January 2, 2011

saper wat spoil mood cucu nie ?

assalamualaikum semua ..


alhamdulilah syukur kepada Allah kerana ayie masih diberikan peluang untuk menarik nafas di bumi Allah nie . memang tidak dapat disangkal lagi bahawa Allah memang maha pemurah lagi maha mengasihani . cuma kita jadang-kadang sebagai manusia yang tidak tahu menghargainya .


malam nie sangt masyuk sekali sebb ayie dapat berkumpul lagi dengan housemate dahulu iaitu zul, bob, kamil, muaz n me . enjoy lah juga walaupun lembab sangt makanan sampai . semasa tunggu makanan tu kiteoran boraklah pasa result exam dan kelas untuk esok .


sebelum aku cerita pasal dinner kiteorang malam nie, aku nak cerita sikit tentng perbualan aku dengan seorang hamba Allah nie . aku hormatlah dia sebgai seorang abang dan senior tapi dia macam menjauhkan semangat aku terus perform semasa belajor dekat UPSI . macam gitu ker seorang senior . tidak mungkin bukan . bagi aku, seorang senior perlulah bagi semangat dekat junior supaya kekalkan pointer dan terus berusaha untuk terus berjaya .


entahlah, walaupun aku tak satu bilik dengan abang tu . abang tu just tumpag tido sahja kejap . bukan nak mengumpat, just nak korang yang senior tu janganlah lunturkan semangat kami yang junior . baru nak perforn giler-giler dekat Universiti nie supaya parents bangga . hermm 


korang nak tahu ker perbualan kami macam maner . okay kisah yer berlaku malam semalam . 


tempat : dalam bilik aku
masa   : rahsia 


abng tu: assalamualaikum . 
aku: waalaikumsalam .
abng tu: boleh tumpang tido sini tak malam nie .
aku: boleh shja . silakan . (lagipun time tu tengah malam, manerlh pejbt bukak nak daftar kolej)
abng tu: terima kasih .
aku: sama-sama .


selepas 5minit kemudian abng tu masuk bilik dengan bwak lappy .


abng tu: ambik course apa dan sem berapa ?
aku: semester 2 dan pendidikan matematik .
abng tu: daripada KZ ker ?
aku: taklah, duduk KHAR . ambilan julai 10/11 . 
abng tu: a'a ea . dah sem2 lah ea . adoi lupa pulak .


lepas nie yang berlaku perbualan yang agak mengcewakan aku tu .


abng tu: berapa pointer sem1 ?
aku: alhamdulilah DEKAN .
abng tu: biasalah sem1 meman DEKAN, nty sem2 n so on turunkah .
aku: incya-Allah akan kekalkan pointer .(peh, runtuh terus perassan aku time tu bila dia cakap macam tu , bukan bg semgt suh perform lagi)
abng tu: ala, macam abng juga nty .
aku: incya-Allah cuba yang terbaik untuk kekalkan pointer lagipun dalam usaha untuk mohon biasiswa KPM dan BTAR .


tammat


geng-geng semua perasan tak ayat yang cucu umie highlightkan warna merah tu . tulah perasaan cucu umie bila dengar pasal tu . tapi tak per, semangt cucu umie untuk terus perform macam seperti sem1 akan ayie kekalkan incya-Allah . yang penting ayie nak ingtkan kepada geng-geng semua, jangan pernah berputus asa dengan setiap kata-kata yang boleh melunturkan semangat kamu . 


ayie kenapa kamu tidak berputus asa ?


geng-geng semua nak tahu ker, tapi sebelum tu, jom kita hayati dahulu surah nie . surah yusof: 87 .


maksudnya:  Hai anak-anakku, pergilah kamu, maka carilah berita tentang Yusuf dan saudaranya dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir".


geng semua dapat memahami ayat tersebut . Allah melarang kita berputas asa dengan rahmat Allah . begitu juga dengan kehidupan kita seharian . kita tidak boleh berputus asa, kita hendaklah yakin dekat setiap apa yang kita lakukan . btw, sekarang aku dah ignore pun apa yang abang tu cakap kat aku semalam, aku angap itu ujian untuk aku untuk terus berjaya kelak . incya-Allah . buat geng semua, ayie doakan kamu semua berjaya juga dan tidak mudah berputus asa . 






berbalik kepada dinner kami . ayie tak dapat merasakan nikmat makan sebab makanan yang ayie order tak dapat, dapat benda lain . so, nafsu makan tu hilang begitu sahaja .ayie order nasi goreng belacan, tapi dapat nasi goreng ikan masin . dammmmm tidak mungkin . sebb tulah tak xad selera nak makan . tapi takpeah, esok akan bermulanya kuliah pada jam 8am . hope, boleh bangun pagilah . haha 


P/s: kepada mereka yang tag ayie tu, sowi tak dapat nak jawab tag korang bersama award yang korang bg . incya-Allah nty ayie ambik award tu kt korang maybe esok malam kot time dah free nty sikit . hohoho 


UKHWAH FILLAH

16 comments:

inaISme said...

pdulikn org ayie. ina ykin awak bole

azrinrahim said...

inalsme:

incya-Allah ayie try yang terbaik..

Afzainizam said...

Welcome..Happy..New..Year
╔══╦══╗╔╦╗  
╚═╗║╔╗║║║║ 
╔═╝║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║║    
╚══╩══╝╚╩╝
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Maju Jaya... Di harapkan Tahun ini adalah terbaik dari sebelumnya...

Bulatkan tekad mencapai impian ... Bukan sekadar manis dimulut.. Bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam

IMANSHAH said...

nice..matlamat pembelajaran bukan untuk sijil dekan semata dik..tersukan bersusaha, insyaallah akan berjaya.
cikgu doakan kau

Freaky said...

ish duk kecik aty ape ? tu die, bukan anda dan anda ta akan jd macam die. Semoga anda berjaya :)

azrinrahim said...

afzainizam:

thankx wish ayie..semoga kamu juga egitu ya..

azrinrahim said...

freaky:

incya-Allah ..ayie cuba wt yg terbaik..

azrinrahim said...

imanshah:

terima kasih cikgu,,ayie tak akan lupakan cikgu..incya-Allah

sekamar rindu said...

salam...

singgah petang sambil follow ur blog.


**326

Prof Rashidi said...

hebat glerr...ayie...dekan beb...

diana said...

jadikan tu satu cabaran untuk kamu berjaya..

Nur said...

dia jeles tuh sebenarnya..ngeh2...

go on je...:D

azrinrahim said...

sekamar rindu:


thnkx follow.. salam perkenalan.

azrinrahim said...

prof rashidi:

hang pon dekan kan..jgn nak ngade2 dok perli aku ea ? haha

azrinrahim said...

diana:

terima kasih kak, bg semgt dekat adik nie.. huhu

azrinrahim said...

nur:

enthlh, xpelh.. akan jadikan sebgai cbrn..

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014