December 22, 2011

pemberian Harian Metro secara percuma

السلام عليكم

alhamdulilah sudah selesai untuk event hari ini. bahagia sangat okay sebab dapat juga dapat pergi tempat itu walaupun pasa asalnyer kami semua mahu pergi ke tempat lain yang lebih syok dan have fun tapi tempat yang kami pergi tadi syok juga sebab dapat surat khabar percuma. 

by the way, korang boleh agak atau tidak ini ayie pergi mana? hehe

korang tidak boleh agak ea. apa kata korang tengok gambar dekat bawah ini dan harap korang semua tahu apa aktivti ayie pada hari ini. yang pasti bukan berdemontrasi okay. ada juga yang tanya ayie, adakah ayie kenal Adam Adli ataupun tidak. jawapannya sudah semestinya ayie kenal dengan Adam Adli dan yang pasti beliau adalah senior ayie yang ambik subjek TESL. ada juga bertanya adakah ayie menyokong Adam Adli? itu adalah personal, tidak perlu untuk dihuraikan lebih panjang.

apcal pula ayie cerita pasal Adam Adli ini. mahu tunjuk korang semua aktiviti ayie hari ini. cuma selingan sementara sahaja. hehe

*selingan hang, ada rasa nak kena tampaq tidak ayie. huhuhu 

hasil design Azrin Rahim

hari ini ayie pergi New Straight Time Paper dekat Bukit Jelutong. seriously sangat best sangat perjalanan hari ini cuma kami tidak dapat hendak pergi ke Shah Alam dimana tempat wartawan, editor, and ketua editor menjalankan kerja. kami hanya pergi tempat surat khabar itu dicetak sahaja. walaupun hanya mengambil masa dalam dua jam sahaja dekat kilang tersebut tapi banyak perkara juga yang ayie tahu.

*tahulah sangatkan. pergi sana semata-mata hendak berjalan sahajakan. hahaha

selain itu, sebelum balik rumah balik ke UPSI kami dapatlah sedikit cenderahati daripada pihak kilang. nak tahu tidak kami dapat apa? kami dapat layat and surat khabar Harian Metro secara percuma okay. haha dapatlah kurangkan perbelanjaan beli surat khabar walaupon sebenarnya ?

*biasa memang tak beli pun surat khabar sebab selalu baca free dekat library sahaja. haha

December 21, 2011

bila nak final exam ini

السلام عليكم

korang rindu tidak dekat ayie. haha 
from now, hari-hari nak update blog sebab sudah tidak mahu tinggalkan blog ayie lagi. huhu
yang penting hari-hari kena ada cerita walaupun cerita itu mengarut.
betol tidak tuan-tuan dan puan-puan.

*tampaq sat muka aku nie, lampi apa?
apa sebenarnya yang aku nak ceritakan ea?

okay-okay sebenarnya nak bagitahu alhamdulilah first paper arab telah selesai.
tinggal tunggu paper seterusnya pada 3,7,9 n 12 /1/ 2012 pula untuk menghadapi exam.
kenapa lama sangat ayie punya next paper?.
memanglah lama sebab sekarang baru minggu ke-14. ada lagi seminggu untuk study weeks and exam.

tapikan tadi pagi adalah waktu genting sebab add subjek untuk sem4 akan datang.
dan akhirnya hanya dapat add 11jam kredit daripada 19jam kredit.
korang faham tidak apa itu jam kredit? *perghh bajet macam hebatkan aku ini.
abaikan ea apa itu jam kredit, yang pasti penting add jam kredit untuk subject semester akan datang.

lepas ini kena pergi kampus untuk uruskan hal-hal berkaitan dengan aktiviti esok.
korang mahu tahu ayie pergi mana?
nantikan entry yang seterusnya berkaitan dengan perjalanan azrin rahim ke teettttt.
okaylah, puas sudah mengarut cuma nak cakap, love you all.

selamat menghayati keindahan alam

December 20, 2011

eh, muka budak ini sangat kiut

السلام عليكم

*ada rasa nak tampaq muka tak?

apa macam you all semua sekarang ini, adakah berada dalam keadaan sihat? huhu ayie, ada rasa macam nak tampaq muka hang tak? tak reti nak update blog ker? ataupun hang dah lupe yang hang ini memang ada blog. macam biasa sekarang ayie sudah berada di minggu ke empat belas kuliah and then next week adalah minggu study week and after that final. 

final wey, mean ada lagi 5 semester. haha *abaikan

berapa banyak kali "and" lah hang niekan ayie nak tulis, tapi realitynya memang banyak and pun yang aku tulis itu. hoho sebenarnya tak ada apa-apa pun nak cerita cuma nak merapu sahaja pagi-pagi ini sebelum bergerak ke kampus menjalankan tugas sebagai pelajar yang cemerlang. gituuuuu seriusly memang kejap lagi nak pergi kampus sebab nak jumpa DEKAN hantar surat permohonan tambah jam kredit and then terus lepak library selesaikan apa yang perlu diselesaikan.

one more thing, actually paper first ayie bermula pada esok hari iaitu bermula dengan paper arab komunikasi I. haha korang rasa pelik tidak? adakah korang tidak pening, budak major matematik, minor fizik and bahasa arab komunikasi I. okay memang tidak pelik, korang boleh abaikannya. yang pasti cuma nak sampaikan salam rindu sayang azrin rahim untuk korang semua. hehe

apa yang aku tulis ini ea?
rasa macam nak tampar sahaja laju-laju.
tapi sebelum itu, apa kata layan muka ayie yang paling cute-miut dekat bawah ini.
*perasan kejap okay.

kiut-miutkan. *abaikan

mood: dekat library layan buku arab kejap.

November 3, 2011

Jom Mewarna Doodle Fizgraphic

السلام عليكم

quick update daripada blog azrin rahim. sebenarnya ayie kena telah ditag akak kesayangan ayie ini tetapi yang pasti ayie nak mintak maaf sangat-sangat sebab tidak dapat nak menjelajah blog korang semua sebab ayie minggu ni agak busy dengan assigment kajian kes yang bertajuk "perokok tegar".

kalo korang mahu tahu apa sahaja yang telah ayie lakukan dalam kajian tersebut incya-Allah ayie akan cerita pada next entry. tapi malam ini nak selesaikan dulu satu perkara itu iaitu jom mewarna doodle fizgraphic. serius ayie rasa first time mewarna pakai adobe photoshop kot. hehehe walaupon tak cantik macam sis ai yu buat. ayie tetap nak tunjukkan juga hasilnya.

sebelum itu nak tunjuk dulu gambar asal doodle tersebut

(sebab dalam format PNG,so tidak nampak gambar asal tersebut)

sudah tengokkan? sekarang ayie mahu tunjukkan setelah apa yang ayie lakukan terhadap doodle tersebut. hehe maaf ye, biasa-biasa sahaja tetapi harap luar biasa. lala


ayie tidak pasti tema apa yang sesuai tapi rasenya tema yang paling sesuai untuk gambar doodle ayie adalah doodles sedang membuat pementasan.  kenapa pementasan? korang tengok sahajalah ea. haha kalau nak join rasa macam dah tidak sempat sebb kol 10.00pm (3/11/2011) dah nak tutup penyertaan dah.

