May 22, 2011

jangan pandang rendah pada mereka !!

assalamualikum semua..

alhamdulilah masa lagi diberi kekuatan untuk menaip sesuatu diruang blog ini. aduyai macam biasa pagi tadi lepas sahaja solat terus tido balik and then my dad call sebab dia ingat ayie suh pergi kebun tolong nenek. okay cincai bancai terus pergi rumah nenek and ambik nenek terus pergi kebun. niat dalam hati judt nak round kebun sahaja. tup-tup terlupa pula hari ni hari kedua petik sawit dan banyaklah biji sawit yang jatuh berguguran. tanpa disangka ayie kutiplah biji sawit tu dan sampai dapat dua kantong lebih. (kantong=guni).

okay puas menunjukkan yang diri ni memag rajin sekarang ayie nak tunjukkan somethng dekat korang semua sebab nowadays ramai yang ayie tengok macam memperkecilkan mereka-mereka  yang kurang upaya. korang nak tengok tak kekuragan mereka mebuatkan mereka menjadi antara yang terhebat. by the way, jom check one by one.
Ismail Yasin seorang bintang kelakar Mesir yang terknal kaya-raya pernah ditanya oleh sebuah majalah tetang rahsia kejayaan beliau. Beliau dengan bangganya menjawab:“mulutku yang buruk dan menggelikan semua orang manusia inilah rahsia kejayaan hidupku dan rahsia kekayaanku”
Doktor  Taha Husin, bapa kesusteraan Arab Moden dan bekas Menteri Pelajaran Mesir dalam kabinet Wafdi adalah seorang buta, anak kepada orang miskin. Dengan usaha dan kesungguhan, beliau telah Berjaya berada dipuncak kegemilangan dalam dunia kesusteraan Arab dan berdiri setanding dengan orang-orang besar satera dunia.
Hellen Keller wanita cerdik pandai Amerika yang terkemuka adalah seorang bisu, pekak dan buta tetapi kecacatan yang besar itu tidak menghalang beliau untuk belajar sehingga boleh memperolehi ijazah. Berkat ketabahan beliau dianggap sebagai salah seorang ajaib di Amerika.
korang lihat contoh ketiga-ketiga mereka ini.walaupun mereka seorang yang mempunyai kecacatan tetapi mereka tetap berusaha untuk mencapai apa yang mereka perolehi. jangan pernah pandang rendah dengan setiap kebolehan mereka kerana orang seperti mereka pun boleh lebih berjaya daripada kita. anggaplah mereka istimewa tetapi jangan pernah mengabaikan mereka kerana mereka manusia seperti mereka.

apa yang kita boleh ambil daripada mereka adalah semangat mereka. cuba bayngkan, mereka yang kurang pun masih boleh lagi berjaya dan tidak mudah putus asa dalam mencapai sesuatu tetapi kenapa kita yang sempurna tidak mahu gunakan apa yang kita ad untuk mecapai sesuatu. jangan pernah beri alasan untuk mencapai sesuatu. 

fikirkan ya.

26 comments:

Rozuan Ismail said...

kecacatan fizikal bukan penghalang untuk berjaya.usaha yang berterusan adalah kunci kejayaan

Muslimah Optimis said...

yep..jangan memberi alasan itu yang sebenarnya.. tapi manusia ni suka mencipta alasan kan.. huhu..

mayra aish♥ said...

kadang-kadang orang yang cacat fizikal neyh lebih rajin & lebih berusaha untuk mencapai sesuatu yang mereka inginkan berbanding dengan orang yang normal fizikal&fikirannya.

Freaky said...

yang penting ada semangat untuk melakukan sesuatu. bila ada semangat, pasti boleh lakukan dengan baik.

yatie Awang said...

itulah anugerah...bagi mereka...den contoh terbaik buat kita yg sempurna

muhamad hanif said...

bersyukur..grateful..

;)

ABU said...

setiap insan diciptakan berbeza..
mempunyai kelebihan dn kekurangn masing..:D

Syuxer said...

Kekurangan dalam fizikal yang diberikan oleh Allah s.w.t kadang-kadang diberi kebijaksanaan yang luar biasa..Kegigihan dan ketabahan merekala yang menyebabkan mereka menjadi seorang yang hebat..:)..itulah keistimewaan mereka

khairul akmal azman said...

semangat yg tinggi...
mengatasi segala-segalanya .

munna said...

SETIAP ORG ADA KELEBIHAN DAN KEKURANGANNYA...

CintaZulaikha said...

dunia sekarang ni tak membataskan segala-galanya selagi ada daya usaha dan kekuatan untuk terus meningkatkan diri walaupun serba kekurangan dari segi fizikal.

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

betol tu apa yang hang cakapkan..

cucu umie said...

@Muslimah Optimis

betol cakap akak itu..itulah manusia

cucu umie said...

@mayra aish♥

mereka rajin berusaha dab cuba untuk menjadi yg terbaik

cucu umie said...

@Freaky

yup. betol ckp freaky tu

cucu umie said...

@yatie Awang

betol tu kak..mereka boleh dicontohi

cucu umie said...

@muhamad hanif

bersyukur dgn apa yg kita dan gndakan usaha untuk lebih berjaya

cucu umie said...

@ABU

kita kne usaha juga untuk mengatasi kekurgn itu

cucu umie said...

@Syuxer

betol ckap hang..mereka tidak menjadikan alasan kecacatan mereka

cucu umie said...

@khairul akmal azman

semangt memang pntg

cucu umie said...

@munna

tpy kena juga atasi kekurgn itu juga kak..untuk lbh berjaya

cucu umie said...

@CintaZulaikha

betol3x

Arpiiz said...

orang cacat memang akan sentiasa sedar dimana diri mereka berada.. sebab tu ada yang boleh berjaya..

cucu umie said...

@Arpiiz

so, orang normal pon kne jadi seperti mereka

syrupmasin said...

fuyooo rajin tuh kutip sane sini..haha..ohh..zaman dan moden tp ramai lg yg suke pandang rendah dekat org kurang upaye nih kan..ta patot betol lah..

cucu umie said...

@syrupmasin

itulah dunia bro..nak bt mcm maner??

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014