July 31, 2011

korang nampak tidak??

السلام عليكم

alhamdulilah incya-Allah petang ini kita mahu tengok anak bulankan and incya-Allah malam karang peyimpan mohor-mohor besar akan menyampaikan berkenaan bila kita akan berpuasa. so, jangan lupa untuk dengar pengumumannya malam ini. tapi sebelum itu try korang makan puas-puas.

macam apa yang ayie lakukan sekarang. sebelum gerak mahu pergi mengajar, ayie update seketika untuk korang jealous dengan ayie yer. hehe lepas ini ayie tak boleh mahu jealouskan korang sebab tengah puasa sekarang ini. kalau korang terliuh, pergi cepat cari minuman ini. jom kita layan. 

abaikan orang sekelililing. korang just tengok ais blended cokalat itu sahaja. haha kalau nak suh ayie belanja jom turun pontian sekarang. hehe

jangan mudah untuk ditipu ..

السلام عليكم

macam biasa disebabkan ayie dekat rumah and jarang menggunakan motor. sebab jarang menggunakan motor sudah semstinya ayie jarang balik rumah and then motor itu adik ayie lenjan ah sampai nak peroi kot. aishh rase macam geram sahaja dengan adik ayie ini. baru sahaja nak bawa balik tg malim bulan 9 ini.

disebabkan dengan masalah tersebut, dengan gagahnya ayie menggeluarkan duit daripada bank islam. alamaknya menggunakan duit PTPTN yang memang tidak disentuh itu sebb biase ayah masukkan duit bulan-bulan cukup sahaja untuk kehidupan dekat hostel. lepas keluarkan duit pergilah betulkan motor.

sampai sahaja kedai motor pergilah tukar macam-macam supaya motor itu nampak cantik balik and sesuai untuk budak muda + ciut macam ayie ini. okay buat syrupmasin hang jgn nak muntah pula dengar ayienya statement sebab statement itu memang betul. haha sudah selesai semua baliklah rumah.

sampai rumah sahaja mulalah si adik kesayangan saya itu mula menggodeh. dia check one by one and then di tegur pasal side mirrror, along ko pergi tukar esok side mirror ini sebab dah longgar ini. tak bagus ah nanti kalo kau tak tukar grenty cepat goyang punya. degil-degil adik gua ini ad gunanya juganya. haha

pengajaran yang boleh diambil. please check setiap barang yang kalian beli itu supaya tidak mudah ditipu lagi-lagi bab barang-barang motor ini sebab korang mahu gunakan lamakan. bukan nak gunakan sekejap sahajakan. one more thing, jangan anggap setiap orang tidak guna sebab setiap orang ada kelebihan masing-masing like me and my brother. dia hebat sikit bab-bab motor ini.
jangan pandang orang sebelah mata and jangan mudah juga ditipu

July 30, 2011

korang ada jiran tidak??

السلام عليكم

penat sudah berjalan-jalan di bandar disamping mencari-cari apa yang patut dibeli untuk my grandmother. lagipun sudah mahu puasakan? so, tadi temanlah nenek kesayangan pergi beli ikan + kopi + gula 10kg. lawak dok, nenek suh pi beli gula 5kilo yang ayie ini beria masuk super market pergi beli 10kg. dahlah tidak ad plastik kalo hari sabtu macam begini. sampai kereta nenek ketawakan sebab beli banyak sangat. ingat nak buat kuih apa. 

abaikan yang ayie tengah lalok tadi tapi sekarang cuma mahu cerita yang korang ada jirang tidak? ayie ada jirang tapi sebelah kiri sahaja. kalo sebelah kanan, depan and belakang adalah pokok sawit. hebat tidak jiran ayie. perghh best jirang dengan pokok kelapa sawit sebab sentiasa tenang sahaja mata memandang disamping kalau petang alamak beranginlah nampaknya.

kalau duduk kampung biasalah macam begini suasananya lagi-lagi duduk area yang memang banyak sawit macam kampung ayie ini. haha memang berangin sahajalah kalau waktu petang. kadang-kadang rasa panas jugalah sebab global warmingkan. fahan-faham sahajalah. tapi part paling best adalah waktu malam sebab sunyi sahaja.
kalau korang suka duduk area bandar @ kampung? boleh bagi eason tidak. ayie mahu tahu jugakan.
kalau ayie lebih prefer kampung sebab ayie sukakan kedamaian lagipun ayiekan tidak suka kawasan yang sesak grenty hot sahaja ayie ini. macam tadi, puas twins and adik sedara ayie kena marah dalam kereta sebab buat bising and then mahu menangis-nangis pula. memang hotlah jadinya ayie niekan. (nampak sangat ayie ini tidak penyabarkan. sob3x).
perhatian sesiapa yang mahu link exchange dengan ayie and telah masukkan blog ayie dalam bloglist mereka tetapi ayie tak masukkan nama korang dalam bloglist ayie. try inform ya. nty ayie masukkan dalam bloglist yang baru.
see my house. yang kiri itu rumah pakcik ayie warna hijau. tengah-tengah rumah ayie and then kanan, depan dan belakang itu kawasan kelapa sawit. haha inilah jiran ayie.

July 29, 2011

2-3 hari sebelum menjelangnya ..

السلام عليكم

alhamdulilah lagi berapa hari sahaja lagi kita akan menyambut bulan ramadhan Al-Mubarak. bagi memeriahkan lagi suasana bulan ramadhan ini. jom kita hayati hadis-hadis dibawah ini satu persatu .incya-Allah bermanfaat untuk perkongsian bersama.

sebelum tibanya bulan raamdhan

Hadis riwayat Abu Hurairah ra berkata:
Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda:
Janganlah engkau berpuasa satu atau dua hari sebelum Ramadan,kecuali bagi seorang yang biasa berpuasa,maka baginya silakan berpuasa.
(Shahih Muslim.1812)
waktunya bila kita berpuasa

Hadits riwayat Ibnu Umar ra.:
Bahwa Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:
bahwa beliau menyebut-nyebut tentang bulan Ramadan sambil mengangkat kedua tangannya dan bersabda: Janganlah engkau memulai puasa sebelum engkau melihat hilal awal bulan Ramadan dan janganlah berhenti puasa sebelum engkau melihat hilal awal bulan Syawal. Apabila tertutup awan, maka hitunglah (30 hari). 

(Shahih Muslim No.1795)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata:
Rasulullah saw. bersabda: Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari.
(Shahih Muslim No.1808)
apabila ramadhan berlangsung

Hadits riwayat Abu Hurairah ra.:
Bahwa Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:
Apabila tiba bulan Ramadan, maka dibukalah pintu-pintu surga, ditutuplah pintu neraka dan setan-setan dibelenggu.

(Shahih Muslim No.1793)

Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:
"Sesiapa yang mendirikan (solat Tarawih) di bulan Ramadan, dengan penuh keimanan dan mengharap ganjaran Allah, diampunkan untuknya akan kesalahan yang telah dikerjakannya".
(Hadis sahih riwayat Al-Bukhari).
alhamdulilah kita dapat lihat sendiri tentang indahnya ketika kita berada di bulan ramadhan. incya-ALlah kita gunakan segala kelebihan yang ada dalam bulan ramdhan ini untuk kita perbaiki diri kita kepada Allah. kepada Allahlah kita mohon keberkatan. incya-Allah juga ramadhan kali ini akan membawa seribu makna bulan orang yang beragama islam. amin44x. tetapkan niat sesungguhnya aku berpuasa adalah semata-mata kerana Allah.

pangkat siapa lagi tinggi ..

