August 13, 2011

sesuai ker buku tersebut dengan kita?

السلام عليكم

credit to sumber
apabila bangun tidur, tanya pada diri sendiri?
"kenapa Allah mahu hidupkan aku pada hari ini?"
jawapan yang dicadangkan oleh Imam Al-Ghazali,
"kerana dosaku terlampau banyak, Allah masih izinkan (beri masa) aku untuk bertaubat".
sudah mahu masuk tengah hari nampaknya. alhamdulilah sudah 13 hari kita menjalani ibadah bersamaan dengan 13 ramadhan.  hari ini ayie cuma ingin tidak rugi kita membaca apa sahaja buku yang boleh meningkatkan ilmu pngetahuan kita walaupun umur kita telah lanjut dek usia.

kadang-kadang dalam ayie membelek buku-buku dekat tempat jual buku member akan kata begini dekat ayie,"apa guna beli buku macam begitu? adakah memberi kamu ilmu?". kamu katekan berkaitan dengan ilmu?, bagi ayie banyak ilmu yang kita boleh perolehi sebagai contoh buku yang ayie review sbelum ini yang berkaitan dengan AKHIRNYA KUTEMUI CINTA-MU. serius banyak sangat perkara yang boleh diambil iktibar.

jangan disangka buku setebal 206 muka surat itu tidak membawa apa-apa makna kepada kehidupan kita kerana sedikit sebanyak dapat memberi impak kepada kehidupan kita daripada yang seorang kurang pengetahuan agama kepada yang lebih berilmu. selain daripada itu juga, kita dapat mengambil sedikit iktibar daripada apa yang telah mereka lakukan.

bagi ayie, setiap buku itu ada kelebihannya and jangan pernah pandang rendah pada sesuautu buku and one more thing, jikailmu itu adalah baik dan sesuai untuk perkongsian bersama bagus untuk kita sebarkannya dan jika kurang baik, better luputkan daripada otak kita. selamat beramal
jangan pandang rendah terhadap sesuautu buku yang telah dihasilkan itu. baca dan teliti baru judge. 

51 comments:

alif haris said...

selalunya buku2 lah yg lebih mmberi impak kepada pembacanya berbanding kita search je kat internet ..
kat internet ni bukan semua betul kan ?
huhu ..

Luqeem™ said...

yup sokong..buku denyut kasih medik, wlupun dlm 100 muka surat, tp pengisian dia mmg bnyk..

syrupmasin said...

sape bersangke buruk dekat buku tuh doe..mai sini cheq tampaq :D

Bro ahmad said...

terpulang individu jugak..kadang ilmu cukup tapi tak mengamalkanya pun payah jugak// buku tu penting

Bro ahmad said...

haha comment moderation..nak buat jugak la

Kalamhati said...

hanya dengan membaca kita dpt ilmu kan..pilihan di tangan kita..byk buku bermanfaat yg boleh dijadikan bahan bacaan yg boleh memotivasikan kita..rajin dengan malas je kan..=)

zati embong said...

betul 2,bnyak sgt info yg kdg2 kita xtahu pun.

Tukang Karut said...

jangan berguru sangat dengan buku, nanti disesatkan setan...

SoLy SoLicious said...

dun jugde a book by its cover eh..heheee

apik pehe said...

haaa..tau takper..

siti kektus said...

apa2 buku yg di hasilkan mesti ada something yg kite boleh pelajari. :)

yatie Awang said...

betul tu Ayie, buku apa pun sudah tentu ada makna tersiratnya dan tentu ada sesuatu yang boleh kita ambil dari ceritanya....kerana membaca akan menjadikan kita manusia berilmu

Lieyly ︱ Alia said...

skong ckp ayie..stiap buku msti ada manfaat dia jgk kan..

izfanora said...

ilmu itu kan didatangkan dengan pelbagai cara..

"membaca itu jambatan ilmu"

Freaky said...

setuju dengan ayie. Jangan la sesekali pandang rendah ilmu yang ada pada sesebuah buku... rugi sangat2 kalau ada sifat macam tu

Zul Fattah said...

betul tu..aku baru 2 kali beli buku2 ilmiah.. malu aku rasa.. buku lain aku boleh beli..tp pasal buku ilmiah...jd rasa berat.. bodoh plak rasa.

Bintang Biru. said...

yeah setuju.
Don't judge a book by it cover.
:P

sergeant keroro said...

setiap ilmu adalah menarik =)

Qaseh dalia adelia said...

suka baca buku yg punya ilmu .. tak byk pun xpe ,asalkan kita mengamalkan

Qamaruls said...

aku plak mmg jenis tak bace buku. haha

ZWAN SABRI said...

setiap buku ada manfaat di dalam dia.. x kiralah novel ke, majalah ke, buku fiksen ke, non fiksyen ke, sumanye betol2 berguna kat kita.. ;)


MySuaraBlog: Lelaki Pun Kena Kanser Payudara

Wanie said...

eh tebal jugak ye buku ayie beli tu..setiap ape yg kite bace & dengar mesti ade terseli something yg kite boleh pelajari..tu dikire ilmu la..

