July 25, 2011

charity job

السلام عليكم

sape rajin mahu menjoinkan diri dengan mengikuti aktiviti kebajikan dan kemasyarakatan. seriously, memang banyak manfaat yang kita akan perolehi disamping boleh learn somthing daripada enviroment itu sendiri. alhamdulilah ayie sudah terbiasa dengan charity job ini daripada sekolah menengah cuba agak terbantut semasa di universiti sebab ad komitmen lain.

first time ayie libatkan diri semasa ayie form1 masa duduk dekat asrama. daripada situ ayie sudah terbiasa untuk kadang-kadang meluangkan masa cuti ayie ke rumah orang tua @ anak-anak yatim. apa yang ayie dapat daripada aktiviti ini? seriously, memang banyak ayie dapat terutama tentang menghargai orang tua dan tentang kehidupan didunia.

kalau disuruh pilih antara rumah orang tua dan anak-anak yatim ayie lebih selesa untuk pergi ke rumah orang-orang tua sebab di rumah orang-orang tua ayie dapat mencari banyak pengalaman disamping ayie suka layan telatah mak-makcik dan pakcik-pakcik dekat rumah orang tua. seriously, tengok mereka kasihan dibuatnya kerana mereka sangat meningankan akan kasih sayang anak-anak.

selain daripada itu, banyak juga ayie dapat ambil teladan daripada kisah makcik-makcik itu seperti jangan terlalu manjakan anak-anak daripada kecil, berikan didikan agama yang sebaiknya kepada anak-anak, kasih sayang kepada anak itu sendiri and so on. walaupun mereka terpaksa dihantar ke rumah orang-orang tua secara paksa rela tetapi mereka masih lagi sayang akan anak-anak mereka dan sentiasa bercerita tentang kebaikan anak-anak mereka.

apa yang ayie dapat simpulkan. seriously memang enjoy sangat-sangat bila kita join charity job macam begini leagi-lagi budak muda macam ayie inikan. banyak masa yang terluang lagipon tidak ada banyak sangat masalah untuk berhadapan dengan mereka yang berada di rumah orang tua kerana mungkin umo anak mereka adalah sebaya dengan mereka.

untuk bulan ramadhan nie, ayie dah plan nak pi rumah orang tua dekat mana. alhamdulilah umi izinkan dan tempat pun ayie sudah cari. cuma tinggal talifon pihak yang berwajib untuk bertanya adakah boleh ayie menziarahi mereka yang ada dirumah orang tua tersebut.
sahabat, janganlah berkawan kerana kekayaan kerana kita ibarat seperti pengemis. jangalah berkawan kerana kecantikan kerana kita seperti pengawalnya. berkawanlah kerana hati, nescaya kita akan gembira bersamanya.
mood: going to taman univesiti cari ubat untuk pekerja ayah. harap-harap ayie selamat sampai lagipun sudah google maps tadi. maklumlah tidak tahu sangat jalan dekat area taman U tu. nama sahaja orang johorkan. hehe (entry autopublish)

30 comments:

cik sakdi said...

alah taman u yang kat skudai ke?kalau ye, alah dhujung jari kite ke. hehe

ehem, kite xpernah gi umah org2 tua coz xtau nak g mcm ne. tol2 jgn manjekan anak sangat. dah banyak kes da kite tengok. huhu

Lieyly ︱ Alia said...

woo best lah ayie kan...

alia asyk dok rumah ja..boring..

Scya Lollita said...

tringat plak mse buat amal utk subjek sivik hahaha .


abes surau kitorang kerja kan :p

Citarasa Rinduan said...

semakin gemar dhn insan bernama ayie..
dik............
bagus amalanmu tu dik.................

moga kamu sentiasa diberkati..amin

siti kektus said...

p uma org tua2 mmg seronok. dapat dengar macam2 cerita. ;)



alah, tman u tu, kacang je. haha :p

peNulis SeNjA said...

lumrah dunia kawan pilih pilih ni

azwa amani said...

ayie..bestnyer charity....nak ikut, semoga sesat yerr

PinKy MoMMa said...

tak suka memilih kawan..kdg2 mata tersilap nilai ;)

cik aisha said...

bagus...tak ramai nak join menda camni....dgr pengalaman org pun ilmu gak 2...:)

syrupmasin said...

fuyoo rajin doe kau..bagus2..

Tukang Karut said...

nak buat area mana?

sergeant keroro said...

ayie, taman u tu dekat jek ngan utm. haha XD

syarifahsidrus said...

bagusnya dapat peluang buat amal macamtu

Mr.Thinker@Ali said...

Setuju dengan perkara jangan dimanjakan anak2 ketika mereka kecil. Dah besar, lemak bertambah besar, terus obes. Masa tu nti, dah terlambat. Mereka dah terbiasa. So, bila anak2 masih kecil, rajin2 bg tangan bila kedegilan mereka terlampau. HAHA! ~~

Freaky said...

bagus la ayie pergi rumah orang tua.. aku pernah ke PUSPEN dan banyak juga manfaat yang diperoleh kat sana.

diana said...

tak pernah join pun benda2 gini..
sibuk..:p

alasan je!hahahahh

!Fatin Fadhillah... said...

fatin dl penah buat charity work pun mase PLKN dgn BAKSIS. huhuhu.

Sunah Sakura said...

raya ni nak buat gak ni...ziarah raya ke rumah kebajikan..

munna said...

bagus tu ayie.....mana yg mampu kita bantu ..hulurkanlah bantuan...

man yusoef said...

bagusnye ko ni....serius aku tak pernah wat charity2 ni...teringin gak lah..huhu

yatie Awang said...

sedihkan kalau kita mendengar rintihan mereka, good buat Ayie

muhamad hanif said...

waaahhh,


rajin nya budak matematik ni..


lepas ni gotong royong kat rumah aku pulak ok ?

ILA HonEyBuNNy said...

buat kerja2 amal memang best...di samping tu kita juga dapat pahala n dapat pengalaman baru kan..

pernah juga masa dekat mtrk lakukan kerja2 amal neh...;-)

IMANSHAH said...

di universiti dulu sellau je join..sekarg tak berkesempatan

HAZWAN17 said...

bagus kalau join aktiviti-aktiviti amal ni...banyak pengalaman boleh dapat..tengok pelbagai ragam manusia..anak-anak yatim, orang-orang tua..dalam masa yang boleh ajar kita erti bersyukur

alif haris said...

bagus ni ayie buat charity work :)
terubat sedikit kesunyian orag2 tua disana kan :)

zati embong said...

bagusnya ayie..kim salam kat warga emas 2 ye.

delarocha said...

ramadhan nnt byk2 la buat charity :-)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

best nye dapat wat program charity ni kn... dapat sumbang tenaga n harta.... kita dapat pahala dan pengalaman kan.. seronoknye :)

chemay said...

teringin jugak nak buad keje amal.
insyaallah satu hari nanti chemay buad jugak
:)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014