July 7, 2011

manusia dan komputer ??

السلام عليكم

alhamdulilah mood nak berblogwalking telah kembali. kenapakah? sebabnyer ayie dah dapat rentak kembali. kahkah biarlah menjadi rahsia kerajaan dibawah kelolaan Azrin Rahim. kahkah seriously sekaang nie tgh senyap belaka sebab umi and abbie dh kuar pergi cari durian and twins tido lg. haha boleh mengadap lappy puas2.

pagi ini ayie nak kongsikan somthng dengan korang semua. cuba korang baca betol-betol baik dekat bawah ni. incya-Allah bermanfaat untuk semua orang nyer. hanya mengaplikasikan alat yg canggih sekarang untuk diibratkan dengan kehidupan seharian kita.
.
.
.
.
.
.
-----------------------------------------------------------------------------------

CPU Hati kita ni, selagi tak terinstall antivirus iman & taqwa serta updatenya hari-hari, maka pasti virus mudah masuk! Antara USB port yang mudah menyebabkan virus merebak dan berjangkit pada sistem hati kita adalah melalui mata dgn melihat maksiat, melalui lidah dgn berkata keji, tangan dgn melakukan maksiat dll. Semua virus boleh melegamkan hati kita jika kita tak scan dengan antivirus iman setiap hari..

RAM processor CPU kita pula adalah berzikir pada Allah.. elektrik untuk menghidupkan sistem kita adalah ibadah, tanpa ibadah kita ibarat mati, sebab itu kita 24 jam perlu hidup dlm ibadah, semuanya dgn niat blh jd ibadah..kita diciptakan untuk ibadah..

Syaitan adalah trojan virus, nafsu pula adalah worm virus.. sebab tu, cepat2 scan sistem hati kita!!! kalau tak segala ilmu dalam diri akan terdelete oleh virus2! ;)

Dan jangan biar battery system kita lemah, kena charge 5 kali sehari.. kalau tak, mmg lemah sistem kita, virus maksiat mudah berjangkit..


credit to sumber and sumber
-----------------------------------------------------------------------------------------------
apabila ayie bace sahaja bait-bait ayat tersebut, banyak yang boleh kita ambil pengjaran. mungkin kita alpa dengan ayat yang last sekali " jgn biarkan battery sistem kita lemah, kena charge 5kali sehari", sebab apa kerana solat adalah tiang agama kita dan melalui solatlah incya-Allah kita dpt meggelakkan pelbagai maksiat.

40 comments:

Rozuan Ismail said...

terima kasih atas peringatan.betul tu,solat tiang agama.mungkin term ni sesuai utk anak-anak zaman moden ni.

Mohd Yusuf said...

TQ atas peringatan...

Mrs.Yie said...

teknologi yg kini semakin canggih membuatkan manusia semakin lalai..

niena shopping2u said...

erm.. btul... :D
jgn biarkan dri kte dijngkiti virus :D

ABU said...

perumpamaan yg bagus..
benci virus!! :D

Isteri Encek Bard said...

BETUL NIE... SEDAP KATA-KATA NIE

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kita yang mencipta teknologi ne.. so kita kena pandai2lah mengawal teknologi ni kn :)

yatie Awang said...

betul2, sbb tu kita kena downlord anti virus, cegah dr awal, kerana bila dah terkena susah kita nanti, tq, menarik sangat kiasan tu

kotak bulat said...

peringtan yg baik untuk kb.. :)

aleen aiden said...

yeah!mehla scan sesame meh.hu3

Fathiah Hamim said...

fa selalu lalai. huhu thanks ayie!

siti kektus said...

yup.
solat penting sangat. kalau tak, ke laut lah kite, ;)

harrazdani said...

scan yg terbaik utk hati ialah zikrullah dan membaca al-quran...bukannya avira atau avast yer...betul tak ayie....

Scya Lollita said...

computer tak setanding manusia kerana manusia yg mengawal computer .

mari mengawal computer masing2 (':

sergeant keroro said...

betul, solat tiang agama :)

Solihin Zubir said...

hehe.. pndai sapa yg gubah ayat2 guna istilah ICT tu..
menarik..
jom pkat2 pastikan battery kita sntiasa full..

ahsfantasy24 said...

install yg gud2..
delete sume virus yg mncemar;)

Bui Idzra Ryn said...

bagus perumpaan ini..bermakna apa jer benda dlm dunia boleh dikaitkan dengan kehidupan manusia seharian..*_*

Nasriq said...

err... tak tau la aku... betul ke ni?

Syuxer said...

satu peringatan tazkirah yang amat kool ngan menggunakan teknologi komputer sebagai perumpamaan..:)

Freaky said...

memang sesuai ambil contoh komputer dan manusia. nampak persamaan.. thanx ayie

syrupmasin said...

nice entry..renungan di hari kami.. :)

muhamad hanif said...

solat tiang agama..

um.

Wanie said...

macam pernah bace je ni..
tapi versi short kot..
ade yg lagi panjang..hehe

Iris said...

nice sharing

:)

waN Mohd Salim said...

terbaik entry demo

Far8 budak baik said...

waaa..aku suka gile kot....
nak share ar gini..boleh??
huh...
sebelum ni tak smgt eh nk berblog..
takpe2..dgn adenye aku...
kau mesti lebih smgt kn..
hahaha

PinKy MoMMa said...

thanx utk peringatan dan perkongsian ni dik ;)

durian? sedapnyer..tapi akak tak leh makan lg skrg ni..panasss

CintaZulaikha said...

sebaik2 perkara yg harus dilakukan oleh manusia itu adalah mengadap tuhan yg maha Esa..solat tu mmg penting~~

YOUsoF said...

InsyaAllah kita tak lupa charge hati kita 5kali sehar macam kita tak lupa nak charge henfon memasing..

Bro ahmad said...

mutiara kata banyak..tapi bab nak amalkan..payah,

apik pehe said...

hehehe..memang banyak berkait dengan komputer

zati embong said...

bnda yg wajib bnyk hkmah di sebalik semua 2.

HAZWAN17 said...

virus tu paling bahaya..silap-silap boleh rosak teruk...sama-sama la kita install antivirus yang paling kuat sekali

Sunah Sakura said...

nice lah ayie!

cik pulau said...

ehmm.. thanks yer atas peringatan...
analogi yang cukup bagus..^^,

Amiirah-Cassan said...

tebaek la ayie :) hehehe mira sangat memerlukan kata2 semangat mcm ni :)

kiwi said...

nice entri :)

best pulak bila baca.

syarifahsidrus said...

susahnya nak kekalkan software2 baik tu kan~~`huuuhh

alif haris said...

nice ayie ^^

ini ayat tazkirah untuk budak science comp ni :) hehe

btw thanks ingat2kan alif ^^

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014