1. Warnakan gambar doodle yang diberikan..SAVE gambar di atas dulu dalam komputer korang3. Buat Entry Jom Mewarna Doodle Fizgraphic..4. Letak Gambar doodle yang telah diwarna dan Tinggalkan Link Entry tersebut kat ruangan komen nie..5. Tak kisah guna photoshop,paint atau sebagainya..janji kreatif..6. Pemenang yang warna cantik n kreatif, apit akan lukis vector gambar free. Nak tag blogger lain pown tak jadi masalah..(tak sempat nak tag)

October 27, 2011

saat-saat yang dinantikan lagi seminggu

السلام عليكم


bukak sahaja terus terpampang gambar dua orang kembar inikan. haishhhh tidak sabar nak balik kampung semperna Hari Raya Haji ini. mahu tahu kenapa tidak saba nak balik kampung sebab adalah mahu cium erat-erat dua orang adik kembar ayie ini and then other jobs telah menanti sepulangnya ayie ke kampung halaman. nampaknya kena prepare awal-awal ini supaya dapat balancekan juga dengan buku-buku.

kenapa ayie cakap buku-buku sebab naik sahaja cuty nanti ayie sudah ad 3 test . pertama adalah multivariable calculus, algebraic structure and fizik satu. semua subjek itu adalah subjek major and subjek minor. perghhh, dalam satu minggu itu ada tiga paper penting. perah otak lah nampaknya Hari Raya haji nantikan. huhu

abaikan pasal cerita selepas Hari Raya Haji nanti. yang pasti rindu sangat akan si twins tu. itu adalah gambar last before ayie datang balik ker Tajung Malim plus baju yang mereka pakai itu adalah baju yang ayie belikan untuk mereka masa Hari Raya Aidilfitri tahun ini. biasa dapat cakap dekat talefon sahaja dan mulut mereka memang petah sangat sampai ayie, kadang-kadang nak cakap dalam pun sampai tidak terlayan dah. hehe
yanng pasti and sudah semestinya
sayang erat-erat wahai twins
lastly, cuba korang teka? mana satu akak and adik? selamat meneka yer.

October 26, 2011

perjalanan daku ketika cuti jumaat

السلام عليكم

macam biasa ayie agak padat sedikit jadual walaupun sekarang ini adalah waktu cuti. ayie memang jarang and tidak ada masa nak emnulis kecuali menulis assigment plus online fb and twitter memang sudah semestinye. hehe by the way, hari ini ayie cuma nak update gambar-gambar ayie masa pergi bandaraya Ipoh, Gua tempurung and Lanta Kijang. pergh, seriously, ayie rasa sangat syok time tu sebab ayie habiskan satu hari bersama-sama dengan kawan-kawan.

ayie gerak hari jumaat sebab jumaat ayie free and sabtu still ad kelas kokurikulum. huhu so, jumaat tu gerak pukul 9.00am dari tanjung malim terus pergi ke Ipoh lalu jalan dalam. serius memang agak letih juga sebab malam semalamnya ayie tidur pukul 3am kot sebab nak siapkan kerja-kerja tertunggak. hehe sampai bandar Ipoh area kol 10.30 am and terus pergi dataran plus lepak-lwpak kejap and then terus pergi ke masjid negeri kalau tak silap. memang boleh tahan besar.

lepas sahaja siap solat jumaat terus gerak pergi Gua Tempurung and lanta Kijang. serius, ayie rasa macam nak pergi sahaja lagi dua tempat tersebut sebab memang sangat-sangat best plus ayie tak bawak baju spare pon nak mandi-manda dekat lanta kijang and buat aktiviti dekat Gua Tempurung. so, terpaksa pulang dengan hampa tetapi sempat lagi lah ambik gambar bagai. nak tengok gambar. jom layan gambar dekat bawah ini. 


nampak sgt yang ayie excitedkan..haha

my bestie yang join perjalanan ini.

dalam kawasan area gua tempurung, perghh serius sgt best kot.

dekat area lata kijang. ayie suka sgt tengok air terjun dia. sangat-sangat menarik kot.

dua jejaka paling kacak seantero dunia. semua jejaka jgn jealous yer. hahah

October 20, 2011

bila azrin rahim mula menulis kembali ..

السلام عليكم

lama sudah kita tidak bersuakan rakan-rakan blogger semua. ayie sangat rindu mahu pergi melawat setiap entry sahabat semua tetapi mungkin disebabkan oleh kekangan masa mungkin ayie tak dapat nak meround sangat and one more thing sekarang ayie sudah kembali ke UPSI dan berada di minggu yang ke-6. seriously, memang banyak sangat benda yang ayie nak ceritakan dengan rakan-rakan semua. hehe

by the way, ayie rase macam sudah hilang sahaja rentak ayie nak menulis sekarang ini sebab sudah lama sungguh ayie tak menaip dekat blog ayie ni. and ucapan terima kasih sangat-sangat ayie ucapkan kepada mereka yang tidak jemu datang ke blog azrin rahim ini setiap hari walaupun ayie tak dapat nak dtng balik ke blog rakan-rakan semua.

awat, ayat cik nie skema sangat ea. hehe tetapi yang pasti ayie still lagi melihat perkmbngan rakan-rakan semua walaupun tidak mengomen tetapi sempat jugalah menjengah ke blog rakan-rakan semua. ayie sekarang sudah yakin nak buat tempahan templetes. kalo rase nak tengok hasilnye. mai-mai check one by one hasil idea azrin rahim ini. hehe


apa macam okay tidak? kalau raas nak tempah. korang boleh shje pergi dekat menubar tu ad tulis tempahan and dekat situ semua tetulis apa yang diperlukan jika ingan melakukan tempahan.
PERHATIAN ! kepada mereka yang blognya ayie pernah senaraikan untuk di renovate. sila lengkapkan apa yang ayie mintak. boleh lihat dekat tempahan apa yang ayie mintak and then email dekat ayie. as soon as possible. incya-Allah. ayie rase bersalah pula. maaf ye sebab ayie ada kerja sedikit. after this nak design blog filem hans and musuh saya, aziyati.


