August 5, 2011

kenapa sanggup beli barang mahal tapi benda tuttt tak sanggup pula .

السلام عليكم

apa macam kenyang tidak korang berbuka hari ini. harap-harap korang berbuka alar kadar sahaja disamping jangan pula terlebih-lebih sehingga tidak boleh mahu pergi solat terwaih bagi yang lelaki. kalau perempuan mahu join sekalipun it's okay sebab diharuskan bukan. hehe

lupekan pasal makanana, ayie cuma nak cerita pasal semalam yang ayie dengar dekat radio IKIM FM. ini berkaitan dengan perempuan sahaja sebab ayie tidak berapa dengar sangat sebab duk khusyuk masak semalam. haha korang mahu tahu tidak diorang cakap apa?. kalau nak dengar cuma korang hayati ayat dekat bawah ini dengan baik-baiknya,
kenapa perempaun kalau tudung yang harga RM 19.90 sanggup untuk dibeli, lagi-lagi kalau  dekat puasa ini tetapi buku untuk santapan rohani ini yang hanya berharga RM ... mereka tidak sanggup beli. 
masa ayie dengar ayat itu terus gluppppp and cakap dengan mak ngah pasal ustaz itu cakap and then terus mak ngah respon. perempuan ini rambang mata sikit dekat pakaian and benda-benda yang menarik berbanding dengan buku-buku ini.

bukan ayie mahu menghentam perempuan tetapi lelaki still sama juga termasuk ayie kadang-kadang buku ilmiah yang harganya adalah murah sahaja tetapi tidak mahu beli. barang-barang pakaian @pun gadget handphone grenty sanggup belikan bagi lelaki and bagi perempuan pula kalo barang pakaian mahupun alat-alat make up mahal grenty sanggup beli. haha

so, jom sama-sama kita ambil iktibar sedikit. walaupun zaman sekarang memang ad internet and semuanya dihujung jari tetapi kadang-kadang kita tidak tahu sangat akan kesahihannya berbanding dengan buku. kalau buku, kita tahu akan siapa penulis yang mengupas perkara tersebut. bagi ayie buku-buku agama memang wajib dibeli dripada dicari di internet.

mood: dalam perjalnan mahu pergi ke masjid. semoga dapat mamfaat bersama ad renungkan.

37 comments:

Panggil aku Han said...

Alhamdulillah Han belum sampai tahap macam tu..dan mintak dijauh kn la..mmbazir je..pakai yang sedia ada sudah mencukupi..
kalau part nk beli buku tu Han xpernah berkira..

sergeant keroro said...

betul, bab buku tak perlu nak berkira sangat. ikut kemampuan :)

Lieyly ︱ Alia said...

terasa jgk..kalau bab novel neyh xkisah sngt alia..tpi kalau bab buku2 agama neyh kurang sikit..thanks ayie ingtkan..insyaAllah..lepas neyh berubah lebih baik :)

NURUL NADIAH MAMAT said...

terima kasih atas ingatan....nad ada jugak beli tapi xhabis baca.....huhuu...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kenapa ustaz tu nak bandingkan antara tudung nagna buku ilmiah yerk... banding kan la antara alat makeup ngan buku.. sebab tudung pon kewajipan.. islam tuntut kekemasan dalam penampilan gak kn...

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

okay mcm begini top..ustaz itu ambik yg simple shje.. memanglah tudung itu wajib bg wanita pakai tpy jika kita liht buknkah wanita ini suka membeli tudung sellu.. sebb itu ustaz itu menggunakan perumpamaan tersebut and then betul juga cakap top tu knape tak samekan dgn make up shjekan.. ad pro and contrayer..

aleen aiden said...

aiyak,yeke..hmm..aku mcm xdapat nak kenal pasti lagi betul ke x.tp lepas nih aku nak muhasabah diri.hahah

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia tak sampai tahap tu .. Tia beli asal ada jek ..

mEre HuMan Like Me said...

hAHa . aq da r selalu beli buku komik ! v(^^,)v

PORUMAN said...

inilah salah satu fakta menarik ttg org malaysia..huhuhuhu..x leh bla la.