السلام عليكم

malas sudah mahu cerita pasal bola tapi ayie doakan yang terbaik buat team malysia. tengah skodeng-skodeng dekat blog seorang hamba Allah itu tengah cerita mahu denganr cakap siapa ea? haha apa kata dengar cakap ayie ini. kenapa nak dengar cakap ayie? sebab ayie tak reti nak bagi nasihat. hahaha

abaikan ayie melalut. ayie cuma nak cerita kadang-kadang dalam kita bekerja pasti ad perselisihan faham dengan orang atasan. betol ker tidak. tapi realitinya memang macam begitukan. kita sudah laksanakan apa yang dikatekan oleh MR.A tapi tiba-tiba MR.M pula panggil and cakap yang kita buat itu salah.

lepas itu bela kita bela diri cakap, kita ikot sahaja cakap MR.A itu sebab diakan ketua kita. grenty for sure MR.M akan cakap macam begini, "pangkat dia lagi tinggi daripada saya ker? saya lagi tinggi. jadi kena dengar cakap saya bukan dia". nampak sangat yang kita berada di tengah-tengah bukan.

bagi ayielah, pangkat tidak menjamin apa-apa pun yang menjamin adalah pandgn orang bawahan terhadap orang atasan. jika seorang  itu boleh memimpin dan memahami setiap anak buahnya. grenty akan disanyangi oleh anak buahnya. oleh itu, jangan bermegah dengan pangkat yang kamu perolehi.
korang rasa ini pangkat persatuan apa?
FRI"END" has "END" in it.BOYFRI"END" has "END" in it.GIRLFRIEND has "END" in it.everythng has END. xcept
FAM"ILY" that has "ILY" in it. which means I LOVE YOU.♥!!

July 28, 2011

ABM oh ABM ..

السلام عليكم

alhamdulilah kerja-kerja yang telah diamanahkan kepada ayie telah ayie langsaikan pada malam tadi dalam area 3.00 am. lagipun sepatutnya due date untuk sumbit semua tugasan itu kepada seorang guru adalah pada hari selasa lepas. tetapi ayiekan suka tangguh kerja jadinya tadi malam siapkan juga.

lain kali korang jangan jadi macam ayie ya suka tangguh-tangguh kerja nanti takot orang tidak percaya dengan kita lagi. hehe korang sebenarnya tahu @pon tidak apa yang dimasukkan dengan ABM itu. kalau tidak tahu mai sat ayie tolong explain untuk kroang semuanya. harap-harap lepas ini korang akan faham.
ABM adalah alat bantu mengajar. ianya amat membantu bagi pelajar-pelajar pra-sekolah dan darjah satu untuk mengenali apa-apa sahaja.
harap-harap daripada explanation itu korang akan fahamlah yer. okay pekerjaan yang ayie kena buat adalah. jen3x jom lihat dibawah ini.

ini adalah pengenalan untuk students darjah satu tentang huruf ABC (kecik).
yang ini pula adalah pengenalan ABM juga buat students (huruf besar dan kecik).
seriously ayie tidak tahu lah nak mengunakan kombinasi kartun apa untuk students ini sebab ayie bukan arif sangat pasal budak-budak kecik yang berumur dianta 5tahun sehingga 7tahun. korang rasa apa yang ayie buat ini sesuai tidak untuk kanak-kanak yang berumur diantara 5tahun sehingga 7tahun.

jika ada guru-guru yang mahu soft copy ABM ini boleh inbox dekat fb ayie sahaja. incya-Allah harga murah-murah sahaja + boleh unding lagi. incya-Allah dapat dimanfaatkan bersama. sebenarnya ad lagi yang ayie kena buat tapi ayie postpone dulu lagipun tidak diperlukan pada waktu ini.

need your comment untuk penambahbaikkan berkaitan dengan kartun serta kombinasi warna yang ayie boleh gunakan. selain daripada boleh bagitahu tidak dimana boleh ayie dapatkan image kartun and border-border cantik untuk dijadikan hiasan untuk next project. thnkx you all.

adakah blogger sedar ..

السلام عليكم

macam biasa sekarang ini ayie berada di kebun dan entry ini adalah entry autopublish untuk tatapan sahabat semua. maklumlah kerja-kerja menbaja sepatutnya dilakukan pada hari sabtu and ahad masa hari itu tetapi terpaksa ditangguhkan atas sebab-sebab tertentu and ini pun ayie terpaksa curi masa untuk membaja juga. kenapakah? sebabnyer tidak lama mahu menyambut puasa.

bukan alasan puasa sebenarnya sudah tidak mahu menagguh kerja lagi. lagipun sekarang ini dekat rumah sahaja sudah banyak kerja yang mesti diselesaikan. incya-Allah harap-harap semuanya akan selesai sebelum bulan puasa menjelang. pagi ini kita mulakan dengan entry yang santai-santai sahaja. jom kita hayati perkara ini. ayie dapat daripada sebuah group dekat facebook.

kata-kata ini adalah bersifat universal dan tidak merujuk kepada sesiapa yer. hara-harap sahabat semua tidak menghentam sesiapa apabila saya mengeluarkan statement ini.
Kebaanyakan pembuat blog ketika ini tidak sedar bahawa mereka telah menayangkan gambar-gambar lucah di dalam blog mereka, apabila mereka menyimpan iklan-iklan.
Mungkin semasa mereka melawat blog mereka, iklan iklan itu akan berupa gambar yang baik, tetapi bila orang lain yang melayarinya, blog mereka akan bertukar corak untuk menyiarkan gambar-gambar lucah dari iklan-iklan mereka. Adakah anda tidak pernah melihat iklan seperti itu.
Orang yang bersubahat melakukan suatu dosa, dosanya adalah sama seperti pelakunya.
ayie pasti perkara ini pernah berlaku bukan. incya-Allah cuba kita ambik iktibar seketika and lihat kita punye pemilihan dekat nuffnang dan iklan lain-lain juga. mana tahu sahabat boleh pilih iklan-iklan yang sesuai sahaja untuk diapaprkan di blog korang.

begitu juga dengan gambar. sebaik-baiknya gunakanlah gambar yang sesuai untuk tatapan bersama. incya-Allah kita ambil pengajaran untuk kebaikan bersama. salam ukhwah daripada budak mathematic. hehe (korang jangan terasa pula dengan entry ayie pagi-pagi macam begini. sekarang perkongsian bersama).
Cinta manusia itu urusan Dia..Cintakan Dia itu urusan kita..Jangan sibukkan diri dengan urusan Dia..Sedangkan kita gagal menyempurnakan urusan kita...

ada apa dengan 28-07-2011

السلام عليكم

pagi ini tepat pukul 12.00 AM ayie update blog sebab apa ea? korang relax-relax dahulu sahaja nak buat surprise untuk dua orang insan yang ayie rase macam ayie angkat seperti kakak ayie lah dalam dunia blog ini. (sob3x, nasib baik ayie tidak ada kakak kan). biaselah anak sulung nak buat macam mane, terima sahajalah (ayat pasrah sekejap).

firstly, ayie nak ucap selamat ulang tahun yang ke-34 tahun kepada seorang kakak ini. ayie rasa grenty korang kenal kakak ini sebab dia agak popularlah dalam kalangan blogger ini. nice and simple sahaja orangnya serta berasal daripada terengganu. jom kita terjah siapa kakak itu.


korang sudah kenalkan. serius memang tidak rugi kalo korang rajin bertandang ke blog kakak ini sebab akak ini ada macam-macam isu juga diutarakan. walaupun hanya seorang suri rumah. siapa kata suri rumah tidak boleh berjaya dalam dunia blogging. itulah dia penangan seorang ibu dalam dunia blogging ini.

seterusnya mahu ucapkan tahniah buat blogger yang seterusnya yang menyambut anniversery mereka yang keberapa ea? ayie tidak pasti mungkin yang ke-5 kot. kalo salah maaf yer kak zulaikha. ayie hanya meneka sahaja tentang ulang tahun perkahwinan akak. korang mahu tahu siapa. jom lihat di bawah ini


semoga perkahwinan sis akan kekal abadi sehingga akhir hayat serta berada dalam lembanyung rahmat Allah Taala. amin44x. nothing yang boleh ayie berikan cuma hanya ini sahaja yang boleh ayie abadikan untuk sis berdua. hopefully hadiah yang biasa-biasa ini dapat diterima ya. incya-Allah.
jika telah tertulis jodah diantara kita, walaupun seluruh alam cuba untuk menghalangnya pasti jodoh itu akan tiba juga. jika bukan tertulis jodoh buat diri kita, walaupun seluruh alam menyokongnya pasti kita tidak akan ada jodoh.