August 28, 2011

ucapan khas dari blog azrin rahim

السلام عليكم

Allahu akhbar, tanpa kite duga incya-Allah esok adalah hari last kita berposa and then kita akan meyambut bulan syawal pula. pasti ada yang sedang meratapi pemergian bulan ramadhankan. incya-Allah segala apa yang telah kita lakukan pada bulan ramadhan ini apa kata kita teruskannye. incya-Allah sangat-sangat berguna tu untuk mendidik jiwa.

ayie ingin memohon maaf jika selama ayie bersahabat dengan kalian semua ada menyusahkan  and mana tahu ada koment yang ayie berikan sahabat semua tidak boleh terima. ayie mintak maafnya. tiada apa yang boleh ayie berikan kepada kalian semua cuma dekat bawah ini ada somthing untuk kalian semua.



p/s: first time buat banner pakai adobe photoshop. hehe
p/s: alhamdulilah ayie dah siap renovate satu blog. nak terjah tengok link ini. ada lagi 14 blog kena siapkan.
p/s: maaf zahir batin aku pinta jika dalam setiap perkenalan kita ada aku pernah melakukan kesalahan.

August 27, 2011

title cikgu atau abang ea??

السلام عليكم

lama juga gua tidak mengupdate apa yang patut dekat dalam blog ini tapi alhamdulilah dapat lagi menjengah mana-mana blog yang ayie sempat untuk jengah sebab masa sangat suntuk minggu ini. buat mereka yang bakal ayie renovate blog tu, incya-Allahayie akan selesaikan nanti. maaflah kalau tertunggu-tunggu yer. sesungguhnya saya juga seperti insan lain. jangan marah pula ye.

back to main topic, actually ayie semalam last megajar budak-budak tuisyen. serius sangat-sangat seronok melayan mereka untuk kelas yang terakhir + tak belajar pun sebab abang dia yang ensem ini ajak main-main. haha kalau dalam kelas diorang aku suh sahaja panggil cikgu no cikgu ayie but cikgu azrin. hahaha and kalau dekat luar panggil sahaja abang ayie. lalala

tengok gua, banyak songgelkan. haha actually bukan sangat suka yang formal-formal ini lagipun mengajar budak-budak sekolah rendah sahaja. so, aku rasa umur diorang sebaya adik-adik aku sebab tu suh panggil abang sahaja diluar waktu kelas. mereka pun sporting dengan gua + boleh ajak gua pergi rumah diorang nak kenalkan dekat akak diorang. perghhh gua memang handsomekan? haha (jgn termuntah).

apa gua melalut ini. cuma nak cakap disebabkan gua muda laki baru 19 ++. so, gua lebih selesa orang panggil gua abang daripada cikgu. lagipun perlu banyak lagi yang harus dipelajari supaya mereka tidak bosan dengan gua time gua mengajar nanti. one more thing, semalam last gua mengajar mereka. kelas semalam bertemakan main-main sebab gua dah tak mengajar lagi nanti. hehe

satu perkara yang gua dapat adalah bukan mudah untuk menjadi seorang guru yang penyabar dan tabah. semua itu perlukan masa dan didikan diri ini supaya menjadi yang lebih baik dan baik untuk kemajuan anak murid mereka. seorang guru akan bahagia bila melihat anak murid yang didiknya berjaya didalam setiap bidang yang diceburi oleh anak muridnya.

p/s: buat anak murid gua. love you all semua. nanti sempat cikgu azrin pergi rumah hang ea? jangan lupa kasi duit raya lebih + kenal-knalkan ah dekat kak hang semua yang cantik tu. (ayat merah tu joke jer). hahah

August 21, 2011

blog ini bakal aku make over

السلام عليكم

alhamdulilah akhirnya ayie dapat juga siapkan ayie punye niat nak renovate 7blog tetapi apabila difikirkan balik ayie mahu renovate semua blog yang bagi link diorang dekat ayie itu. do, korang jangan risau incya-Allah one by one ayie akan bedah blog korang semua ea. korang mahu tahu ker senarainya. hehe mari check dekat bawah ini.
  1. http://adrinaqamarina.blogspot.com/
  2. http://dirahpunyerblog.blogspot.com/
  3. http://cytyfyfy.blogspot.com/
  4. http://blog2shout.blogspot.com/
  5. http://hansrollodepelicula.blogspot.com/
  6. http://letopkeypad.blogspot.com/
  7. http://ecahdenan.blogspot.com/
  8. http://www.darimi15.blogspot.com/
  9. http://aainaa4a.blogspot.com/
  10. http://ninasyahira.blogspot.com/
  11. http://secebismemorikehidupan.blogspot.com/
  12. http://islandgurlz88.blogspot.com/
  13. http://aziyati-saidin.blogspot.com/
  14. http://mnasriq.blogspot.com/
  15. http://topimagine.blogspot.com/
ini adalah blog yang bakal ayie make over. mungkin tidak banyak yang ayie akan ubah sebab ayie rasa background ad yang okay and ad fully yang ayie akan make over. lihat sahajalah nantiyer. harap-harap korang akan suka dengan hasil yang ayie lakukan nanti. by the way, ayie sudah letakkan link korang dekat bloglist baru ayie iaitu " design " (akan update apabila selesai, incya-Allah esok).

buat sis wanie andd sis mimi. blog korang ayie rase aye tidak akan sentuh buat masa ini tapi ayie akan buatkan banner untuk blog sis berdua. harap-harap sis berdua tidak kisahkan. hehe banner ayie buat simple and mungkin ambik sikit elemen yang ad dekat blog sis berdua. incya-Allah kalau lambat sikit tidak mengapakan. hehe

untuk yang blog bakal ayie bedah itu, sila isi butiran yang perlukan seperti dibawah ini yer dekat ruangan komen. untuk memudahkan urusan bedah blog and then untuk email and pasword blog korang tolong email dekat ayie boleh? tidak pun korang add sahaja FB ayie. senang sikit nak berurusan. ini FB ayie. AZRIN RAHIM.

ayie tidak mintak banyak-banyak cuma bagi apa yang ayie mintak dekat bawah ini sahaja.

  1. Nama Blog & URL Blog
  2. Jenis Blog (Peribadi, Blogshop, etc)
  3. Tema / Konsep Blog (Floral, Vintage, Grunge, etc.)
  4. Kombinasi Warna (Hitam, Putih, Purple, etc)
  5. Column Blog (2 / 3 sahaja)
  6. Design Header (gambar yang korang nak aku letak
  7. Design Footer (gambar yang korang nak aku letak
  8. Design Banner (gambar yang korang nak aku letak)
  9. Warna Post Entri & Sidebar
  10. Fungsi Tambahan (button shoutbox)
  11. email and pasword blog, sila emailkan dekat inbox FB ayie yer. that's all (apabila ayie mintak nanti baru bg email and pasword ye, sebab tidak mahu ada salah faham nanti. tunggu ayie minta)..

thanx semua yang datang blog ayie. ayie mengalami gangguan internet + kena pergi cari barang untuk persiapan raya. harap-harap korang semua faham. nanti balik ayie akan meroung blog korang semua. mintak maaf atas kelewatan ayie post entry malam ini.
mood: update dalam kereta . faham-faham kalau ad typo.
 

