July 31, 2011

jangan mudah untuk ditipu ..

السلام عليكم

macam biasa disebabkan ayie dekat rumah and jarang menggunakan motor. sebab jarang menggunakan motor sudah semstinya ayie jarang balik rumah and then motor itu adik ayie lenjan ah sampai nak peroi kot. aishh rase macam geram sahaja dengan adik ayie ini. baru sahaja nak bawa balik tg malim bulan 9 ini.

disebabkan dengan masalah tersebut, dengan gagahnya ayie menggeluarkan duit daripada bank islam. alamaknya menggunakan duit PTPTN yang memang tidak disentuh itu sebb biase ayah masukkan duit bulan-bulan cukup sahaja untuk kehidupan dekat hostel. lepas keluarkan duit pergilah betulkan motor.

sampai sahaja kedai motor pergilah tukar macam-macam supaya motor itu nampak cantik balik and sesuai untuk budak muda + ciut macam ayie ini. okay buat syrupmasin hang jgn nak muntah pula dengar ayienya statement sebab statement itu memang betul. haha sudah selesai semua baliklah rumah.

sampai rumah sahaja mulalah si adik kesayangan saya itu mula menggodeh. dia check one by one and then di tegur pasal side mirrror, along ko pergi tukar esok side mirror ini sebab dah longgar ini. tak bagus ah nanti kalo kau tak tukar grenty cepat goyang punya. degil-degil adik gua ini ad gunanya juganya. haha

pengajaran yang boleh diambil. please check setiap barang yang kalian beli itu supaya tidak mudah ditipu lagi-lagi bab barang-barang motor ini sebab korang mahu gunakan lamakan. bukan nak gunakan sekejap sahajakan. one more thing, jangan anggap setiap orang tidak guna sebab setiap orang ada kelebihan masing-masing like me and my brother. dia hebat sikit bab-bab motor ini.
jangan pandang orang sebelah mata and jangan mudah juga ditipu

34 comments:

Freaky said...

ayie x cek ke masa dah siap motor tu tadi ? lain kali kene cek dan teliti satu2

SoLy SoLicious said...

haa... btol2.. sy pun buta bab moto ni...bse la pmpuan...heeee... sebb tu mudah kena tipu an an ~

Ezy Chiaki said...

prnh la kene skli..
tukar tayar moto..
gune 2 ari tayar rosak lagi..
ampeh..
rugi duit je..

EYFAalias said...

eyfa bab motor kereta ni memang lemah. selalu pandai pakai je. ehehe

cucu umie said...

@Freaky

ayie rase dah puas check dh..macam maner ah..okay jer..mungkin ayie tersilap pandng kot..aishhh nasib baik adik check lg..hehe

syrupmasin said...

betol pandang org 2 belah mate :D

kotak bulat said...

silap org dia nk tipu tu ek.. hehehe...

Citarasa Rinduan said...

selalu kak syer entry yang ada kaitan dgn pengalaman kak..
mcm kena kat ayie juga..
ianya bagus dikongsi bersama..
thanks yer dik..
buat ingatan kita2

selamat menjalani ibadat puasa,.

Afiqa Dayana said...

nasib baik lah adk ayie nampak..
kalau tak buat rugi jee . hehe

aQimie Ceplos said...

ahaha! aku kalau bab2 moto ni mmg kuno :( sedih kn?

iLa suHaiLa said...

terror r adik ayie kalo cmtu..hehe..

Solihin Zubir said...

stiap org ada kelebihan masing2..
ada yg terer bwk motor, tp x terer psl brg2 motor.. begitu jugak sebaliknya.. heheh..

len kali check dlu k..

sergeant keroro said...

betul, jangan mudah ditipu XD

p/s : aku selalu bawak member lau nak repair motor :P

muhamad hanif said...

HAHAHAHAH,


pergi tuka sekarang side mirror tuu..

adan said...

serius.. motor kena pastikan dalam keadaan selamat.. skru semua kena ketat.. angin tayar kena perhati gak ayie.. bahaya time jalan nanti.. lagi2 jalan jauh..

zati embong said...

patut ayie ajak adik sekali g servis motor.hihi

alif haris said...

berhati2 la ye .. skrg ni byk sgt kes tipu ..
alif penah terbeli bara pirate punye .. baru guna sebulan dah rosak .. hampeh tol

Wanie said...

wah, duit PTPTN tak sentuh langsung? bagusnye mesti pandai berjimat ni, tak pun ayah bagi duit banyak..hehe

tak penah lak g servis moto..itu serahkan pada yg pakar, sang jantan..hehe

taliff said...

Betul tu, orang yang menipu ini adalah orang yang pakar dalam bidang masing2. Takper kiter pengguna kena cerewet sikit...baru best...hahahaha..betul tidak..betul tidak?

yatie Awang said...

betul tu, kitakan dah bayar...

Tukang Karut said...

Untuk pengatahuan semua, kita ada hak untuk dapat resit apa apa jugak barangan dan servis yang di buat bengkel kerata atau motor... lepas tu ada hak untuk mengetahui tahap kerosakan dan consultantsy fee... cuma kita tak ambil peduli jea... tu yang silap...

AIEN NOT ALIEN said...

betul cakap tukang karut, kadang2 silap kita juga serahkan bulat2 pada bengkel tu...kenalah berhati2 dengan orang yang mengambil kesempatan dalam kesempitan...

saya selalu hantar motor dekat ravi sebab ravi suka membebel bagitahu setiap kerosakan sambil saya ketawa2 tengok dia..hehe.. terima kasih ravi, servis berbaloi dengan harga...

ravi tu mekanik dekat kawasan saya..hihi..

Lieyly ︱ Alia said...

ayie , lpas neyh teliti sikit :)
nk ckp pon xtau sngt sal moto neyh..ahaha !

ayie , selamat berpuasa yaw ! ;)
jgn lupa duit raya kat alia.haha !

aiman fanboy k-pop said...

peniaga ni pon satu.....check dulu barang sebelom dijual...pelanggan cabut lari baru tau!huh!

azwa amani said...

ayie nk bawa motor blik tg.mlim..alaaaa, tk dpt lh nk pinjm...hohoo

EZAN IDMA said...

side mirror sy pakai belah kanan je . hehe

ILA HonEyBuNNy said...

okeh...

xmau dah kena tipu dalam semua bab la..serikk o...hehe...

macam adik ila la ayie neh...jimat betul...duit ptptn xguna..guna wit mama abah bagi ja..heheh

Syuxer said...

mujur dia ada..heheh..kalau tak merana melayang duit tak smpai sebulan heheh..

a'a..ramai gak orang dok tipu sana sini semata-mata nak kaut keuntungan sekelip mata huhu..

Mrs.Yie said...

pinjam motor jap..hehe..lain kali cek betul2..buang duit je.. :)

TeRRoRRiZZ said...

dat right dear.....
kekadang kedai nih wat cincai jer kite nyer moto.....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

huhu.. poemn moto n memang suka titik duit customer kaw2.. lagi2 kalau customer yang xtau pasal moto ne kn.... :(

YOUsoF said...

Betullah Ayie, tapi boleh dikatakan banyak bengkel yang suka tipu customer, lebih2 lagi yang jenis tak tau pasal moto..

siti kektus said...

naseb baik ada adik yg terer. :p

tia @ Ini Kisah Tia said...

heheh .. laa , ye ke ? nasib baik adik tego kan :)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014