July 27, 2011

twins: ibu along pukul adik

السلام عليكم

petang sudah mahu masuk ke maghrib nampaknya. Alhamdulilah malam ini sudah tida ada lagi kenduri dekat kawasan kampung ayie ini. mungkin sebab ramadhan sudah bakal tiba jadinya mereka stopkan kenduri daripada malam ini sehingga lepas raya nanti incya-Allah. nampaknyer ayie ah yang tidak dapat join kenduri lagi  sebab sudah mula kembali ke asrama.

sudah lamakan tidak cerita pasal si twins. petang-petang yang santai ini ayie mahu cerita pasal twins. kenapa dengan twins. seriously, sejak berumur dua tahun tu mereka sudah pandai mengadu dekat umi. ada yang tanya ayie, twins dah lancar berkata-kata ker? alhamdulilah twins mula berbicara ketika berumur satu tahun setengah and now dah dua tahun setengah. kirra memang petah ah diorang berkata-kata.
ibu ayong pukul adik
along: apcal buat sepah dekat bilik along ini. ingat korang yang kemaskan ea?

adik: diam membisu sahaja.

along: pergi ambil sapu sampah and penyodok sampah sana.

kakak: ambik dekat mana?

along: itu ah dekat belakang pintu dapur.

2minit kemuadian:

kakak: along nah.

along: (sambil memyapu and membebel. lepas tu adik keluar bilik).

adik: ibu tengok along. dia marah-marah adik.

along: perghhh, pandai tu nak mengadu. memang hang dah buat salah. terima sahajalah.

adik: argargargargarg (menangis pula)

ibu: mari sini ibu sebat along ea.
      okay, ibu sudah sebat along.

adik: diam sahaja.

along: perghh pandai mengadu ea sekarang ini. aishhh

korang boleh tengokkan si twins sekarang ini sudah pandai mengadu. kalau orang tegur sikit sahaja salah diorang grenty dia akan mengadu dengan umi. kalo ada ayah dekat rumah grenty dia akan mengadu juga dekat ayah. alamak, kadang-kadang tengok apcal manja pula budak ini ea. haha
masa kecik dulu-dulu korang mesti macam begitukan. sikit-sikit mesti mahu mengadu dekat ayah @ umi korangkan. haha zaman budak-budak ini indah jugakan.

hidangan pada bila-bila masa

السلام عليكم

entry ini bukan bukan entry wordless wednesday tetapi adalah entry yang menunjukkan bahawa ayie kelaparan tadi malam. haha tadi malam ayah and umi keluar lepas isyak untuk hantar tempahan kerepek pisang dekat kawasan kampung ayie ini. adalah hamba Allah itu mahukan kerepek buatan umi untuk dihantar ke Singapore.

by the way, siapa mahu rasa kerepek buatan umi ayie boleh tempah daripada sekarang tetapi area JOHOR sahajalah sebab kalo luar nanti takut tidak terhantar lagipun bagi menjamin kualiti kerepek pisang itu sendiri. kalau hancur kerepek pisang itu saperlah mahu makan and bayarkan. hehe jangan marah nye.

berbalik pada tajuk entry, seriuosly ayie suka makan makanan ini lagi-lagi pada waktu malam. kenapakah sebab boleh tahan sedap jugalah lagipun simple sahaja mahu buat tetapi ayie memang tidak pandai buat. so, mahu senang umi belikan sahaja dekat kedai mamak tadi malam. adalah dalam 3keping. kehkeh

korang rasakan? apakah makanan tersebut ya. kalau ayie grenty korang akan tahu punye makanan apa yang ayie akan hidangkan untuk buat korang terliur. jom-jom kita terjah makanan tersebut. 

inilah makanan yang ayie makan tadi malam. adalah dalam 3keping roti telur. haha jangan terkejut sebab ayie memang hantu roti telur okay. okay entry santai dahulu tengahari ini. nanti kita masuk pulak panda entry old school plak. hehe

July 26, 2011

blog dia buat hati ayie damai !!

السلام عليكم

entry malam ini ayie nak write somthing untuk perkongsian tetapi ayie pospone dahulu sebab nak suh korang terjah satu blog ini. seriously mase ayie masuk blog itu ayie rase seperti damai sahaja hati ini tanpa diduga. incya-Allah banyak entry yang bermanfaat. waluapan baru sekali ayie masuk hati seperti sudah terpaut. kalau rajin jom terjah.


entry dia yang buat ayie terkesima. cuba korang hayati.
"Sesungguhnya aku sedang MENASIHATI kamu,BUKANLAH bererti akulah yg TERBAIK dalam kalangan kamu,BUKAN juga yang PALING SOLEH dalam kalangan kamu,kerana aku juga PERNAH MELAMPAUI BATAS untuk diri sendiri,Seandainya seseorang itu HANYA dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia sempurna,nescaya TIDAK akan ADA PENDAKWAH..Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan."
- Imam Hasan al-Basr
itu adalah entry sahabat ini yang buat ayie terkesima. kalau korang rajin-rajin jomlah kita singgah blog ini and follow sekali lagipon jom support blogger baru. incya-Allah dapat memberi manfaat kepada sahabat semua. incya-Allah. jom terjah jom.

pesanan ayie buat sahabat cuma, cuba kurangkan sedikit widget dekat blog itu kerana ianya boleh menyebabakan loading blog saudara. itu sahaja yang ayie mahu nasihat dekat bro. yang lain nothing sahabat. entry sahabat semua pun bermanfaat. incya-Allah boleh dijadikan perkongsian bersama. 

pemikiran yang sempit !!

السلام عليكم

apa perasaan korang semua apabila difitnah oleh darah sendiri. maksud darah sendiri adalah dalam kalangan ahli keluarga sendiri. adakah korang malu jika ada salah seorang dalam ahli keluarga korang itu miskin ataupun kaya and son on. kenapa semua itu berlaku? ayie rase nowadays, macam kurang sahaja sifat antara ahli keluarga itu wujud.

firstly, bukan ayie mahu menuding jari kepada sesiapa and entry ini adalah bersifat universal. ayie dapat singkap sesuatu daripada pemikiran orang sekarang ini. kenapa susah nak tengok saudara sendiri berjaya? ada sahaja yang menyebabkan korang dengki sehingga boleh menyebabkan orang yang korang dengki itu lemah tidak bermaya.

second, kenapa perlu merasa diri itu hebat sehingga sanggup untuk mencaci maki mahupun menceritakan perkara yang diluar jangkaan tentang saudara sendiri. bukankah kamu juga yang akan dapat malu sebab menceritakan perihal saudara sendiri (kira macam membuka pekung didada). bukankah itu juga telah mengaibkan si pencerita.

bagi ayie, kita sesama saudara perlulah ignore perasaan hasad dengki ini untuk kebaikan bersama. actually,memang puas korang dapat menganayai sahabat sendiri tetap ingatlah bahawa apa yang korang akan dapat selepas korang melakukan perbuatan tersebut. masing-masing ada fikiran, boleh fikir sendiri.

jadi manusia yang bertamadun bukan manusia yang hanya fikirkan akan kepentingan sendiri. tidak salah untuk membantu sahabat sendiri and sama-sama berjaya kerana yang berjaya nanti kamu juga bukan. thinnk positive and buang segala yang negatif untuk kebahagian bersama.
‎" Tanda cinta kepada Allah adalah banyak mengingati (menyebut)-Nya, kerana tidaklah engkau menyukai sesuatu kecuali engkau akan banyak mengingatinya "(Ar-Rabi'bin Anas)

July 25, 2011

macam mana ayie luper ea!!

