August 1, 2011

buat simple-simple sudah

السلام عليكم


alhamdulilah macam biasa ayie sahaja nak bangkitkan isu-isu zaman sekarang inikan. ini adalah berkaitan dengan dengan isu pertunangan. ala, mungkin ada yang certain orang akan ambik serius pasal benda ini event hanya bertunang and siap pasang khemah and tempah pelamin bagai.

full stop, sebelum korang jadi (syaitan), mean that suka membazir baik korang buat yang simple-simple and tidak merumitkan mana-mana pihak. bukan diri ayie untuk menghentam sesiapa cuma fikirkan ayie sahaja and try hayati kata-kata dibawah ini. semoga dapat renungan bersama,
“Rahsiakan pertunangan dan war-warkan (maklumkan) tentang perkahwinan” 
(Hadith riwayat Ahmad)

 sekarang sahabat semua sudah faham, bagi ayie tidak perlu untuk bermegah untuk grand-grand bagai kerana menunjuk itu tidak baik disamping kalau terjadu yang buka-bukan nanti, grenty akan malu punya keluargakan. buat simple tapi membawa seribu makna. bukan populariti yang kita cari tetapi hanya rahmat diatas perjalnan majlis tersebut.

39 comments:

Syuxer said...

ye betul tuh..wat simple2 sudah..kan x menjadi pertunangan tuh,bikin malu aje..duit pun banyak abis huhu..

mEre HuMan Like Me said...

huhu^^ jgn sebab nk megah2..tanggung hutang bertahun-tahun~

Lea IsNaw! said...

tak tunang pun takpe
janji nikah..kan kan

hana nabihah said...

setuju ! ;)

syrupmasin said...

haha..sekarang tunang dah jadi ala2 kawen dah kan :D

ILA HonEyBuNNy said...

okeh..

setuju jugak entry neh...rahsiakan pertunangan...baiklah...wat ala kadar ja..;-)

syarifahsidrus said...

ramai nak bermegah dengan pertunangan ni..last2 nant putus, sapa yang sedih,,,

sergeant keroro said...

betul, tunang kena rahsia, kahwin kena hebah :P

Freaky said...

sekarang tunang hebah macam kahwin.. pelik betol

ZWAN SABRI said...

Tawu xpa.. zaman lani, majlis pertunangan mengalahkan majlis perkahwinan..walhal dalam Islam suruh buat majlis pertunangan tu secara senyap2.. HUHU

Farhana Jafri said...

org skrang klau boleh sume bnda dy buat, dy nk gtau.. rseny brtunang tu stakat bg cincin tnda diikat dgn phak llaki tp mjlis mak ai.. mmbazir gile..

alif haris said...

alif sokong sgt dgn ayie :)
tak pyh ler buat grand2 bagai nk rak ..
membazir je

Wanie said...

yeah, setuju 200% ok..
doakan majlis tunang akak (er, akak?haha) nanti tak grand ye..:)

Khairol Ikhwan said...

betul2,,,, buat simple2 dah la.. huhu,, ni lg bhutang sane sini.. ish2

muhamad hanif said...

sekarang banyak buat majlis tunang pinjam bank..pelikss je.

Cik Eka said...

betul tu..biarlah sederha sudah memadai..insyaAlah nnti eka tunang pun nak buat memadai jer.taknak ebsar2..amek iktibar...

Syazwan Che Deraman said...

besederhana lebih baik kan?.

selamat bersahur :)

Lieyly ︱ Alia said...

sokong ckp aiye , ayie header bru..cun nmpk :D

adan said...

yess.. betul tu ayie.. tak perlu menunjuk-nujuk sgt.. nanti jodoh tak sampai dua2 pihak malu.. terutama wanita..

nawal addina said...

beserdahana tu perlu :)

Ahmad Yasir said...

jgn la kita membazir..

kt tempat sy pun ada bt mcm ni..

padahal tunang je pun, siap ada kad jemputan rumh ke rumah..

Bro ahmad said...

elok sederhana je..tak baik boros2 p..wahh header baru ..cute

kotak bulat said...

berkaitan dgn isu semasa ni kan..hehhehe..
kalau nk kawin pun jgn over sgt..cukup wat mjlis tok org ramai tau je..nti cerai membazr.. :P

Tukang Karut said...

kita yang muda mudi ni nak buat biasa2 jea... tapi mak bapak dan keluarga yang tak mau...

Aku Ibu Muda said...

betul tu ayie...bila pertunangan yang dimegah2kan tu terbatal, dan tak jadi kahwin...tak ke malu kan...huhu

CintaZulaikha said...

zaman skrg lebih kemahuan dari keperluan en ayie..humm susah lah nak dpt yg simple2..

AIEN NOT ALIEN said...

bersederhana itu lebih baik...

tapi mulut orang susah nak kata..

simple dikata tak berduit, grand dikata pula menunjuk... tepuk poket tanya selera..hihi..

tak bertunang pun takpe..yang penting akad nikah...

adwafarahin said...

besederhana itu lebey baik :)

niera said...

yup ! sy sokong..sekarang org bertunang pon dah mcm nikah..

iLa suHaiLa said...

betol tu ayie..kalo bertunang..seelokknya bialah berkadaran shj..

PinKy MoMMa said...

dugaan bertunang mmg kuat :)
kena pandai atasi masalah yg melanda tu..
wah header baru ke dik muehehehe..

rajinnye adikku sorang ni..

aleen aiden said...

aku dah lame pasang niat,taim aku nnt malas kot nak bertunang.skip kpd yg penting je.heh~

blog-tips-kurus said...

Simply the best!
**untung sapa dapat..

buDAK keCIK said...

sgt sokong!!

rahmat Dia yg kita pinta bknnya populariti. aigoo

ade ape dgn populariti? org gila glamor je yg suka buat cmtu. ak x heran pun. huh

Far8 budak baik said...

tu arrr tunang je punnnn..
lepas aku bace..rase macam
nak tunang pulak skrg..
seyes tak ley sabar dahhh..
hahahahahaha..
weh blog aku kau x nk cek ker??hihi

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

sangat setuju dgn ayat last tu :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tu la akibat hendak jaga darjat or menarik perhatian ramai.. tu namanye biar bergaya asalkan bergaya :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul tu yie . tak payah kecoh sangat dengan status tunangan orang tuuu ..

siti kektus said...

buat doa selamt pastu sarung cincin dalam bilik sudah. jimat pon jimat. majlis pon berjalan lancar. :p

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014