May 17, 2011

Betolkah alhamdulilah jika kita jahil?

assalamualaikum semua..

sorry you all semua, semalam malam ayie tidak dapat hendak sajikan apa-apa entry dekat sahabat semua. biasalah kalau sudah tidur awl mana hendak ingat dunianya. by the way, ayie tidur pukul 9pm semalam. haha tapi memang tak makan malam pun sebab ayie rasa macam tidak ada slera hendak makanlah. lagipun semalam malam tinggal ayie dengn adik sahaja dekat rumah sebab umi dan abbie pergi Johor hantar stok kerepek pisang. kerepak pisangkan hasil jualan keluarga ayie.

okay puas sudah ayie mengarut jom kita masuk kepad entry yang sebenarnya. mesti sahabat semua rasa lainkan dengan penulisan ayie kali inikan sebabnya menggunakan bhasa melayu yang full tanpa ada short font. haha rasa macam mank membudayakan sahajalah apa yang telah ayie pelajari selama ini dekat UPSI. (budak matematik tapi kena belajar sastera). sebenarnya ayie nak tunjuk dekat sahabat semua satu ayat ini. jom hayatinya bersama.

Alhamdulillah Jika Kita Jahil,
Kerana Kita Masih Boleh Belajar,
Tapi Malanglah Bagi Yang Berilmu,
Tapi Tak Beramal@Sorok Ilmu,
Lagi Banyak PERTANYAAN KAT Dalam Kubur Nanti.


apa macam menusuk kalbu tidak ayat tersebut. kuikui ayie memang suka dengan ayat tersebut sebab kadang-kadang ianya menginsafkan ayie dan rasa hendak ayie kembalikan zaman silap ayie dan tidak melupakan apa yang telah pelajari dan amalkan selama nie tapi biasalah manusia sikap pelupa itu sentiasa mendahului sebab kita sering melakukan dosa.

sahabat semua, setiap perkara baik yang kita lakukan akan mudah untuk dilupakan apabila kita mula melakukan dosa. selain daripada itu, janganlah kedekut ilmu untuk dikongsi bersama orang lain kerana jika ilmu baik yang kamu ajar kepda orang lain dan mereka mengamalkan, incya-Allah kamu kaan beroleh pahala walaupun kamu sudah meninggal dunia.

moral of the story: segala ilmu yang telah kita pelajari dan berguna hendaklah kita sampaikan kepada orang lain agar kita bersama-sama memperolehi manfaatnye. incya-Allah Allah itu maha pemurah lagi maha mengasihani. 

p/s: hendak pergi sarapan kejap.

57 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Good sharing here. Suka baca yg nie. ^^

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

tiba2 rasa nak makan kepek pisang jugak..aduhhh sedapnye kalau dpt mengunyah skrg ni hehe..ngantukkksss ni dik ;)

Rozuan Ismail said...

kalau jahil,boleh belajar.kalau berilmu tapi jahil(maknanya ada ilmu tapi tak amal) dosa taw!

Solihin Zubir said...

ilmu Allah ta'ala ni mmg luas...
mmg xkan habis kalau dikaji...

betul.. kalau ada ilmu, tp kedekut nk sampaikan pd org lain, mmg rugi..
sbb ilmu tu bleh buat kita dpt pahala free walau kita dh mati, selama mana ilmu tu masih diamalkan org lain..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kat sekolah dulu aku banyak jmpe orang yang kedekut ilmu ni..... yang pandai2, bile nak study, nak ngan member2 yang sma level jerk

HAZWAN17 said...

ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah......

HajarRasdi [BdkKck] said...

ehh.. penah dgr jugak. so,mari amalkan ilmu kita ramai2.. ^_^

mayra aish♥ said...

orang kedekut selau rugi ^_^
hehehe

DanieL AdiE said...

Xperlu kedekut.. Lg kite memberi, lg byk yg kite dpt...

fikir-fikirkan la..

CintaZulaikha said...

buat apa nak kedekut ilmu, bukan ley bawa mati pon..ya ka??? konpius pepetang ari~~

adwafarahin said...

sume ilmu atas dunia nie milik allah so mmg ptt berkongsi ngan org lain juga ^^

diana said...

eh!!kerepek pisang tu boleh oder2 tak??
sebungkus berapa??
heheh..
akak ni hantu kerepak pisang tau..

SyedGraphiX said...

wahhhh, keluarga kita sama2 bisness. hehe. ehh ehh, btul, tapi janganlah dah sedar diri jahil masih takmo blajar lagi T_T

MissNadh said...

bila budak math belajar satera..gini la jadinye..hehe..

tapi btol la tu..ilmu jgn kedekut,kan? :)

cucu umie said...

