December 14, 2014

Nuffnang December

Assalamualikum

Sudah menghampiri separuh bulan disember. Maknanya tinggal 17 hari untuk berada dalam tahun 2014. banyak kenangan dan suka duka untuk 2014 ini dan yang pasti ayie telah menamatkan first degree ayie.

Moga diberi kesempatan agar dapat meneruskan untuk ke next level for my studies. Seriously, kalau cakap pasal study ini memang ayie rindu sebab ayie sukakan suasana timbunan buku yang banyak dan konon dok mengadap baca buku tu, padahal bt bnda len. haha Kenangan dekt uni tu.

Apa-apa pun nak say TQ dekt nuffnang untuk rezeki bulan 12 ini. Still ada BE yang tgh on going since november sebab ayie pun baru aktif balik berblog. Moga akan ada terus BE yang nak on going dalam blog ini. hehe



BE yang still on going
Old Town White Coffee
Rakuten September Super
Maybank #ILove

By the way, ayie tengan panggang ayam tu. Kejap lagi mulalah meround mana yang sempat ye. Hari ini kita jadi bibik dekat rumah sebab ingin gunakan masa sebaiknya untuk family tersayang. hehe Love you mum and dad.

December 13, 2014

Ayie ko kat mana?

Assalamualaikum

Ayie ko dekat mana nie? lama juga larikan diri. Eh bukan larikan diri cuma ayie minggu ini memang agak pack sgt jadual (ala-ala budak buat busy) padahal tak lah pack sgt. Cuma banyak shje cerita yang nak dikongsikan sepanjang seminggu tak ada nie.

Gaji keje as Guru ganti di SMKPN telah diperolehi, interview untuk sekolah swasta pun dan settle dan result pun dan tahu. Tapi tak nak update lagi pasal result. Hurmmm mohon doa moga ada rezeki dan itu adalah jalan terbaik. Lepas itu i really rindu korang semua.

Yang paling penting bila tiada apa yang boleh dilakukan apabila intenet 8GB boleh habis dalam masa 10 hari sebab biasalah kalau ada adik-adik dekat umah diorang memang layan youtube. Abis quote hamba tak tak boleh tak mengonline sangat dan now pon dah tambah quote. Bolehlah blogwalking dan pecut satu-satu inshaAllah.

Sebelum itu layan sat gambar dekat bawah ini


Orang yang kerja ikhlas,

rezeki lebih dia syukur,

rezeki kurang dia syukur,

tapi memang selalunya akan dapat rezeki lebih

inshaAllah

Ayie sangat bersyukur dengan apa yang ayie ada sekarang dan inshaAllah akan kongsi kegembiraan itu dengan family dan sahabat semua. Ayie tak hilang ada sahaja ini. Ada yang rindu ayie tak? haha

December 8, 2014

Kenapa perlu Ego?

Assalamualaikum


Doktor yang sakit pun akan jumpa doktor.

Guru pun perlu berguru.

Apatah lagi kita yang tak berupaya apa-apa dalam hidup.

Kenapa perlu ego?

credit to Hafiz Hamidun

Memang kena setepak lah dekat muka ayiekan bila baca tweet bro Hafiz Hamidun ini. Benda yang biasa yang kita tak dapat nak elakkan lagi-lagi ego. Normal bagi lelaki tahap keegoan dia agak tinggi berbanding wanita. 

December 7, 2014

Pelajar minta tukar guru?

Assalamualikum

Nak share sikit pasal adalah hamba Allah ini nak suh pergi tukar cikgu mengajar yang ajar anak dia. Alamak, ada pula yer mcm begitu? Kalau nanti anak dia kate, Nak tukar bos dekat tempat keje. Boleh lah ayah dia anta surat kt majikan suh tukar bos. Lepas kang dah mak ayah dia tua sikit, anak dia cakap, ayah nak tukar mak ayah boleh? Ayah hang nak anta surat dekat sapa?.

Pelik bin ajaib betul lah. Masalah nie berlaku dekat MRSM dan den rasa nak berkongsi sikit dengan hangpa semua. Sebelum tu mai layan sikit surat rasmi yang dihantar untuk tukar guru.



Adik-adik sayang oi, den nak khabar sahaja dan benda ini berlaku dekat MRSM ok. Bukan Sekolah Harian biasa. Masalahnya sekolah budak-budak pandai abaq hang. Den bukan nak sebelah mana-mana cuma ayie rasa sejak dari dahulu kot cikgu kat sekolah ajar sikit sahaja yang lain kena belajar sendiri lagi-lagi ADD MATH adik syg oi. Tak kan dua puluh empat jam cikgu nak suap ko dik. hehe

Memang tak semua cikgu itu perfect dan menurut pembacaan abng long hang ni dekat comment-comment itu berkaitan dengan cikgu ini semua cakap elok sahaja dan ada yang dah bergelar PHd OK? Faham tak PHd tu apa? Doktor Falsafah yang mengajar dekat uni tu pon puji cara cikgu tu mengajar.

Sekarang ini sonoklah budak-budak sekarang. Tak boleh nak dimarah kalau dekat sekolah sebab kalau kena marah bagitahu mak ayah cikgu marah. Ok tak xad masalah nie sampai nak suh tukar cikgu sebab cikgu tak syok mengajar. Dik oi, disinilah ko pelajar erti sabar, mengkaji mana yang kurang dan independent. Jangan semua nak suh orang suap.

