May 26, 2011

kejer makcik memang jaga tepi kain orang ea?

assalamualikum semua..

alhamdulilah pagi-pagi macam gini selalu korang buat apa ea? kalau makcik-makcik dekat area kampung aku nie grenty masih beres-berskan rumah dan mula lah nak bergosip dalam kul 12.30pm. kenapa aku cakap mereka bergosip pada masa tersebut sebab time itulah mereka ambik anak mereka. ambik anak patut pukul 1.00pm tapi dtng awl sikit 12.30pm sebab nak bergosip. haha tak bergitu makcik-makcik. kuikui (gurau sat).

hari ini ayie nak cerita sikit pasal sikap manusia yang suka jaga tepi kain orang. haha dah macam apa pulakan ayie nie cerita benda-benda macam tapi realitinya memang mcm nilah. kenapa aku cakap begitu sebab aku terdengar sendiri perbualan itu semalam masa nak ambik adik daripada sekolah. ayie kurang fhamlah kenapa nak jaga tepi kain orang sangt dan tahu pasal pelajaran anak orang.

kadang-kadang nek muak juga kalau orang duk cerita pasal kepandaian anak mereka dan memang jenis ayie seorang yang tidak banyak cakap tapi kalau cakap memang pedas ah. okaylah, ceritalah apa shja pasal anak korang, ayie dengar shja sebab ayiekan hanya bergelar bakal guru gaji pun murah. kuikui

tapi satu benda yang ayie tak boleh nak accept bila mereka membandingkan anak-anak mereka dengan ayie time tu. aish, salah ker ea aku ni ambik bidang perguruan sampai nak banding-bandingkan ayie dengan anak mereka. kalau salah dah lama ayie tak ambik pendidikan. rase dah muak sangat ayie cakap benda ini sahaja dekat mereka?
anak makcik semua pandai sebab siapa ea? sebab seorang gurukan tapi adakah guru itu mendapat nama apabila anak makcik berjaya, tidakkan? yang dapat nama adlah makcik. so, fikir dan renungkan.
and time tu adik ayie pun keluar daripada sekolah, ayie start motor terus blah daripada situ. bukan ayie nak menunjuk tapi exceptlah setiap bidang yang orang ambik. setiap orang ad kelebihan dan kekurangankan. one more thing, kalau tidak bergosip tak boleh ea? haha

p/s: hanya pandangan ayie shja tentang masyarakat masa kini. tidak ad unsur tidak puas hati.

14 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

haha. ramai gila kot pesen mcm ni.

sbr jelah ayie. bidang perguruan sekarang bukan mcm dulu..sekarang guru2 semua hebat ^^_

Tinta.Muallimah said...

'accept'(terima) Yang.....bukan 'except'(kecuali)- makcik matematik

Mrs.Yie said...

hanya orang yg berfikiran kolot saja suka buat perbandingan macam tu ayie..jangan pedulikan mereka..

Mira Zali said...

la.. yakah ?? grr.. cni.. nak tibai mk cik tuh.. hah !! ketuk jugak apal mk cik tuh.. ingt senang ke nk jdik ckgu !!!

cik aisha said...

xksh la keje apapun asalkn xbuat kje yg xhalal n slh dsisi undng2.mslhnya org kita ni suka dok compare2 n mbangga dri.kdg2 kna bongkak sket ngan org2 mcm 2.haha

kerjaya sbg cikgu sekarang tak sama dgn cikgu dulu,cbrn lbh sbb bdk2 pun mkin advance..

CintaZulaikha said...

jgn kata kat kpg, kat bandar ni ha 2 kali 5 ja dgn kampong..sudahlah bergosip, pastu mandang org siap jeling2...apakah??

dr dok suka bergosip mende tak berfaedah, baik duk umah kait selimut..huuh~~

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

dieorang ni memang suka wat prbandingan.. xkire la makcik jaga kolej ke, sekolah ke, tempat keje ke.. sume same jer :(

waN Mohd Salim said...

hahahhaahhaaha samo jah

yatie Awang said...

kejayaan kita hari ini bermula dengan seorang insan biasa yang bernama GURU

Syuxer said...

gossip2 ni riadah harian makcik2 kat kampung dan bandar untuk menguatkan stamina lidah mereka heheh..

makcik2 pakcik2 bila anak pandai kadang2 lupa kat jasa cikgu..tulah kan lumrah kehidupan..

yela manusia ni mudah lupa bila dok atas..

eclipsesweet said...

laak.. org camtu pon ad ke?? adoii..

nak malu buat apa jadi cikgu?? bukan ke kerja sebagai seorg guru tu salah satu dari pekerjaan yg mulia.. menyebarkan ilmu kpd anak bangsa.. tanpa guru, tak adanya peguam, doktor, arkitek and etc...

mEre HuMan Like Me said...

hUHu^^,v same la yie..aq keje kt bgkL uh..sume tnye..
knape x amek automotif jew..amik cikgu plak..
E'eh..suke aq r ! haha..kalo aq da bole blajo automotif kt bgkL..nak watpe kt kuliah pown nk automotif??hahaha..

| cik azeya | said...

bak num fon makcik tu, aku nak bagi syarahan percume. jangan nak pandang orang lain sebelah mate, hidup ni kejap kat atas kejap kat bawah. kalau aku jadi kau, aku dah bunuh laju2 makcik ni. fuh! ganas aku bhai.

Liza @ Adzriel AB said...

nak bercerita tu ok, tapi kalau ada niat nak bandingkan anak, nak kutuk org lain... ish tak berkenanlah akak.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014