August 17, 2011

jadikan renungan buat sahabat sekalian

السلام عليكم

credit to sumber

nothing to view just mintak maaf kalau ad lagi blog yang ayie belum terjah dalam 2hari ayie meninggal blog buat seketika. ayie cuma nak cerita tentang kisah ayie yang harap korang semua dapat ambik sikit pengajaran berkaitan dengan hafalan ayat al-quran.
AMARAN !
BACA ENTRY SAMAI HABIS DAHULU BARU TAHU AKAN ISI YANG DISAMPAIKAN
alhamdulilah semasa ayie belajar dahulu di sebuah sekolah agama area kelantan ayie ad juga dapat menghafal ayat al-quran sampai tahap ke-3 iaitu tahap dimana ayie mula menghafal daripada juzuk 1-juzuk 5. tahap ke-2 berkaitan dengan dengan hafalan surah yassin, waqiah, ar-rahman, sajjadah. tahap 1 adalah juzuk amma. alhamdulilah semasa di tingkatan dua ayie dah sampai tahap ke-3.

lepas keluar daripada asrama dan berpindah ke sekolah lain (form 4). cara pembelajran telah bertukar dan berbeza sedikit disekolah lama mungkin disebabkan sistem pendidikan yang berbeza dan daripada situ ayie mula lupa akan ayat hafazan yang pernah ayie hafal. perangai berubah dan serba serbi berubah sehinggalah sekarang ini untuk ayie mengingat ayat hafalan tersebut agak susah walaupun mencuba dan mencuba.

mungkin disebabkan kealpaan diri ini yang banyak melakukan kesalahan dan kesalahan. kepada mereka yang telah menghafal ayat al-quran tetapi melupakan + tidak mengamalkannya, better korang hafal kembali untuk kbaikan kalian juga. jika sahabat semua pernah menghafal ayat al-quran. teruskan hafalan tersebut jangan pernah untuk ditinggalkan. kalau tidak susah nanti seperti ayie ini.

ayat Allah memang mudah untuk dilupakan jika kita selalu mengamalkan dosa and perkara-perkara maksiat.
no tips that can i give. just untuk peringtn sahaja
p/s: bukan show off gua hebat tetapi ambil iktibar dengan apa yang telah berlaku terhadap gua.

45 comments:

sergeant keroro said...

betul, setuju dengan ayie.

orang hafazan ni memang kena jaga betul-betul

semutsengal said...

aku dulu pun mghafal juga,


banyak surah aku hafal, tapi yang diamalkan hanya beberapa surah je,


kesudahanya ? lupa,

zati embong said...

bila kita mengaji selalu bleh hafal.

jat xdelah smpai leh hafal,tp kalau mengaji sama2 dgn kaset ayah psg dlm kereta 2 blehla.hihi

Bro ahmad said...

orang yang hafal al quran ni jaga makan minum..ada setengah2 benda buat pelupa..tips macam tu hmm

ILA HonEyBuNNy said...

ya....setuju ayat last ayie tu..

yang mudah hafal jadi susah jika kita banyak buat mksiat...jangan main2 dengan ayat2 Allah neh....

apa kita hafal memang kena amalkan...agar sentiasa ingat...

alif haris said...

huhu ..
syg tu ayie dah hafaz byk tu..
mungkin persekitran kita juga jadi faktor kenapa lupa ayat2 Allah tu kan..

hmm rajin2kan lah review balik yg dihafal tu .. :)

Wanie said...

ayie, seronoknye dapat hafal banyak juzuk..
betol cakap ayie tu..bile dah tinggal & tak amal akan lupe ape yg kite pernah hafal tu..kat sekolah sis dulu ade hafal yg tahap dua tu jugak, tapi skang dh tak lancar..hmm

pengemis Cinta~ said...

salam ziarah..

sekali hafal mesti kena istiqomah samapai bila2.rugi sangat3 jika terlupa benda yang kita dah ada, semacam sia-sia kita buat.tapi hafal al-Quran tak pernah sia-sia.cuma kita yang mensia2kan usaha..;)

Kalamhati said...

btul tu ayie..bila dah hafal kena sentiasa ingat..bila kita lupa..nak hafal kembali mmg agak susah..

Umie Artoqiemie said...

Wow...
t.2 dah tahap 3...

syazwani said...

salam,kadang-kadang rse 'jelous' bila tengok org lain dpt hafal 30 juzuk..sbb bkn senang nk hafal satu al-quran,beruntung sangat2 org yg jdi hafiz & hafizah....

ABU said...

so, bersihkan la hati.. supaya daya ingatan kita lbih kuat..

Mr.Thinker@Ali said...

ala. knp p/s tu kecik jaa? bg besar2 biar orang nampak apa yg ayie nasihatkan tuu.

Citarasa Rinduan said...

kagum dgn kamu.
semoga kamu sentiasa mengamalkan..

Tukang Karut said...

dulu masa sekolah aku hafal surah yassin... tapi sekarang bila dah makan macam2... humpppp...

Luqeem™ said...

yup betul..klu tak boleh hafal tu, ckup la skadar memahami ayat, buat apa hfal ayat klu x pham..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Azrin...betul tue!.Bertuahnya bagi insan2 penghafaz Al Quran nie..bkn mudah nk menghafaz.....