Lagi satu, pakai pistol air sebab lambat masuk kelas dan tak dapat jawab soalan pun jadi masalah ker? Adik oi abang ko nie masa sekolah terutama masa tuisyen ADD MATH gagal dapat 75% time tu sebab dalam kelas tuisyen itu kelas ini wajib dapat 75%.  abang ko nie dapatlah 74%, kena rotan abaq hang pakai rotan kayu tu. dua kali pulak tu dekat tangan. Ko rasa apa? Tak pula abang hang bagitahu mak ayah sebab bagi abang ko nie itu challenge supaya terus berusaha.

Memang tidak dinafikan mengajar ADD MATH bukan perkara mudah dan perlukan skill but ko knelah faham, cubalah ko peg jumpa cikgu tu kalau tak faham time waktu lapang. Kalau tak pun banyak cikgu add math kt MRSM tu ko peg jerlah jumpa. Cikgu tak akan marah dik oi. Ko makin buat cikgu tu kecik ati adalah dik. REDHA cikgu tu penting dik oi.



Bagi pendapat ayie, apa-apa pon hormatilah guru anda yang mengajar anda. Kalau tidak faham tak tidak suka cara cikgu itu bagitahu dengan cara yang profesional bukan cara begini mintak tukar cikgu. Itu bukan keputusan yang tepat dik. Kang cikgu tu murka satu masalah. Ilmu tu dik. 

Note untuk diri aku juga. 

peace :)

Kacang jer Exam tadi, Padahal?

Assalamualaikum


Semua orang pernah mengalami perkara ini dan apa yang boleh ayie katakan setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing. Seperti si A, dia dah struggle dan berusaha bersungguh-sunguh untuk mencapai kejayaan dan pada akhirnya dia berjaya juga walaupun markah biasa2 shje pada paras sederhana.

Manakala si B pula, nie pelajar yg memang malas belajar dan langsung tidak mahu tumpukan perhatian masa diajar oleh guru. Mungkin terlebih confident dan nak tunjuk pandai dekat member-member yang lain tapi akhirnya apa yang diperolehi dari keegoannya. Kegagalan bukan. Jangan jadi seperti ini.

Dan yang terakhir si C. Ini biasa berlaku sebab memang sudah semulajadinya dia memang dilahirnya pandai dan mudah tangkap walaupun guru mengajar sikit sahaja didalam kelas. nampak sahaja dia tidak belajar diluarnya tapi sebenarnya didalam kelas golongan ini sgt tumpukan perhatian ataupun cara pembelajaran mereka berbeza. Ini adalah kurnian Allah kepada mereka.

Sepanjang belajar di sekolah, matrikulasi dan universiti. Ayie banyak jumpa golongan A dan juga C. Si B tak pernah jumpa lagi sebab even kami lelaki pun, belajar tetap diutamakan dan time nak exam baru nak study itu perkara noemal bagi lelaki. haha

Moral of the story, setiap orang dikurniakan dengan keunikan masing-masing. Ada yang memang dari azali pandai dan ada yg perlu struggle untuk berjaya. Tidak kisah kita pada tahap mana pun yg pasti, Bersyukur dengan nikmat yang telah diberikan oleh Allah.

peace :) 

December 6, 2014

I am 1 of 50 Blogger yang menang Giveaway Ephyra Skin Bar

Assalamualaikum

Rezeki awal bulan disember ini sebab tersenarai dalam 50 blogger yang menang Giveaway Epyhra Skin Bar. Macam tak percaya jer den kan sebab sebelum ini masuk mana-mana giveaway tak pernah menang pun. Bila first time dapat tahu antara yang tersenarai, enjoy lah juga. Dapat benda freekan sapa tak nak. haha

Kalau bab produk ini normally ayie memang biasa guna Nivea for Men sebab memang dah serasi kot dengan diri ayie. Lepas ini kite try Epyhra pula. Kalau memberikan kesan positif dan ayie jadi terlebih handsome, maknanya kena bertukar produklah yer. hehehe


Semua maklumat yang diperlukan bagi urusan pengeposan ayie dah settlekan tadi dan sent dekat page kak mia. Sekarang tinggal duk tunggu hadiah sampai rumah. Boleh ker tidak macam gitu. hehe Kalau korang ada join dan belum semak terpilih ker tidak, korang boleh semak dekat sini [LINK]. kot-kot kurang pun menang jugakan. 

Oklah masa nak menyiapkan diri dengan segala fail-fail sebab esok ad IV dekat Sekolah Rendah Islam Johor Bharu. Doakan semoga dipermudahkan untuk ayie IV itu. Nervouslah juga sebab banyak benda tak prepare. 

Boys !!! be Gentle and Caring

Assalamualaikum


Just because they are boys

doesn't mean they can't be

gentle and caring....


December 5, 2014

Artis ini sangat humble

Assalamualikum

Artis ini memang sangat humble ah dan dia memang jarang sikit nampak dekat media sosial but lakonan dia memang superb. Ayie memang slut sekali masa dia solat dekat parking kereta. Aah Kalau cakap pasal isu ini mesti korang kenal kan siapa. Tentulah Zahiril Adzim. 

