May 19, 2011

perbualan yang menginsafkan !!

assalamualikum semua..

apa yang semua orang tengah buat petang ini ya? semalam ayie tak update apa-apa entry kan? mesti semua tak perasan pun dan tak blogwalking pun. semalam broadband ayie buat pasal lah dan now dah selesaikan pun pasal broadband ini dan boleh update or blogwalking sampai lebam. kuikui baru satu hari tak buat apa-apa dekat blog ayie dan comment entry orang dah rasa kebosanan pula. kalau bosan biasa ayie lepak pantai.

okay puas mengarut, ayie hari ini nak cerita something yang buat ayie rasa patut untuk untuk dikongsi bersama dengan rakan-rakan semua. by the way, sebelum ayie mulakan cerita, cerita ini adalah melibatkan dialog diantara seorang abang dan adik. jom hayati bersama-sama ya.


apa yang semua orang dapat daripada dialog itu. baik sungguh seorang adik yang berani menegur kesilapan abangnya dan seorang abang yang sanggup menerima segala kesalahan dan berusaha untuk memperbaiki yang telah sia abang lakukan. manisnya kehidupan jika kita selalu rukan dengan adik beradik dan sentiasa berpesan-pesan kearah kebaikan. disamping itu, kita hendaklah jadi diri sendiri dan tidak perlu mengikut personaliti orang lain kerana setiap kejadian Allah itu mempunyai kelebihan dan kekuragannya.

40 comments:

najwa's said...

yeah, betoi. :)

bestnya kalo dapat kekuatan menegur camtu.
tp, diri ni pom tak sesempurna mana nak menegur orang lain. (-.-')

Rozuan Ismail said...

sangat susah sebenarnya kalau dalam reality life adik berani nak tegur abg walau mmemang patut benda tu perlu ditegur.erm.

Freaky said...

pasni jangan pakai suar pendek lagi bro.. bagus teguran si adik tu

Untung jadi Bomoh tau

hawiz said...

betol2..agak susah klo yg muda nk tegur yg tua..nnti ckp xhormat dan sbgainyer..huhuhu..

yatie Awang said...

itulah abang, lain kali fikir dulu sebelum pakai pakaian tu, sesuai ke tak haha

faten suhaida said...

sejuk ati kalau ada adik yg mcm tu..
dan abg yg tak melenting bila ditegur dgn adik..

Mr.Thinker@Ali said...

Nice criticize from younger brother to elder brother. I shared it. Ty bro ayie for the sharing. Very appreciate on your information. ^^

P/s: bro telurdibasuh dah meninggal dunia. T__T

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Gua main hoki pn pki seluar panjang tau. Haha

MissNadh said...

Err..adeke adik beradik tegur camni?

btw..memang betul tu,jgn ingat perempuan jea ade aurat..:)

adwafarahin said...

bagus ada adik mcm nie tegur pakaian abg

bkn pompuan je kene jg aurat..laki pon same tau!

cik sakdi said...

uih teguran yang bagus la cume knape dialog ni nampak terlalu skema i mean slalunya adik beradik kan sempooooiiii hehe

syrupmasin said...

perghhh..bagus gile adek dy..haha..

Arpiiz said...

ish2, ni yang insaf ni..hehe

cucu umie said...

@najwa's

xkisah pon xsempurna..kalo dah ad kekuatan itu boleh shje untuk menegur..hehe

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

memang susah untuk menegur tapi kalo dah ad kesalhan incya-Allah pasti mereka akan mnegur

cucu umie said...

@Freaky

incya-Allah tak kot..hehe

cucu umie said...

@hawiz

tahu xper..yg penting open minded ah

cucu umie said...

@yatie Awang

kak..heh incya-Allah akan fikir dahulu sblom pkai

cucu umie said...

@faten suhaida

incya-allah ad shje.

cucu umie said...

@Mr.Thinker@Ali

ali, same2..aku tahu dia dh kerahmatullah...

cucu umie said...

@Azroy Kassim

bgus lh hang nie..hehe

cucu umie said...

@MissNadh

ad shje..iyer thu lelaki pon ad aurat

cucu umie said...

@adwafarahin

memang bgus lh juga..heheh

cucu umie said...

@cik sakdi

keh3x..biase jer kot..lala

cucu umie said...

@syrupmasin

boleh tahan ah bgus..huhu

cucu umie said...

@Arpiiz

insaf cept..kuikui

SyedGraphiX said...

pas ni no short short da. cpat tukar gmbar dkat blog ni. hehe.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bagos la kalau yang menegor tu berani untuk menegor dan ayng menerima teguran tu leh terima seadanye :)

Mrs.Yie said...

menegur utk kebaikan x salah tapi x semua org boleh terima teguran..akak respect kat abang dalam dialog tu..dia x mudah melenting dan terima teguran adiknya tu dengan lapang dada.. :)

HajarRasdi [BdkKck] said...

bagus la sebab ada seorg adek yang berani nak tegur abg dia. kadang2, adek tu x mampu sebab respect. =)

cucu umie said...

@SyedGraphiX

incya-Allah..gmbo dlm blog nie xpasti ag..sbb jeng3x

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

betol itu..like3x

cucu umie said...

@Mrs.Yie

ki3x..bgus3x abg dia tu.haha

cucu umie said...

@HajarRasdi [BdkKck]

semua orang ad pndgn masing3x..tpi masing ptot pon kne tgur wlopon dia abg

Lady SharpShouter said...

bila nak tegur kn dgn cara baik.dan yg menegur kena sentiasa pikir positif.barulah sama2 dpt kebaikan tu :)

PinKy MoMMa said...

x semestinya yg tua tu sntiasa betul..menegur dgn cara yg baik x salah rasanya..lagi pun utk kebaikan ;)

cucu umie said...

@Lady SharpShouter

betol itu apa yg kamu katekan..

cucu umie said...

@PinKy MoMMa

betol itu cakap aka..menegur secara baik

YOUsoF said...

Tak salah menegur.. tapi yang dikira salah bila kita tak nak dengar nasihat orang lain...








sekarang lebih selesa pakai seluar pendek dalam rumah je.....

cucu umie said...

@YOUsoF

what you say is true bro..hehe

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014