السلام عليكم

yie boleh pulak terlupa yang hari ini adalah birthday my sis yang no.4. alhamdulilah sekarang my sis sudah pun berumur 9tahun. kalau ikotkan sudah berada di darjah 3 sekarang nie (memang darjah tiga pun). nasib baik ada umi yag ingatkan ayie bahawa hari ini 25.7.2011 adik ayie (aina) berumur 9tahun. to my sis sorry abang tak boleh nak bagi apa-apa dekat kamu hanya sekadar doa dan kenangan manis buat diri kamu.

mahu tahu mana satu adik ayie yang sambut hari lahir pada hari ini.

ayie tidak sempat apapun untuk belikan my sis cuma sempat belikan kek yang my sis memang sangat minat iaitu tiramisu. harap-harap my sis tidak marah. lagipun tadi abbie dah bawak pergi makan-makan and then umipun belikan somthing untuk my sis iaitu shawl. gaga padan muka hang adik ku sayang. tak pasal pasal dapat shawl. lain kali kuar rumah pakai tudung walaupun baru 9tahun.

okay malas nak membebel sebenarnya cuma nak sampaikan itu sahaja untuk entry malam ini. incya-Allah i will going to your home after this and say thankx to my followers. alhamdulilah sudah sampai angka 4. love you all.
Di antara kunci menemukan sentuhan cinta Ilahi...adalah dengan kita bertafakur tentang pelbagai hakikat keluasan cinta-Nya itu. Sesungguhnya seluas mana pun rasa cinta dan kasih yang dipersembahkan oleh makhluk kepada al-Khaliq tidak sedikit pun mampu menyaingi setitis kasih Allah terhadap hamba-Nya

charity job

السلام عليكم

sape rajin mahu menjoinkan diri dengan mengikuti aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan. seriously, memang banyak manfaat yang kita akan perolehi disamping boleh learn somthing daripada enviroment itu sendiri. alhamdulilah ayie sudah terbiasa dengan charity job ini daripada sekolah menengah cuba agak terbantut semasa di universiti sebab ad komitmen lain.

first time ayie libatkan diri semasa ayie form1 masa duduk dekat asrama. daripada situ ayie sudah terbiasa untuk kadang-kadang meluangkan masa cuti ayie ke rumah orang tua @ anak-anak yatim. apa yang ayie dapat daripada aktiviti ini? seriously, memang banyak ayie dapat terutama tentang menghargai orang tua dan tentang kehidupan didunia.

kalau disuruh pilih antara rumah orang tua dan anak-anak yatim ayie lebih selesa untuk pergi ke rumah orang-orang tua sebab di rumah orang-orang tua ayie dapat mencari banyak pengalaman disamping ayie suka layan telatah mak-makcik dan pakcik-pakcik dekat rumah orang tua. seriously, tengok mereka kasihan dibuatnya kerana mereka sangat meningankan akan kasih sayang anak-anak.

selain daripada itu, banyak juga ayie dapat ambil teladan daripada kisah makcik-makcik itu seperti jangan terlalu manjakan anak-anak daripada kecil, berikan didikan agama yang sebaiknya kepada anak-anak, kasih sayang kepada anak itu sendiri and so on. walaupun mereka terpaksa dihantar ke rumah orang-orang tua secara paksa rela tetapi mereka masih lagi sayang akan anak-anak mereka dan sentiasa bercerita tentang kebaikan anak-anak mereka.

apa yang ayie dapat simpulkan. seriously memang enjoy sangat-sangat bila kita join charity job macam begini leagi-lagi budak muda macam ayie inikan. banyak masa yang terluang lagipon tidak ada banyak sangat masalah untuk berhadapan dengan mereka yang berada di rumah orang tua kerana mungkin umo anak mereka adalah sebaya dengan mereka.

untuk bulan ramadhan nie, ayie dah plan nak pi rumah orang tua dekat mana. alhamdulilah umi izinkan dan tempat pun ayie sudah cari. cuma tinggal talifon pihak yang berwajib untuk bertanya adakah boleh ayie menziarahi mereka yang ada dirumah orang tua tersebut.
sahabat, janganlah berkawan kerana kekayaan kerana kita ibarat seperti pengemis. jangalah berkawan kerana kecantikan kerana kita seperti pengawalnya. berkawanlah kerana hati, nescaya kita akan gembira bersamanya.
mood: going to taman univesiti cari ubat untuk pekerja ayah. harap-harap ayie selamat sampai lagipun sudah google maps tadi. maklumlah tidak tahu sangat jalan dekat area taman U tu. nama sahaja orang johorkan. hehe (entry autopublish)

July 24, 2011

apa itu tahnik ?

السلام عليكم

bergabung mencari ilmu di petang yang indah. nothing to do right now walopon schelude time untuk hari ini agak busy yer. gaga seriously pakai schelude time pula yer ayie. memanglah kena pakai sebab nak pastikan kerja yang saye sanggupi itu berjalan dengan lancar dan orang percaya dengan apa yang telah saye kotakan. incya-Allah semuanya dipermudahkan.

berbalik pada tajuk entry kita pada petang ini. korang sebenarnya faham ataupon tidak yer berkaitan dengan tahnik nie? kalo korang tidak faham. mari sat ayie tolong explainkan. 
tahnik maknya menguyah kurma and memindahkannya le lelangit anak yang baru lahir.
dalam sahih Al-bukhari, terdapat riwayat daripada Abu Musa r.a. yang mengatakan: "aku pernah mendapat anak lelaki, lalu aku pon membawanya kepada rasulullah. maka dinakan anak tersebut Ibrahim, kemudian ditahnikkan dengan kurma, lalu didoakannya agar dicucuri berkat kemudia dia pon menyerahkan kepadaku".
cara melakukan tahnik kepada bayi yang baru lahir.
menguyah kurma kemudian diletakkan kurma yang telah dikunyah tersebut di hujung jari dan masukkan perlahan-lahan hujung jari itu ke kanan dan ke kiri dengan lembut sehingga meliputi keseluruhan mulut anak kecil dengan kurma yang dikunyah tadi.
menurut Ustaz Abullah Nasih Ulwan menyebut bahawa antara hikmah tahnik adalah supaya otot-otot mulut menjadi kuat dan membolehkan anak itu menghisap susu badan dengan baik. 
sumber: 33 amalan dan doa memperolehi anak soleh anak cergas.

itu adalah sedikit perkongsian ringkas berkaitan dengan tahnik. mungkin tahnik ini sesuai untuk diingat untuk mereka-mereka yang bakal mendirikan rumah tangga mahuon yang sudah berumah tangga. tidak terlecuali yang muda-mudi juga supaya kelak boleh dipraktikkan untuk kehidupan seharian. sebenarnya ada doa sebelum dan selepas melakukan tahnik tersebut. tetapi korang boleh lah dapatkan buku tersebut.

thnkx to my umi because belikan buku ini untuk ayie. seriously umi macam tahu sahajekan yang anak kamu ini tengah mengusha bukukan. kalo korang nak juga buku ini korang boleh beli sahaja and hargnye pon berpatutan around RM19.50.

July 23, 2011

apa pandang-pandang !!

السلام عليكم

entri ini ayie adab tasi daripada mimpi ayie semalam. ayie termimpi somthing tentang pandang-pandang ni. "jangan pandang-pandang, dok rengang-renggang". gaga dah mula nak menyanyi pulakkan. gedik pula ayie nie. aishh, kenapa hang jadi gedik azrin oi hari sabtu macam gini. matured lh sikit oi. umo dah nak 20tahun kot.

ayie ingtlah lagi. tak silap mase dekat matrikulasi. time tengah relax-relax dengan member dekat cafe B ( cafe perempuan) sebab kelas kiteorng cancel. lagipon memang biase lepak dekat cafe B sebab murah + kawasan memang cantik ah selera shje nak makan bukan sebab ad perempuan okay. gaga

tibe-tibe ad orang sound daripada depankan. seorang budak perempuan and cakap, "apcal pandang-pandang. macamlah aku tak nampak ko pandang-pandang aku tadi". agak terkejut jugalah kan sebab tibe-tibe ad orang dok menyergah ayie macam gitu tanpa bagi salam. padahal bila mase plak tgok minah tu. nak shje cakap, "makcik bila masa pula saya pandang kamu, dari tadi kami dok gelak pasal kiteorang punye experiment tadi".