Menurut kenyataan daripada #Hlive, Zahiril Adzim ini tidak mahu aktif di media sosial sebab masalah tertentu. Tak kisah lah bro hang aktif ker tidak dekat media sosial, yang pasti lakonan hang memang terbaik ah. Ok-ok yang penting teruskan bergiat aktif dalam seni. yehaaa Belanja sikit gambo Zahiril Adzim ni untuk korang. 


Setiap artis itu ada sebab kenapa mereka nak aktif ataupun tidak dekat media sosial. As long benda itu terbaik untuk mereka dan baik untuk semua. Ok-ok sahaja. Yang pasti suka pula tengok artis wanita malaysia sekarang sebab ramai yang telah mendapat hidayah. Moga terus istiqamah artis-artis wanita yang telah mendapat hidayah. 

Dek Kerana Lidah

Assalamualaikum

Masa tengah duk scrol-scroll dekat facebook tadi terjumpa pula benda ini dan penting untuk disampaikan kepada geng-geng semua supaya dapat dijadikan renungan. Ayie nak kongsikan berkaitan dengan Lidah. BERGURAU ADA BATASNYA , FIKIR DULU SEBELUM CAKAP.

BERGURAU ADA BATASNYA , FIKIR DULU SEBELUM CAKAP.
Antara contoh2 dialog menjadi Kafir dalam tak sedar:

1- Nabi Yusof smart, aku smart lebih sket dari nabi. (jatuh kafir)

2- Tak payah la simpan2 janggut, tak payah nak bersunnah-sunnah, beselerak je muke aku tgk. (jatuh kafir)

3- Zaman nabi mane ade Gillette, sebab tu la ade jambang. (jatuh kafir)

4- Hudud dah tak sesuai zaman ni bro.. (jatuh kafir)

5- Senyum la sket, muke masam je dah macam malaikat mungkar nangkir dah aku tgk. (jatuh kafir)

6- Sedarlah sikit yang selama ni kerajaan bagi rezeki kat kamu. (jatuh kafir)

7- Aku dah isi borang murtad, tapi tak diluluskan mahkamah la pulak. (jatuh kafir)

8- Erm.. kalo murtad mesti boleh buat maksiatkan? Macam best je.. (jatuh kafir)

9- Aku murtad dah, eh gurau je gurau je... (jatuh kafir)

10- Jika ikut kaedah Islam, maka mundur lah negara kita ni.. (jatuh kafir)

"Barangsiapa MEMPERSENDA, MEMPERMAIN, MENAFIKAN sunnah Rasulullah dan ayat Kitabullah maka dia kafir serta-merta"

- Kitab Fiqhul Akbar: Karangan Imam Syafie.

p/s: Sekiranya pernah terucap dan berlaku pada diri sendiri, maka ucaplah balik Syahadah yg kuddus, selawat serta zikir - pesanan pada semua dan diri sendiri.


SYIRIK KECIL boleh jadi macam ni.

Situasi:

1) Ammar sedang menyanyi. Tiba-tiba kawannya, Farhan berkata,

"Nanti hujanlah". Haa, tu boleh jadi syirik kecil.

2) Azlie bertanya kpd Ahmad. "Awak dah solat zuhur? Ahmad mjwb, "Dah, semalam."

Haaa perkara kecil sebegitu pun boleh jadi syirik dari setiap percakapan kita tanpa kita sedar. Ini kerana dia memperlekehkan amalan wajib lima waktu. kita tak tahu pada mulanya, sekarang dah tahu kan? So copypaste laa. Ilmu untuk dikongsi bukan utk dijual beli.

Sumber 'Usrah' tv 119 .
#ingat mengingati.
Semoga sama-sama kita dapat jaga percakapan kita. Moga kita sentiasa dalam lindungannya. InshaAllah

December 4, 2014

Design #4: Header dan Profile Pict Instagram

Assalamualikum

Design #4: Header dan Profile Pict Instagram | dapat text dekt page and nak ayie tolong designkan header blog akk ini. Ayie ok sahaja tak ada masalah dan design header ini akk nie nak colourful. Akk ini siap bg design yang dia nak mcm mana. So, xadlh perah otak sangat nak fikir idea. hehe

About 1 jam lepas itu settle dan tunjuk design dekat akk tu. Lepas itu adalah sesi penambahan dan pembuangan part yang akak tu ase tak sesuai dan diubah dengan benda lain. Bagi ayie ok sahaja tak ada masalah sangat sebab itu akan jadi header blog akk tu.

Setelah bincang around 3.00 pm, settle juga design header tu dan akk tu pon dah buat pembayaran melalui maybank2u. Nak tengok header tu. Meh ayie tayangkan. Konsep header ini adalah colourful family. gitooooo


Ayie cuba menterjemahkan design yang akk tu nakkan dan ada sedikit perubahan demi perubahan dan hasilnya seperti diatas. Seterusnya, berbincang tentang Profile Picture Instagram dan akk tu pon dah bg idea yang dia nak. Ala-ala super mak gitoo.. hehe Maka terhasillah dua design ini,


Dua design telah aku hasilkan dan daripada design itu akak itu telah memilih seperti gambar dibawah ini dengan sedikit perubahan. Jom tengok design 1 or design 2 yang akk tu pilih.