August 20, 2011

7 blog aku akan ubah !!

السلام عليكم

ini adalah sticky post. 
new entry ada dibawah.

incya-Allah, ayie nak make over 7blog dengan free. korang semua tidak perlu untuk buat entry just tinggalkan link dekat comment entry ini. incya-Allah kalau ramai ayie akan pilih berdasarkan kelayakan sesebuah blog itu. tidakpun ayie akan pakai random.org. kalau rasa mahu ayie make over. sila tinggalkan link di comment ini yer.

kalau mahu lihat blog yang pernah ayie make over boleh pergi dekat link ini. BLOG KAK AYU.
tarikh tutup: pukul 11.59 PM 20/8/2011 

segmen: blog gua berat tidak?

السلام عليكم

nasib tinggal berapa hari sahaja mahu menjejaki kaki ke UPSI balik. harap-harap dekat UPSI nty dapat blogwalking dengan jayanya. sekarnag nak blogwalking agak susah juga + tertekan sahaja. ishhhh. by the way, gua join segmenlah. huhu

korang kritik sat blog gua? berat ker tidak ea? 
mahu pergi cari orang nak tukar broadband sat. al-maklum duduk kampungkan. hehe

kad raya ker ini??

السلام عليكم

Alhamdulilah akhirnya ayie dapat juga untuk siapkan kad raya itu pagi semalam. first sekali nak ucapkan terima kasih dekat sis wanie sebab tolong berikan doodle dia yang comel + layan kerenah ayie dengan jayanya. (cerewet gakkan aku ini). huahau terima kasih juga dekat kecik sebab tambah-tambah idea bagi mencantikkan kad raya tersebut.

ad dua kad raya yang ayie buat. satu ayie buat sendiri pakai tangan and then lagi satu ayie buat pakai microsoft word. kalau ang tangan itu ayie malu nak tunjuk sebab bukan cantik sangat pun hasil tangan ayie ini. hehe by the way, jom tengok hasil kerja ayie dekat bawah ini.

luar

dalam

apa macam korang mahu ker? mane tahu nak bagi adik korang semua colour sendiri. huhu itu adalah hasil yang mampu ayie lakukan. ayie buat simple sahaja and alhamdulilah cikgu pon berpuas hati dengan hasil kerja ayie. huhu apa komen korang pula terhadap ayie punya hasil kerja ini. cepat-cepat sila comment yer. nak kutuk pun gua terima okay. adios

August 18, 2011

eh, apcal aku kena buat kad raya pula?

السلام عليكم

credit to sumber

jangan terliur pula tengok gambar dekat atas yer. tidak terlintas pun mahu buat korang semua terliur tetapi kalau terliur tidak mampu untuk kata apa-apalah. sorry ayie baru ad masa + curi masa sikit sebab tension buat kerja yang menunjukkan ayie memang tidak kreatif. hahaha

pagi-pagi masa sedap lena tido ada orang calling .. bunyilah lagi mengapa ko pergi, (disaat aku mula mencintai dirimu). terus angkat and tengok rupenya unknowns numbers. ingat macam nak reject sahaja tapi tidak jadi and terus berbual.

aku: assalamualikum.. sap ..

cikgu: waalikumsalam. ini cikgulah azrin . awak free tak sekarang?

aku: errr, cikgu. free cikgu? kenapa?

cikgu cikgu nak suh kamu buat kad raya yang hitam putih sahaja untuk budak-budak colour nanti.

aku: okay cikgu, ayie akan buat nanti. bila cikgu nak?

cikgu: malam ini selepas terawih boleh. email dekat cikgu ea?

aku: malam nie? (dalam hati: aduyai, baru nak pi berbuka dengan scandal (tipu sahaja)).
       (buka dengan member).

cikgu: boleh ker tidak?

aku: okaylah cikgu. nanti ayie siapkan before manghrib.

cikgu: bagus-bagus. assalamualikum.

aku: waalikumsalam.

hoihoihoihoi.. tension juga mahu buat kad raya inikan. mahu kena kreatif kot nak mendesign tu. takpelah nanti ayie try sahaja design apa yang patut and then kalau sudah  siap nanti ayie tunjukkan hasilnya disini yer. hehe tapi korang jangan mahu kutuk pula. by the way, nak mintak sis wanie boleh tidak? ayie nak doodle yang sis buat tu tapy dalam keadaan hitam putih tanpa warna. boleh tidak sis?

adios, enjoy your day. 

August 17, 2011

jadikan renungan buat sahabat sekalian

السلام عليكم

credit to sumber

nothing to view just mintak maaf kalau ad lagi blog yang ayie belum terjah dalam 2hari ayie meninggal blog buat seketika. ayie cuma nak cerita tentang kisah ayie yang harap korang semua dapat ambik sikit pengajaran berkaitan dengan hafalan ayat al-quran.
AMARAN !
BACA ENTRY SAMAI HABIS DAHULU BARU TAHU AKAN ISI YANG DISAMPAIKAN
alhamdulilah semasa ayie belajar dahulu di sebuah sekolah agama area kelantan ayie ad juga dapat menghafal ayat al-quran sampai tahap ke-3 iaitu tahap dimana ayie mula menghafal daripada juzuk 1-juzuk 5. tahap ke-2 berkaitan dengan dengan hafalan surah yassin, waqiah, ar-rahman, sajjadah. tahap 1 adalah juzuk amma. alhamdulilah semasa di tingkatan dua ayie dah sampai tahap ke-3.

lepas keluar daripada asrama dan berpindah ke sekolah lain (form 4). cara pembelajran telah bertukar dan berbeza sedikit disekolah lama mungkin disebabkan sistem pendidikan yang berbeza dan daripada situ ayie mula lupa akan ayat hafazan yang pernah ayie hafal. perangai berubah dan serba serbi berubah sehinggalah sekarang ini untuk ayie mengingat ayat hafalan tersebut agak susah walaupun mencuba dan mencuba.

mungkin disebabkan kealpaan diri ini yang banyak melakukan kesalahan dan kesalahan. kepada mereka yang telah menghafal ayat al-quran tetapi melupakan + tidak mengamalkannya, better korang hafal kembali untuk kbaikan kalian juga. jika sahabat semua pernah menghafal ayat al-quran. teruskan hafalan tersebut jangan pernah untuk ditinggalkan. kalau tidak susah nanti seperti ayie ini.

ayat Allah memang mudah untuk dilupakan jika kita selalu mengamalkan dosa and perkara-perkara maksiat.
no tips that can i give. just untuk peringtn sahaja
p/s: bukan show off gua hebat tetapi ambil iktibar dengan apa yang telah berlaku terhadap gua.

August 16, 2011

tidur dengan mulut, mana satu ini?

