July 9, 2011

siapa yang harus dipersalahkan !!

السلام عليكم

mlam nie ayie nak bercerita tentang sesuatulah iaitu siapakah yang harus dipersalahkan? tadi petang umi ad cerita dekat ayie yng ad seorang budak kne tangkap sebb mencuri dekat kg nie. ayie tanyelah lagi, "kenapa dia mencuri?". umi cakap, "tidak pasti kenapa budak mencuri".

lepas itu umi sambung lagilah. kecian budak itu. parent diorang abaikan diorang adik beradik dekt rumah. keluar pagi ibu bapa diorang and balik malam. and then mak bapak diorng makan sedap-sedap dekat luar tapi tidak bawak balik apa-apa pon untuk anak diorng dekat rumah tu. kadang-kadang anak diorng sampai tidak makan.

apabila dengar shje umi ckap mcm gitu, terfikir kejap. kenapalah ad parent yang macam gitu ea? tidak endahkan pasal anak-anak dirumah sedangkan anak-anak remaja seumur mereka perlukan belaian kasih sayang serta perhatian. jika kurengnyer perhatian, mungkin perkara yang tidak di ingini boleh berlaku seperti kes mencuri dan jenayah.

sambung balik pasal budak tu. budak tu ditangkap polis tetapi sudah dilepaskan sebab bawah umur. kecian plak tengok budak tu cuma kenapalh dia nak mencuri bagai ea? so, parent memainkan peranan penting nowaday sebab anak-anak remaja zaman sekarang nie perlukan perhatian dan kasih sayang. jgn pernah abaikan mereka.
dalam kes tadikan? apa yang mesti dilakukan oleh parent tersebut supaya kes tadi tidak berulang lagi? nak mintk pendapat koranglah.

33 comments:

Far8 budak baik said...

sumpah sedih aku bace...
kalau aku jadi kauuu...
mmg dah kene cepuk dah
parent budak yg mencuri tu...
kesiann je..
selalu nye salah parent ar kn..
x didik anak..
abaikn bagai..grrrr

tia @ Ini Kisah Tia said...

kesiannya . tapi tang dia mencuri tu salahlah walau apapun alasan dia .. apapun , kalau betul ibu bapa dia macam tu . memang tak patut sangat ..

PinKy MoMMa said...

walau camner pun..dia dianugerahkan akal..spatutnye boleh membezakan yg mana baik..yg mana buruk.. ;)

kurang perhatian tu juga mgkin salah satu faktor ;)

izfanora said...

sangat tak patut.. kadang ada ibubapa suka cari salah anak, tapi tak sedar salah sendiri.

mungkin dorang tak sedar, dorang ada anak yang perlukan perhatian. sampailah dorang rasa menyesal bila something bad happen.

dalam kes nie, memang totally ibubapa yang silap.. sebab mereka yang mencorak anak2 pada waktu usia begini..

Mr.Thinker@Ali said...

Salah siapa? Macam2 jawapan ada. Boleh kata salah penjaga. Tp yg paling utama untuk elakkan perkara ini, kena perkuatkan ilmu agama itu sendiri. Pegangan agama kuat, pasti tidak akan goyah dengan perkara mungkar.

Psst: Ayie, Ali curi idea daripada entri tolong adil boleh tak untuk blog Ali ptg tadi. Sorry lambat btau. By the way, Back link is settled. Plus with the payment. LOL!

Syuxer said...

salah mak bapak dia..dorang kalau dah wat anak,bertanggungjawabla..jangan men lepas gitu je..

kalau mak bapak dia asuh dia elok2, x akan berlaku kecurian tersebut..maybe budak tuh mencuri coz xde duit nak beli makanan..kalau mencuri sebab nak beli dadah itu memang salah diala..

muhamad hanif said...

kesian kan..


anak mencuri mesti makbapak kena dulu..



everthing benda yug kita buat, depends pada hati kot..


tak perlu salahkan org lain..;)

yatie Awang said...

dalam kes kat atas tu, memang salah ibubapa mereka,

tapi kita sebagai anak muda sangat terlalu serius salahkan ibubapa, tanpa mereka siapalah kita....
kita tak tahukan situasi, masalah mereka....kita kena kaji dulu...

kotak bulat said...

btul... em.. didikn dri awal dri parent yg mmbetuk diri si anak kn

Rozuan Ismail said...

rasanya dia mencuri sebab dia lapar kot.dah tak makan kan.mana nak cari duit.