Akk itu pon memilih design 1 dengan ada sedikit penambahan dan sedikit perubahan. Ayie tak dapat nak pamirkan lagi link blog akk tu sebab masih lgi dlm proses renovate. Bab renovate kawan akk tu yang tolong. Ayie hanya buat bab header dan Profile Pict Instagram.
Harga Header + Profile Picture Instagram
RM20.00
Kalau ada sesiapa nak tempah design dengan ayie. Boleh sahaja terus pm ayie dekat page Zarin Art [link]. InshaAllah akan dilayan dengan baik hati. ecehhh Nantikan next entry baju pula. hehe

Jalan yang halal

Assalamualaikum


"Jika seseorang hamba ALLAH menahan keinginan daripada sesuatu yang haram

(kerana ALLAH), Maka ALLAH akan memberikan sesuatu yang diinginya

itu mengikut jalan yang halal..."

GIVEAWAY JOM SIHAT BERSAMA HAZAMIE SOUQ

Assalamualaikum



Saya inginkan kesihatan sepanjang hari supaya saya dapat bantu mak ayah saya dan menjadikan gaya hidup sihat adalah satu kepentingan dalam kehidupan. Sesungguhnya kesihatan yang diberikan oleh Allah kepada saya ini adalah satu nikmat yang sangat ternilai. Doakan semoga saya sihat yer dan dapat melaksanakan rutin harian. 

Kalau geng-geng nak join. Tekan link dekat atas dan serius giveaway ini simple dimple senang ok. Jom ramai-ramai kita sertai. 

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH AKHIR TAHUN bersama cikgu ayu

Assalamualaikum


Kalau geng-geng nak join segmen ini sangatlah simple ok. Just tekan sahaja gambar dekat atas tu or tekan link yang ayie bagi itu ok.

Tarikh tamat dia : 31 Disember 2014

December 3, 2014

China bekal tenaga pengajar

Assalamualikum


Hatiku luluh tanpa kata dan aku berdoa moga ada rezeki untuk ku. Apa fungsi kami yang belajar mengambil ISMP Matematik. Masih ramai lagi yang tidak posting lagi-lagi my senior. Susah juga graduan ISMP ini sebab nak mintak kerja lain semua sektor pertikaikan kelayakan ijazah kami sebab ada title "Pendidikan". 

Berdoa dan terus berdoa. Moga ada sinar untuk terus berada dalam dunia pendidikan. InshaAllah doakan aku wahai sahabat. Pray for me. Mungkin mereka nak anta kami mengajar dekt overseas kot sebab dekat sana perlukan cikgu berbangsa Melayu untuk mengajar bahasa melayu. think positive

Peace:) still boleh tersenyum lagi

Wordless Wednesday: Tips Memilih Pasangan Hidup

Assalamualaikum

Tips Memilih PAsangan Hidup | Sesiapa yan tak halal lagi tu dan memcuba untuk menghalalkannya, cer fahamkan ayat dekat bawah ini betul. :) Pagi-pagi ini mood jiwang sikit padahal tahan mengntok. Nak tidur balik boleh idok. hehe


Tips memilih pasangan hidup:

Jangan tanya kelebihan, tanya kekurangan. 

Supaya kita boleh menlengkapkan kekurangan tersebut.

Credit to Hafiz Hamidun

Blood Type Sleeping Styles

Assalamualaikum

Blood Type Sleeping Styles | Nak kongsi benda ini dan masa mula-mula ayie tengok benda ini pun tergelak sorang-sorang abaq hang. Adehhh ada juga ea Gaya Tidur mengikut Jenis Darah. Ok kalau ayie jenis darah B, jadinya ayie akan tidur melentang abaq hang macam tengah bersantai dekat kolam renang. Tapi ada betullah juga. 

Apa kata korang tengok pula. Ada tak jenis darah korang mempengaruhi gaya korang tidur. haha Kalau ada memang betullah gambar dekat bawah ini Check it out


Korang dah tengok? Ok sekarang sama ker tidak? Ayie paling tak boleh belah gaya tidur untuk orang yang berdarah AB tu. iye2 sahaja begitu. Ker memang ad benarnya orang berdarah AB ini kalau tidur dia akan bersembunyi tutup muka bagai. Kiranya dia berselubung gitu. hehe

Jom kongsi darah korang jenis apa? dan betul ker gambar dekat atas itu cakap pasal gaya tidur korang berdasarkan jenis darah korang.

December 2, 2014

Nak ambil guru dari mana pula ni?

Assalamualaikum

Nak ambil guru dari mana pula ni?  | Satu isu yang hangat diperkatakan dalam pendidikan sekarang ini dimana ingin mengambil guru matematik dan mandirin daripada negara china. Korang tak percaya? Meh baca dekat bawah ini yer.


Isu Pendidikan. 

Adakah relevan mengambil 30,000 orang guru daripada China untuk menampung keperluan guru di Malaysia sedangkan Malaysia mempunya lebih 2,000 orang graduan pendidikan menganggur? 

Langkah pertama yang perlu KPM lakukan ialah menawarkan peluang kepada semua guru berbangsa Cina sedia ada untuk bertukar opsyen. 

Langkah kedua ialah KPM menyerap masuk 2,000 orang graduan pendidikan setiap tahun menggantikan tempat guru berbangsa Cina. 

Sekaligus KPM akan berjaya menyelesaikan masalah pengangguran dan memberi keistimewaan kepada guru yang sememangnya RAKYAT MALAYSIA. 