tapi ayie biarkan sahaja sebab mungkin dia tengah period kot sebab tu dia perasan orang asik tengok dia sahaja. lepas beberapa hari tu member ayie pon cakap dekat ayie. ko tahu tak aku kena sound dengan minah tu depan orang ramai dekat cafe B sebab jeling-jeling dia. gaga nampak sgt yang minah tu perasan hot.

alahai kak oi. tidak ad mase nak tengok hanglah lebih baik tengok tv lagi bagus daripada tengok hang yang entah apa-apa. lagipon janganlah perasan sangt orang dok tengok akak oi. biase-biase sahaje kot kalo pandang gitu-gitu (tapi tak pandang pon). lainlah kalo akak itu artis tidak mengapa juga nak sound-sound nie. 

jadi kalo berdepan dengan orang macma begini better abaikan sahaja and anggap tidak ad apa-apa yang berlaku. mungkin mata dia tak nampak kot sebelah. itu yang macam gitu. gaga
korang pernah lalui perkara macam begitu tak? kalo pernah kongsi sikit apa yang korang akan buat and then kalo yang tak pernah lalui tu. kalo berlaku dekat korang korang nak cakap apa jer. gaga
mood: terasa bahagia melihat sahabat di cairo. mereka sudah menghabiskan semester 2 mereka disana. semoga mereka cepat-cept kembali ke Malaysia. kepada yang mahu pergi umrah semoga kalian dapat laksanakan dengan baiknyer. amin44x

"Kreatif Bersama Sergeant Keroro"

السلام عليكم

entry first hari nie ayie nak join segmen dahulu yang telah dianjurkan oleh sergeant keroro. dia telah invite ayie. alhamdulilah ayie ad mase nie tetapi masih lagi pening untuk menyelesaikan tugasan iaitu menyiapkan ABM untuk pelajar-pelajar sekolah rendah darjah satu. incya-Allah nanti kalo dah bt ABM tu ayie tunjukkan dekat korang and korang comment ea. huhu

kalau korang mahu join korang tekan sahajelah banner dekat atas tu yer. lagipon masih lagi terbuka peluang untuk join sehingga pukul 11.59pm malam nie.gaga
tengahhari ini ayie nak buat cerita mengarut pasal danbo and domo walopon ayie nie bukanlah kreatif mane pon. gaga sorrylah kalo korang tidak kelakar pon mase bace.gaga
celcom pon ad maskot macam digi ea?
danbo: what wrong with you?

domo: why me? i knows i cute right !

danbo: what ?? gagaga ( poyo badan sudah biru, ad ker awex mahu dekat ko).

domo: apa mengomel sorang-sorang.

danbo: nothing just you look different ?

domo: what? i know it. i look beautiful right !

danbo: (beautiful lah sangt). ko tengok diri ko dekat cermin?

domo: wait give me five minute.
           arghhhhhh, why you tak bagitahu i yang... yang i mcm iklan digi.

danbo: ko bukan iklan digi, btw tiru gaya iklan digilah. ko kan maskot celcom. hahaha

domo: arghhhhhhhhhhh, malas kawan dengan hang. aku balik dulu.


sudah siap. rase langsung tidak kreatif pon. jom kita jalan-jalan blog orang jom.gagaga

July 22, 2011

segmen: puasa sudah dekat ni !!

السلام عليكم


alhamdulilah ayie curi sedikit mase yang terbusy ini untuk menjoinkan diri segmen ala-ala abg ben yang dianjurkan oleh kak mimi. apa korang memang dah kenal. kalo dah kenal alhamdulilah lah. korang nak join sekali pon boleh just ceritakan pasal apa yang berlaku pasal bulan ramdhan tahun lepas.

alhamdulilah kalo ikot kalender masihi lagi 9 hari untuk kita menyambut bulan ramadhan. kenapa lagi 9hari ? korang cuba i tgok kalender hijrah. hari nie berapa syabban yer? 20 syabban 1432 hijrah kan. so, gunakanlah bulan ramadhan yang mendatang ini dengan sebaik-baiknye. incya-Allah kita dapat menunaikannyer dengan jayanya.

bulan ramadhan yang terindah bagi ayie adalah last year. kenapa last year? sebab last year ayie first time berpuasa di universiti bukan hostel okay! seriuosly indah sangt ah sebab balik kuliah sahaja rase sudah mahu berbuka and then ada sekali kuliah tu kiteorang balik hampir-hampir mahu buka pose. gaga memang seronok ah sebab kalang kabut nak beli maknan.

seterusnya mase dekat U jugalah ayie tamak nak makan buah kurma. kenapa tamak sebab time tu seriously kenapa entah ayie minat giler dengan buah kurma. kalo beli sekilo tu rasenyer 2hari dah habis kot sebab lepas buka sambung lagi makan buah kurma tapi nasib baik tak silap ayie buak kurma time tu murah kot dalam rm15 sekilo. kalo tak silap ah.

ayie rase tahun lepas adalah tahun terakhir ayie berpuasa dekat universti. kenapakah begitu? sebabnya this year sudah semestinyer ayie akan berpuase dirumah and then ayie dah tengok juga schelude untuk jadual tahun ke-2 di UPSI. puasa dan raya juga untuk tahun 2012 adalah dirumah juga. so, seriously itu adalah moment terindah ayie pada bulan ramadhan (buat setakat inilah). hohoh
tapi mahu tanya korang? kalo time puasekan? apakah perkara yang akan korang lakukan. yang ayie pasti korang grenty tidokan lagi-lagi time tengah hari. gaga betol ker tidak? jangan nak berdalih. korang bagitahu naty ayie bagthu jawapannyer. gaga
mood: dapat job untuk siapkan ABM untuk budak-budak sekolah darjah satu. pening jugakan buat ABM.gaga tapi enjoy juga.

dua titisan dan dua kesan yang disukai Allah.

السلام عليكم

bertemu lagi dipagi jumaat yang indah dan berakah nie. alhamdulilah tidak berapa lagi kita akan menghadapi bulan ramadhankan. pasti bulan ramadhan adalah bulan yang ditunggu-tunggu kerana pada bulan ini, incya-Allah mari kita gunakan kelebihan bulan ini untuk kebaikan bersama. pagi ini ayie nak sampaikan sesuatu lah. sudah lama tidak meyampai sesuatu.

ayie dapat ayat ini daripada group di facebook and banyak yang boleh kita ambil pengajaran daripada hadis yang ayie akan sampaikan ini. hadis ini adalah berkaitan dengan dua titisan dan dua kesan yang disukai oleh Allah. bolehllah kita praktikkan dalam kehidupan seharian kita. jom kita hayati hadi dekat bawah nie ye.

“Tidak ada sesuatu yang paling disukai Allah SWT selain daripada dua titisan dan dua kesan. Dua titisan itu ialah titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT dan titisan darah yang tumpah di dalam perjuangan di jalan Allah. Manakala dua kesan ialah kesan berjuang di jalan Allah SWT dan kesan kerana menunaikan kefardhuan yang telah difardhukan oleh Allah.” (Riwayat at-Tirmidzi)

mungkin kita boleh mengambil kebaikan daripada hadis tersebut yang berkaitan dengan titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT. kebanyakan kita sekarangkan banyak menghabiskan air mata untuk meratapi sesuatu yg tidak berfaedah. apa kata kita ratapi dosa kita dan takut akan Allah SWT. bukankan itu lagi indah.
dalam kita cuba untuk melakukan kebaikan. pasti kita akan sering diberikan dugaan oleh Allah SWT tetapi jgn pernah mengeluh mahupon berputus asa yang penting perlu istiqomah dalam menjalankan ibadah tersebut. incya-Allah ianya akan dipermudahkan oleh Allah. 

July 21, 2011

awal ataupon lambat ea?