السلام عليكم

credit to sumber

macam biasa sudah semestinya petang-petang macam begini grenty yang ramai tidurkan sebab keletihan berpuasa begitu tetapi ayie bukan mahu cerita pasal tidur ini tetapi mulut takkala dibulan puasa. biasalah memang mulut manusia itu tidak dapat ditutup walaupun syaitan tidak ad dalam bulan pose ini tetapi faham-faham sahajalah.

tidak guna untuk mengata pasal orang lain. contohnya,"tengok si abu tu baru keluar kereta barulah". and ada orang sambut,"ala kerja kerani sahaja mahu pakai kereta baru bukan kerja kerajaan pun". (tapi kadang-kadang gua pun macam begitu). aishh, tidak kisahlah dia mahu pakai apa sekalipun yang penting dia tidak guna duit kalian-kalian dan kaliankan. kena faham konsep itu. kalau orang beli kereta itu cakap sahaja,"alhamdulilah bertambah rezeki orang itukan".. aishhh, muhasabah diri balik ini.

kadang-kadang kerena mulut ini boleh menjadi binasa sebab dok sampai dari satu mulut hingga ke satu mulut. harap-harap kita dapat ambil iktibar daripada apa yang ayie katekan.

p/s: terima kasih dekat dekat nuffnang sebab bagi BE pasal celcom channel X. kalau korang rajin nak bagi duit raya lebih klik ah dekt iklan-iklan tu. haha 

August 13, 2011

sesuai ker buku tersebut dengan kita?

السلام عليكم

credit to sumber
apabila bangun tidur, tanya pada diri sendiri?
"kenapa Allah mahu hidupkan aku pada hari ini?"
jawapan yang dicadangkan oleh Imam Al-Ghazali,
"kerana dosaku terlampau banyak, Allah masih izinkan (beri masa) aku untuk bertaubat".
sudah mahu masuk tengah hari nampaknya. alhamdulilah sudah 13 hari kita menjalani ibadah bersamaan dengan 13 ramadhan.  hari ini ayie cuma ingin tidak rugi kita membaca apa sahaja buku yang boleh meningkatkan ilmu pngetahuan kita walaupun umur kita telah lanjut dek usia.

kadang-kadang dalam ayie membelek buku-buku dekat tempat jual buku member akan kata begini dekat ayie,"apa guna beli buku macam begitu? adakah memberi kamu ilmu?". kamu katekan berkaitan dengan ilmu?, bagi ayie banyak ilmu yang kita boleh perolehi sebagai contoh buku yang ayie review sbelum ini yang berkaitan dengan AKHIRNYA KUTEMUI CINTA-MU. serius banyak sangat perkara yang boleh diambil iktibar.

jangan disangka buku setebal 206 muka surat itu tidak membawa apa-apa makna kepada kehidupan kita kerana sedikit sebanyak dapat memberi impak kepada kehidupan kita daripada yang seorang kurang pengetahuan agama kepada yang lebih berilmu. selain daripada itu juga, kita dapat mengambil sedikit iktibar daripada apa yang telah mereka lakukan.

bagi ayie, setiap buku itu ada kelebihannya and jangan pernah pandang rendah pada sesuautu buku and one more thing, jikailmu itu adalah baik dan sesuai untuk perkongsian bersama bagus untuk kita sebarkannya dan jika kurang baik, better luputkan daripada otak kita. selamat beramal
jangan pandang rendah terhadap sesuautu buku yang telah dihasilkan itu. baca dan teliti baru judge. 

August 12, 2011

second task done but ...

السلام عليكم

Alhamdulilah kerja yang diberikan dan diamanhakan oleh seorang hamba Allah ini telah ayie laksanakan sejak pagi tadi around pukul 7AM dan telah siap pada pukul 9.45 AM.ayie mengambil masa jugalah untuk menyelesaikan tugas tersebut. huhu hara-harap tuan blog suka dengan hasil kerja ayie.

korang mahu tahu kerja apa sahaja yang ayie lakukan. mai sat ayie tunjukkan dekat korang semua. apa korang tidak mahu lihat? tidak mahu sudak sebab ayie mahu korang lihat juga iaitu ayie lepas siapkan editing blog kak ayu ini. aku mahu yang simple and berwarna merah. so, ayie rasa kabungan warna ini menarik.

 bahagian atas
bahagian bawah

inilah hasil yang telah ayie sipkan after editing tapi sizenyer agak besar sedikitlah sebab itu ayie ingin bertanye pendapat korang semua? boleh tidak? kehkeh korang try masuk blog itu and then perhatikan same ad mase korang loading blog tersebut cepat @pun lambat. kalau lambat sila inform dekat ayie yer. incya-Allah akan perbaiki dripada semasa ke semasa. kalau ad cara nak kurangkan berat blog pun boleh bagitahu ayie. lagipun ayie sudah try krangkan size. huhu ini link yer.
http://ruhayurazali.blogspot.com/
and then kalau ada komen mengenai hasil kerja ayie itupon boleh bagi tahu. tidak kisah kritikan mahupun apa yang penting berguna untuk ayie tingkatkan lagi dlam penghalusan kerja-kerja editing ini. ayie mahu rehat sekejap.

August 11, 2011

AKHIRNYA KUTEMUI CINTA-MU

السلام عليكم

credit to sumber

tanpaku duga mengapa begini rupaya sudah 11ramadhan. ecehhh, awal  lagikan mahu menyambut hari kemenangan kita. harap-harap semua dapat menjalani ibadah puasa dengan baik and sentiasa berada dalam lindungan Allah. incya-Allah.

pagi ini tidak mahu bawa isu cuma nak cakap ayie bakal jadi model haha (okay sila gelak). gua  sahaja nak bagi korang rasa cemburu. betul tidak? huahau sebenarnya ayie cuma nak review sebuah buku ini sahaja iaitu buku AKHIRNYA KUTEMUI CINTA-MU. alhamdulilah setakat pembacaan ayie hampir separuh ayie rasa kagum dengan mereka yang memperolehi hidayah.

serius kalau korang baca buku tersebut akan terlibat rasa sesuatu yang sangat amazing and you all mungkin akan kurang percaya tetapi realitinya memang benar. sebagai contoh ada yang mengisahkan mengenai bagaimana seorang yang bencikan agama islam tetapi selepas 7tahun, dia memperolehi hidayah dan menjadi seorang pendakwah di Eropah.

serius memang sangat nice cerita ini serta banyak pengajaran yag boleh diperolehi. korang mahu tahu buku apa. jom kita terjah buku tersebut.


see? itulah bukunya and harganya around RM12.90. kalau untuk koleksi alhamdulilah ayie ad sahaja and nak pinjam pu boleh tapi give me time. why? sebab gua tak abis lagi baca buku ini. hehe

August 10, 2011

setiap orang ada kelebihan and kekurangan

السلام عليكم

credit to sumber

macam biasa sekarang berada dekat kedai mamak tengah dok lepak makan rojak mee. tadi sudah pelawa si saleh and alif tapi nampaknya mereka tidak berminat. jadi aku bedallah sorang rojak mee nie. kalau korang ada pon aku tolong orderkan and then korang bayar untuk aku sekali. haha

abaikan sebenarnya nak cerita jangan pernah bandingkan diri orang lain dengan orang lain sebab setiap orang ad kelebihan dan kekurangan. sebgai contoh macam begini. karakter dibawah hanyalah rekaan semata-mata okay. tidak ad kaitan dengan hidup @pon mati.

