November 24, 2010

.:. cinta .:.

!!JIWANGNYA ENTRY AKU KALI INI!!

BUKAN ada apa-apa pun just nak berkongsi cerita sahaja..
cinta itu boleh tapi couple itu haram..
inilah salah satu group yang ada dekat FB itu..
ana selalu dapat msg yang bermanfaat daripada group ini..



tpy ana masih tidak faham lagi, dri segi mana cinta itu..
cinta terbahagi kepada banyak bahagian..
contohnya cinta kepada ALLAH, RASUL, AYAH & UMI, KELUARGA dan sebagainya..

tapi yang ana pasti..
cinta seorang hamba kepada ALLAH amat bernilai daripada segalanya..
memang lumrah setiap insan didunia ini iaitu manusia ingin sentiasa dikasihi dan disayangi antara satu sama lain terutama manusia yang berlawanan jenis..
sifat manusia yang memang sudah sebati untuk disayangi terutama kaum hawa..

apabila cinta sudah terbit diantara dua insan yang berlainan enis mesti akan timbul pulak rasa ingin COUPLE..
ana begitu muskil tang mana COUPLE itu mula wujud..
mula-mula ana sendiri pun tidak percaya, tpi setelah ana teliti ana faham ap yang dimaksudkan..
so, sesiapa yang COUPLE 2, rasa lebih baik taaruf terus sahaja dengan FAMILY untuk mengelakkan segala salah sangka...hehehe
tpi ana xpernah lagi lorh....hehehhehehe

kalau hubungan ingin berasa intim lagi.. 
ana rasa lebih baik selepas TAARUF terus sahaja mengikat pertunagan n bernikah..
ini amat bermakna keraa secara tidak langsung dapat mengelakkan zina..
semasa COUPLE lah syaitan mula mencucuk salah satu pasangan untuk cuba melakukan sesuatu hubungan yang haram iaitu ZINA..
masya-ALLAH harap-harap kita semua tidak tergolong dalam golongan tersebut..

selagi kita yakin dengan ketentuan ALLAH, kita kena redha dan hadapi dengan penuh tabah..


!! cinta itu boleh, couple itu haram !!
..renung-renungkan..

dan

..selamat beramal..

2 comments:

azwa_amani said...

dalam 1 konteks yg lain, tunang tu pun kapel jugak kan...bercinta tidak salah...yang salahnya kapel ni, bila niat menyayangi org dibuat men2...kalau betul syg,memng ade niat nak buat isteri/suami jumpa mak ayah..ikat dulu dengn ikatan yg halal disisi agama...bagi saya, tunang=kapel....so...x salah kapel ikut islam...dats mean tunang.....bercinta berlandsan syariat lebih terjamin, dan bila dah kawin, lebih indah..percayalah...wahh..mcm dah kawin jerr...tunang jer dah yerr...

ayie said...

awien:

maksud azrin dekat sini, couple yang tiada ikatan rasmi daripada kedua-dua belah pihak.. memang lah tunag itu dah digalakkan tapi masih perlu jaga adab-adab sebagai seorang muslim n muslimat kerana masih tidak ada lagi hubungan rasmi diantara mereka yang boleh menyebabkan mereka boleh berkepit=berdu-duaan.. heheh i2 pendpt ayie lh..

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014