السلام عليكم

petang-petang macam begini rase mahu cerita pasal sekolah dahulu kalalah. kenapa mahu cerita pasal zaman sekolah pula ea? nak mengimbau masa zaman hingusan ko ke azrin. haha ko kan budak harapan yg tidak menjadi harapan orang. haha abaikan statement tersebut. nothing untuk dibahaskan.

firstly, ayie nak cerita nie sebab lately ayie tengok adik ayie yang sis pergi sekolah mahu awl pagi-pagi lol kire-kire dalam pkol 6.40 ++ ah macam begitu. biaselah kalo dekat rumah grenty ayie baru bagun tido waktu-waktu macam begitu and boleh pula dia suh cept-cept solat semata-mata nak pi sekolah awal. gaga

mase ayie sekolah dahulu biase-biase sahaja kot pergi sekolah dalam area pukul 7.00+ . tengok betapa baik tidak ayie nie rajin pergi ke sekolah. haha (tapi kedtgn still pehuh okay sebb PENGAWAS SEK. alamak nak kerek lah ea kalo PENGAWAS SEK. ( itu mase sekolah rendah). bila mase asrama biase ah pagi-pagi area kol 5.30am memang dah bangun ah sebb nak pi solat dekat surau tapi balik boleh tido lagi and pergi tempt perhimpunan dalam area 7.00 am + juga. haha

mase form 4 and form 5 sahaje datang terlebih awl sebab dah pindah sekolah harian biase balik. datang pukul 7.10pm + time tu biaselah dah nak mula perhimpunan pagi. nasib baik memang tak kena catatat nama sebab member semua baik and surely bagi lepas punye. haha (nasib baik tak kantoi). seriouly, nampak sangtkan ayie nie pergi sekolah asik lambat sahajakan.
kalo korang pula, pergi sekolah mesti awalkan sebab skema begitu. gagaga gurau sahaja tapi mungkin ad sebab kenapa pergi awal ke sekolah. firstly sebab memang korang rajin bangun awl and second grenty korang nak tiru kerja sekolah kan ? hahaha korang grenty yang no.2  kan. ce citer. grrrrr

July 20, 2011

bilik tidur paling mahal didunia !!

السلام عليكم

grrrrr. malam nie tidak mahu merepek ah. nak relax-rela dekat rumah shje lagipon sharian suntuk tadi menghabiskan mase pergi tengok baja untuk baja kebun nenek esok. nampaknye capai juga hajat aku untuk baja kebun nenek before puasa. gaga kalo puasa incya-Allah aku jalankan juga tapi tak selaju macam hari-hari tidak puasa. (alasan jer tu).

malam nie malas nak cakap tadi nak tayangkan somthing. bukan wordless wednesdey okay sebb ayie dah serik nak buat. haha sebab apa malas nak cakap. grrr jom layan gambar dekat bawah nie. kalo tidak cantik gmboyer jgn marah sebb pakai henset cikai jer. hoho

kalo korang nampak tande nie mankne yer nie dekat maner ea? kalo tak boleh faham lagi jom layan ganbar dekat bawah nie. hehe 

 bahagian tengok tv dekat bilik. selalu bukak tv pon sebab twins nak tgok cerita kartun jer. haha
 nie ruang letak barang-barang kalo perlu and urgent untuk digunakan pada esok hari.
 ini ruangan untuk ayie merapu meraban and skodeng korang setipa hari.
ini tilam untuk tido tapi ayie tak suka pakai katil. sika letak bawah shje tilamnya.
apa macam korang semua. korang rasekan nie bilik lelaki ker bilik perempuan hauhau tapi jgn cakap plak pulak bilik perempuan sebab ad unsur-unsur pink. nie adlah bilik ayie okay. gaga ad warna pink tu sebab dulu nie bilik my sis yang umur 9tahun tu. tukar bilik dengan dia sebab ayah kate hang pakai bilik besar kt dapur tu. nanti senang hang kalo dh nikah. haha (ayie tipu jer).

okay malam nie entry gambar ini shjalah sebab tadi petang ayie abiskan mase 2hours untuk punggah barang dri bilik lama ke bilik baru. bilik my sis ayie belom decorate lagi tapi bilik tu dah cantik pon cuma simple sahajalah. incya-Allah ad mase free tolong my sis kmas bilik pula. okaylh korang ayie nak terjah korang pula. 

mood: rindu dekat someone. dh lama nie tak mesej dia. gagaga

July 19, 2011

twins: ayong naik kereta lah !!

السلام عليكم

berubah lagi bukan ayie punye blog. ggaga sajer jer ingin mencari kelainan macam cantik pula templete kali ini lagipon ad element-element yang ayie terus masukkan dalam coding html macam ayie punye header sekali. grrr saje jer nak menjimatkan page element yang nak digunakan. hoh

malam nie nak cerita pasal twins. sorry guy lately ayie ayie agak jarang untuk mengupdate blog nie tapi incya-Allah setiap hari satu entry ayie akan update untuk tatapan youall semua. sayang you all grrrrrr (poyo kejap). tadi petang ajak twins jalan-jalan pergi main buai-buai. sebelum nak pergi tu somthing terjadi.
twins nak pergi pantai naik kereta
along: adik and kakak jom pergi main buai-buai dekat pantai.

adik: jom.

mak ngah: sebelum nak pergi tu cuba tukar baju dulu.

5minit kemudian:

akak: along dah siap dah.

along: okay jom pergi. along naik ambik kenderaan kejap. nak naik apa?

akak: nek kereta !

adik: kereta !

along: ala naik motor boleh kan? lagi banyak angin.

adik: ngehngehngehngehnegh (menangis pula)

along: iyerlah. jom naik kereta. nasib baik ayah tak niaga hari nie. hang nie demand sangtlah. aishhh

tengok perangai si twins ni. kecik-kecik dah tahu nak naek kereta @ motor. aishhh nasib baiklah ayah ad dekat rumah lagipon kereta lagi satu umi guna untuk pergi sekolah. so, nak tak nak kena naek kereta proton ayah lah pergi pantai main buai-buai dengan mereka.

perghhh, best sangat sebab dapat lepak pantai tadi petang. hilang semua masalah dan disamping before pergi pantai pon sempat edit blog dapam mase 1jam lebih. and now nielah hasilnyer. ggaga okaylah time untuk pergi kenduri. ganti ayah sebab ayah ad hal dengan umi terpaksa keluar pergi bandar. balik nanti ayie blogwalking blog korang ea. 

July 18, 2011

waktu remaja paling ditakuti

السلام عليكم

alhamdulilah setelah 3hari tanpa khbar berita daripada blog azrin rahim. hari nie kita bersua lagi. hara-harap korang tidak merasa sunyi dengan kehilgn ayie yer. (ayat poyo kejap). actually ad masalah sedikit yg tidak dapat dielakkan mengapa ayie tidak mengupdate blog. ini ad kaitan dengan laptop lah. buat hal memanjang. 

berbalik pada tajuk entry. malam nie ayie lebih selesa untuk mengatakan mengenai REMAJA. mengapa REMAJA. seriously kalo korang lihat apa sahaja waktu sekarang, ramai orang yg merungsing mengenai REMAJA kerana REMAJA lah yang dikatakan akan menerajui negara suatu hari kelak.

tidak perlu untuk ayie mengklasifikasikan mengenai REMAJA cuma apa yang pasti ayie nak cerita somthing iaitu REMAJA nie adlh tahap yang paling dingeruni kerana pada tahap ini kebanyakan REMAJA lebih mudah untuk terpengaruh dengan persekitaran, rakan sebaya and so on. sebelum bercerita panjang cuba korang baca statement dekat bawah nie.
Powell, 1963 ada mengatakan bahawa tingkah laku remaja dianggap hasil daripada hubungan dengan orang lain berdasarkan budaya, sosial, biologikal dan fizikal.
fortaine & hammond (1996) berpendapat ketika remaja mereka akan mempersoalkan pembentukan identiti ketika remaja melalui pengalaman dan perasaan sosial yang dialami.
malam nie ayie lebih selesa untuk berbincang tentang remaja dan rakan. seriously, kalo waktu remaja korang semua mesti lebih selesa untuk bercerita sesuatu dengan rakan daripada keluargakan. itulah yang realiti yang memang ayie pernah lalui sendiri. dengan rakan sebaya jugalah kita mudah untuk terpengaruh juga.

