May 24, 2011

nak thu cara cikgu math score paper math?

Assalamualikum semua.

Alhamdulilah boleh jumpa lagi ye kita malam ni. Yahoo tergerak pula hati ini nak buat tutorial. Hau ini hanya tutorial biase bukan untuk blog ya tapi untuk mereka yang susah untuk memahami subjek mathematics dan subjek sains. Baiklah sebenarnya bukan susah nak buat apa yang ajar ini Cuma kne praktikkan dari awal shjelah.

Okay puas ayie mengarut dekat atas itu, jom terjah apa sahaja yang boleh korang gunakan supaya korang semua mudah faham subjek mathematics ini. Poyo kejap, ayie hanya hendak berkongsi ilmu bukan apa ye.  Jom layan gambar ini sama-sama ya.



Korang kena rajinkan diri buat nota ringkas macam dekat bawah ini ya. Lepas abis sahaja belajo terus buat nota dan dapatkan nota daripada cikgu (kalau ad).

Seterusnya korang kena rajin buat latihan banyak-banyak aw supaya korang mudah untuk memahami trick soalan. Kalau tidak percaya tengok buku apa yang ayie gunakan untuk bt latihan. Kuikui
Sebelum cikgu masuk mengajar tu korang kne tengok dan selak-selak dahulu tapi ayie tak gunakan cara ini sangat sebb ayie memang pemalas sikit.

Lastly, sebelum tu korang kne biasekan buat soalan past year supaya korang fham trick soalan itu macam mane.

Okay sampai sini sahaja ayie nak berceloteh. Harap dapat korang gunakan ah apa yang ayie cakapkan ye. Dalam menutup ilmu tidak boleh ad paksaan mahupun terpaksa, kalau nak pelajari sesuatu itu kena minat dan tanamkan niat bahawa saya boleh perform subjek ini. Incya-Allah pasti boleh sahaja.

subjek Mathematics is fun.

22 comments:

Freaky said...

amboi rajinnya study. ahaks banyak tol equation tu :P

Puteri Iqa Izyan said...

i love math!!
kne byk buat latihan. dan paling best bila jwapan betul.
lg smgt nk buat. huhu

-hanyaaku- said...

cara no 1 tu mmg terbaik.. :)
baru nampak apa yang penting

mula2 tu mmg la main hafal je.
tapi once kita dah faham dan dah tau camne nak guna, mmg akan kekal di ingatan la.. insyaAllah

Amir Izzat said...

Wah! terima kasih!

Aku minat maths tapi sebab malas..adoi, tang tue ja dapat result cukup2 makang... huhuh..

Maths memang best..tapi pecah kepala mmikir..haha.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku dulu memang minta math n sellau score math.... :)

Rozuan Ismail said...

wan yang study bio ni sentiasa buat nota ringkas sebgai panduan untuk hafal dan untuk exam =).sangat penting.

zunitaramli said...

tapi.... saya xpernah buat semua tu......
:D

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

subjek math adalah subjek yang aku paling suka!...hehe

Shamsuddin Amin said...

btul2...
ade juga la yg ak practikkan...
hahaha
tapi mmg btul berguna...^^

apik pehe said...

hehe..bagus tips ni..tapi apik dah abes belajar dah..nk masok alam pekerjaan la pulak..hehe

adan said...

aku boleh jadi tensen bila tgk banyak nombor.. tak suka kira2..! kira duit suka.. keh keh keh

MissNadh said...

dulu time skola plg xsuke math dan add math. ingatkan lepas skola leh lari dari tgk2 nombor2 ni,skali bygkan jurusan tourism pun kene blaja math??arghhhhh!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

vespa naza

rasanya betoi tuuu... ke focus bila belajar... tapi tang main-main tu lumrahhh lerrrr.... belajar takleh kasi paksa masuk ... ilmu tu dia tendang balik dari kepala

hawiz said...

waahhh...rajinnyer ayie stadi..hihi...ayie kidal gak eh??

munna said...

kak munna dari dulu sokmo failed math..nasib baik time exam besar2 lulus...

Syafiq Rosli said...

tuh dia..hehe..bg tips tuh..tau xpe..math pling pntg kena rajin wat latihan..

CintaZulaikha said...

naseb baik da tak blaja dah....ckit kpala skjap~~

Mr.Thinker@Ali said...

Good info. Tp ada satu perkara yg membuatkn Ali teruja. Ayei left hand writing?? Kita sama dan berbeza. Ali byk buat kerja dgn tangan kiri. mnulis tangan kanan. Tulis dgn tangan kiri boleh gk tp x slancar tangan kanan lar. ^^

Miss dorayAki said...

math is fun! ya ya ya. di sebb kan pernah kena kutil (cubit) dr cikgu math mse f3 la skrgni dh jd panday skit math. amek diploma pun jmpe math agy. calculus! grrr~

Syuxer said...

err math..dulu minat dengan cemerlang sekarang dah jadi blur..basic2 bolehla..masuk je advanced jadi nightmare heheh..:)

khairul akmal azman said...

wah2
aku plg malas wat nota ringkas..
nk dkt final br sibuk wat nota2..
hehe..

Anonymous said...

saya ni from kecik lg memang otak saya tak set untuk subjek math,,saya try 2 love this subject but,,,smpai skrg saya tak pandai2 nak score math,,pling pun dpt c je

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014