengan lycopine dan merupakan makanan darah dan jantung.

-anggur-
Anggur tergantung dalam bentuk kluster dan berbentuk seakan2jantung. Setiap sebiji anggur pula dianggapkan sel darah dan kajian telah membuktikan anggur adalah makanan yang penting untuk menguatkan darah dan jantung.

sebenarnya ada lagi. kalau korang nak tengok yang lain pergi sahaja delat link ini ya.
rahsia disebalik bentuk buah-buahan ciptaan Allah. ya-Allah sungguh indah bukan ciptaan Allah ini. kita tidak dapat menduga tetapi realiti nya memang begitu. bersyukur dengan aa yang kita ada.

jom pergi jogging. nak pecahkan lemak ini. jumpa dilain entry dengan kisah yang lain ya.hehe

pelik tapi benar berlaku??

assalamualikum semua..

pergh, sedap kot petang-petang macam gini makan aiskrim, lagi-lagi aiskrim yang aku memang minat iaitu keladi, strawberi dan vanilla. 5hari lepas, aku pergi ah beli 3kotak aiskrim yang lain-lain perisa untuk santapan adi-adik aku. 3kotak banyak kot tpy aku dok tengok tadi, aduyai dh tinggl perisa keladi dan strawberi shje. huahau disebabkan cuaca panas memanjng, apa lagi bantai sahajelah aiskrim yang ada itu.

okay puas dh mengarut jom layan kejap gambar-gambar yang ayie tersearch dekat google ni. nak cari benda lain tapi keluar benda lain pula. kire macam pelik juga ah masa tengokkan gambar-gambar ini. indahnya ciptaan Allah yang boleh menciptakannya dalam pelbagai bentuk.

jagung yang sepatutnya berwarna kuning paabila masak menjadi warna purple pula.
buah tembikai ini berbentuk love. sesuai ah nak dihadiahkan untuk hantaran nty ea kalau nak nikah. dua hati menjadi satu gitu. kuikui
durian yang dalamnya terhasil lagi durian. sungguh pelik bukan. 

pelbagaikan buah yang terhasil ini dengan kuasa Allah. lihat sahaja jagun itu, yang asalnya warnanye akan menjadi kuning apabila masak tetapi menjadi purple pula. itulah dikatakan kekuasaan Allah tiada sesiapa pun yang dapat mendugannya. kalau korang nak tengok lagi. google shjelah dekat google image yer. 

Allah pasti ad rencana untuk setiap umatnya .

assalamualaikum semua..

setelah tak ad mood tadi petang. alhamdulilah sekarang mood telah kembali seperti biase dan menulis sesuatu pula. terima dekat seorang akak yang sanggup dengar luahan aty adik dia ini. kuikui okaylah ayie tak nak panjangkan cerita. korang nampak header baru ayie. alhamdulilah now, ayie dh pandai sikit-sikit nak renovate blog sendiri. almaklumlah berpandukan tutrial orang lain.hehe jom tengok header ayie.


ayie dah tukar ag nama blog kepada nama ayie sendiri. ayie rasa better untuk pakai nama sendiri sahajalah tajuk header ini. malas nak pakai nama lain lagi dah. incya-Allah ini adlah yg muktamad. kuikui incya-Allah taknak letak gambar sendiri lagi. kuikui sebab apa. tak adlh gurau shja. by the way nak kongsi smthng. jom fhamkan ayat-ayat ini.
aq minta pada allah setangkai bunga mawar..ia beri kaktus yg jelek dan brduri..

aq mnta kupu2..ia beri ulat brbulu..
aq sedih&kecewa namun kemudian kaktus i2 brbunga indah sekali..
ulat i2 mnjadi kupu2 yg cntik..i2lah jln allah..
selalu indah pd waktunya..
allah tidak mmberi seperti kita harapkn tp apa yg kita perlukan..
kadang kita sedih,kecewa,trluka tp jauh diatas segalanya ia sedang merencanakn sesuatu rencana yg indah & trbaik dlm kehidupan kita..

apa yang korang faham daripada ayat itu. memang selaluu kita meminta kepada tuhan dan berdoa macam kepadanya untuk kebaikan diri kita. tetapi Allah menguji kita dengan tidak memakbulkan doa dan permintaan kita dengan sebab yang lain kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk setiap hambanya. oleh itu, jangan pernah berputus asa untuk memohon kepadanya.

sesungguhnya Allah maha mengetahui dan maha mengasihani. setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. ambil yang jernih dan buang yang keruh. 

