May 9, 2011

Umur 83 tahun tidak membataskannya..

Assalamualaikum semua..

Kaifa haluka? I hope you’ll will be right now. (eceh, nak speaking konon. Writing pon hancur). Btw, I will try to writing in english right now to improve my writing in english and this also for my future. Haha ada hati leapas habis DEGREE nie nak mohon biasiswa peg OVERSEAS like my friend ASRI. (poyo shjakan).

Okay puas sudah aku mengarut dan mancarut, hari ini alhamdulilah aku dapat peg kebun lagi. Macam biase kalau dulu aku peg kebun dengan my grandmother. Kalau korang nak thu, walalpon umur dia 83tahun masih kuat nak baja pokok dan pergi kebun. Kalau korang sanggup ker semua nak masuk kebun dn kne gigit nyamuk semua. Mesti tak sanggupkan. Hehe btw, ayie respect my grandmother walopon umur dah lanjut tetapi nak pergi kebun juga dan baja.

Kalau korang tak percaya, tengok shja gambar nie kerana gambar inilah yang akan menceritakan segalanya.


tengok tak aku nie sebb serabut sikit kepenatan daripada membaja. aku rehat kejap sebb kebun nie 3ekar aw. haha


inilah nenek aku yang umur 83tahun. semangat aw nenek aku nie sanggup kejut aku ag pagi before nak g kebun sebb aku tido lepas subuh.huhu


inilah kebun nenek aku. haha kebun kelapa sawit ini baru disulam lagi. korang tahu ker apa sulam itu? kalau tak fham, fham2 kan shjalah.


lala, cantikkan kebun sawit nenek aku nie, aduyai penat kot aku tolong beroning kebun kelapa sawit nie. lala


ini gambar nenek aku lagi. korang percaya tak umur dia dah 83 tahun.huhu mesti korang tak percayakan?


 nie last sekali sebb alu lepanatan selepas membaja.haha mantap tak muka aku, still macho ag wlopon dah selesai membaja.lala

Apa perasaan korang semua lepas tengok gambar nie. Hehe korang semua sangggup kern ak pergi kebun. Kalau sanggup alhamdulilah ah sebb wlopon my grandmother nie dah lanjut usia, tapi semangat dia menjaga kebun itu masih ada lagi. Bukan aku nak mengah, aku Cuma nak tunjukkan bahwa usia tidak membatas seseorng itu untuk melakukan Sesutu selagi kita percaya yang kita boleh melakukannya.

Moral of the story: kita yang muda-mudi nie tak kan tak boleh tiru semamgt macam my grandmother yang sanggup melkukan apa shja supaya Sesutu yang telah dia usahakan selama ini menjadi. Cuba tgok orng mase kini, cepat melatah apbilasesutu yang diusahakan tidak Berjaya, oleh itu, jom ambil ikthbar. Bersemangtlah wahai saudaraku sekalian dalam melkukan sesuatu.


45 comments:

Freaky said...

rajin bro. bagus la rajin menolong :)

syAzAnA said...

yang gamba last tuh yg xmenahan tuhh. haha. aku salute dgn nenek kau lah wei!

Mrs.Yie said...

3 ekar luas tu ayie :)

Lieyly ︱ Alia said...

alia rajen teman abh p mot0ng , tau an ? pen0reh ~
HAHA ! sy0kk o0wh drma darah kt nyamuk :)
alia tl0ng teman ja , tgu ja abh mt0ng satu l0t tuh ~
HAHA ! but beshh uh , bukan slalu teman abh . dh beh sk0lh neyh leyh teman abh...

Miss dorayAki said...

owh, my grandma umur 92. hee!

cik sakdi said...

bapak kite pon ade 2 kebon kat kampung, bukan xnak ikot, tapi abah selalu tinggalkan kite coz dia bertolak pagi2, kite lak tdo pas subuh. haha bgun2 je umah da kosong. ;)

cucu umie said...

freaky:

sajer mengisi mase lapang..hehe

cucu umie said...

syazana:

jgn jealous tgok gmbo aku..lala

cucu umie said...

mrs, yie:

memng luas pon..hehe terim shjalah kne bt kerja nie..

cucu umie said...

alia:

haha..memang best pon derma darah nie..wakak nasib tak berkesemptn nak g kebun getah lh..huhu

cucu umie said...

miss dorayaki;

wow..haha masih segar dalam ingtn..lala

cucu umie said...

miss dorayaki;

wow..haha masih segar dalam ingtn..lala

cucu umie said...

cik sakdi;

moral yer kne tido awal lah..hahah orng g kebun sellu kol 7am..lala

Solihin Zubir said...

teringat plak kt arwah nenek aku..
dia pergi terlalu awal..
x puas bermanja sbb aku mmg rapat dgn dia....