  • along apcal duduk maahad tak nak pergi SBP macam kasim tu.
  • apcal straight stady malaysia shaja, tengok kasim tu study dekat overseas.
  • azrin( bukn tuan blog) apcal pergi matrik tak sambung dekat MESIR, macam leman tu.
  • saleh kenapa masuk U tu, tengok alif pergi UM.
  • freaky apcal lepas SPM kerja, tak sambung belajar macam khairul.
  • sakdi adik hang straight A, hang straight apa?
stop it ! you knows why. semua orang ada kelebihan and kekurangan masing-masing + masing-masing tahu hala tuju mereka. many reason kenapa mereka tidak mahu terima sesuatu itu and terima tawaran yang lain. lagipun setia ketentuan Allah itu pasti ada hikmahnya. 

kadang-kdang jangan mahu duk bergosip tentang anak orang ini dengan orang ini. perlu juga tahu akan diri anak sendiri. (opppsssssss) bukan untuk menghentam, tapi begitulah realitinya manusia sekarang ingin sahaja tahu pasal orang lain. tidak salah untuk tahu tapi perlu untuk jag sensitiviti orang lain juga.

August 9, 2011

tutorial: show/hide button for content

السلام عليكم

credit to sumber

Alhamdulilah ayie masih lagi boleh menaip entry and singgah blog kroang tak berapa sempat lagi disebabkan kerja-kerja di rumah plus ad sedikit kerja-kerja dikedai yang mesti diuruskan. incya-Allah lepas terawih nanti ayie singgah blog korang semua. mintak maaf yer. incya-Allah ayie akan terjah one by one.

entry kali ini cuma mahu tunjukkan satu tutorial berkitan dengan show/hide button for content macam dekat blog ayie itu. apa korang tidak perasan. mai sat tengok dekat bawah ini and korang tengok dekat mana ad button itu area blog ayie ini. hehe tutorial ini telah di request oleh kak diana.


sudah lihat. jom maisat ayie ajar macam mana mahu buat button tersebut supaya blog kroang semua nampak lebih kemas dan menarik gitu. 

  • logn in blogger ---> dashboard ---> design ---> page element

  • and then cari html/javascript.

  • kalau sudah jumpa korang masukkan code dekat bawah ini ke dalam html/javascrit tersebut.
<center><div><div style="margin: 5px;">
<div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 120px; " value="TEKAN SINI" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Tutup&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;TEKAN SINI&#39;; }" type="button" />
</div>
<div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2">
<div style="display: none;">
  • (korang nampakkan perkataan yang ayie boldkan warna MERAH itu, korang boleh tukar ayat tersebut ikut suka korang).

  • masukkan code yang korang na letak seperti shoutbox, ping blog @ backlinks.

  • lepas masukkan code yang korang mahu letakkan tadi. korang masukkan code dibawah ini pula sebgai penutup.
</div></div></div></div></center>

lepas sudah siap korang bolehlah save and then lihat hasilnya. jika ada pertayaan sila tanya kepada ayie di kotak komen ini yae. incya-Allah ini sahaja yang ayie dapat bantu. selamat mencuba.

credit to sumber

selamat berbuka + menunaikan ibadah puasa. 

jangan kedekut doa buat mereka juga

السلام عليكم

credit to sumber

pagi-pagi pukul 3.45AM alhamdulilah sedar juga diri ini and terus layan cerita 500 days of summers. tengok berapa lemaunya gua baru mahu tengok cerita itu sedangkan orang lain semua sudah berkurun kot tengok cerita itu. haha kelakarlah gua inikan. (cakap dekat diri sendiri kelakar). huahau

alhamdulilah pagi ini incya-ALlah ayie akan keluar dengan umi and kawan umi untuk cari barang-barang like songkok and tudung untuk anak-anak yatim dekat sekolah umi. actually, ini adalah memang acara tahuan yang wajib dilakukan oleh pihak sekolah umi bagi anak-anak yatim tersebut supaya merasa sedikit bahang kegembiraan di pagi raya nanti.

ada lagi 21 days to celebrate raya but sekolh umi memang siapkan awal and macam biasa gua pun dengan rela hati menjoinkan diri plus umi cakap adalah sedikit sumbangan dekat anak-anak yatim itu walaupun dengan hanya tolong umi carikan barang. aishh, pagi-pagi umi dah buat syahdu dekat guakan. haha

serius kalau kita berbuat kepada orang, incya-Allah kita akan menerima ganjaran daripada Allah juga tetapi tidak tahu dalam bentuk apa. yang penting kita menolong orang semata-mata kerana Allah. by the way, apa kata jom kita meriahkan mereka dengan korang doakan anak-anak yatim dekat malaysia ini berada dalam lindungan Allah. incya-Allah.

mood: dalam perjalanan mahu pergi ke bandar mencari barang-barang untuk anak-anak yatim sekolah umi.

August 8, 2011

musuh itu jiran ayie

السلام عليكم

credit to sumber

Alhamdulilah dapat lagi kita bersua disamping menjalani ibadah puasa pada hari ke-8 ini. harap-harap kita penuhi hari kita dengan nikmat iman serta syukur kepada Allah. panjang gilakan mukadimah gua. better straight to the point. sebenarnya nak perkenalkan jiran baru ayie iaitu ceritakaudanaku.