Dearie Pearls said...

kita banyak belajar daripada buku. banyak yang kita boleh jadikan contoh melalui pembacaan. misalnya buku biografi dan motivasi dan keagamaan..

kotak bulat said...

komik pun buku gak kan.. :)

Umie Artoqiemie said...

YEAH. sangat setuju. =)

Si DauN CeRi said...

hurmm.. dah lm btol sy x baca buku sejak abes xm hari tu (selain surat khabar).. heh2

HAZWAN17 said...

orang sekarang ni dah tak minat nak baca-baca buku macam tu..sebab tu ada pepatah dont judge a book by its cover..kena baca dulu baru boleh nilai

cart kartika said...

betul ayie.. setiap mnusia punya kelebihan tersendiri untuk menilai sesuatu benda. org laen mungkin ase bnda tu xmemberi ape2, tapi kita belajar daripadanya.. ^^

Mr.Thinker@Ali said...

setiap buku yg terhasil mempunyai kandungan ilmunya tersendiri. jangan dikehi atau dipersoal kerana ia adalah ilmu allah.

nilai sblm kita berkata-kata. :)

ïêmå å¢klê§ said...

ilmu kita boleh perolehi bermacam2 cara...yang penting berfikir luar dari kotak untuk mencari seberapa banyak ilmu walaupun buku senipis 10helai

gedek! said...

nak carik la buku tu..

muhamad hanif said...

untunglah kau suka baca buku,

aku lebih prefer untuk mendengar je.bab baca-baca ni, ummphh.

cik sakdi said...

aku bace buku detektif conan pon ade manfaat tau. apetah lagi bace buku yang sah2 pasal ilmu. hehe

Mrs.Yie said...

lain orang lain citarasanya ayie..bagi kita sesebuah buku tu amat bermanfaat untuk kita baca tapi sebaliknya pula berlaku pada orang lain.. :)

kiwi said...

kalau tak de ilmu, tak de la orang publish buku tu. ye tak?

kiwi: suka baca buku ^^

ILA HonEyBuNNy said...

ya...

kalau tengok buku..jangan nilai dari segi luaran....bila baca isi dalam dia..baru boleh nilai kan..ehhe

Anif Abdullah| AA said...

ilmu memang tak boleh dibeli tapi dnegan adanya buku yg sangat bermanfaat,disamping content yg menarik membuatkan kita terhibur... ^^

Syuxer said...

memang benar buku2 ada banyak beri input dan ilmu pengetahuan yang berguna..percayala orang yang banyak membaca,otaknya lebih aktif..

adan said...

pernah terbaca yg mengatakan buku juga adalah cikgu yg bagus.

Niena Pengembara Ilahi said...

bnyak membaca maka bnyak la ilmu kte tapi..... kalau kte rasa bnda tu muskil... kte kna rujuk, cthnya kte dpt sesuatu ilmu yg baru, kte kna rujuk pda pakar..kekadangbuku tak suma btl, terutama sekali buku agama, kena perhati bebetul... kekadang dia masukkan ayat al quran tpi salah..

CintaZulaikha said...

sumer buku ada ilmunya, cuma adakah baik untuk diceduk atau tidak jer tu je yg kena tau..

mr.syazwan said...

selain buku

blog pun jambatan ilmu

=_=

YOUsoF said...

Betul tu Ayie..Buku yang cuma ada beratus helai tu mampu menguubah perjalan hidup sesorang tu ke arah kebaikan..

Far8 budak baik said...

tu lahh kn ayie..
walaupun aku ni jenis..
tak suka bace buku sgt..
tapi tak lahh smpai nk
pandang rendah kat buku tu..
tapi aku kagum..
aku sendiri pun tak boleh tulis mcam gitu..wehh nape tak update...hihi bz je

cik aisha said...

dalam tu ada ilmu walaupun kdg2 mbosankan...tp kalau baca mesti jm[pa something or at least bertmbh pengetahuan..:)

Mohamadazhan.com said...

setuju sangat...setiap penulisan ada ilmu yang hendak dikongsi dengan pembaca...yang penting minat utk membaca =)

Panggil aku Han said...

kadang2 dari buku jugak kite dpt belajar seba sedikit tentang erti kehidupan :)

aziyati saidin said...

BUKU ITU ILMU ;)

Arpiiz said...

err, kita tak minat sangat baca buku yang sampai beratus2 muka surat ni..hehe

ABU said...

thanks share..dosa banyak lagi..sbb tu masi diberi kehidupan, semoga dpt memperbaiki diri..

man yusoef said...

tapi biasanya semangat baca buku tu time awal2 beli jek..dah lama2 mcm susah betol nak hbiskan..lagi2 kalau buku tu ayat skema..huhu..aku suka bc buku motivasi..ada few collections kat rumah >.<

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014