November 28, 2010

cinta tetamu hati

-menarik tak entry kali ni mengenai cinta tetamu hati-

jom kita hayati cerita ni bersama-sama ye
jangan baca separuh jalan sahaja

Cinta itu di dalam hati.. bagaikan kita punyai sebuah rumah..Rumah itu sentiasa dikunjungi tetamu..Ada yang baik dan ada yang buruk.. Terkadang rumah itu cantik apabila kita kemaskan,kita hiaskan dengan perabot KETAKWAAN,diwarnai indah dengan warna-warna KEIMANAN bahkan menjadi perhatian jika dilengkapi dengan kelengkapan ILMU pengetahuan.Tetamu yang baik hadir menambah perabot rumah mu, wahai kawanku...Dia mengindahkan lagi warna pada dinding hatimu bahkan sentiasa mengajak memenuhi rumahmu dengan kelengkapan ILMU...

ketahuilah wahai sahabatku,
Tetamu burukmu hanya ingin mencuri perabotmu, merosak dinding hatimu dan melenyapkan kelengkapanmu sehingga rumahmu roboh dan kau sendiri ditelan bumi kemaksiatan. Suatu hari, bayu lembut menyapa telingamu, mengkhabarkan tentang tetamu yang bernama CINTA ingin bertandang ke rumahmu dan berhajat tinggal di dalam kamar hati mu...

Kau gembira mendengarkannya. Maka tatkala sang CINTA sampai di hadapan pintu rumahmu. Apa yang akan kau lakukan? menerimanya sedangkan rumah mu bersepah tak terurus? Dengan perabot TAKWA yang reput dan sudah lapuk tak diganti,dan warna-warna IMAN yang luntur tak diperbaharui dan hiasan kelengkapan ILMU yang masih belum mencukupi? Sekalipun hatimu berat...

Pintalah sang CINTA itu pulang...Beritahulah kepadanya... 
"Maafkan aku, aku masih belum bersedia untuk menerima kau sebagai tetamuku kerana aku ingin menggantikan perabot TAKWA ku kerana ia sudah reput tak bermaya...Agar TAKWA ku mengingatkan aku agar aku mencintaimu tanpa melupai PENCIPTA ku,yang Maha Pengasih".

beritahu lagi kepada CINTA :
"supaya kau sendiri selesa beristirehat di dalam hatiku kerana aku ingin memperbaharui warna IMAN pada dinding rumah (HATI)ku. Agar hilanglah gelisahmu,reduplah hatimu dan tenanglah jiwamu saat kau memandang warna-warna IMAN yang indah berseri, terang dan menerangi kerana aku ingin menambah segala kelengkapan dan hiasan ILMU dalam rumahku. Agar kau selesa baring atas hamparan permaidani HARTA ku dan kau selesa dengan tutur bicara HIKMAH ku".

Kau tahu wahai CINTA ??? 
"Kerana setelah aku menerima mu sebagai tetamu ku...AKU TAK AKAN BIARKAN KAU KELUAR DARI RUMAHKU BUAT SELAMANYA".

Sungguh cinta itu indah, namun ia adalah satu anugerah apabila kita sudah mampu dan bersedia tetapi bagi pelajar macam kita ?? Cinta itu biasanya hanyalah musibah semata- mata.

Cintailah ALLAH. Yang sentiasa mencintaimu,memeliharamu dan mengasihimu. Saat mereka bertanya. Mengapa kau mencintai ALLAH ?

ketahuilah wahai CINTA,
"Kerana ALLAH lah yang menciptakan aku, memeliharaku dalam rahim bondaku dan kerana aku Mendengar namanya saat bapaku berseru di telingaku disamping Dia yang menumbuhkan dagingku dan mengukuhkan tulangku serta sentiasa memaafkan segala salah-silapku..

Bagaimanalah aku mampu untuk mencintai sesuatu atau sesiapa melebihi ALLAH. Aku tak menemui alasan untuk mengingkari Nya. Hidup dan matiku. Segalanya untukNya..incya-Allah..

Apa perasaan sahabat ana sekalian seleps membaca cerita ni.. CINTA itu boleh membinasakan diri sekiranya kita tidak tahu mengawal CINTA yang sebenarnya dan ingatlah bahawa CINTA yang hakiki ialah CINTA seorang hamba kepada ALLAH..

No comments:

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014