Anum said...

saya sgt bersetuju

Ezay Hadry said...

setuju..buat perkara lagha pn leh jadi tak ingat dah..semoga kita selalu amalkan ayat-ayat Al Quran ini

Far8 budak baik said...

waaaa ayie..aku pun..
dulu sekolah agama..
mmg ade gak hafal surah
sikit2..pas dah masuk u..
lupe habis dah..huh
skrg bace quran ngan ibu je..
x afal balik dah..='(

Solihin Zubir said...

dush! terasa gila.. haha..
prnah jugak hafal quran smpai 5 juzuk dlu..
skrg ni, byk lupa dh.. =_='

syrupmasin said...

hebat doe kau..haha..aku ade hafal sikit2 lah surah2 nih..haha..yg panjang2 adoii..bnyak dh ta igt kot..

apik pehe said...

betol ayie..masa apik spm dulu..setiap pagi ada bacaan yassin kat masjid sekolah sic..masa tu rasa macam dah nak hafal satu surah..tapi!!keadaan tu ditinggalkan macam tu jer..sampai la sekarang..ingat2 sikit jer..naseb baik..kat company sekarang..setiap pagi jumaat..ader berkumpul untuk baca yassin..alhamdulillah...

CintaZulaikha said...

rasanya cam dah lama tak baca...hafal tu taklah, kena ngikut org jugak..kekadang tersasar dari landasan...

ps: kenal tak mana2 guru mengaji, nak blajar balik lah..banyak yg dah terlupa..

IMANSHAH said...

kena selalu baca, contohnya jadik imam..itu yg abg amalkan, baca masa jadik imam surau

IMANSHAH said...

kena selalu baca, contohnya jadik imam..itu yg abg amalkan, baca masa jadik imam surau

adan said...

aduh... kena sgt la pada diri ni.. banyak sangat lupa.. dulu senang je nak baca dan hafal.. sekarang bila nak baca kompom sangkut2.. apa lagi nak hafal..

*alpa

kotak bulat said...

emm..bila tak slalu amalkn, cepat je lupa...

Aki said...

btol tu ayie. aki pun cmtu jgk dlu. really miss my old me. T__T

Niena Pengembara Ilahi said...

kna slalu amalkan :)

alif haris said...

ayie - rancangan hijrah tu ade kt tv biasa pn ade ..
kt astro ade jugak kot ..tu alif ta pasti .. alif xde astro :)

Syuxer said...

syuk dulu pun dari sekolah agama..yeah bila bertukar aliran stail pembelajaran maka apa yang kita hafaz semakin jadi teruk dan merosot..sedih kan..

so marilah kita sama2 upkan balik memori rasa cinta menghafaz al-quran neh..insyaAllah..

KeChIk yg comey said...

kecik setuju ngn ayie..huhu..
susah bila nak start balik..sobss

KeChIk yg comey said...
This comment has been removed by the author.
Princess Nusy said...

nice entry.. =)

Sunah Sakura said...

betul tu ayie..kalo masih buat dosa dan maksiat, memang susah nak hayati ayat al-Quran...

masih tak mampu nak hafaz surah2 awal dalam al-Quran...

sjiehan said...

surah fatihah boley la.. hehehek..

trgin nk jadi hafiz quran...tp x mampu...


lawa blog bro, design sendiri eh... hebat!

adrinaqamarina said...

setuju dengan ayie, nak hafal ayat ALLAH tu bukan senang.


banyak benda kena jaga, jaga pandangan, jaga hati.


sebelum tdo, atau tengah jalan nak pegi kelas, atau tengah study tu, ada juga try baca balik sikit sikit, lama lama boleh la.



:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

betol tu bro.. dulu aku dah hafal surah yassin, surah sajjadah n beberepa surah panjang lagi.. tapi sebab kurang amalkan, aku banyak yang dah lupa certai2 ayat tu.. berdosa kn :(

cik sakdi said...

emmm. kite xhafal pon. cume hafal ayat sikit2 dalam buku sekolah sebb nak dapat markah. lagi satu, bukan ke sekolah hafiz akan ajar skill dan cara2 hafal al quran tu. bukan je main hafal je kan? hoho

BM said...

dlm proses nak mengingat kembali hafalan yg ditinggalkan..
otak dah berkarat..

YOUsoF said...

Teras rugi bila semua hafazan tu lesap sedikit demi sedikit kan.. Tapi at least kau cuba nak hafaz lagi, bagus Ayie.. kipidap. ;)

cik aisha said...

ilmu mmg kena selalu amal, kalau x mmg lupa.
hafazan ada benda yg blh n xblh buatkan dan ada sebabnya yg xblh 2.kwn kpd kwn akak la yg ckp sebab dia tahfiz

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul tu Ayie . kalau kita selalu sangat tinggalkan apa yang kita dah selalu amalkan , lama2 sikit demi sedikit kita akan mula lupa ..

aziyati saidin said...

terasa me bile bace entri ayie...
manusia mudah lupa...
insya'allah,usaha sikit2 lame2 msti bolehkn?

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014