May 16, 2011

waktu lahir dan ambung maut ad beza tu!!

assalamualikum semua..

semua orang dalam mood Hari Guru lagi nampak yer. huhu btw, nak say sorrylah dekat semua, macam over pulakkan ayie nie. baru shaja nak bergelar guru. belom lagi bergelar guru. aduyai, tadi fikir-fikir balik. kenapa aku nie nak menunjuk-nunjuk sangt ea. maaflah kalau yie terover tadi. orang yang dah bertahun-tahun pon tak kisah and nak koya, aku nie yang baru nak berinjak kedunia perguruan sudah berlebihan. minta maaf ya wahai sahabat semua.

okay, lepas sudah entry feeling. petang nie nak buat apa ea? aduyai dekat tempat ayie nie tegah hujan lah. so, tak boleh nak jalan-jalan sangat lagipon nak jalan mane sahaja sebab pontian ini bukan besar mana pon. hehe petang nie mcm biase nak share smthng dengan korang. jom hayati ayat ini pula.

Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum.
Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.


mesti korang tersangat fhamkan daripada dekat atas itu sebab itu merupakan realiti dunia dan tiada siapa pun dapat mengelaknye (kejadian manusia tu). setiap yang hidup pasti akan meninggal dunia juga kelak tidak kire lambat @pon cepat.semua itu adalah kuasa daripada Allah kerana Allah yang merancang segalanya untuk setiap umatnye. 

moral of the story: kiamat kecil sudah banyak yg berlaku, tinggal pula kiamat besor. bila terjadi itu tidak dapat diduga kerana itu adalah rahsia alam. oleh itu, jom sama-sama kite mantapkan diri untuk menghadapi hari-hari mendatang. incya-Allah pasti akan membawa kepada kemanisan yang terhingga kelak.

47 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Peh. satu perkongsian yg mantap. Ty bro. Suka2. ^^

Cik Kyla said...

waalaikumusalam :)

meningatkan tu perlu ayie...
Kita perlu sedar akan itu.
Hanya Allah saja tahu.

EZAN IDMA said...

tq mengingatkan :)

Freaky said...

peringatan yang berguna.. anyway hujan boleh mandi bro :D

munna said...

hujan ke sana cucu...sini panas terik...makan puding tauhy mmg best...

semoga kita bersiap sedia menghadapi hari kiamat nya...

yatie Awang said...

kalau kita sentiasa ingat mati, kita takkan lakukan perkara yg salah

mira said...

Assalamualaikum..
betul, kita semakin leka dn xsedar yg dunia dah nk ke pghujungnya.
peringatan yg baik :)

selamat hari guru jga :)

MissNadh said...

suke la ayat tu...:)

Rozuan Ismail said...

terima kasih sebab ingatkan.suka sangat quote tuh.

diana said...

mati itu pasti..
tips untuk mantapkan iman kita dan sentiasa mengerjakan suruhan NYA ialah sentiasa mengingati kematian..:)

cucu umie said...

Ali:

sama2 bro..

cucu umie said...

cik kyla;

sama2 lh berusaha yea

cucu umie said...

ezan idma;

sama2..

cucu umie said...

freaky:

xboleh mandi pon..hoho

IMANSHAH said...

waktu kita mati esok2 , bayangkan satu tangan pun kita tak mampu angkat, walaupun sekaerang ni hebat mana pun kita

cucu umie said...

muna:

hujan lh akak..akan bt ayie mengiliur jer

cucu umie said...

yatie awang..

mudah2an bwgitulah gamak nyer

cucu umie said...

mira:

waalaikumsalam..
sama2 yeah..mudah2an kita saling mengigati nyer

cucu umie said...

miss nadh:

thnkx suka..

cucu umie said...

rouzan ismail:

ada mase ini sam2lh kite mengigatinyer..

cucu umie said...

diana:

betol tu kak diana, sentiase mengingati kematian..

cucu umie said...

imanshah:

betol u ckap abg iman.. kita sbujur badan shaje begitu..

adwafarahin said...

insyaAllah akn cuba perbaiki diri :)

Miss dorayAki said...

yup! aki sgt stju dengan ayat dlm bquote tu. mse kite kecil, org gmbire mymbut kite, kite nanges tp bile kte pergi, org lak yg nges tuk kite. kite same2 la saling mengingati ;)

Miss dorayAki said...

yup! aki sgt stju dengan ayat dlm bquote tu. mse kite kecil, org gmbire mymbut kite, kite nanges tp bile kte pergi, org lak yg nges tuk kite. kite same2 la saling mengingati ;)

cucu umie said...

adwa:

incya-Allah..sama2 lh yer..

cucu umie said...

aki:

tahu xper..tu ayat paling boom..lala

azwa amani said...

cantiknyer blog ayie...

cucu umie said...

awien:

biase2 shje..cari templete shje..huhu

SyedGraphiX said...

waaaa...nak jadi ckgu ke!? guddluck! :) btw, slamat hari guru

Sebenarnya banyak mende nak tuliss. tapi, dek kerana sebak.. adehh.. sikit je jadinya T_T . http://www.syedgraphix.com/2011/05/rindukan-suasana-sekolah-dan-16-may.html

Arpiiz said...

owh, ni pun cikgu juga lah ye..selamat hari guru..hehe

Lady SharpShouter said...

kena sentiasa mengingati mati.. bersedia dgn bekalan nak dibawa..

eh, selamat hari guru buat bakal guru lah.haha

apik pehe said...

penuhkan lah segala pahala sebelum mati..huhu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bile dah timpa musibah baru lah kita ingan saat kematian dan ingat tuhan ;)

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

nice bro..untuk renungan bersama =)

Cikgu Fikri said...

itu perkara biasa bro,
kalau kita memang minat dgn dunia perguruan, dan kita bakal berinjak ke dunia tu, kita meman gakan rasa excited...
huhhuhuhu...

anyway, kiamat kecil mmg byk berlaku.
jadi, sbg manusia kita kena bersedia untuk menghadapi alam yang kekal abadi...

tetiba aku rasa insaf plak..
nice entry.. :)

Nasriq said...

tak tau nak senyum ke nak nangis sekarang ni...

cucu umie said...

@SyedGraphiX

incya-Allah akan jadi guru..huhu,,jgn sebak yer..huhu

cucu umie said...

@Arpiiz

incya-Allah become guru..huhu

cucu umie said...

@Lady SharpShouter

betol tu apa yg dicakapkan..huhu thnkx wish ayie

cucu umie said...

@apik pehe

btw, kne ingt matilh bro..baru tkot nk lkukan dosa..

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

manusia bro. memang mcm tu..nak bt mcm maner?? huhu

cucu umie said...

@muhammad iqbal hakimi bin tahir

same2..

cucu umie said...

@Cikgu Fikri

fikri, thu xper..excited gak smalam..haha tpy fikir blik..aduyai, bru jer nak masuk kot..lala btw, manusia memang kne memanghapi yer juga alam kahirat..

cucu umie said...

@Nasriq

apcal plak bro?? yg pntg insaf bro..

zati embong said...

oh..bumi kita makin tua..makin sakit..

*sastera sikit*

cucu umie said...

zati;

kuikui

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014