Anda ada cadangan lain yang boleh membantu KPM? Nyatakan untuk KiPM ketengahkan. 

#PendidikGenerasiBaharu
Kalau korang nak baca isu ini lebih lanjut korang boleh lah pergi link ni [LINK]. Apa yang mampu ayie katakan, Doakan semoga ayie dapat posting awai walaupun kerajaan nak ambik guru matematik daripada Negara China. muahahahaha ada rezeki pasti ada jalannya. Yang pasti sekarang mampu berdoa dan mohon sahaja.

Tapi ayie agak susah sikit nak mohon kerja lain selain bidang pendidikan. Sebab ap? ok nantikan cerita seterusnya dalam entry lagi satu.

Peace. Masih mampu tersenyum

Segmen: Zaman Persekolahan

Assalamualikum

Aku paling seronok ingin mengulang kembali zaman persekolahan. Kenapa zaman Persekolahan? Sebab banyak memory tercipta time tu dan sekarang inshaAllah aku akan kembali ke sekolah pula sebagai seorang guru pula. InshaAllah. 

Cuba korang perhatikan gambar dekat dekat bawah ini dan rasa-rasa masa zaman sekolah yang mana biasa korang akan lakukan.


Apa yang boleh aku gambarkan diri aku masa sekolah dahulu ialah no. 16 kot. haha Nampak macam alamak poyo yer ayie masa sekolah dulu tapi realitinya macam begitu sebab ayie ini ada sifat cemburu sikit dengan kejayaan orang lain. Nak tak nak kena usaha rajin-rajin sampai boleh kalahkan member-member yang pandai semulajadi itu. hehe 

Tak lah dikatekan nerd sangat sampai tak boleh nak bergaul but biasalah dalam kelas kan kena tumpukan perhatian masa cikgu bagi tahu sebab kita tak pandai. Kena belajo dulu dan faham cikgu ajar baru boleh buat keje. haha

Kalau korang nak join segmen yang simple dimple senang ini dan boleh ingt kembali zaman sekolah. Korang joinlah segmen ini yer. 


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com

Assalamualikum



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar?
Ayie

Umur pengguna?
23 tahun

Jantina pengguna?
Lelaki

Jenis kulit?
Berminyak

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
Biasalah lelaki kan ad bekas-bekas jerawat. Kalau boleh nak hilangkan bekas-bekas jerawat itu dan bagi nampak licin sikit. Even lelaki pon, Mesti kena jaga muka. hehe 

Pengguna Ephyra?
Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Jadilah kamu orang?

Assalamualaikum


Jadilah kamu orang yang baik.

Orang yang baik bila ada disukai,

Bila Tiada dirundui,

Bila Mati ditangisi.

Jangan kamu menjadi orang jahat,

Bila ada dibenci,

bila tiada disukai,

bila mati disyukuri.

(Saidina Ali bin Abi Talib)

credit to IKIM.FM

Promote Segmen: Zaman Persekolahan

Assalamualikum

NEW ENTRY DEKAT BAWAH

Siapa seronok bergelar pelajar sekolah dan ingin mengimbau kenangan sebagai pelajar sekolah. Joinlah segmen ini [LINK]. Ayie tolong promote member-member sahaja dan kalau korang nak join segmen ini mai klik link gambar dekat bawah ini ok. Serius memang ramai sponsor untuk segmen ini dan kalau bertuah boleh ah dapat hadiah daripada ayie. hehe 

Macam mana nak join segmen ini. Follow sahaja step yang diberikan macam dekat link blog yang ayie akan lampirkan dekat bawah ini. Jangan segan silu untuk join yer geng-geng semua dan InshaAllah siapa yang join nty ayie letak korang dalam satu bloglist khas ok. Waiting for the bloglist geng. Senanglah nak berjalan pergi blog korang nanti. hehe

December 1, 2014

Design #3: Blog Jendela Maya

Assalamualikum

Design #3: Blog Jendela Maya | This week ayie settlekan design blog Jendela Maya tapi ada masalah sikit dan tak dapat digunakan. Tetap nak tayang juga hasil design ini sebab seronok pula bila dah settle menghasilkannya. Menggunakan 3 warna asas iaitu biru, hijau dan cream. Itu adalah permintaan tuan blog. 

Ayie just ambik masa sehari lebih untuk design benda ini dan perkara biasa kalau ayie design akan hadapi dekat header. Tang header sahaja idea itu lari tak tahu kemana entah. haha Selalunya memang headerlah yang last sekali ayie akan settlekan. 

Walaupun, design ini tak dapat nak digunakan but it's oklah sebab templates tu ayie akan simpan dan kalau tuanya inginkan azrin akan bagi on the sport. Mungkin nak digunakan dekat blog lain ker kan. tapi apa pun jom layan sikit gambar editing tu.


Kalau nak tengok yang full view tengok dekat link bawah ini



Settle untuk design ini dan ada lagi satu design. Next entry pula yer. Happy sangat sebab dapat zahirkan apa yang berada diminda orang lain walaupun tak hampir 100%. hehe Kalau nak booking boleh sahaja terus inbox dekt page zarinart yer. TQ

By the way, jom sama-sama join segmen yang telah dijalankan oleh Cikgu Etuza [LINK]. Sangat bermanfaat ok. Dapat eratkan silaturrahim sesama blogger. Jangan lupe juga, hari nie last penyertaan. Jom sama-sama kita sertai segmen Cikgu Etuza ye. Yehaa Baru sempat nak mengonlinekan diri sebab baru bayar duit broadband dekt Digi Centre. hehe 

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Januari 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Disember 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN" 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Januari dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Januari 2015.

