August 5, 2011

tutorial: cara letak nota kaki di bawah entry

السلام عليكم

Alhamdulilah mood nak buat tutorial kembali lagi. kenapa ayie mahu buat tutorial ini. ini sebab ad request daripada seorang sahabat ayie iaitu sergeant keroro yang bertanya macam man nak buat nota kaki dibawah setiap entry. sebelum itu ad yang tidak tahu apa yang ayie mahu ceritakan. tengok gambar dekat bawah ini.

benda inilah yang ayie mahu cerita. kalau korang mahu tahu macam mana ayie buat. jom ikut step yang ayie ajar ini one by one okay. kalo ada yang tidak faham sila bagitahu.

  • korang try pergi dekat login blog ----> dashboard ----> design ----> edit html.

  • korang tick [ expand widget templete ].

  • tekan control serentak dengan F.

  • korang try cari coding code ni, 
<data:post.body/>
  • kalau korang telah jumpa. korang masukkan pula coding dibawah ini dibawah coding <data:post.body/>.
<hr/><center><b>AYAT KEGEMARAN</b></center><hr/>
  • korang try preview dahulu and then kalo tidak ad error save templetes. before that jangan lupe isi AYAT KEGEMARAN tersebut.
credit to sumber ciktom
selamat mencuba. adios.

kalau ad persoalan and minta ayie bantu tentang editing blog. korang boleh sahaja inbox dekat facebook ayie yer. incya-Allah ayie akan membantu mana yang ayie mampu sahaja.

18 comments:

Bro ahmad said...

bro punya blog dah pasang ayie

Bro ahmad said...

edit lagi ayie..ayat suapya tu salah hmm

cik sakdi said...

peh cikgu bg tutorial, haha

Wanie said...

wanie pun banyak rujuk tutorial ciktom tu..ha,ah la ayie..'supaya' tu eja silap..

mEre HuMan Like Me said...

wah ! bole letak nih nnti ! huhu^^,v

adan said...

ayie tertypo sikit.. nice sharing..

sergeant keroro said...

nice one ayie, thanks! XD

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku pon wat foot note ne ari blog cik tom gak :)

ZWAN SABRI said...

Aiseyh.. macam best jer.. klaw ada masa nanti, nak trylah.. thanks ye.. ;)

Rozuan Ismail said...

yg bhagian center tu boleh tukar pada left or right kan

JIJI YU said...

oo gitu...nota tu ek..menarik jugak tu

IMANSHAH said...

abg dah ada

alif haris said...

nice tuto ayie :)

aziyati saidin said...

yeay,berjaya sudh!thanx ayie

fiphylia said...

superb!

Deary Ainn said...

Thanks For tutor.. and done..:)

Kak Mahh said...

Saja nak cuba nota kaki pula

MimiDiyana said...

Dah jadi , T.Kasih .

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014