August 10, 2011

setiap orang ada kelebihan and kekurangan

السلام عليكم

credit to sumber

macam biasa sekarang berada dekat kedai mamak tengah dok lepak makan rojak mee. tadi sudah pelawa si saleh and alif tapi nampaknya mereka tidak berminat. jadi aku bedallah sorang rojak mee nie. kalau korang ada pon aku tolong orderkan and then korang bayar untuk aku sekali. haha

abaikan sebenarnya nak cerita jangan pernah bandingkan diri orang lain dengan orang lain sebab setiap orang ad kelebihan dan kekurangan. sebgai contoh macam begini. karakter dibawah hanyalah rekaan semata-mata okay. tidak ad kaitan dengan hidup @pon mati.

  • along apcal duduk maahad tak nak pergi SBP macam kasim tu.
  • apcal straight stady malaysia shaja, tengok kasim tu study dekat overseas.
  • azrin( bukn tuan blog) apcal pergi matrik tak sambung dekat MESIR, macam leman tu.
  • saleh kenapa masuk U tu, tengok alif pergi UM.
  • freaky apcal lepas SPM kerja, tak sambung belajar macam khairul.
  • sakdi adik hang straight A, hang straight apa?
stop it ! you knows why. semua orang ada kelebihan and kekurangan masing-masing + masing-masing tahu hala tuju mereka. many reason kenapa mereka tidak mahu terima sesuatu itu and terima tawaran yang lain. lagipun setia ketentuan Allah itu pasti ada hikmahnya. 

kadang-kdang jangan mahu duk bergosip tentang anak orang ini dengan orang ini. perlu juga tahu akan diri anak sendiri. (opppsssssss) bukan untuk menghentam, tapi begitulah realitinya manusia sekarang ingin sahaja tahu pasal orang lain. tidak salah untuk tahu tapi perlu untuk jag sensitiviti orang lain juga.

53 comments:

Freaky said...

huwaaa nama aku ada jugak. hahaha.. betol ayie. semua ada kelebihan dan kekurangan. yang belajar jauh belum tentu lagi bagus daripada belajar kat malaysia. begitu juga dengan perkara lain

Bro ahmad said...

setuju pendapat ayie..setiap kekurangan pasti ada kelebihan yang kita tak perasan....

muhamad hanif said...

betullah kan,

Allah lagi maha mengetahui..

PeRmAtA bIrU said...

betul tu ayie.. setiap orang ada kelebihan n kekurangan... setiap orang itu unik dan punya kelebihan dan kekurangan masing2.. :)

sergeant keroro said...

manusia memang suka judgemental ni, lagi-lagi masyarakat melayu.

hawiz said...

yup..gosip2...bahaya

Hans said...

betul2 weih...
aku setuju sangat entry nih
kadang2 tekanan owhhh
nasib semua dah berlalu
:-)

izfanora said...

betul.. jgn nak bandingkan sgtlah.. bkn bgus sgt pun org yg dibandingkan tue kdg2..

cik sakdi said...

hahaha gelak2 aku bace weh. tetibe name aku ade lak. adik aku darjah 3, tang mana straight A ape kebendanya? kihkih

tol la weh, xsemestinya kite dibawah kite xade keistimewaan. ape keistimewaan aku pon aku xtau. :D

aziyati saidin said...

setuju!!allah kurniakan setiap manusia dgn kelebihan dan kekurangan..terpulang kpd mnusia tersebut utk mggunakan kelebihan yg ada dan memperbaiki kekurgn tersebut.

Cik Mon Kiera said...

aah bile kite tgh syok mengata sal orang lain. padahal kita tak sedar yg kita pon banyak kekurangan. jadi nak tak nak takya laa mengata walau pon best. nice entry beb!

new entry:
http://sayebuatblogini.blogspot.com/2011/08/nampaknya-semua-datang.html

Umie Artoqiemie said...

=) Betoi2. hang ni cucu aku ghopenye. haha.

fiq. said...

yelah, takkan semua nak same, semua nak straight, haha, x colourfull pun, semua org kan ada rezeki dia msing-masing, berbeza plak tu..

lilypelangi said...

betul kata awk . setiap orang ada kelebihan dan kekurangan .

no ones perfect rite ? :)

HAZWAN17 said...

tiada manusia yang sempurna..terima lah kelebihan dan kekurangan diri sendiri dan orang lain

alif haris said...

huhuu ..
alif pn tak suka bile orag buat2 perbandingan cmtu ..
biarlah ..
rezeki masing2 .. kalau semua nak p mesir ..habis tu sape nk kt malaysia ni hahaha

btw thanks ayie tag alif :)

Citarasa Rinduan said...

thanks ayie...
kak setuju entry ini.

IMANSHAH said...

hang stright A, aku straight jalan raya depan umah tu..huhu

smart2

Luqeem™ said...

yea betul2 stiap kelebihan/kekurangan mesti ada hikmah..

Mr.Thinker@Ali said...

realiti, hentaman itu anggap saja pengukur kepada keupayaan diri masing2. terima atau tidak, belakang cerita. yg penting kena hentam secara berhemah.

err. ada ke hentaman secara berhemah?
entahlah. manusia manusia.

sepatutnya mereka ukur mengenai amalan yg dikerjakan bukan perkara yg mereka lakukan. terutama dalam pelajaran. masing2 ada hala tuju tersendiri. :D

diana said...

perjalanan hidup kita masing2 tak sama..
jadi jangan samakan anak orang tu dengan anak orang ni..
jiran yang tu dengan jiran yang ni..
semuanya ada pilihan masing2..
kalau nak ikut orang je kat mana nak campak pendirian sendiri??