AL-FATIHAH..

munna said...

Alhamdulillah..nenek masih kuat lagi... org2 tua dulu masih kuat lagi sebab diaorg rajin berkebun...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

kayuh beskal smpai sini, tumpang duduk sini ye ;)
ur 617 follower..

wahhh dik kuat lagi nenek kamu..
kalah tenaga org muda huhu ;)

cucu umie said...

solihin zubir;

al-fatihah..xper, nty boleh bermanje disana..incya-Allah

cucu umie said...

munna:

betol tu..nenk memang rajin bekebun..huhu

cucu umie said...

pinky:

haha..alhamduilah kuat lg..n bertenahga gitu..lala

cik aisha said...

yg muda wat keje semput je, pancit...
yg tua wat keje cepat je, bertenaga lagi...itulah realiti sekarang..:)

cucu umie said...

cik aisha:

betol ker?? tpy xsemua ah..huhu

SpEak But No vOiCe said...

wow..bgus nye nenek dpt cucu camnie kan....=)

hawiz said...

betol2....rainnyer nenek ko kan..ehh..ko kire rajin gak ker?..hik3..ceitt..mantap?..wahahaha...

zati embong said...

g kebun?hemm jat mmg fail la kalau masuk kebun bercucuk tanam ni.tanah sebelah rumah pun jat xtahu pokok apa yg ada. O.o

cucu umie said...

speak but no voice:

huhu..thnkx you...

cucu umie said...

hawiz;

pergh..statements ko..lalala

cucu umie said...

zati embong:

huhu.masih bpleh perbaiki..lolololo

farrafieqa redza ^^ said...

rajin :)
pernah belajar bahasa arab kah?

CintaZulaikha said...

org tua mmg cam gitu~~samalah ngn mak akak..wlupon da 57 ttp nak bekerja..

cucu umie said...

farrafieqa redza;

pernah mse sekolah mn dulu kelas aliran arab..huhu

cucu umie said...

cinta zulaika:

hehe..biaselah kaka orng tua memang mcm tu..kadang2 ayie jealous ngn semgt mereka..hehe

qlah said...

anda rajin ! hehe .

p/s: jum berkebun kat belakang umh qlah ;)

cucu umie said...

qlah:

huhu..xnak ah berkebun blakon rumah qlah..haha

l a l a , S h a h e i l a said...

Sy selalu masuk kebun ayah kutip biji sawit lepas hujan.. dah biasa sgt ngan nyamuk..

nampak lipan terus pecut ^^

nenek kamu masih kuat, amin..

A'IM said...

nenek aku still boleh angkat buah kelapa sawit...selamber jer dier...

EZAN IDMA said...

i lep u la nenek! hehe

cucu umie said...

shaeila:

hee..alhamdulilah nenek kuat lg..kutip biji ker..best gak.lala

cucu umie said...

a'Im:

hebat kot..lala bgusnyer..huu

cucu umie said...

ezan idma:

tnkx..haha

Cikbeyla Nabiella said...

rjin giless. haha.
ttbe trpk. "nenek aku umo bape ekh"
HAHHAA

IMANSHAH said...

nenekmu memang wanita besi

cucu umie said...

cikbeyla:

umo nenek xingt ker??lala
memang rajin..lalal

cucu umie said...

imanshah:

hehe..nenek memang mcm tu

NoRHaNa CorNER said...

susah nk cari anak muda menolong nenek...bagus2..akak ade jgk atuk kalu org ganu panggil tokki..rsnyer umurnyer lebey or kurang sket gitu la sihat jgk lagi tapi x berkebun cam nenek azrin cuma kalau nk p maner2 adekalanyer dia kayuh beskal

cucu umie said...

norhana corner:

wow, masih boleh kayuh basikal..mantap yer

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014