July 15, 2011

telah ditetapkan rezeki buat mereka

السلام عليكم

REZEKI? haha memang setiap orang ad rezeki masing-masingkan. apa yang ayie maksudkan dengan rezeki untuk entry kali nie. hari nie ayie nak cerita pasal result UPU. sape dapat U yang korang memang mintak. (untuk mereka yang check result UPU sahaje yer?). kehkeh jgn marah sape yg tak check result sebb memang tidak ad name korang dalam senarai pon.

tadi tengok dekat status mereka ad yang happy and sad but ayie macam konfius tentg dua perkara shje tentng pemilihan UPU kali ini? kenapa ayie konfius. jom kita tengok situasi dekat bawah nie yer. incya-Allah korang boleh bagi pandgn juga. hehe
situasi 1
junior ayie di matrikulasi pointer dia 3.7++ but tak dpt U yang dia ingnkan and then dapat pilihan yang ke-7. wow, agak pelik disitu yer sebb pointer boleh tahan agk gempak juga ah. (chemical engineering)
situasi 2
member ayie lepasan STPM mohon UPSI but tidak dpt juga walopon sudah lepas temuduga. lelaki tu. kalo tidak silap ayie lelaki senang sikit nak dapat UPSi and then dia tak dpt tawaran U mane-mane pon. ishh agak pelik juga. (pendidikan sejarah)
situasi 3
member ayie STPM and then dia dapat UM. seriously ayie memang tabik lah sebab alhamdulilah result dia melayakkan dia dapat UM kot. wah, gempak gitu and memang ayie tidak sangka-sangka dengan result UPU tersebut. (bahasa malaysia)
daripada ketiga-tiga situasi tersebut, ayie dapat simpulkan bahawa rezeki masing-masing and kena terima @ accept dengan apa yang telah kalian perolehi. mungkin ini pilihan terbaik untuk shabat semuanyer. jgn bersedih mahupon berduka kepada mereka yang gagal. yang penting pasti ad hikmah yang berlaku.

buat mereka yang berjaya. all the best yer semoga korang semua akan terus perform and berjaya yer. incya-Allah Allah sentiasa akan bersama dengan kalian selagi kalian sentiasa ingt dekat dia.
ingat-ingat kata-kata ayie. dia manepon kita belajor yang penting ingt satu iaitu kita belajar semata-mata kerana Allah dan semua yang berlaku pasti ad hikmahnye.
sape dapat UPSI ready untuk dibuli oleh saye. haha
p/s: apa pendapat korang pulak tentang perkara ini yer. jom kongsikan bersama. walopon tidak ambik result UPU, cuba korang bayabgkan korang dekat tempat mereka?

35 comments:

Syuxer said...

ada hikmah semua itu..:)..

ada lagi yang lebih power dari rakan ayie tuh kot sampai kena reject..tapi xpe..dia boleh wat rayuan..insyaAllah dapat punye..

yang UPSI tuh kadang2 perlukan kabel(tak juga)..maybe banyak saingan kot..

syarifahsidrus said...

hehe..same goes to me..

takpelah, allah yang tentukan rezeki, so allah tu tahu yang terbaik kan :)

Cinderella said...

betol kadang2 kalau dikenang2 kenape dan kenpe mmg sedih ikot pengalaman sendiri..xksh la blja kat mane mane yg pntg kejayaan yg kita cipta tu..(=

Bro ahmad said...

belum sampai masa lagi..nanti ada la yang lebih baik lagi..

Bigdaddyz said...

segalanya telah tersurat...

Lieyly ︱ Alia said...

yupp2 , rezeki masing2..

cik sakdi said...

mase lepas spm kat sm teknik jb, serius result layak nak amik civil eng, tp tah kenape xdapat sedangkan kwn2 yg lg rendah dpt, tp last2 syiok oooo kos baru ni. kiranya dah ditakdirkan n bawa banyak hikmah. hihi

syrupmasin said...

rezeki ade dimane2 kan..mungkin ade yg terbaek menanti..sape tao :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

yuppp . kadang2 apa yang kita rasa terbaik tu sebenarnya tak elok untuk kita . sebab tu Allah tak izinkan kita teruskannya .. so , tak payah risau . Allah sentiasa tetapkan sesuatu yang baik untuk hambanya :)

chemay said...

