May 20, 2011

ko pilih wajib @ sunnah??

assalamualikum semua..

apa you all buat ah sekarang ini. kalau ayie macam biasa lepas subuh tadi memamgn dah rutin kena hantr my sis and bro pergi ke sekolah. almaklumlah, orang gaji kejap and then terus pergi rumah nenek dan masakkan neke nasi goreng. makan-makan dengan nenek dan terus balik rumah tolong umi dan abbie ambik tebu untuk niaga hari ini. ayahkan niaga air tebu. so, memang kena kupaslah tebu tu and then terus pergi kedai abbie tolong kisar tebu nie baru sampai rumah. aduyai, letih juga satu hari and nasib baik tak kerna pergi kebun sawit pagi ini.haha

okay puas mengarut, ayie nak cerit something ini dekat you all tpy you all jagan nak gosip-gosip pula ya. adakah si patut si maam poyo ini nak rampas awex aku? tidak adalah tipu sahaja. until now, tidak fikir lagi sebab nak terus nikah sahaja. okay puas mengarut jom hayati ayat ini pula.

Rasullullah s.a.w bersabda," Rahmat Allah bagi seluruh penggantiku". Baginda s.a.w di tanya:" Siapakah pengganti Tuan ?" Baginda saw bersabda:" Mereka itu ialah orang-orang yang menghidupkan Sunnahku dan mengajarnya kepada hamba-hamba Allah".
HR : Ibnu Abdul Barr


korang fahamkan apa yang dimaksudkan dengan sunnah rasuluulah. banyak sunnah rasulullah yang boleh kita amalkan untuk kesejahteraan kehidupan seharian kita. walaupun kita mengamalkan sunnah rsulullah sahaja, besar pahala yang kita perolehi tapi jangan pula sunnah rasulullah boleh akukan tetapi perkara yang wajib pula kita tidak lakukan.

  • jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.
  • membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.
  • jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha
  • jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
you all dah dapatkan gambaran dan contoh-contoh sunnah rasulullah. lagipun ayie pasti you all semua pasti sudah tahu beberapa sunnah rasulullah. kalau korang nak tahu banyak lagi sunnah rasulullah. you allsemua boleh pergi dekat link bawah nie.


moral of the story: dalam kehidupan seharian kita. bila-bila masa dan waktu ketika kita boleh sahaja kita mengamalkannya yang penting yang wajib itu wajib dilaksanakan dahulu. jangan beria-ria melakukan sunnah tetapi yang wajib ditinggalkan.

35 comments:

yatie Awang said...

tentulah yang wajib didahulukan

Mr.Thinker@Ali said...

Pilih dua2 boleh? Aku mnta kebenaran nk share kt FB tau bro. ^^

zati embong said...

wajib itu wajib O.o

CintaZulaikha said...

yang wajib ttp harus dijaga dik...

cik sakdi said...

dua2 la buat.. tp benda sunat kan banyak, kdg2 benda yang kite xperasan pon sebenarnya ikot sunnah nabi. hehe

adwafarahin said...

yup dahulukan yg wajib dulu bru buat yg sunatnye

rugi x buat kan,, sbb senang2 dpt pahala Allah bagi..insyaAllah akan cuba amalkan

tengs ayie utk entry nie ^^

man yusoef said...

wajib memang nak tak nak kena buat..yg sunah, digalakkan buat

cucu umie said...

@yatie Awang

btol tu kak

cucu umie said...

@zati embong

tapi ad juga yg tidk mahu melaksanakan yer

cucu umie said...

@Mr.Thinker@Ali

boleh shje nak dua2..ambik shje kalo nak share

cucu umie said...

@CintaZulaikha

betol cakap akak tu

cucu umie said...

@cik sakdi

betol3x..like3x

cucu umie said...

@adwafarahin

betol tu cakap..sis haha

cucu umie said...

@man yusoef

like3x..

cucu umie said...

@man yusoef

like3x..

azwa amani said...

kita pengamal Ahli sunnah waljamaah...selepas yg wajib, seharusnya kita melakukan perkara yang boleh mendekatkan kita dengan Allah...awin juga nak cuba amalkan solat sunat dhuha....InsyaAllah, Azam ni

Rozuan Ismail said...

wajib tu perlu didahulukan,sunnah tu sebagai back up,kalau buat lagi bagus.

cucu umie said...

@azwa amani

incya-Allah azam awien akan tercapai... betol tu apa yg awien cakapkan..

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

betol tu yang hang cakapkan..

Shamsuddin Amin said...

ramai semakin alpha sebenarnye...
bbukan ssh pun nak ikut sunnah..
sgt simple
tapi ade yg x tau pun sunnah Rasulullah tu cam ner...
yg wajib x yah cakap la... adeh...

cucu umie said...

@Shamsuddin Amin

ada ker yang tidak thu sunnah rasulullah @ shje mereka tidak mengambil thu??

Cikgu Fikri said...

wah..
terbaik lah entry ko ni..
betul tu,
dalam mengejar sunnah, yang wajib mesti diutamakan.. :)

HAZWAN17 said...

palin penting yang wajib kena jaga dulu..lagi-lagi solat 5 waktu..

cucu umie said...

@Cikgu Fikri

fikri apa yang hang cakap itu memang betol

cucu umie said...

@HAZWAN17

betol itu apa yang kamu katekan wan..

Far8 budak baik said...

yap2..yg wajib dulu..
sunat kemudian kann..
istiqamah sikit kn..
weh weh..aku ngidam
air tebu ni..
hehehe

Arpiiz said...

mestilah yang wajib dulu, lepas tu baru yang sunat..^^

cucu umie said...

@Far8 budak baik

memang wajib pon..kuikui

cucu umie said...

@Arpiiz

tahu tak per??

IMANSHAH said...

hari jumaat ni senang nak bersedekah..kat masjid tu banyak tabung..nak tak nak je

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

diy boot kereta karat
diy spray bumper dan grip handle pintu


"yang maaruf" itu terbahagi kepada apa yang wajib dan kepada apa yang sunat. Menyuruh yang wajib adalah wajib , dan menyuruh yang sunat adalah sunat. Kerana keadaan perintah tidak akan menambakan ; atas hal-perbuatan yang disuruh, pada-wajib. Adapun kemungkaran itu semuanya merupakan satu jenis sahaja di mana semua ianya wajib ditegah.

cucu umie said...

@IMANSHAH

betol cakap abg iman itu..

cucu umie said...

@Afzainizam

betol apa yang kamu katekan..incya-Allah dapat menjadi pedoman bersama..

apik pehe said...

nak dua2

cucu umie said...

@apik pehe

boleh shje bro,,

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014