Alhamdulilah dapat bersua dengan that girl. incya-Allah lepas ini akan lebih baik sebagai jiran dialam maya. thankx sergeant keroro sebab buat segmen tersebut. buat jiran ayie, incya-Allah kita saling bantu-membantu apa yang perlunya. btw, kalau tak silap ayie jiran ayie ini newbie. kalau pembaca blog ayie yang budiman. jom ramai-ramai kita pi singgah blog dia and follow + dapat tambah kawan barukan.

okay ah, mahu pergi jalan-jalan sat. incya-Allah nanti kita mesra-mesra lagi.


kembali ketujuan asal berblog

السلام عليكم

credit to sumber

alhamdulilah bila difikirkan balik ayie harus kembali kepada tujuan asal ayie berblog iaitu hanya sekadar ingin berkongsi tentang twins and perkara-perkara yang bermanfaat. incya-Allah aku akan kembali mencari diri aku kembli setelah 10bulan masa aku ambil untuk mencari dimana aku sebenarnya.

bukan diriku sehebat mereka untuk berkata-kata tetapi dengan ilmu yang aku ada patut untuk aku sampaikan supaya setiap perkongsian aku itu memberi barakah dan manfaat bersama. incya-Allah. berfikir aku mencari dimana silapnya selama ini, mungkin disebabkan diri aku yang terlampau fikiran duniawi semata-mata. masya-Allah.

buat sahabatku sekalian, maaf jika dalam entry-entry aku sebelum ini membuatkan kalian rasa seperti tersentap mahupun entry ayie tidak menbawa apa-apa faedah untuk perkongsian bersama. incya-Allah, niat aku akan kembali seperti mula aku memulakan langkah sebagai seorang blogger dengan satu tujuan semata-mata untuk perkongsian ilmu.
p/s: give me pendapat korang tentang wajah baru blog ayie ini. adakah berat masa korang bukak blog ayie. kalau lambat sila bgtahu yer. incya-Allah akan diperbaiki daripada semasa ke semasa. incya-Allah.

August 6, 2011

time-time macam begini sesuai kerjakan mereka

السلام عليكم

Alhamdulilah macam biasa ayie kurang mengadap orang sekeliling sangat sebab best duk lauan design-design yg dihasilkan oleh cik bulat and alieff.com. serius ayie pun baru sahaja mahu berada dalam bidang ini so, kenali belajar-belajar daripada blogger yag pandai decorate ini. curi sedikit ilmu + idea. huhu (jahatnya).

malam ini macam biasa nak cerita pasal kenakan budak. haha ayie suka kenakan adik ayie yang mahu ambik exam PMR and cakap senang sahaja dengan dia," ko nak examkan, berani ko tipu, fail exam ko". serius kalo budak-budak macam begitu ayie selesa untuk gertak mereka sahaja.

lagi-lagi next weeks kot kalau tidak silap ayie grenty dia nak ambik trial PMR. harap-harap trial dia lebih bagus dripada ayie. haha sebab ayah cakap kalau dapat lebih daripada abang long ko duit raya up sikit daripada yang lain. huahau tapi kalo ikotkan memang dia sentiasa up pun.sob3x. gua xpandai arab tu yg exam setiap kali dapat B walaupon trial A. benggongkan. huahau

apa gua membebel ini. sebenarnya cuma mahu cakap, selalu budak-budak yang nak ambil exam ini semua perangai baik-baikkan and tidak berani mahu lawan sebab takut orang tidak doakan supaya dapat buat yang terbaik masa exam. so, time inilah mahu gunakan mereka. ecehhhhh, jahat gilakan gua ini asik duk kerjakan adik sahaja. huhu

teringat dikala kecik buat aku ketawa

السلام عليكم

macam biasa selalu pergi solat terawih memang ada budak-budak yang ikut parents diorang pergi solat dekat masjid. dalam hati aku berkata, "perghhh, sejuk hati mak ayah kalo tengok diorang besar nanti sebab kecik-kecik sudah diajar pergi solat terawih dekat masjid. alhamdulilah". biasa ayie sampai dekat masjid dalam area pukul 8.30pm orang baru nak azam isyak. hoh

tengok betapa malasnya guakan mahu datang awal-awal dekat masjid and sanggup datang lambat tu serta sudah semestinya datang menaiki kereta ayahlah. berlagak hotlah konon kecik-kecik macam ayie sudah ada kereta sendiri sedangkan kereta ayah . haha berbalik pada tajuk entry tidak mahu melalut.

bila tengok budak-budak itu kelakar sebab grenty masa kecik-kecik dulu aku macam mereka. biasalah dekat masjid tidak biasa dengan orang lagi asik duduk berhimpit sahaja dengan ayah and then bila ditegur malu-malu + asik mahu menyorok sahaja dekat belakang ayah. bila gua tengok budak-budak itu teringat masa zaman kecik-kecik.
masa kecik-kecik gua macam begitu dok sebab malu punya pasalkan, gua dok belakang ayah gua sahaja masa sekolah tadika sampai darjah 4 + guakan comel. (sila muntah okay). itu sahaja pagi-pagi macam begini mahu mengarut. huhu

tutorial: open link in new tab

السلام عليكم

pergh nampak sangat gua sekarang ini sedang bergiat mahu buat tutorialkan. rasenya setiap hari mahu tidak 1 tutorial @ 2tutorial. harap-harap korang tidak bosanlah sebab hanya selingan untuk setiap entry ayie kot. kehkeh disamping sahaja mahu berkongsi apa yang ayie ada. macam biasa hari ini mahu kongsi pasal tutorial open link to new tab terus.

means that, bila korang telak link terus di akan terus pergi ke new tab. kalau tidak silap ayie ad dua cara tutorial ini. so, ayie akan tunjukkan dua-dua okay.

tutorial 1
  • log in blogger ---> dashboard ---> design

  • cari edit HTML ---> thick expand widget 

  • tekan ctrl + F secara serentak.

  • firstly, korang try cari kod dekat bawah ini.
<head>
  • selepas jumpa pasti kode dekat bawah ini dibawah code <head>
<base target='_blank' />
  • after that terus tekan save templetes and siap. 
tutorial 2.
tutorial ini menggunakan java script and mybe dia akan tambah berat loading di blog. tapi just kongsikan juga + ayie dapat tutorial ini di blog sahabat kita.

  • logn in blogger ---> dashboard ---> design

  • tekan add gadget ---> HTML/javascript

  • masukkan kode dekat bawah ini and then save.
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>
tutorial 2: credit to sumber

kalau ayie lebih suggest yang first sebab senang untuk korang lakukan disamping bila korang gunakan tutorial yang first itu tidak akan tmbah berat loading blog. bila gunakan tutorial yang second mean thats, korang telah tmbh berat blog dengan code html. selamat mencuba.

August 5, 2011

kenapa sanggup beli barang mahal tapi benda tuttt tak sanggup pula .

