May 24, 2011

rahsia disebalik bentuk buah-buahan ciptaan Allah .

assalamualaikum semuaa..

apa korang buat semua petang-petang macam nie? ayie nak cerita sikit tetang smthng nie. entry sebelum ini kan ayie ad tunjukkan pasal buah-buahan pelikkan. ayie memag search kt google dan tak thu lh buah itu memang telah dibentuk sejak daripada putik lg. terima kasih kepada yg bg info ini kat ayie iaitu kak diana dan cik sakdi. korang nak tgok kat dia mention apa pasal buah tembikai itu. jom lihat. 


thnkx for the info ea kak sakdi. by the way, kreatif jugakan orang cina ini boleh buat apa-apa sahaja yang tidak dapat ayie fikirkan. kuikui okay berbalik kepada tajuk entry, ayie nak cerita ini pasal rahsia disebalik beberapa buah. kalo korang tak percaya jom layan bersama.

-lobak-

Bentuk sepotong lobak kelihatan seperti bentuk mata manusia. Pupil, iris dan garis2 nya betul2 menyerupai mata. Dan tahukah anda, sains juga telah membuktikan lobak dapat melancarkan peredaran darah dan memperbaiki penglihatan.

-tomato-
Tomato pula mempunyai 4 segmen dan berwarna merah, sepertimanajantung manusia mengandungi ‘4 chambers’dan juga berwarna merah. Kajian menunjukkan tomato kaya dengan lycopine dan merupakan makanan darah dan jantung.

-anggur-
Anggur tergantung dalam bentuk kluster dan berbentuk seakan2jantung. Setiap sebiji anggur pula dianggapkan sel darah dan kajian telah membuktikan anggur adalah makanan yang penting untuk menguatkan darah dan jantung.

sebenarnya ada lagi. kalau korang nak tengok yang lain pergi sahaja delat link ini ya.
rahsia disebalik bentuk buah-buahan ciptaan Allah. ya-Allah sungguh indah bukan ciptaan Allah ini. kita tidak dapat menduga tetapi realiti nya memang begitu. bersyukur dengan aa yang kita ada.

jom pergi jogging. nak pecahkan lemak ini. jumpa dilain entry dengan kisah yang lain ya.hehe

20 comments:

Mrs.Yie said...

tomato ngan lobak merah tu akak suka mkn dlm tomyam..kalau anggur tu x suka la plak..

Miss dorayAki said...

oowh ayie. thanks 4 diz info. subhanaAllah, indahnya ciptaan Allah. kn? ;)

cik aisha said...

tahu ngap je sebelum ni..baca entry ayie ni baru akak perasan pasal bentuk yg unik seakan2 organ tertentu tu..hehee.

cik sakdi said...

ala, kite tau pon dari blog lain.. pastu lagi banyak ade yang bentuk muke orang lah.. ape la.. tp yang ni cantik lorh. kagum2

Mr.Thinker@Ali said...

Ali suka makan tomato mentah. sedap2. ty for the info tau ayie. ^^

areteacar said...

subhanallah :)

Rozuan Ismail said...

wah!besar sungguh kuasa Allah.wan pon tak perasan

Srikandi Bonda said...

Nice info.. tenkiu sharing ayie. ^__^

Aman Ibrahim said...

such a nice entry. thank you for the info haha..
x sangka ada kaitan jugak bentuk dan buah-buahan..

p/s: jogging, jgn lenggang plak haha..

Shamsuddin Amin said...

wah... best info ni...^^

zati embong said...

jat dahla xsuka mkn syur,mn nk sht kn.huhu

syrupmasin said...

pergghhh..hebatt nih :)

ABU said...

wah info yg bagus

harrazdani said...

saya paling suka buah manggis...hitam di luar putih di dalam....menunjukkan walaupun luaran tak cantik tapi didalam putih bersih...tp kalau dua2 cantik ok jugak...btw nice info bro...

diana said...

akak tak suka makan lobak..
sebab rasa dia macam gigit besi..:p
dia tak manis..
kalau anggur..
akak suka!!!!!

ADfeez said...

ayie blnje aD makan buahhhhh (:

Solihin Zubir said...

suka mkn jus carrot.. heheh..

p/s : mntak email nk tnya psal apa?

Arpiiz said...

owh, kita suka makan anggur, so elok lah untuk jantung ye..hehe

waN Mohd Salim said...

nice entry babe ..

Puteri Iqa Izyan said...

anggur~

like banyak3 =))

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014