May 23, 2011

aku yang lemah !!

assalamualaikum semua..

ayie rase kurang feel sikit hari sebab rasa bersalah dekat someone. sebenarnya daripada semalam malam memang dah macam nie dan malam pun lepas je kol 12am terus cuak ag nak bt entry.enth tak thu kenapa? ayie rasa diri ayie berbeza daripada apa yang ayie tampilkan. memang ayie berbeza diluar hanya seorang yang biasa dan jarang untuk bermesra kalau orang itu ayie tak kenal sgt.

ya-Allah kenapa harus aku merasa perasaan ini ya. hara-harap apa yang telah aku lakukan itu tidak mengecewakan sesiapa pun. kalau ad juga mengecewakan perasaan orang lain mahupun menyebabkan ad orang yang terasa dengan ayie, mmafkan ayie ye. incya-Allah ayie akan perbaiki apa yang kurang dan belajar untuk menjadi yang matang. macam nak lari jauh dari dunia blog.

bagilah aku kekuatan untuk menyelesaikan kekusutan ini sesungguhnya ini. aku tidak mahu apa yang aku cemaskan ini akan berlarutan kerana ayie memang seorang yang cepat akan cuak bila sesuatu itu terjadi dan seperti menjerumus kepada ayie. by the way, ayie nak mintak maaf kalo ayie ad silap kata mahupun terkasar bahasa dalam perkataan ayie yea..

mood: cemas sekali dan ingin meminta maaf kepada mereka yang ayie bt salah. maafkan ayie ye, incya-Allah akan perbaiki kelemahan ayie ini. kalau dah selesai semua nanti ayie akan kembali dan berblogging kembali. nice to know you all.

May 22, 2011

pergh cantik keindahan alam !!

assalamualaikum semua..

alhamdulilah SHIHA mentor 5 dapat pergi ker final and she now rank no.2 after eqa. kuikui kenapa aku mention nama shiha pula ea? sebenarnya aku minat laj dengan suara shiha yang sangat-sangat mendayu itu lagipon muka dia ala-ala rosa gitu. saye tahu tak boleh nak bandingkan muka artis. kuikui tapi macam sejibik jugalah.

okay, mcm biase sebab entry dah ke laut ayie nak masuk kepada cerita yang sebenarnya tetang keindahan alam. korang mesti tahukan dekat mane ayie akan pergi kalau tension @ bosan. ayie biase akan lepak dekat tepi laut sebab bila lepak dekat sane shje hati nie sejuk shja sebb dapat dengar hembusan air laut yang menampar batu bata dan pemandangan yang indah.

tapi paling gembira tadi petang sebab dapat pergi ambik gambo mase matahari nak turun dan memang cantik sangat. inilah alam ciptaan tuhankan. sungguh indah sekali disamping kita kena bersyukur kerana terpilih menjad ikhalifah di bumi Allah uang indah ini. jom layan gambar yang ayie ambik. kuikui



seriously ni gambar yang aku snap pukul 6.45pm dekat pantai rambah. korang tidak tahukan dekat mana pantai rambah. pantai dekat2 dengan area rumah ayie. so, kalau nak release tension memang kesini. btw, ad lagi satu pics, gambar ini grenty time kecik korang pergi main dekat sini kan. i lke this situation when i growing up. 


saper tak pernah main.okay abaikan. oleh itu, ayie nak pesan. hargailah alam sekeliling yang memang telah diciptakan untuk kita melihat keindahannya disamping memikirkan tetang kejadian alam. kenapa ianya berlaku, semuanya adalah ketentuan Allah. jagalah alam untuk kebaikan bersama.

jangan pandang rendah pada mereka !!

assalamualikum semua..

alhamdulilah masa lagi diberi kekuatan untuk menaip sesuatu diruang blog ini. aduyai macam biasa pagi tadi lepas sahaja solat terus tido balik and then my dad call sebab dia ingat ayie suh pergi kebun tolong nenek. okay cincai bancai terus pergi rumah nenek and ambik nenek terus pergi kebun. niat dalam hati judt nak round kebun sahaja. tup-tup terlupa pula hari ni hari kedua petik sawit dan banyaklah biji sawit yang jatuh berguguran. tanpa disangka ayie kutiplah biji sawit tu dan sampai dapat dua kantong lebih. (kantong=guni).

