August 6, 2011

tutorial: open link in new tab

السلام عليكم

pergh nampak sangat gua sekarang ini sedang bergiat mahu buat tutorialkan. rasenya setiap hari mahu tidak 1 tutorial @ 2tutorial. harap-harap korang tidak bosanlah sebab hanya selingan untuk setiap entry ayie kot. kehkeh disamping sahaja mahu berkongsi apa yang ayie ada. macam biasa hari ini mahu kongsi pasal tutorial open link to new tab terus.

means that, bila korang telak link terus di akan terus pergi ke new tab. kalau tidak silap ayie ad dua cara tutorial ini. so, ayie akan tunjukkan dua-dua okay.

tutorial 1
  • log in blogger ---> dashboard ---> design

  • cari edit HTML ---> thick expand widget 

  • tekan ctrl + F secara serentak.

  • firstly, korang try cari kod dekat bawah ini.
<head>
  • selepas jumpa pasti kode dekat bawah ini dibawah code <head>
<base target='_blank' />
  • after that terus tekan save templetes and siap. 
tutorial 2.
tutorial ini menggunakan java script and mybe dia akan tambah berat loading di blog. tapi just kongsikan juga + ayie dapat tutorial ini di blog sahabat kita.

  • logn in blogger ---> dashboard ---> design

  • tekan add gadget ---> HTML/javascript

  • masukkan kode dekat bawah ini and then save.
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>
tutorial 2: credit to sumber

kalau ayie lebih suggest yang first sebab senang untuk korang lakukan disamping bila korang gunakan tutorial yang first itu tidak akan tmbah berat loading blog. bila gunakan tutorial yang second mean thats, korang telah tmbh berat blog dengan code html. selamat mencuba.

13 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Err. Pernah jumpa ada orang buat open new tab skali 3 tab. tab untuk link yang kita kelik. tab iklan. tab iklan juga. double tab untuk iklan. siot giler bila terkena macam tu sbb ali kelik iklan bila terasa entri sangat2 berguna. tiba2 ada auto open new tab with ad, itu kira fraud x? by the way, this is good sharing. x salah kongsi ilmu ayie. yg pntg bermanfaat. :)

SoLy SoLicious said...

oowhh... mekasih share..boleh buat nnti...heee

Far8 budak baik said...

ayie dah mula lahh wat tuto..
seyes rajin gile...
weh weh..bila nk tgk tgk
kn blog aku tu..

mEre HuMan Like Me said...

ouh.nih ntuk click kuar iklan la ae~~

Cik Jannah said...

hehe. lama tingin nak buat tuto. tapi ta kesampaian..

IMANSHAH said...

wah pagi2 dah mengajar ye cekgu

cik pulau said...

dkat tutorial 1 tu..
pasti ke paste?? hehehe

diana said...

biasany akak klik scroll kat mouse je kalau nak ke new tab..:p

zati embong said...

snglah nnt kalau ada pape cr tutorial kat blog ayie je.

GaRy™ said...

nice3!! aq suka la tutor hang... kemas je... senang nak baca... huhu...

muhamad hanif said...

cool,



boleh cuba yaa tuantuan.

AHAHAHHAHAHHA!!

Wanie said...

kat blog sis gune yg second cara tu..berguna kan buat macam ni..senang bile kite tekan link baru akn kuar dekat tab lain..

KeChIk yg comey said...

to ayie~~ kecik da try tapi failed laa..=="

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014