seriously, pada waktu remaja nie mungkin pemantauan tentang pergaulan anak-anak mungkin perlu diambil berat sebab REMAJA pada masih nie darah panas and suka cuba untuk sesuatu yang baru. so, don't blame someone jika sesuatu itu terjadi sebab pengaruh anak-anak pada masa kini memang kuat.

sincerely, ayie rase  pendedahan daripada kecil mengenai kebaikan dan keburukan mesti bermula daripada awal usia lagi bukan. but kalo waktu REMAJA mereka masih lakukan itu mereka perlu taye diri REMAJA itu sendiri sebab family telah berikan semuanya pada waktu kecil. in my heart, waktu REMAJA memang sangat-sangat kritikal.
macam yang dikatekan diatas. waktu remaja itu mudah untuk mempersoalkan tentang diri mereka. jika mereka melakukan sesuatu kadang-kadang tidak boleh menyalahkan keadaan cuma mereka yang tahu apa yang telah mereka lakukan. mereka sudah besar, mereka tahu apa yang baik dan buruk untuk difikirkan. pengaruh persekitran dan rakan amat memainkan peranan besar dalam pembentukan identiti seorang remaja pada waktu remaja.
p/s: sorry kalo penjelasan ayie tidak terlampau mendalam. kalo ad kesilapan please betolkan and then apa pula komen korang tentang entry kali ini. pandgn sahabat pula.

July 15, 2011

telah ditetapkan rezeki buat mereka

السلام عليكم

REZEKI? haha memang setiap orang ad rezeki masing-masingkan. apa yang ayie maksudkan dengan rezeki untuk entry kali nie. hari nie ayie nak cerita pasal result UPU. sape dapat U yang korang memang mintak. (untuk mereka yang check result UPU sahaje yer?). kehkeh jgn marah sape yg tak check result sebb memang tidak ad name korang dalam senarai pon.

tadi tengok dekat status mereka ad yang happy and sad but ayie macam konfius tentg dua perkara shje tentng pemilihan UPU kali ini? kenapa ayie konfius. jom kita tengok situasi dekat bawah nie yer. incya-Allah korang boleh bagi pandgn juga. hehe
situasi 1
junior ayie di matrikulasi pointer dia 3.7++ but tak dpt U yang dia ingnkan and then dapat pilihan yang ke-7. wow, agak pelik disitu yer sebb pointer boleh tahan agk gempak juga ah. (chemical engineering)
situasi 2
member ayie lepasan STPM mohon UPSI but tidak dpt juga walopon sudah lepas temuduga. lelaki tu. kalo tidak silap ayie lelaki senang sikit nak dapat UPSi and then dia tak dpt tawaran U mane-mane pon. ishh agak pelik juga. (pendidikan sejarah)
situasi 3
member ayie STPM and then dia dapat UM. seriously ayie memang tabik lah sebab alhamdulilah result dia melayakkan dia dapat UM kot. wah, gempak gitu and memang ayie tidak sangka-sangka dengan result UPU tersebut. (bahasa malaysia)
daripada ketiga-tiga situasi tersebut, ayie dapat simpulkan bahawa rezeki masing-masing and kena terima @ accept dengan apa yang telah kalian perolehi. mungkin ini pilihan terbaik untuk shabat semuanyer. jgn bersedih mahupon berduka kepada mereka yang gagal. yang penting pasti ad hikmah yang berlaku.

buat mereka yang berjaya. all the best yer semoga korang semua akan terus perform and berjaya yer. incya-Allah Allah sentiasa akan bersama dengan kalian selagi kalian sentiasa ingt dekat dia.
ingat-ingat kata-kata ayie. dia manepon kita belajor yang penting ingt satu iaitu kita belajar semata-mata kerana Allah dan semua yang berlaku pasti ad hikmahnye.
sape dapat UPSI ready untuk dibuli oleh saye. haha
p/s: apa pendapat korang pulak tentang perkara ini yer. jom kongsikan bersama. walopon tidak ambik result UPU, cuba korang bayabgkan korang dekat tempat mereka?

saya selesa berseluar pendek.. kahkah

السلام عليكم

alhamdulilah urusan KERAJAAN telah dilesaikan. harap-harap ayie tidak busy lagilah lepas nie and bloh blogwalking dekat blog korang semua. maaflah kalo ayie tidak blogwalking blog korang. incya-ALlah ayie akan terjah blog korang ea petang nie dan malam nie juga. incya-Allah.

berbalik kepada tajuk entry. hohoh seriously ayie memang pengemar seluar pendek but seluar pendek tiga suku. kenapa? firstly, sebab ayie agak aktif bersukan dan memamng sentiase menggunakan seluar pendek tiga suku. second, sebab ayie selesa bila berjalan pakai seluar pendek tiga suku and one more thing, sesuai untuk semua aktiviti kecuali aktiviti RASMI.

kenapa berseluar pendek juga. kan nampak aurat? seriously kalo korang pakai seluar pendek tiga suku, seluar pendek tersebut adalah bawah lutut and then aurat lelaki adalah pusat sehingga lutut. so, disitu korang juga telah menututp aurat juga. macam ayie nie jenis orang yang pentingkan keselesaan and then seluar jeans memang jarang pakai. kalo jalan jauh macam nak pergi Jb @ KL baru ayie pakai.

kenapa tidak pakai seluar panjng? ayie memang pakai juga but jarang ah kalo nk tgok ayie pakai seluar panjng. kalo dekat hostel baru ayie pakai seluar panjng and seluar jeans pon agak jarang kalo dekat hostel. kenapakah? jawapannya adalah keselesaan.
p/s: kalo korang pulak? selesa ker berseluar pendek tiga suku @ lebih selesa berseluar panjng? and apa pulak sebabnya. jom tukar pandgn ?
apa itu seluar pendek tiga suka. lihat bawah nie.

 

July 14, 2011

السلام عليكم


winggggg. dalam entry before this, ayie ad suh teka kan mane satu kakakand adik. kalo korang nak thu mane saye kakak and adik cuba korang tgok betol-betol muka diorng tu. incya-Allah korang akan jumpa jawapannyer. 

yang sebelah kiri itu adalah kakak sebb kakak nie muka dia agak lonjong sikit daripada adik. and yang kanan itu adalah adik dia. seriously diorng nie muka dh nak iras-iras tapi kalo korang biase tngok diorng incya-Allah korang boleh bezakan mereka disamping mereka mempunyai banyak perbezaan.

apa shje perbezaan mereka? daripada segi pakaian contohnyer. kalo kakak dia suka pakai seluar panjng and bertutp sikit manakal adik pula kalo pakaikan seluar panjng grenty dia akan senseng sikit untuk dijadikan seluar tiga suka. kalo tidak percaya lihat gambar dibawah nie yer. incya-Allah korang dapat bezakan.


July 13, 2011

sakit kepala disebabkan durian

السلام عليكم

seriously sekarang nie tgah sakit kepala. semalam and tadi petang okay sahaja kot tidak rase apa-apa cuma entahlah malam nie pula rase pening shje tapi dah kureng sikit ah skrang sebab nenek dah tolong urutkan. memang mujarab ah urutan nenek sebb dia tahu urat-urat mane yang nak nie pijit kalo sakit kepala.

korang tahu tidak kenapa ayie sakit kepala. sebenarnya kan ayie kebanyakan makan durian ah. semalam sahaja ayie dah makan 4biji durian and pagi tadi 2biji. kahkah tak cukup lagi petang tadi tambah 2biji lagi and ayah ad bawak blik durian juga cuma dah tidak larat makan sebab sakit kepala.

seriously, kalo korang terlampau makan banyak sagt durian boleh effect juga ah tapi depends kepada seseorang individu itu sama ada boleh tahan tidak dengan aura durian nie. misalnye korang kena sakit kepala cuba korang picit dekat leher korang. ad macam somthing biji dekat leher tu. itu lh tempat yang perlu korang picit.

incya-Allah lepas korang picit dekat biji tu dengan urutan yang betol okaylah sakit kepala korang lepas tu. peringtn juga untuk ayie, tidak boleh makan durian banyak-banyak sangt sebab mula ah nanti nak sakit kepala. nasiblah kena time cuty sem. kalo time sem berlangsung. memang hancuslh tak pi kelas. hoho

malas nak merepek dah. tapi ingtn untuk korang juga jgn makan durian banyak-banyak ea. hehe nanti jadi macam ayie pula. makan ikot keadaanlah nanti munth durian lak. kehkeh

why twins pilih job nie?

