July 24, 2011

apa itu tahnik ?

السلام عليكم

bergabung mencari ilmu di petang yang indah. nothing to do right now walopon schelude time untuk hari ini agak busy yer. gaga seriously pakai schelude time pula yer ayie. memanglah kena pakai sebab nak pastikan kerja yang saye sanggupi itu berjalan dengan lancar dan orang percaya dengan apa yang telah saye kotakan. incya-Allah semuanya dipermudahkan.

berbalik pada tajuk entry kita pada petang ini. korang sebenarnya faham ataupon tidak yer berkaitan dengan tahnik nie? kalo korang tidak faham. mari sat ayie tolong explainkan. 
tahnik maknya menguyah kurma and memindahkannya le lelangit anak yang baru lahir.
dalam sahih Al-bukhari, terdapat riwayat daripada Abu Musa r.a. yang mengatakan: "aku pernah mendapat anak lelaki, lalu aku pon membawanya kepada rasulullah. maka dinakan anak tersebut Ibrahim, kemudian ditahnikkan dengan kurma, lalu didoakannya agar dicucuri berkat kemudia dia pon menyerahkan kepadaku".
cara melakukan tahnik kepada bayi yang baru lahir.
menguyah kurma kemudian diletakkan kurma yang telah dikunyah tersebut di hujung jari dan masukkan perlahan-lahan hujung jari itu ke kanan dan ke kiri dengan lembut sehingga meliputi keseluruhan mulut anak kecil dengan kurma yang dikunyah tadi.
menurut Ustaz Abullah Nasih Ulwan menyebut bahawa antara hikmah tahnik adalah supaya otot-otot mulut menjadi kuat dan membolehkan anak itu menghisap susu badan dengan baik. 
sumber: 33 amalan dan doa memperolehi anak soleh anak cergas.

itu adalah sedikit perkongsian ringkas berkaitan dengan tahnik. mungkin tahnik ini sesuai untuk diingat untuk mereka-mereka yang bakal mendirikan rumah tangga mahuon yang sudah berumah tangga. tidak terlecuali yang muda-mudi juga supaya kelak boleh dipraktikkan untuk kehidupan seharian. sebenarnya ada doa sebelum dan selepas melakukan tahnik tersebut. tetapi korang boleh lah dapatkan buku tersebut.

thnkx to my umi because belikan buku ini untuk ayie. seriously umi macam tahu sahajekan yang anak kamu ini tengah mengusha bukukan. kalo korang nak juga buku ini korang boleh beli sahaja and hargnye pon berpatutan around RM19.50.

32 comments:

Syuxer said...

menarik ilmu neh..syuk akan cari buku neh bila berkesempatan...tq share..

sergeant keroro said...

menarik ni :)

thanks sharing XD

cik sakdi said...

ooo.. selame ni pernah tengok org gune madu. baru tau kenape wat mcm tu. hehe tq tq

syarifahsidrus said...

biasa untuk baby kan

muhamad hanif said...

waaahhh,

aku pena tengok orang buat,

tapi taktau pulak namanya tahnik..

peNulis SeNjA said...

buku ape nih .. kat mane jual .. kat kelate ade x?

sleeping_maniac90 said...

1st time dgr psl tahnik hehehehe

GaRy™ said...

hari tuh ustaz gitau.. tapi tak ingat... sekarang baru ingat balik apa tuh tahnik... hehehe~

IMANSHAH said...

ouh namanya tahnik

~~Ticer Wann~~ said...

kat kedah panggil belah mulut.. selalunya kurma dilenyek dengan air zam-zam dan diletakkan di mulut bayi..ada doa time suap tu.. :) selalu tengok ayah Ticer wat :)

tq 4 sharing

adan said...

thanks bro.. perkongsian yg bagus..

Lieyly ︱ Alia said...

thanks share ayie , baru tau ;)

Freaky said...

pernah tgk tapi tak tau nama. ni baru tau ayie.. thanx

syrupmasin said...

tahnik nih ade dlm subject mase belajar dekat sekolah mngh dulu kan??

Wanie said...

macam penah dengar pasal tahnik ni..
bagusnye ayie, bace ni untuk didik anak2 nanti ye..hehe

ILA HonEyBuNNy said...

ohhh baru tahu namanya tahnik....;-)

thanks atas info...

chemay said...

nanti chemay ada anak.
nak suruh husband buat macam ni.
then tawakal pada Allah.
supaya anak chemay nanti
jadi soleh+bijak.
amin
:)

Ezay Hadry said...

thanks share..umm InshaAllah nak cari ea buku tu..

zati embong said...

pernah baca gak info ni.kurma,madu mmg bagus kan ayie.

nawal addina said...

oh , tahnik nma nye , hehe

azwa amani said...

awin baru tahu ayie namanya tahnik.. kalau ikut kajian pun, bagus tau bagi ransangan makanan manis kat baby masa awal2 kelahiran.. :) thanks sharing... selamat membaca buku...

yatie Awang said...

bagus jugak buku ni

blog-tips-kurus said...

noted!
nak puasa ni, kurma menjadi glamer..

Arpiiz said...

alamak, dah lupa pulak pasal benda ni..hehe

Mr.Thinker@Ali said...

Ayie..!!! Ini sangat informasi kawan. Minta kebenaran curi ilmu untuk disalurkan yo~ ^^

alif haris said...

hehe nice sharing ayie :)
selalu tgk tahnik ni..tp lupa istilahnye ni huhuu

[sutera kasih] said...

seriously, 1st time sy dengar teknik ni..thanks kongsi info ni :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

lepas baca 2x baru faham apa tu tahnik ..

Mrs.Yie said...

ooo..tahnik namanya..baru akak tahu..

Bro ahmad said...

pernah juga beli buku..budak yang jual buku tu cakap untuk badan amal,,jadi bro beli buku tu..tapi bukan buku yang ayie citer ni..nice book,

cik aisha said...

mak akak penah cite pasal tahnik ni...:)

Tukang Karut said...

ooo... sebelum ni buat jea... tak pernah tau pun nama amalan ni...

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014