okay puas menunjukkan yang diri ni memag rajin sekarang ayie nak tunjukkan somethng dekat korang semua sebab nowadays ramai yang ayie tengok macam memperkecilkan mereka-mereka  yang kurang upaya. korang nak tengok tak kekuragan mereka mebuatkan mereka menjadi antara yang terhebat. by the way, jom check one by one.
Ismail Yasin seorang bintang kelakar Mesir yang terknal kaya-raya pernah ditanya oleh sebuah majalah tetang rahsia kejayaan beliau. Beliau dengan bangganya menjawab:“mulutku yang buruk dan menggelikan semua orang manusia inilah rahsia kejayaan hidupku dan rahsia kekayaanku”
Doktor  Taha Husin, bapa kesusteraan Arab Moden dan bekas Menteri Pelajaran Mesir dalam kabinet Wafdi adalah seorang buta, anak kepada orang miskin. Dengan usaha dan kesungguhan, beliau telah Berjaya berada dipuncak kegemilangan dalam dunia kesusteraan Arab dan berdiri setanding dengan orang-orang besar satera dunia.
Hellen Keller wanita cerdik pandai Amerika yang terkemuka adalah seorang bisu, pekak dan buta tetapi kecacatan yang besar itu tidak menghalang beliau untuk belajar sehingga boleh memperolehi ijazah. Berkat ketabahan beliau dianggap sebagai salah seorang ajaib di Amerika.
korang lihat contoh ketiga-ketiga mereka ini.walaupun mereka seorang yang mempunyai kecacatan tetapi mereka tetap berusaha untuk mencapai apa yang mereka perolehi. jangan pernah pandang rendah dengan setiap kebolehan mereka kerana orang seperti mereka pun boleh lebih berjaya daripada kita. anggaplah mereka istimewa tetapi jangan pernah mengabaikan mereka kerana mereka manusia seperti mereka.

apa yang kita boleh ambil daripada mereka adalah semangat mereka. cuba bayngkan, mereka yang kurang pun masih boleh lagi berjaya dan tidak mudah putus asa dalam mencapai sesuatu tetapi kenapa kita yang sempurna tidak mahu gunakan apa yang kita ad untuk mecapai sesuatu. jangan pernah beri alasan untuk mencapai sesuatu. 

fikirkan ya.

kita bukan pemegang title ISLAM sahaja tapi ..

assalamualikum semua..

alhamdulilah, masih lagi dapat menconteng dekat dinding blog ayie ni. baru bper jam lepas update pasal result. thnkx sape yang ucapkan tahniah ye. incya-Allah ayie akan jadikan semangat untuk terus berjaya kelak. btw, same-samelah kite berusaha untuk berjaya juga ya. jangan pernah berserah pada takdir sahaja.

okay, malam ni ayie nak cerita sikit pasal kemulian yang akan diberikan orang kepada mereka yang sentiasa menegakkan ajaran islam kejalan yang benar. kenapa korang tidak percaya ker? cube korang fahamkan ayat dekat bawah ni ya.
Andai syariat Islam kau JAGA,pergilah ke mana sahaja, pasti kau diPANDANG tinggi...BUKAN untuk dibangga-banggakan, tetapi demi menegakkan AGAMA ALLAH

korang dah fahamkan ayat apa yang ayie maksudkan tadi. kalau kita mempunyai ajaran agama yang baik hendaklah kita gunakan untuk kearah kebaikan. incya-allah pasti kamu akan dipandang mulia oleh semua. dan jangan sesekali kamu menggunakan ilmu yang kamu ada itu untuk jalan yang tidak diredhai. pasti ramai yang akan kena tempiasnya. oleh itu hayatilah kata-kata ini.
Kita islam bukan hanya memegang title ISLAM tetapi membawa maksud kita wajib menegakkan syariatnya.

jangan lupa untuk hayati bersama-sama ya. chow dulu.

p/s; kalau ad salah dan silap dalam penyampaian sila lah tegur ya.

May 21, 2011

Alhamdulilah, aku dapat ****n sem ni!!!

Assalamualaikum semua..

Sangking kegembiraan semalam malam sebab result semester 2 sesi 2010/2011 dah keluar baru petang ini ayie sempat nak mengupdatekan diri untuk duduk dihadapan laptop. Alhamdulilah result ayie still maintain macam semester lepas. Harap-harap dapat teruskan momentum ini. Syukur ya Allah kerana member kekuatan kepada ayie untuk meghadapi exam tersebut sehingga Berjaya dengan jayanya. Ayie sentiase berpegang pada kata-kata, “ result yang kamu terima akan setimpal dengan usaha yang telah kamu korbankan”.

Kadang-kadang bila kita fikir balik. Alhamdulilah betul itu. Segala penat lelah kita selama ini dalam mecari ilmu akan terbalas apbila kita menerima result exam. Mungkin ad yang tidak setuju dengan ayie tapi setiap kejadian yang berlaku itu pasti ada hikmhanya. Jangan pernah putus asa untuk untuk sentiasa mengharap keredhaan Allah semasa menuntut ilmu dan berserah kepada Allah selepas kita menghadapi exam.

