July 22, 2011

dua titisan dan dua kesan yang disukai Allah.

السلام عليكم

bertemu lagi dipagi jumaat yang indah dan berakah nie. alhamdulilah tidak berapa lagi kita akan menghadapi bulan ramadhankan. pasti bulan ramadhan adalah bulan yang ditunggu-tunggu kerana pada bulan ini, incya-Allah mari kita gunakan kelebihan bulan ini untuk kebaikan bersama. pagi ini ayie nak sampaikan sesuatu lah. sudah lama tidak meyampai sesuatu.

ayie dapat ayat ini daripada group di facebook and banyak yang boleh kita ambil pengajaran daripada hadis yang ayie akan sampaikan ini. hadis ini adalah berkaitan dengan dua titisan dan dua kesan yang disukai oleh Allah. bolehllah kita praktikkan dalam kehidupan seharian kita. jom kita hayati hadi dekat bawah nie ye.

“Tidak ada sesuatu yang paling disukai Allah SWT selain daripada dua titisan dan dua kesan. Dua titisan itu ialah titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT dan titisan darah yang tumpah di dalam perjuangan di jalan Allah. Manakala dua kesan ialah kesan berjuang di jalan Allah SWT dan kesan kerana menunaikan kefardhuan yang telah difardhukan oleh Allah.” (Riwayat at-Tirmidzi)

mungkin kita boleh mengambil kebaikan daripada hadis tersebut yang berkaitan dengan titisan air mata yang keluar kerana takutkan Allah SWT. kebanyakan kita sekarangkan banyak menghabiskan air mata untuk meratapi sesuatu yg tidak berfaedah. apa kata kita ratapi dosa kita dan takut akan Allah SWT. bukankan itu lagi indah.
dalam kita cuba untuk melakukan kebaikan. pasti kita akan sering diberikan dugaan oleh Allah SWT tetapi jgn pernah mengeluh mahupon berputus asa yang penting perlu istiqomah dalam menjalankan ibadah tersebut. incya-Allah ianya akan dipermudahkan oleh Allah. 

28 comments:

Afikah Aziz said...

Setitis airmata yang jatuh kerana takutkan Allah akan dapat memadamkan api neraka di hari akhirat kelak.

cik sakdi said...

dulu mcm pernah bace kalau darah atau kite mati mase pertahankan harta dr perompak pon kira ke jalan allah kan? :)

IMANSHAH said...

persoalannya, pernahkah kita menitiskan air mata kerana takutkan Allah?? itu yang tak ada dalam diri ramai org islam hari ini

mOoN said...

hurm,, ramai orang skang ni yang menitiskan airmata untuk sesuatu yang x berfaedah...contoh paling kerap dengar,, putus cinta..hurm,,

syrupmasin said...

entry yg bagus utk hari jumaat :)

muhamad hanif said...

bgus,

tazkirah jumaat =)

Scya Lollita said...

muhasabah diri (:

syarifahsidrus said...

saling mengingati..thanks

Wanie said...

selalunye bile dah buat salah baru keluar titisan air mata kerana takutkan Allah..huhu

Aki said...

syukran ayie tuk pringatan ni, aki stju. rmai antara kita yang menitiskan air mata tuk perkara yang tak berapa faedah. banyak manusia yang akan menangis pabila anugerah / nikmat yang dikurniakan Allah tu, di tarik balik. ^^

diana said...

pertama kali ni akak komen gini...

"sharing is caring.."


hahahah

ILA HonEyBuNNy said...

manusia sekarang lebih bnayak menitis air mata bukan kerana Allah tapi hal lain2 kan...

terinsaf jugak diri neh....sob3..

sergeant keroro said...

peringatan yang bagus :)

p/s : tak sabar tunggu puasa. ayie, nak join segmen tak? XD

Freaky said...

peringatan yang berguna ayie. sama sama kita ambil peringatan dan beramal

Lieyly ︱ Alia said...

tazkirah hari ini , best2...
bru alia tau ;)

thanks ayie..

syuE said...

semoga titisan airmata kita diterima Allah :)


thanx visit my blog :)

Tukang Karut said...

air mata tak nak menitis...

GaRy™ said...

nice sharing... impian aq tuh.. menitis air mta kerana takut dengan Allah... harap2 aq sempat merasainya sebelum aq bertemu ajal~..

kotak bulat said...

bahagianya orang yang dapat menitiskan air matanya kerana Allah.. :)

siti kektus said...

susah bebeno nak keluarkan air mata kerana-NYA. -_-'

adan said...

entri yg bermanfaat bro.. titisan airmata kerana takutkanNYA..

zati embong said...

pernah jat titiskan air mata kerana terlalu syukur dgn pemberian tuhan..

Bro ahmad said...

salam pada ayie..selamat berpuasa..bila bulan puasa..aktiviti blogger sama ke lain ya? pertama kali, kt faceboook dah mcm2 dah, thank and nice info

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

thankz for this info k ayie.. kita hanya akan menitiskan air mata kepada allah bila ditimpa kesusahan je kan... :(

Faidhatul Arfah said...

wahh nice sharing (:

Siti Mashitah Saidin said...

pernah baca tentang titisan tuh. thanxs sudi kongsi.

Niena Pengembara Ilahi said...

salam ziarah.. sorry sempat senyum jer kt sini :D

erika nuris said...

:)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014