chemay dapat upu kos lelong.
:)
tapi bersyukur jugak.
tak perlu nak keluar dari kolej ni
:)

muhamad hanif said...

btl2, kita hanya merancang. Allah lebih tau ;)

Wanie said...

rindu lak zaman check UPU dulu2..
yang situasi first tu, mungkin ramai yang result lagi gempak yg mintak kos tu, maka pilihan yg ke-7 baru dapat..tapi kesian la kan, bukan malay ke?

tapi betol jugak, rezeki masing2..

Nasriq said...

rezeki masing2... belajar sesuatu bidang, belum tentu kerja bidang tu jugak...

zati embong said...

betul.jat dulu matrik bio.tercmpak ke engrg.

azwa amani said...

rezeki Allah bagi berbeza-beza....ada sebab kenapa apa yang kita nak tak dapat, dan apa yang kita taknak Allah beri... ada hikmah, yg kita tak tahu disebaliknya..

dulu ade peluang sambung biotech kat luar negara,..tapi tak nak sebab kena dok luar negara... tak mauuu....

last2 kat upsi yang awin terima walau hati terpaksa, sebab jauh dari cita2.... tapi, nak buat mcm mana...alhamdullilah, dah nak habis dah pun..

GR said...

ya, rezeki masing-masing. jangan dikesalkan rezeki kita :)

ABU said...

rezki lain2..apa blh buat..:D

meaw said...

rezeki masing-masing kan ayie... g pon,member meaw ada gak yg dapat pointer 3.8+ but tak dapat u...

ILA HonEyBuNNy said...

sabar lah wahai hati..

pasti ada yg terbaik lagi untuk kita...;-)

Faraa Eiman's said...

ada hikmah , btol la
fara pun stay f6 jep , wuuu

Niena Pengembara Ilahi said...

ada hikmah smua tu :D

nawal addina said...

bersykurlah :)

Niena Pengembara Ilahi said...

:)

IMANSHAH said...

rezeki saya sebagai guru

alif haris said...

betul tu ayie .. rezeki masing2 lain2 .. yakinlah pd Allah itu yg terbaik buat kita kan :)

HAZWAN17 said...

persaingan sekarang semakin sengit... ramai orang yang pandai-pandai sekarang ni..takpe jangan putus asa kalau gagal dapat tempat...banyak lagi peluang-peluang belajar

Muhd Aizie said...

Sekarang dah ramai pelajar yang bijak-bijak. termasuk aku.

adan said...

serius ada hikmah setiap apa yg berlaku.. rezeki masing2 kan ayie.. Semuanya ALLAH dh tentukan kita kena redha je..

cik aisha said...

mungkin yg xdpt U tu rezeki dialam pekerjaan lebih murah.apapun skarang tak dinafikan persaingan makin senget sebab ramai sgt yg dpt result gempak.insyaallah ada rezeki yg lbh bagus utk yg xdpt tu.dont give up k...

CintaZulaikha said...

rezeki yang diberi Tuhan kepada manusia sume lain-lain...bijak atau kurang bijak bergantung pada ilmu yang kita tuntut. jadi kalau mahu rezeki yang melimpah ruah, kenalah setanding ngn usaha yg kita buat...ye tak??

Arpiiz said...

redha jelah, aku pun macam tu jugak..

nazira said...

Betul 2.. Rezeki masing2.. Dah tertulis mcm 2.. Terima je la.. Cuma jgn berputus asa je lau kita xdapat ape yang kita nak.. Allah Maha Mengetahui segalanya..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

munna said...

semuanya ada hikmah di sebaliknya... kak munna pun dulu minta bidang lain dpt bidang lain... tapi ok je...

harrazdani said...

kadang-kadang apa yg kita dapat tu..itulah yang terbaik untuk diri kita...allah lebih mengetahui...

sergeant keroro said...

ada hikmah, sebab mereka dah usaha.

keputusan yang keluar, adalah ketetapan yang disuratkan :)

p/s : usaha itu penting, keputusan, redha sebab kita dah berusaha sebaik mungkin :)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014