July 22, 2011

segmen: puasa sudah dekat ni !!

السلام عليكم


alhamdulilah ayie curi sedikit mase yang terbusy ini untuk menjoinkan diri segmen ala-ala abg ben yang dianjurkan oleh kak mimi. apa korang memang dah kenal. kalo dah kenal alhamdulilah lah. korang nak join sekali pon boleh just ceritakan pasal apa yang berlaku pasal bulan ramdhan tahun lepas.

alhamdulilah kalo ikot kalender masihi lagi 9 hari untuk kita menyambut bulan ramadhan. kenapa lagi 9hari ? korang cuba i tgok kalender hijrah. hari nie berapa syabban yer? 20 syabban 1432 hijrah kan. so, gunakanlah bulan ramadhan yang mendatang ini dengan sebaik-baiknye. incya-Allah kita dapat menunaikannyer dengan jayanya.

bulan ramadhan yang terindah bagi ayie adalah last year. kenapa last year? sebab last year ayie first time berpuasa di universiti bukan hostel okay! seriuosly indah sangt ah sebab balik kuliah sahaja rase sudah mahu berbuka and then ada sekali kuliah tu kiteorang balik hampir-hampir mahu buka pose. gaga memang seronok ah sebab kalang kabut nak beli maknan.

seterusnya mase dekat U jugalah ayie tamak nak makan buah kurma. kenapa tamak sebab time tu seriously kenapa entah ayie minat giler dengan buah kurma. kalo beli sekilo tu rasenyer 2hari dah habis kot sebab lepas buka sambung lagi makan buah kurma tapi nasib baik tak silap ayie buak kurma time tu murah kot dalam rm15 sekilo. kalo tak silap ah.

ayie rase tahun lepas adalah tahun terakhir ayie berpuasa dekat universti. kenapakah begitu? sebabnya this year sudah semestinyer ayie akan berpuase dirumah and then ayie dah tengok juga schelude untuk jadual tahun ke-2 di UPSI. puasa dan raya juga untuk tahun 2012 adalah dirumah juga. so, seriously itu adalah moment terindah ayie pada bulan ramadhan (buat setakat inilah). hohoh
tapi mahu tanya korang? kalo time puasekan? apakah perkara yang akan korang lakukan. yang ayie pasti korang grenty tidokan lagi-lagi time tengah hari. gaga betol ker tidak? jangan nak berdalih. korang bagitahu naty ayie bagthu jawapannyer. gaga
mood: dapat job untuk siapkan ABM untuk budak-budak sekolah darjah satu. pening jugakan buat ABM.gaga tapi enjoy juga.

27 comments:

Mrs.Yie said...

thanks ayie support segmen akak.. :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

huhuhu.. berbuka ngan member2 best gak.. pastu tu merayap lak kat xpo ramadan cari baju raya :)

Nurhafizah Mohd Noor said...

wahh . kehangatan bulan ramadhan semakin dirasai =D

syrupmasin said...

haha..aku 3 taon dekat uitm..5 taon dekat hostel..perghh berbual..taon nih sebulan dekat umah..yeahh :D

yatie Awang said...

buka puasa ni, denagn family, atau kawan2 memang seronok, terutama family lah...boleh makan masakan makkkk....

diana said...

akak biasa tidur lepas subuh la..
lajak sampai jam 11,12 tengah hari..
lepas tu bangun kemas2 umah sikit,
guling2 pulak depan tv...lepas online 3,4 jam..

Freaky said...

tahun ni kita full pose kat rumah ayie wess.. hahaha

siti kektus said...

pose di rumah la paling nikmat.
kat hostel tak best. sobs.

cik sakdi said...

buke kat asrama best ooo, kat uitm hari2 mkn siput sedut, mst nak beli lauk tu, kehkeh

p/s:kite susah siket nak mkn kurma, xtau nape.. adeh

SoLy SoLicious said...

tahun ni pose mmg best..cuti sem..yeah.,...sebulan dirumah..teheee

alif haris said...

hahahah .. standard r tu ayie .. malas r nk gerak mane2 .. haha so tido je la :D

Bigdaddyz said...

tak boleh duduk diam kena kerah merata-merata...hehe

Lieyly ︱ Alia said...

mcm best...

woo xsabar posa...

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehehhh .. berbuka last minit .. tak terasa laponye :)

Wanie said...

sebab skang ni cuti dah banyak, untung la puasa kat umah..:)
makan free..hehe

sergeant keroro said...

tido setiap hari buat, haha XD

zati embong said...

ayie makan sekilo 2 hari?jat makan sebiji sehari je tau.huhu

Puan Kutu said...

puasa kat u memang best walaupun mkn tak sedap,tp sy dulu nak carik kurma pun ssh..:)

IMANSHAH said...

saya suka berpuasa di universiti, 3 tahun di usm

CintaZulaikha said...

pose kat kolej mmg sgt best...tak leh lupa kengangan lalu~~bersama member2..uishh

adan said...

bro.. bila bulan pose sy tak tidur tgh hari sebab kena jalankan tanggunjawab sbg pekerja cemerlang,gemilang dan terbilang.. ahaha

Bro ahmad said...

kurma apa paling sedap ayie..makruh kan tidur bulan puasa hmmm

harrazdani said...

tak sangka student UPSI rupenyer ayie ni....semoga jadi yang cemerlang dan terbilang dalam mendidik anak bangsa...pasal puasa memang di Universiti adalah yang banyak menyimpan kenangan.....;)

Syuxer said...

tahun lepas berpuasa ngan member2 di KL selama hampir sebulan..fuhhh mencabar gila..dahla kena gi kerja..press motor jauh2 dekat 35km..pahtu balik plak time petang2 hahaha masak kena terikan matahari..sampai kat bazar terus serbu..maklumlah lauk cam nak abes..heheh..kalau tak sempat,terus je berbuka kat kedai makan terdekat,itupun kalau ada heheh..mujur sahur boleh layan bola heheh..

apapun kenangan terindah berbuka puasa maybe kat hostel..beli juadah berbuka dan makan ramai2 dalam bilik..riuh rendah heheh..:)

GaRy™ said...

puasa?.. bez layan online+main game... dari sahur sampai la bukak pose... ahahahaha...

Muhd Aizie said...

Hey Ayie. Dah ganti puasa tahun lepas ?

PeRmAtA bIrU said...

hahahha.... kalau bulan puasa saya suka tdo... tapi kadang2 tdo lagi letih dari buat keja... heheh... puasa kat u memang best.. masak sama2.. beli makanan sama2.. g bazar kuo sama2... hahahah:)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014