HAFIZAH HAIRI said...

insyallah .
akan cuba pbaiki diri . :)

ghab van hal said...

aku suka baca buku. tapi biasa sudah habis baca baru beli lain...=)

diana said...

orang malaysia memang kurang minat membaca sebenarnya..
kalau kat luar negara penulis buku boleh jadi kaya raya.
kat malaysia penulis buku kena buat part time,jual tudung,jual jubah..
baru boleh kaya..

Far8 budak baik said...

aku pun lebih kurang gitu..
buku santapan rohani..mmg x nk
beli..huh..time kita berjalan ke
masjid lahh aku rasa sedih je..
byk dosa aku waatt...='(

yad'z said...

kite suke je beli buku2 motivasi ... hehe.. kire ok lah tu kan.. ^^

syrupmasin said...

aku beli mintak duet mak :D

Rozuan Ismail said...

memang terkena batang hidung la kan. mungkin kita anggap buku mcm tu tak penting.

muhamad hanif said...

manusia memang mementing kan kehendak dari keperluan.


aku oun mcm tu..ummpphh !

hawiz said...

normal la tu..nafsu

Puteri Iqa Izyan said...

gulp! terasa jugak sebab mmc mcm tuh. entahlah~

td pun baru terfikir knplah aku ni susah sgt nk beli buku2 yg berilmiah drpd membazir beli bnd lain.


tapi bila ada duit, tak beli2 jugak. =P

say to easy=) said...

yeah btl tu..ngn buku ilmiah lah wt kita brusaha bljr bsunguh2 tuk capai ape yg kite nak..btl x?tp nafsu selalu mguasai kita

nur dhiya' aida said...

mesti balance :)

CintaZulaikha said...

huhuhuhu...akak stahun skali baru dpt beli tudung cantekk...sedey kan. naseb da besa..maklumlah pompuan kan, tapi bab2 buku nih, mmg tak berkiralah. sb diri sdri pon menulis dan mengedit. kalau tak membaca, mana nak tau buku yg kita edit tu baik atau tak...ye dak???

aiman fanboy k-pop said...

dengan buku jugak kita dapat ilmu kan????pompuan2...aaaiiisshhhh......materialistik..bukan semualah....sesetengah.....

ILA HonEyBuNNy said...

mama selalu pesan gitu...

kalau benda lain boleh beli..buku or hal keagamaan lain atau bersedekah kenapa kita berkira.sedangkan itu adalah lebih baik dr membazir beli benda yg mahal2 kan..

insaf3...jangan terlalu berkira ilmu or sedekah...nti Allah tarik nikmat...ada kwn..dia sgt berkira nak sedekah or beli buku....manusia2..

kotak bulat said...

selalu cri kat tenet je..buku.err..jrang beli..

Wanie said...

sis pun dah jarang beli buku2 ilmiah..novel lak bercambah..huhu

tudung?tudung 6 bulan sekali baru beli..

adan said...

perhhh.. saya selalu gak beli gadgets.. bab buku kurang sikit.. cari maklumat semua d hujung jari..

terasa gak baca entri ni.. ehehe..
nice sharing ayie..

Nurulhuda Zaharni said...

erk. tesentap seketika. tapi bukan buku ilmiah je. majalah pun saya mmg kurang beli.

sebab.. mklumat dihujung jari. ehe

Cik Diana said...

ngee~ dush! terkena btg hidung.. huhu..

ekceli kaum wanita lebih suke beli nOvel barangkali.. :)

fadhdeela said...

tu dah jadi budaya org malaysia!! harap sy xmenjadi mcm tu insyallah :)

Meh sini: Sungguh Seksi Cara Tido Dia!!

alif haris said...

internet ni bukan betul sgt pn kdg2 ..
beli je buku.. takkan penulis tu nk tipu kot haha ..
so mailah kita sama2 beli buku hehe

ZWAN SABRI said...

Dush! Kena sebijik kat aku.. aku pown sama jugak.. klaw menda lain, sanggup jer aku beli tp senaskhah buku agama macam pikir 2 3 kali nk beli ka tak.. HUHU

azana said...

hehe...jom p bli buku lagi n baca...

salam perkenalan

apik pehe said...

kiter skang ni dalam zaman "duniawi lagi penting"...camtu la jadinyer

cik pulau said...

suka beli buku..
eh silap..novel.. hehhe

N A T A S Y A ツ said...

hehe, novel nak la beli :DD

*betul jugak an ? tak penah pon terpikir nak beli buku ilmiah ni. .


urm,, dunia akhir zaman. .

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014