Sunah Sakura said...

tak suka dibanding2kan tetapi kadang2 terbanding2 jugak sendiri..

[sutera kasih] said...

tension kalo makcik2 dok tanya "anak ko tak keje lg ke?"

setiap kekurangan, pasti ada kelebihan, setiap kelebihan, pasti ada kekurangan..

Far8 budak baik said...

haha..tulahh kannnn..
nak gak banding2 grrrr..
semua ade hikmah kn..
contoh klo semua pi bljr kat mesir..
sape nk bljr ka malysia kn.
cewah hahahahaha...

Tukang Karut said...

aku banyak kelemahan...

Anum said...

setuju ngan pendapat adik

Niena Pengembara Ilahi said...

xbest la nk bnding2kn org ni kn :)

AIEN NOT ALIEN said...

apa boleh buat masyarakat yang TERLALU mengambil berat perihal orang lain & tak dapat nak terima takdir setiap orang berbeza...^_^"

CintaZulaikha said...

semua org ada kelebihan tersendiri...tak sukalah dibanding2kan. asalkan apa yg kita buat tu kita suka, dah cukup. kejayaan leh capai di mana2, yer tak??

halila Ibrahim said...

biasa la dah fitrah manusia suka tengok kelemahan n kekurangan orang lain TAPI diri sendiri tak nampak..

mr.syazwan said...

bercakap biar berpada agar tidak terguris hati org lain

biar org buat kita jgn kita buat org

ceewah

PinKy MoMMa said...

jgn suka membanding2kan sebab masing masing ada kelebihan tersendiri :)
rezeki masing2 kan dik..

Fathiah Hamim said...

kita pun tak patut nak berbanding-banding, mesti ada sebab kenapa someone buat sesuatu keputusan

syarifahsidrus said...

kadang2 orang suka menilai macam tu, kita je tahu kelebihan diri kita kan

syrupmasin said...

haha..kau pelawe ke doe..alaaaa..nih lah kekurangan aku kan?? haha..err..betol ke?? :D

YOUsoF said...

Betul tu Ayie. Macam juga suami isteri, masing² saling melengkapkan..



Jangan cemburu dengan kelebihan orang lain, tapi fikir dulu kekurangan diri supaya membawa kesedaran..

adwafarahin said...

jgn banding2kan Allah x suka kan
masing2 ade kelebihan n kekurangan masing2

sleeping_maniac90 said...

yup..
btul kata azrin..
tp org zmn skang lebey mudah melihat keburukan org len bbndg ngan kelebihan org len..

syAzAnA said...

selalunya yang suka banding2kan ni, ibu bapa sendiri. xsemua, ada sesetengah.

siti kektus said...

tak de manusia sempurna ;)

nurul diana said...

saya setuju , betul tuu , stiap klbihan pasti ada kkurngn :)

btw cik toinktoink tumpng follow blog wrne kuning ni :)

Wanie said...

owh name syrupmasin saleh ye..baru sis tau..haha

ukur baju kat badan sendiri..tak perlu kot jage tepi kain orang..:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku xsuka orang yang jenis suka banding2 kan ni.. setiap orang ada kelebihan dan kekuranganye.. yang kurang xsemesti xleh brjaya kn.. dan yang lebih xsemestinya akan berjaya...

syuE said...

setiap org telah diaturkn oleh Allah s.w.t :)


thanx visit my blog =]

ILA HonEyBuNNy said...

erghhh...

mama dan abah pun suka lebih2kan dengan anak org lain...

sakit hati tau...xkan kita nak ikot semua orang kan..tu kelbhn n kekurgn masing2...;-)

apik pehe said...

huhu..setiap orang ader kelebihan..kalau nk tahu..company skang ni tak mementingkan pointer..heheh..tibe2

yatie Awang said...

itulah orang kita sekarang, perasaan dengki, iri hati, bangga diri sentiasa ada, macam mana nak hidup ngan tenang

ShErA said...

betul2... kita tak tau apa yang akan berlaku pada masa akan datang... yang penting apapun yg kita buat, kita buat sehabis baik... :)

Solihin Zubir said...

kalau semua org ada citarasa yg sama, teruk la..

cth, kalo semua nak masuk UM, kosong la USM.. haha..

ummu said...

salam Ayie
benar apa yang Ayie lakarkan
akak setuju bersangatan
setiap insan
pasti ada kelebihan
ada kekurangan
dan di situlah
cantiknya kehidupan
dan cantiknya susunan Allah
buat hambaNya.

dalam hidup ni
yang pahit itulah ubat mujarab,
macam batang patawali yang pahit
ampun pahitnya tak terkata
patawali tu lah antra ubat herba yg bagus tuk diabetis

salam ramadahan utk Ayie dan semua muslim.wassalam

Bigdaddyz said...

bersyukur sahaja ...itu yang penting...

misspurple said...

betoi3 !! maseng2 ada klmahan and klbihan..no need la nak pertikaikan reason why somone 2 buat somthing ;)

harrazdani said...

kadang - kadang sedih bila orang lebih pentingkan ilmu dunia dan suka membanding2kan ...macam maahad dan SBP....ada orang nak banding2kan macam tu....belum tentu mereka yang masuk tempat yang bagus pada pandangan kita hari ini akan keluar sebagai seorang insan yang bagus.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014