November 30, 2014

Liebster Award by yaya

Assalamualaikum


Sanah Helwah diucapkan kepada yaya sebab menyambut birthday yang ke 19 tahun ea. Muda lagi tu dan bro doakan semoga dipermudahkan segala urusan. Seterusnya, nak jawab tag daripada yaya nie sebab dia dah tag 5 hari lepas. Baru sekarang nak abiskan jawab. Kalau tidak duduk dalam draft sahajalah gamaknya. hehe

Jom jawab soalan daripada yaya ini. dup dap dup dap gamaknya. 

1. Apa maksud nama korang ?
- Kalau ikutkan dalam islam nama Azrin ini memang tak ad maksud. Cuma nak cerita kisah kenapa ayah dan ibu ayie pilih nama Azrin sebabnya kalau ikutkan nama ayie sebelum ini adalah Syafiq tetapi disebabkan cousin ayie lahir sehari awal daripada ayie dan family diorang namakan Syafiq. Jadinya, ayah dan ibu tukar nama Syafiq itu kepada Azrin.

2. Lebih rapat dengan mak , ayah atau dua2 sekali ?
- Kalau ayie lebih rapat dengan ibu sebab mungkin ibu ayie pun cikgu. Jadi bila ada masalah dekat sekolah about student memang bincang dengan ibu. Selain itu, ibu lebih caring sikit dan sentiasa tanya nak apa-apa ker kalau dia berjalan ker bandar. ecehhh Mungkin lagi satu sebab ayie anak sulung kot. hehe

3. Tengah kerja or study lagi ?
- Sekarang tengah menganggur sebab cuti sekolah kan. PPD tak call lah untuk panggil jadi cikgu ganti. Lagipun baru lepas tamatkan pengajian. Tengah tunggu posting KPM yang tak pasti bila. Mohon doa semoga dipermudahkan dan dapat posting awal.

4. Minat lagu apa ?
- Seriously memang minat lagu Fatin Shidqia (X Factor Indonesia) dan lagu Jai Waetford (top 3 X Factor Australia). Tak ada yang specific ye. hehe

5. Tengah single ke , taken ke , married ke , duda ke , janda ke , ? hehehe
- Sudah berpunya dan inshaAllah akan ke arah married. ASAP

6. Minat sukan apa ?
- Sudah semestinya badminton dan petanque.

7. Hadiah yang bermakna bagi korang ?
- Hadiah daripada my student masa praktikal di SMKSA dan SMKPN.

8. Ada tak adik beradik korang yang tengah sakit teruk sekarang ? kalau ada, yaya doakan moga Allah sembuh segala penyakit yang dihidapinya .Aamin
- Alhamdulilah tak ada yang sakit. Semuanya baik-baik.

 9. Kata kata semangat yang korang pegang sampai sekarang ?
- Pedulikan orang kata yang pasti buat yang terbaik.

10. Kalau korang jadi pemimpin negara, apa perubahan yang korang nak buat pada negara kita ni ?
- Kalau jadi pemimpin negara ea? No komen. hehe

11. Last sekali, satu atau banyak nasihat untuk yaya ni ? hihi
- Untuk yaya. All the best untuk kehidupan dan masih panjang lagi perjalanan. Jadikan setiap yang berlaku sebagai pengalaman untuk pada masa akan datang.


OK. Settle juga akhinya mengarang ayat dan sesuatu yang paling tak suka semasa di universiti adalah ketika ayie berada di semester 8, Dimana setiap kelas diminta untuk mengarang dan tak ada kira-kira.

Mudah tapi ingin melaksanakan kadang-kadang keberatan

Assalamualikum


Perkataan yang baik itu sedekah.

Langkah perjalanan ke masjid itu sedekah

dan

Membuang halangan dari jalan itu sedekah.

(HR Bukhari & Muslim)

credit to IKIM.FM

November 29, 2014

Kambing !!

Assalamualaikum

Ingin berkongsi satu fakta. Siapa yang tidak pernah tengok kambing? hehe Normally dekat kampung-kampung memang ada yang bela kambing dan dijadikan sebagai satu perusahaan. Sebagai contoh, Pak Long ayie sendiri membela kambing. Sebelum cerita lebi lanjut, better kita ketahui asal usul kambing ini.
NABI ADAM -  Bermulanya human civilization (tamadun manusia), Habil iaitu anak Nabi adam menternak kambing dan ianya merupakan ternakan binatang pertama di dunia.

NABI IBRAHIM - merupakan penternak kambing yang agung. Semasa zaman NABI IBRAHIM juga berlakuperistiwa sedekah (kambing) yang terbesardalam sejarah islam.

NABI ISA - juga menternak kambing . Wujudnya bani israel-bangsa yahudi (satu bangsa yang dikenali cerdik). Mengamalkan minuman susu kambing.