Tap jangan berserah begitu sahaja selepas kita menghadapi exam dan tidak beriktihiar untuk sentiasa ingat dan berdoa kepada Allah supaya apa yang kita lakukan itu diterima. sebagamana firman Allah dalam surah Ar-Ra'du ayat 11 yang bermaksud:



“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapa pun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu, dan tidak ada sesiapa pun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain Dia”.


okaylah sampai sini dahulu dah masuk maghrib ini. jom solat dan lepas itu mahu lepak bandar dan main bowling. jumpa dilain entry.

May 20, 2011

ko pilih wajib @ sunnah??

assalamualikum semua..

apa you all buat ah sekarang ini. kalau ayie macam biasa lepas subuh tadi memamgn dah rutin kena hantr my sis and bro pergi ke sekolah. almaklumlah, orang gaji kejap and then terus pergi rumah nenek dan masakkan neke nasi goreng. makan-makan dengan nenek dan terus balik rumah tolong umi dan abbie ambik tebu untuk niaga hari ini. ayahkan niaga air tebu. so, memang kena kupaslah tebu tu and then terus pergi kedai abbie tolong kisar tebu nie baru sampai rumah. aduyai, letih juga satu hari and nasib baik tak kerna pergi kebun sawit pagi ini.haha

okay puas mengarut, ayie nak cerit something ini dekat you all tpy you all jagan nak gosip-gosip pula ya. adakah si patut si maam poyo ini nak rampas awex aku? tidak adalah tipu sahaja. until now, tidak fikir lagi sebab nak terus nikah sahaja. okay puas mengarut jom hayati ayat ini pula.

Rasullullah s.a.w bersabda," Rahmat Allah bagi seluruh penggantiku". Baginda s.a.w di tanya:" Siapakah pengganti Tuan ?" Baginda saw bersabda:" Mereka itu ialah orang-orang yang menghidupkan Sunnahku dan mengajarnya kepada hamba-hamba Allah".
HR : Ibnu Abdul Barr


korang fahamkan apa yang dimaksudkan dengan sunnah rasuluulah. banyak sunnah rasulullah yang boleh kita amalkan untuk kesejahteraan kehidupan seharian kita. walaupun kita mengamalkan sunnah rsulullah sahaja, besar pahala yang kita perolehi tapi jangan pula sunnah rasulullah boleh akukan tetapi perkara yang wajib pula kita tidak lakukan.

  • jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.
  • membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.
  • jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha
  • jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
you all dah dapatkan gambaran dan contoh-contoh sunnah rasulullah. lagipun ayie pasti you all semua pasti sudah tahu beberapa sunnah rasulullah. kalau korang nak tahu banyak lagi sunnah rasulullah. you allsemua boleh pergi dekat link bawah nie.


moral of the story: dalam kehidupan seharian kita. bila-bila masa dan waktu ketika kita boleh sahaja kita mengamalkannya yang penting yang wajib itu wajib dilaksanakan dahulu. jangan beria-ria melakukan sunnah tetapi yang wajib ditinggalkan.

May 19, 2011

perbualan yang menginsafkan !!

assalamualikum semua..

apa yang semua orang tengah buat petang ini ya? semalam ayie tak update apa-apa entry kan? mesti semua tak perasan pun dan tak blogwalking pun. semalam broadband ayie buat pasal lah dan now dah selesaikan pun pasal broadband ini dan boleh update or blogwalking sampai lebam. kuikui baru satu hari tak buat apa-apa dekat blog ayie dan comment entry orang dah rasa kebosanan pula. kalau bosan biasa ayie lepak pantai.

okay puas mengarut, ayie hari ini nak cerita something yang buat ayie rasa patut untuk untuk dikongsi bersama dengan rakan-rakan semua. by the way, sebelum ayie mulakan cerita, cerita ini adalah melibatkan dialog diantara seorang abang dan adik. jom hayati bersama-sama ya.


apa yang semua orang dapat daripada dialog itu. baik sungguh seorang adik yang berani menegur kesilapan abangnya dan seorang abang yang sanggup menerima segala kesalahan dan berusaha untuk memperbaiki yang telah sia abang lakukan. manisnya kehidupan jika kita selalu rukan dengan adik beradik dan sentiasa berpesan-pesan kearah kebaikan. disamping itu, kita hendaklah jadi diri sendiri dan tidak perlu mengikut personaliti orang lain kerana setiap kejadian Allah itu mempunyai kelebihan dan kekuragannya.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014