July 9, 2011

apa itu kenduri kampung??

السلام عليكم


tadikan tengok dekat albumlama-lama terus ternampik pics nie. kahkah kelakor jugakan gmbo nie. gmbo orang yang tengah mereng gitu. huhu sebenarnya malam nie ayie nak cerita pasal kenduri ! korang pernha pergi kenduri tak? kalo tidak silap ayie nie, yang mengamalkan kenduri nie just dekat kampung-kampung sahaja.

kalo dekat taman tu mybe ad tapi ayie belom pernah nampak lagi lah. cuma nampak diorng akan buat dekat surau @ masjid dekat area rumah diorng jer. kenapa ayie cerita pasal kenduri ea? hahaha sebenarnya, kalo korang pergi krnduri banyak benda yang korang akan perolehi.

korang dapat mengeratkan silaturrahim dengan orang kampung. lagi-lagi macam ayie niekan yang jarang balik kg. memang wajib lh pergi. kahkah seterusnya dapat makan tu. haha makan nasi ambang lol. seriously kal makan nasi ambang dekat kenduri nie lain sikit aw sebb makan keroyok-keroyok.haha
keroyok=makan ramai-ramai. 
sape yang dok bandar and nak rase kenduri dekat kampung tu dekat mane. balik-balik lah kampung. kalo dok bandar shje kadang-kadang bosan jugakan. kehkeh by the way, melalut plak ayie niekan. hehehe apa-apapon jom kita terjah rumah orang kenduri malam nie.

mood: kenduri dekat rumah jiran.

35 comments:

Lieyly ︱ Alia said...

kenduri kt kg best ;)

nti meh kg alia noh ayie ^^

Fathiah Hamim said...

kenduri kampung memang jauh berbeza. =)

sergeant keroro said...

baru jek pergi kenduri tadi, hehe XD

syarifahsidrus said...

selalu je pergi kenduri kat kampung..huu

Syuxer said...

gulai kawah,rendang,ayam kampung..menyebabkn kenduri kampung mesti wajib diterjah..heheh..

syrupmasin said...

kenduri kampung bnyak makanan sedap2 :D

Aisyah Aina said...

makanan sedap2...nak ikut mak pergi kenduri lepas ni tapi malu pulak...haha

Freaky said...

kalau kenduri aku kisah pasal makan je. kah2 gila jahat

yatie Awang said...

kakak pun suka pergi, seronok, macam2 cerita ada...

Rozuan Ismail said...

x pernah pulak dengar perkataan keroyok tuh.huhu. wah,nape bird tu macam angry birds je?

Far8 budak baik said...

hahaha..betul betull...
yg best nye kenduri...
boleh makan ramai2 satu hal..
satu lagi bolehh
jumpe awekk awekk..agagaga

Arpiiz said...

nasi ambeng tu pun dah jarang orang guna kan.. sekarang ni ramai guna catering je..hehe

IMANSHAH said...

bila dah berhijrah ke bandar ni dah rasa takde suasana kenduri kampung atau org kelantan panggil bekwoh

Nasriq said...

kampung tanah tumpahnya darahku... manakan lupa kenduri kampung walaupun duduk di kl...

GaRy™ said...

hahahaha... kalau bangsa gary, keroyok tuh maksudnya 'pukul beramai-ramai'.. digunakan ketika membelasah sorang mamat sengal secara beramai-ramai... hehehe~..

^baju kurung^ said...

mmg sronok knduri kt kg.
mak2 komfem mngajak ank2 dara dyorang pegi same.

Niena Pengembara Ilahi said...

wlaupun sy ni org kmpung tpi skang ni dah xbnyak kenduri cra org kmpung wt

http://www.my-shopping2u.com/2011/07/promosi-blog.html

Wanie said...

eh2 sape kat kat taman takde kenduri?kenduri kahwin ade..hehe

tapi mungkin kat kampung lagi meriah la..s

sy tak de kampung..sob sob sob

alif haris said...

keroyok dlm erti kata lain serbu ramai2 .. hehe ..

bhasa jowo kan ^^

ZWAN SABRI said...

Yes, belajar vocab baru.. Keroyok! sheronok niiiiyyyyyhhhhh..! HEHE

Btw, maybe kenduri kampung ni gotong royong.. sbb tu suasana dia lain sikit.. kan? kan?

muhamad hanif said...

HAHAHAHAHAH,


kenduri kawen aku tak pegi pun..



LALALALALAAAA

apik pehe said...

hehehe..untuk kenyangkan perot penduduk kampung jugak..ehhehe

kiz said...

kenduri kat kampung best sebab semuanya buat secara gotong royong / rewang..tak der tempah2 je mcm bandar.

senyumSOYA said...

kenduri best!! dpt jmpa sdara mara y duk jaoh2~ hehehe

syiela said...

kenduri kg mmg best.nak2 yg di buat secara gotong royong.hik2 letih skit tp berbaloi2

Citarasa Rinduan said...

ayie--
kak ayu baru dapat BW..
pelanggan kurang, ramai yang tapau makanan sahaja..

dik........
bab kenduri tu kan, kak ada 3 lagi majlis doa selamat y kena buat..
1) 100 hari arwah mertua - 15 hb 7
2) doa selamat klrg dikampung - 24 hb julai
3) doa selamat jiran sebelah rumah - 17 hb 7

pendek kata.. kat sini kampung.. so, kalau ada majlis kenduri..mmg best layan gotong royong

harrazdani said...

setuju bro....kat kampung kenduri memang best...tp hakikatnya sekrang adakalanya dah semakin kurang tradisinya...tak tau laaaa mungkin orang kampung pun dah sibuk sekarang..kat kampung pun sekarang dah ada buat style bandar punyer kenduri....itu dari segi penyediaan makananlah...tp mungkin kita boleh puji berkaitan semangat persaudaraan dan kejiranan...masih lihat utuh dan sangat mesra....itu yang paling penting sebenarnya.

cik mun said...

time kenduri ramai sedara blek~~sronok

hawiz said...

lAMA xmkn kenduri..waaa...nk blk kg..

kotak bulat said...

org kampung pun tak ramai dah yg buat kenduri cara kampung..

fadhdeela said...

mkn lauk kenduri best!! lg2 ayam sambal :P nyumm2!

Singgah sini: Selipartoilet!

Mrs.Yie said...

kenduri kat kampung biasanya di buat secara gotong royong :)

ABU said...

memang best kenduri kampung ni..aku suka..hahaha

azwa amani said...

tunggu kenduri kawin ayie... huhuhu

ELBI RISALAH said...

EH KALAU KORANG NAK RASA NASI AMBENG FREE BOLEH DATANG KAT SINI.

BUKAN TAKAT NASI AMBENG, BOLEH GAK MAKAN KEREPEK FREE, KUIH BAHULU FREE DAN NATA DE COCO FREE SEKALI.

NI BUKAN CUBAAN....TAPI BETUL2 TAU ! CUBA KORANG BUKA BLOG NI:
http://homestayjkkk.blogspot.com/

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014