NABI MUHAMMAD SAW - Baginda juga daripada kecil sudah terbiasa dengan mengembala kambing.
Apabila diulang kembali kisah pasal kewujudan kambing ini dapat dilihat memang sudah lama kambing-kambing ini wujud sejak daripada Nabi Adam lagi. Jadinya, Kambing antara haiwan yang paling lama di muka bumi ini. 

Kambing pun ada macam jenis kambing. Bukan satu jenis. Antara jenis-jenis kambing ialah kambing kampung, kambing biri-biri, kambing bla-bla. Dekat umah pakcik itu banyak sahaja kambing tapi tak ambik port sangat nak kenal jenis-jenis kambing.

Ditarik 3 perkara tapi dipulangkan 2 perkara sahaja. Apakah itu?

Assalamualaikum

Cer korang fahamkan ayat dekat bawah ini. Dapat daripada seorang member tadi dekat facebook. 


Ketika kita sakit, Allah tarik 3 perkara:
Allah tarik keceriaan wajah kita,
Allah tarik selera makan.
dan Allah tarik dosa kita.

Apabila sudah sembuh, Allah hantar 2 perkara:
Allah hantar balik keceriaan wajah kita
dan Allah hantar balik selera makan kita

TETAPI
Allah tidak hantar balik dosa-dosa kita. Betapa sayang Allah kepada kita.
Alhamdulilah

Inilah yang nak dikongsikan. 3 perkara yang ditarik tetapi 2 sahaja yang dikembalikan. Jadi bersyukur apabila kita dilanda musibah.

Cemburu biarlah bertempat

Assalamualikum..

Kesan cemburu | Eh nak cemburu dekat sapa ini ayie oi. hehe Tidak salah nak cemburu tetapi cemburu itu biarlah bertempat kata orang dan cemburu pun biarlah kepada perkara-perkara yang berfaedah. Kenapa tak salah cemburu sebab banyak faedah nya bila kita nie cemburu bertempat macam gambar dekat bawah ini cakap. Cer korang baca elok dan hayati dengan jayanya.


Cemburu pada kemewahan atau kejayaan orang lain

tidak akan memberikan kita tuah yang sama seperti mereka

tetapi jadikan ia sebagai satu pemangkin semangat

untuk kecapi kejayaan kita.

Sekarang, tak salah pun cemburu tapi jangan nak cemburu buta sebab awex ada skandal baru ker? ataupun tak dapat yang kini inginkan sedangkan orang yang terdekat dapat apa yang kita ingin. Kata orang tu, cemburu biarlah bertempat. ;) 
By the way, i cemburu tengok awak semua taw blogger. hehe Cemburu manja-manja gitu.

Simple 1st Giveaway Segment by Beba Ifa

Assalamualikum

Men joinkan diri dengan menyertai giveaway kali ini. Kali ini Cikgu Etuza tag ayie. Jadinya ayie kena jawablah tag ini. Ada lagi satu tag masih lagi duduk dalam draf. InshaAllah esok aku jawab kot untuk tag yaya. hehe

Sapa-sapa nak join giveaway ini boleh sahaja. Dia punya syarat pun sangat simple ok dan inshaAllah ada hadiah menanti. Tak percaya cer ah klik banner dekat bawah ini.



Follow blog dah, like fanpage dah. Sekarang masanya untuk tag orang. dan mangsa-mangsa yang bertua ialah mereka-mereka yang berada dalam bloglist ayie. Semoga berjaya ye.

Settle 1 tag. menanti lagi satu tag yer. 

November 28, 2014

Penyelesaian akhirnya dijumpai

Assalamualaikum

Penyelesaian akhirnya dijumpai | Ya beda bedu. Akhirnya, Terima kasih kepada Fadzi Razak sebab bantu ayie dekat entry siapa boleh tolong. Kalau korang belum baca lagi sebab apa ayie mintak tolong boleh pergi dekt entry siapa boleh tolong. Sebenarnya memang buntu dah tak tahu kepada boleh jadi macam gitu dekat blog tersebut. Untuk Cikgu Etuzu, mungkin masalah cikgu boleh diselesaikan dengan benda ini. cer tengok betul-betul ye.


Korang tak nampak sangat. Ok ayie bagitahu balik yer kepada benda itu boleh terjadi. Benda itu terjadi disebabkan oleh ayie hanya boleh blog author sahaja dimana ayie hanya boleh mengakses ke "POST" dan "SETTING" sahaja. Mungkin disebabkan oleh bro etuzu sebelum ini ada salah tekan sebab itu blog tersebut tiba-tiba hanya boleh jadi author sahaja.

Cara nak settlekannya senang sahaja iaitu menukar pasward "AUTHOR" kepada "ADMIN". Macam mana nak tukar "AUTHOR" kepada "ADMIN"?. First sekali korang pergi dekat Setting -- Basic -- cari perkataan "AUTHOR" tersebut dan tukar kepada "ADMIN". 

Korang kurang faham lagi ye?. Ok ayie tunjukkan menggunakan gambar pula. Cer tengok baik-baik kot-kot kelak korang jadi macam yang ayie tunjukkan dekat entry sebelum ni. Pening jadinyakan. hehe


Ikut step yang ayie tunjuk dekat atas itu. TQ so much dekat Fadzi Razak sebab bantu ayie selesaikan benda ini. Jangan lupe singgahlah dekat blog Fadzi Rzak, Banyak info ok. Cikguro Etuzu apa lagi cepat-cepat selesaikan benda ini yer.