@Mr.Thinker@Ali

thnkx bro..hehe..same2 kitarenungi yer

cucu umie said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥

kalau nak makan boleh shje aka nie..sekilo rm16 shje..lala

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

zuan betol yang ko cakap kan tu...aku sokong

cucu umie said...

@Solihin Zubir

btol tu bro..hehe

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

itu memang reality yer..herm, kadang2 kne jauhi sifat mcm gitu

cucu umie said...

@HAZWAN17

betol yg ko cakap tu hazwan

cucu umie said...

@HajarRasdi [BdkKck]

same2 amal kan yer..hehe

cucu umie said...

@mayra aish♥

mmang btol apa yg kamu cakapkan..

cucu umie said...

@DanieL AdiE

SIR, betl tu

cucu umie said...

@CintaZulaikha

kaka ika, memang tak boleh bawak mati pon..dalam kubur dia tnye bnda len

cucu umie said...

@adwafarahin

adwa, memang milik Allah..kite hanye pinjam shje

cucu umie said...

@diana

boleh shje nak order kak..sekilo rm16 shje..

cucu umie said...

@SyedGraphiX

hehe..thu xper..kne bljo

cucu umie said...

@MissNadh

memang xboleh kedekot pon..kne kongsi sama2

Miza Yusof said...

ilmu tak boleh kedekut. kena sebarkan. lagi banyak kita berkongsi lagi banyak kita dapat :)

Freaky said...

betol bro.. jangan sesekali kedekut ilmu. x rugi pun kongsi ilmu ni..

Pergaduhan Hacker dan Fan Heliza di Fb

cucu umie said...

@Miza Yusof

betol2x

cucu umie said...

@Freaky

memang btol pon apa yg ko cakap tu..

Arpiiz said...

lepas ni kenalah sebar2kan ilmu yang ada dekat dalam dada ni ye..hehe

cucu umie said...

@Arpiiz

sama2lah kite sebarkan yer..heeh

IMANSHAH said...

insyaallah, men jadi pendidik akan sentiasa mengalir ilmunya

IMANSHAH said...

insyaallah, men jadi pendidik akan sentiasa mengalir ilmunya

Mrs.Yie said...

kalau dah jahil,kena belajar la..sampai bila nak cakap alhamdulillah kan..mcm ambik kesempatan pulak pada kejahilan sendiri.. :)

cucu umie said...

@IMANSHAH

incya-Allah..amin44x

cucu umie said...

@Mrs.Yie

tahu xper akak..kne bljo juga lh..

apik pehe said...

aik..rasanyer dah post kat sini komen semalam..ilang dah..hehehe

cucu umie said...

@apik pehe

ilangkah..kuikui..itu entry lain lh bro

cik sakdi said...

eh layout baru eh?ehem baru sempat singgah. yela kalau ade ilmu xdimanfaatkan tiada gune. samelah mcm bace al quran tapi tak dipraktikkan. HAHA

adan said...

perghh... memang terasa bro.. amal..amal..amal... itulah pesan seorang hamba ALLAH padaku.. kita kurang amalan...

Syuxer said...

apa yang awk share ni memang betul la..heheh..semoga menjadi pedoman kepada orang yang banyak ilmu ni..

yatie Awang said...

Tak rugikan kita berilmu, kita akan dipandang mulia, kalau kita sebarkan lg berguna

Lady SharpShouter said...

Nice one ayie.tp sebenarnya ramai yg tak suka berkongsi ilmu ni.kdg2 dia mcm nak kongsi, tp dia taknak bg semua,yg penting2 dia simpan kat dia je.tp takpelah, setuju sgt dgn ayat tu, biar kita jahil tp kita masih mahu belajar :)

LALA shaheila said...

Nak ikut g sarapan.. :)

zati embong said...

betul2!lebih2 bila nk ade test,haruslah tolong org yg yg mntak tolong ajar.hihi

apik pehe said...

erk?hahha..lupe la..aku lupe!!hahah

cucu umie said...

@cik sakdi

it's okay..ayie pon xsempt singgh lg tmpt kamu..hehe anyway, brtol yg sakdi ktekan itu..

cucu umie said...

@adan

memang kite kne beramal..hehe dgn ilmu yg kite ad itu..

cucu umie said...

@Syuxer

incya-Allah menjadi pedoman bersama

cucu umie said...

@yatie Awang

betol kate akak itu..ayie sokong

cucu umie said...

@Lady SharpShouter

hehe..tahu xper..btw, kalaudh thu jahil kne cari ilmu dan sebarkan ilmu itu..incya-Allah bnyk ilmu yg kite dpt nty

cucu umie said...

@LALA shaheila

boleh shje nak ikot..

cucu umie said...

@zati embong

biaselah itu..lumrah kot

cucu umie said...

@apik pehe

dah tua kot..sebb tu luper..kuikui

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014