السلام عليكم

baca tidak entry ayie yang sebelum nie. hehe sebenarbye tu memang perbualan ayie dengan twins tadi pagi and korang boleh conclude somthng tak daripada perbualan tersebut. apa tak baca lagi? klik sini. sebenarnya ayie ad selitkan somthng supaya korang boleh faham aty-aty kanak-kanak yang seumur mereka nie.

nak tahu apa? firstly, kanak-kanak yang seumur mereka sebenarnya tidak tahupon what profession doktor, model, penyanyi, nurse and cikgu tapi mereka hanya tahun mengikut untuk menyebut. seriously, pada umur mereka nie sepatotnye kita telah dedahkan mereka dengan profession yang ad kt dunia nie.

bagi ayie tidak kiralah demand ataupon tidak tapi yg penting pendedahan kepada mereka penting. apa yang ayie nak concludekan dekat sini. cuba korang taye dekat adik-adik atau anak buah korang yang umur dlm linkungan setahun lebih hingga 3tahun. 

kenapa dengan umur lingkungan mereka? okay, firstly kalo korang taye mereka mcm gini.

along: nak jadi cikgu ker doktor?

adik: doktor.

tengok tak perkataan yang mana mereka sebutkan. sudah tentu perkataan yang last iaitu DOKTOR. seriously, dalam lingkungan umur mereka ingtan mereka untuk mengingat sesuatu agak terhad. sebab itu kalo korang tye pada mereka mereka hanya ingt ayat last yang korang cakapkan. lagi satu contoh,

along: hari nie makan mee goreng @ nasi?

akak: nasik.

pemikiran mereka hanya dapat menangkap akan keyword yang last sahaja macam mane yang ayie terangkan dekat atas tu pasal DOKTOR. seriously, korang akan terima maccam-macam jawapan tentg profesion pekerjaan mereka kalo korang tye mereka time kecik-kecik mcm gini. and one more thing, ayie suka kaco-kaco mereka dengan ambition. best wooo sebb berubah-ubah. kahkah
p/s: nak tahu siapa kakak and adik dalam gambo sebelum nie. nantikan entry tersebut esok yer.

twins: Doktor and Model

السلام عليكم

this weeks ayie rase ayie tulis entry satu hari sekali shjekan. haishhh kenapalah malas nak tulis ea? sebenarnya mase yang mengekanglah. incya-Allah lepa nie boleh lah update sampai lebamkan. haha lagipon rindu nak jalan-jalan blog korang and komen korangnyer entry sampai lebam. boleh tak? haha hari ni nak cerita pasal my twins.
twins nak jadi doktor and model
along: adik and kakak nanti dah beso nak jadi apa?

adik: (diam shaja).

akak: (diam juga).

along: adik and kakak nak jadi doktor ker apa? ker nurse?

akak: tatak nak jadi doktor.

along: hahaha. doktor ea? nangis shje kuat. grenty pesakit hang pon tak nak kakak rawat.

along: adik nak jadi apa pula? cikgu ker model?

adik: model.....

along: arghhhhhhhhhh. hang nak jadi model. mai sini sat along nak tgok?

adik: (pergi duduk dekat along).

along: hang nak jadi model boleh tapi model muslimah ah. haha kalo hang pakai dedah mai sini sat nty aku lempang hang laju-laju. beranilah hang bt ea?

adik; (diam jer).

korang rase twins nie dapat tak capai apa yang diorng nak. haha tpy sebelum itu jom layan gmbo diorng kejap. lama sudah tidak upload gmbo diorngkan. korang rindu tak dekat twins nie. haha kalo rindu jom terjah diorn punye gambar.

inilah si adik. dia nie pandai sikit nak melawa lol. seriously aku suka pics dia tngh pakai telekung nie. before solat berjemaah time maghrib. kehkeh 
ini si twins idaman kalbu ayie, best giler dengan diorng nie. kalo korang teror korang tekalah siapa kakak and adik. nanti ayie akan bgthu jawapan akhirnye yer.kehe teka-teka jgn tidak teka okay.

July 12, 2011

tumpang sampai depan sat ...

السلام عليكم

pagi lagi ker ea? dah masuk malamkan. haha nampak sgt aku nie memang rajin bangun pagi-pagi. saja jer nak cerita pagi tadi ye hal. by the way, pagi-pagi memang dh kena bangun sebab solat subuh nd ayiekan driver. so, memang kne anta anak-ank murid pergi sekolah ah. huhu kalo dok rumah pagi-pagi macam biase kena layan twins. nasib baik pagi nie diorng ikot umi and abbie pergi ke kebun durian untuk ambik durian and dijual.

aishhh, sebenarnya nak cerita. mase tadi pagikan mase ayie dalam perjalanan pulang nak balik rumah. lalulah dekat satu lorong kampung nie. tapi lorong kampung tu seriously memang rumah orang jarang-jarang ad and then mase tengah drive tu ad pula orang mintk tumpang nak pergi depan.

tapikan ayie rase tidak sedap hatilah jadi memang ayie tidak tumpangkan pon and terus gerak jalan jer bt tidak tahu. korang jgn tiru plak cara nie memang tidak baik tapi korang kne consider banyak benda juga aw. first, korang drive sorang and then tempat sunyi. better tak payah lh nak tumpangkan orang kalo tidak kenal. second, kalo ad member disamping baru boleh tumpangkan orang. jika ad berlaku apa-apa, ad member sekurang-kuragnya.

sebenarnya, ayie tidak kisah sgt nak tumpangkan orang and biase bt mcm gitu cuma ayie tumpangkan orang yang tidak dikenali kalo tempat tu memang sentiasa ad orang and then ad kawan disamping ayie. kalo sorang-sorang maaflah ayie memang kureng sikit nak tumpangkan orang. huhu

alamak, melalut sudah asik macam ulang benda yang sama. grenty korang binggung. nak taye korang juga. kalo korangkan. korang tumpangkan ker tidak ea kalo macam gitulah keadaannyer. huhu

July 11, 2011

bubur buat ayie terliur

السلام عليكم


siapa suka makan bubur. kalo tidak suka tidak mengapa sebab ayie memang suka makan bubur tapi baru-baru nie jeah kenapa entah selera makan nie asik nak makan bubur jer. siap umi cakap lagi. along kalo umi buat bubur siap tambah sampai 3kali tapi bila nasi. nak jamah satu hari tu xnampak pon kan. haha

but that's the reality. aku sekrang tengah nak makan bubur. and then esok pon nak masak bubur ayam plak. tadi masak bubur macam gambar dekat atas itu. mungkin ad orang yang akan kate, "apa best makan bubur sebab tidak akan terase tekak tu and tak kenyang". tidak kisah korang nak cakap apa yang penting i like it. and then tadi juga ayie yang masak lah dekat dapur tapi dengan bantuan umie. kehkeh

huahauahua. tapi ayie kan paling suka makan ubur dekat R&R area seremban @ nilai. lupelah. R&R nie are yang nak menghala ke Kuala Lumpur not Johor. hoho dekat situ perghhhh, seriously dianye punye bubur ayam menag sedap. kali balik tg malim grenty suh ayah berhenti dekat situ sebb nak makan. mengidam pula bubur makcik R&R tu. kahkah

p/s: jom kita makan bubur jom. rase nak makan lagi lah pulak walopon dah mengulang 3kali nie. hoho by the way, ad sesiapa tidak yg rindukan ayie. baru malam nie sempat nak update sebb petang tadi dok busy kopek pisang dekat rumah. nasib baik siap kopek pisang 6tandan tadi. kehkeh 

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014