Nasriq said...

tanya dulu budak tu apa sebab dia jadi macam tu baru boleh nak betulkan...

sergeant keroro said...

mak bapak busy sangat, sampai abaikan anak.

so, ada orang kena nasihatkan parent tu.

hawiz said...

zmn skrg..semua kejar duit..hurmm..smpai abaikn kasih syg n perhatian dkt anak2...sian ....

Freaky said...

mak bapak bz.. biasanya freaky tegur dengan kata2 kat mak dan ayah kalau mereka bz. jahat kan :D

syarifahsidrus said...

kesian anak2. pernah dengar sorang ustaz tu cakap, kes macam ni la kira mak ayah tu yang 'derhaka' kat anak2

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

mungkin die ada maslaah yang kita xtau.. walaupapaepon maslh yang die hadapi, keluarga patut mainkan pernana untuk mendidik kn :(

Mrs.Yie said...

parents sekarang ni ramai yg cuai dari menjalankan tanggungjawab..sepatutnya parents juga harus di hukum..

~~Ticer Wann~~ said...

hmm.. perhatian dan kasih syg dr ibu bapa tu penting..mungkin anak tu mencuri untuk menarik perhatian ibu bapanya... selalunya anak yang kurang kasih sayang dia akan buat apa sahaja untuk menyedarkan parents dorang tentang kehadiran dorang.. :)

Arpiiz said...

ish2, parent jenis apa lah tu..

Wanie said...

bagi kaunseling la kat parent tu..:)
ade gak parent yg tak sayangkan anak ye..hmm

fyna said...

hurm..
tak boleh nak salahkan budak tue 100%.
sian die.




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

Fathiah Hamim said...

dua-dua pun salah. entah la. hishh sedih la

Bro ahmad said...

mak bapak diorang patut di persalahkan..tu la didikan tak cukup...:)

jom lawan dengan blog bro ahmad

syrupmasin said...

err..adoii..nih la orang sekarang..beranak pandai..tp ta reti jage..haha..err..asal emo nih?? :D

siti kektus said...

kurang kasih sayang la kot. yela, parents pergi keje pagi balik malam.

kesian sebenarnya dorang ni. kecik2 dah terjebak dengan jenayah. ish2.

niena shopping2u said...

ank2 prlu di didik nganbaik.. terapkan iman dlm dirinya

PeRmAtA bIrU said...

salah siapakan??? mmm.. ibu bapa tu perlu la bertanggungjawab perkara macamni... dalam keadaan macam ni kita sukar menetapkan siapa yang salah..tapikan ayie... bukankah anak itu seperti kain putih..ibu bapalah yang mencorak bagaimana akhirnya kain putih itu terjadi... mmm... apapon seorg anak itu juga harus tahu mana yang baik dan burukkan???? didikan ibu bapa memang penting... :)

alif haris said...

tugas ibu bapa memang bukan tugas yg senang kan ..
so memang tanggungjawab ibu bapa lah sbb die pn budak bwh umur .. stil bwh tanggungan ibu bpa ..

IMANSHAH said...

semua kita ada salah...ada saham juga tu

cik pulau said...

kesiannya..
biasanya budak2 macam ni kurang kasih sayang dan cuba nak dapatkan perhatian..

hamzah ian said...

pengaruh persekitaran juga ni..

NoRHaNa CorNER said...

parents bdk2 tu kene ubah sikap..kalu tak susah ank2 diorg pd ms akan dtg..takut jd lebih buruk perangainyer

ABU said...

yang pastinya bukan salah ibu mengandung..:D

tu la, anak2 ni mmg perlu perhatian yg sewajarnya..ceh ceh..mcm orng tua dah aku ni :D

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014