November 29, 2014

Kambing !!

Assalamualaikum

Ingin berkongsi satu fakta. Siapa yang tidak pernah tengok kambing? hehe Normally dekat kampung-kampung memang ada yang bela kambing dan dijadikan sebagai satu perusahaan. Sebagai contoh, Pak Long ayie sendiri membela kambing. Sebelum cerita lebi lanjut, better kita ketahui asal usul kambing ini.
NABI ADAM -  Bermulanya human civilization (tamadun manusia), Habil iaitu anak Nabi adam menternak kambing dan ianya merupakan ternakan binatang pertama di dunia.

NABI IBRAHIM - merupakan penternak kambing yang agung. Semasa zaman NABI IBRAHIM juga berlakuperistiwa sedekah (kambing) yang terbesardalam sejarah islam.

NABI ISA - juga menternak kambing . Wujudnya bani israel-bangsa yahudi (satu bangsa yang dikenali cerdik). Mengamalkan minuman susu kambing.

NABI MUHAMMAD SAW - Baginda juga daripada kecil sudah terbiasa dengan mengembala kambing.
Apabila diulang kembali kisah pasal kewujudan kambing ini dapat dilihat memang sudah lama kambing-kambing ini wujud sejak daripada Nabi Adam lagi. Jadinya, Kambing antara haiwan yang paling lama di muka bumi ini. 

Kambing pun ada macam jenis kambing. Bukan satu jenis. Antara jenis-jenis kambing ialah kambing kampung, kambing biri-biri, kambing bla-bla. Dekat umah pakcik itu banyak sahaja kambing tapi tak ambik port sangat nak kenal jenis-jenis kambing.

17 comments:

Sunah Mohammad said...

salam..thanks for the info..da lama juga kambing wujud di dunia ni..

azrinrahim said...

sunah mohammad:

thankx coming.. ad sedikit shja info..saje share

Freaky said...

sangat menarik.. syukran :)

immukmin said...

nice entri..satu ilmu yang berguna ayie...keep it up..!

:Cikgu Akim: said...

pergh Ayie ni minat novel gak!hahahha..err ayie terlibat ke ngn MSK Disember?hari tu banyak kija sampi tak pat join Malam bersama pemimpin kat SITC...

pss:da baca danovel hilal asyraf tu..tetiba rasa cam nak pgi sana!

http://loqkimagri.blogspot.com/2010/12/betulke-jadi-blogger-best.html

azwa_amani said...

owwwwhhh...a'ahkan..tak pernah pun terfikir nak kaji pasal kambing.

azrinrahim said...

freaky;

thankx you..

azrinrahim said...

immukminin:

terima kasih..biasa-biasa shja ..

azrinrahim said...

cikgu akim:

ayie tak terlibat pon ngn MSK ..ayie terlibat dgn aktiviti KHAR .. xterlintas pon nak msuk MSK .. huhu
ayiwe memang novel pon.. heh

azrinrahim said...

azwa_amani:

nie secara tidak langsung shaja mengkaji..hehe

Etuza Etuza said...

Asalam Ayie..memang banyak jenis kambing ni kan. Etuza mohon Ayie tak tak ambil hati hal permintaan etuza tu ya. Etuza mohon Ayie terima dengan ikhlas. mohon maaf..kita lupakan ja Jendela Maya ya...

Etuza Etuza said...

Ayie jemput join segmen ya, jika tak larat lah ya...

Cik Nadyya said...

kiranya kambing la binatang paling lama dimuka bumi ni ye.. baru tahu. thanks sharing.

teringin nak ngok kambing biri2 yg real huu salu ngok kt tv je ;)

Akif Imtiyaz said...

Alahai nampak sangat tak tahu selama ni tentang kambing ni ..Nice sharing Ayie ..

Scha Nazri said...

susu kambing banyak manfaat kalau kita amalkan. khusus utk pregnant lady.

Mad Parihh said...

info menarikk :)

Cik Balqis said...

Kmbing zmn nabi mesti lg besar dr yg skrg kn..hihi
Jom join Segmen Zaman Persekolahan

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014