Siapa Boleh tolong?

Assalamualikum

Sebenarnya ayie tengah pening ini sebab nak terima tempahan dan dah settle pon tempahan itu ayie design. Masalahnya sekarang dekat blog tempahan itu tak ada tempat nak editing templates. Pening ayie fikir dan tak tahu nak cari mana lagi jawapan? ada sesiapa boleh tolong kenapa jadi macam bawah ini.

 What Happen?

Sepatutnya

Cer korang tengok gambar first tu. Dekat tepi sidebar kiri yang ayie tunjuk anak panak tu, tak ada langsung kuar templates, layout or overview macam gambar dekat bawah tu. Ada sesiapa tahu sebab benda ini berlaku ea? URGENT sgt sebab benda ini dah pending 2 hari. Ayie tak temui jawapan. Adakah disebabkan oleh email yang dibagi itu bukan primary ker macam mane ea?

please help me. Tengah buntu sangat-sangat rasa macam apa nak buat ini. Kesian customers tu tertunggu-tunggu design dia. Semoga ada jalan penyelesaian.

November 27, 2014

Bentuk roti yang Superb

Assalamualikum

Bentuk roti yang Superb | Ada sesiapa tak tukang roti nak buat design roti dia macam ni. Memang rare dok. Ayie tengok pun perghhh kalau ad memang kreatiflah.  Kalau nak suh kak Ayu yang buat kak ayu nak x tak buatkan. hehe Pelase kak Ayu. Ayie nak request satu. 

Kalau ad tukang roti yang nak aplikasikan boleh juga ini. Trylah kot-kot lepas ini boleh pasarkan roti-roti ini. hehe Jom kita layan one by one.

Roti Pangkah

Roti Bunga

Roti Arnab

Roti Bakul

Aku tak tahu nama setiap roti-roti tu. Jadi aku men letak jerlah namanya tapi sangat kreatif ok dan ayie ase mcm xjadi nak makanlah pula sebab nak jadikan perhiasan dalam rumah sahajalah. Boleh ker idak. 

Siapa nak bertanggungjawab?

Assalamualaikum


Siapa nak bertanggungjawab? | Bukan bertanggunjawab jumpa tok kadi nak menikah. hehe Bertanggungjawab sebab atas kesalahan tersebutlah. Alhamdulilah setakat bawak kereta hari ini tak pernah lagi terjadi macam begini. Lagipun ayie lebih selesa naik motor daripada kereta sebab boleh cilok-cilok. kehkeh

Rindu awak berapa percent ea?

Assalamualikum

Rindu awak berapa percent ea? | Ayie ko rindu siapa ini. Tenghari ini boleh pula ko berangan. Berangan nak kahwin ker itu? perghhh ayat kawin ea? Mohon doa moga-moga dipermudahkan ke arah itu. Kalau lebih cepat lagi bagus. Tapi ada yang lagi penting dari rindu itu. Tak percaya, cer tengok dekat bawah ini. 

"Rindu kekasih sampai 200%"

"Harapnya rindu kepada kekasih Allah dan ilahi melebihi itu"

DEEP!!! 

Terkena sedas dudas tembakan dalam kepala otak ini. Berkongsi benda baik bukan menunjukkan diri ini baik just nak sharing apa yang baik. peace :)

credit to HAFIZ HAMIDUN

November 26, 2014

Kau aliran apa?

Assalamualikum

Kau aliran apa? | Eh-eh, jangan fikir yang bukan-bukan pula. Bukan mahu ceirta pasal aliran agama iye disini tetapi mahu cerita pasal aliran ini. Alah jangan buat tidak tahu pula aliran apa? Aliran inilah. Cer tengok dekat bawah ini.


Aliran inilah yang ayie nak ceritakan. Sebenarnya tidak ada perbezaan pun antara budak yang ambik aliran sains mahupun aliran sastera. Ayie masih ingat lagi mase sekolah dulu, ayie antara budak melayu yang ambik aliran sains. Bayangkanlah just ada 6 orang budak melayu dalam kelas itu dan majoriti pelajar cina. hehe

Sampailah result SPM keluar dan masing-masing dapat result. Rezeki ayie dapat meneruskan pengajian ke matrikulasi setahun dan member yang lain menyambung ke tingkatan 6. Nak dijadikan cerita, member-member ayie yang masuk form 6 semua ambik aliran sastera. Setelah setahun lebih belajar dan diorang mengambil STPM dan rata-rata member ayie mendapat 4 FLAT ataupun kalau kategori universiti dapat First Class. Sekarang mereka masuk universiti juga.

Dekat situ sahaja kita dah boleh lihat. Rezeki itu Allah yang tentukan dan tidak semestinya masuk aliran sains akan dapat keje yang elok. Buat adik-adik dekat luar sana, satu sahaja pesanan ayie. Belajar ikut kemampuan bukan kehendak dan membangga diri dengan aliran apa yang kita ambil. tidak kira aliran sains mahupan sastera ada kelebihan sendiri.

Gaji tetap sama sahaja ok tak kira orang ambik aliran sastera or sains sebab semuanya kena bermula daripada bawah. Tak akan mati pun kalau ambik aliran sastera sebab orang sastera hebat-hebat taw. 

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014