السلام عليكم

apa macam kenyang tidak korang berbuka hari ini. harap-harap korang berbuka alar kadar sahaja disamping jangan pula terlebih-lebih sehingga tidak boleh mahu pergi solat terwaih bagi yang lelaki. kalau perempuan mahu join sekalipun it's okay sebab diharuskan bukan. hehe

lupekan pasal makanana, ayie cuma nak cerita pasal semalam yang ayie dengar dekat radio IKIM FM. ini berkaitan dengan perempuan sahaja sebab ayie tidak berapa dengar sangat sebab duk khusyuk masak semalam. haha korang mahu tahu tidak diorang cakap apa?. kalau nak dengar cuma korang hayati ayat dekat bawah ini dengan baik-baiknya,
kenapa perempaun kalau tudung yang harga RM 19.90 sanggup untuk dibeli, lagi-lagi kalau  dekat puasa ini tetapi buku untuk santapan rohani ini yang hanya berharga RM ... mereka tidak sanggup beli. 
masa ayie dengar ayat itu terus gluppppp and cakap dengan mak ngah pasal ustaz itu cakap and then terus mak ngah respon. perempuan ini rambang mata sikit dekat pakaian and benda-benda yang menarik berbanding dengan buku-buku ini.

bukan ayie mahu menghentam perempuan tetapi lelaki still sama juga termasuk ayie kadang-kadang buku ilmiah yang harganya adalah murah sahaja tetapi tidak mahu beli. barang-barang pakaian @pun gadget handphone grenty sanggup belikan bagi lelaki and bagi perempuan pula kalo barang pakaian mahupun alat-alat make up mahal grenty sanggup beli. haha

so, jom sama-sama kita ambil iktibar sedikit. walaupun zaman sekarang memang ad internet and semuanya dihujung jari tetapi kadang-kadang kita tidak tahu sangat akan kesahihannya berbanding dengan buku. kalau buku, kita tahu akan siapa penulis yang mengupas perkara tersebut. bagi ayie buku-buku agama memang wajib dibeli dripada dicari di internet.

mood: dalam perjalnan mahu pergi ke masjid. semoga dapat mamfaat bersama ad renungkan.

tutorial: cara letak nota kaki di bawah entry

السلام عليكم

Alhamdulilah mood nak buat tutorial kembali lagi. kenapa ayie mahu buat tutorial ini. ini sebab ad request daripada seorang sahabat ayie iaitu sergeant keroro yang bertanya macam man nak buat nota kaki dibawah setiap entry. sebelum itu ad yang tidak tahu apa yang ayie mahu ceritakan. tengok gambar dekat bawah ini.

benda inilah yang ayie mahu cerita. kalau korang mahu tahu macam mana ayie buat. jom ikut step yang ayie ajar ini one by one okay. kalo ada yang tidak faham sila bagitahu.

  • korang try pergi dekat login blog ----> dashboard ----> design ----> edit html.

  • korang tick [ expand widget templete ].

  • tekan control serentak dengan F.

  • korang try cari coding code ni, 
<data:post.body/>
  • kalau korang telah jumpa. korang masukkan pula coding dibawah ini dibawah coding <data:post.body/>.
<hr/><center><b>AYAT KEGEMARAN</b></center><hr/>
  • korang try preview dahulu and then kalo tidak ad error save templetes. before that jangan lupe isi AYAT KEGEMARAN tersebut.
credit to sumber ciktom
selamat mencuba. adios.

kalau ad persoalan and minta ayie bantu tentang editing blog. korang boleh sahaja inbox dekat facebook ayie yer. incya-Allah ayie akan membantu mana yang ayie mampu sahaja.

twins: kejap puasa, kejap tak?

السلام عليكم

macam biase jom kita layan cerita twins kali ini. haha sahaja nak layan korang dengan telatah twins yang sangat-sangat tidak mencuit hati langsung tapi buat orang geram adalah. lagi-lagi inikan bulan puasa semakin enjadilah perangai mereka. tengahari sahaja mulalah nak cucu and makan. haha sapa yang melayan mereka? yang penting bukan ayie.

twins: ayong nak nenen and nacik.

along: wey tak puasa ker?

twins: puasalah.

along: apcal pula nak mintak makan and nenen.

twins: diam sahaja.
          merengek mahu makan juga sambil bt mula kesian.

umi: along ko ni memang tak reti langsung. mai umi masakkan.

along: ala, manjakan sangat mereka itu.
         (dalam hati, tapi mereka kecik lagikan). haha
agaknyakan masa dulu kecik-kecik aku pon macam begitukan. haha nak buat macam mana, terima sahajalah adik aku macam begitu. budak kecik kot. hehe
konklusinya, mereka dikira puasa separuh hari sahaja tapi time sahur merekalah orang paling utama untuk duduk depan meja makan itu sama juga macam berbuka. kalau makan tu mcm orang tua, mahu makan sendiri tak nak disuap. grenty gua miss gila moments puasa kali ini tengok telatah mereka. hehe

August 4, 2011

apcal tak pakai benda tu !!

السلام عليكم

masih lagi rajin untuk menulis disamping ada masa ini sebelum busy dengan melakukan kerja-kerja harian. hehe sudah semestinya hari ini saja nak bawak cerita pasal tuan tanah blog ini. sebelum cerita lebih lanjut siapa yang disini sudah semestinya memakai spec sila baca dengan teliti ya sebab banyak memberi manfaat ini. haha

sejak bulan ramadhan ini ayie serius jarang pakai spec and umi boleh tegur pula and cakap," abang long apcal umi tak nampak abang long pakai spec?, rabuh abg long kan sudah mencecah 300++ boleh nak buta. hahahaha". umi dok gelak bila sampai cakap pasal buta. aishh, ayie balas ah," mahu sangat ker tgok anak bujang yang  handsome ini buta. kalau nak boleh sahaja". ecehhh konon gua merajuk dengan umi.

umi cakap lagi. kalau nak merasa buta sangat. pergi sahajalah butakan. haha umi gelak-gelak. lepas tu aku cakap ah kenapa aku tak pkai spec," saja nak elakkan maksiat dibulan ramadhan ini. lagi-lagi maksiat mata. kang senang nak nampak anak dara macam kerengga tu. haha lepas itu umi cakap," untunglah ad anak bujang mcm gini. geli sahaja dengar". haa

itu hanya perbualan ayie dengan umi. lagipun serius ayie malas nak pkai spec dah sekarang ini sebb rasa macam rimas begitu tapi conclusinya, ayie memang kena pakai spec kalo tidak grenty power ayie akan bertmbah dan susah nak drive. sape-sape yang pakai spec tu teruskan shjelah pakai spec jgn malu-malu yer. hehe

Lelaki yg BAIK---> lelaki yang boleh bimbing wanita ke jalanNya ~
Lelaki yg COMEL---> lelaki yg berpakaian baju melayu dan menuju ke masjid ~
Lelaki yg SWEET---> lelaki yg selalu bercakap dengan nada yg rendah ~
Lelaki yg ROMANTIK--> lelaki yg menhadiahkan sebuah doa setiap hari ~
Lelaki yg CHARMING--> lelaki yg mengingatkan si dia tentang ibadat ~

"Jom Cari Musuh"

السلام عليكم

sebelum ayie siap-siap nak pergi ke masjid apa kata kita ramai-ramai join segmen sorang mamat ini. mungkin dia datang daripada palnet pluto kot. so, bro daripada planet pluto ini harus dihargai. jom sama-sama kita cari mush daripada planet beliau. haha (maaf sergeant).


klik sini.

mood: jom kita mengimarahkan masjid-masjid dekat sekitar malysia ini. selamat berterawih.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014