July 18, 2011

waktu remaja paling ditakuti

السلام عليكم

alhamdulilah setelah 3hari tanpa khbar berita daripada blog azrin rahim. hari nie kita bersua lagi. hara-harap korang tidak merasa sunyi dengan kehilgn ayie yer. (ayat poyo kejap). actually ad masalah sedikit yg tidak dapat dielakkan mengapa ayie tidak mengupdate blog. ini ad kaitan dengan laptop lah. buat hal memanjang. 

berbalik pada tajuk entry. malam nie ayie lebih selesa untuk mengatakan mengenai REMAJA. mengapa REMAJA. seriously kalo korang lihat apa sahaja waktu sekarang, ramai orang yg merungsing mengenai REMAJA kerana REMAJA lah yang dikatakan akan menerajui negara suatu hari kelak.

tidak perlu untuk ayie mengklasifikasikan mengenai REMAJA cuma apa yang pasti ayie nak cerita somthing iaitu REMAJA nie adlh tahap yang paling dingeruni kerana pada tahap ini kebanyakan REMAJA lebih mudah untuk terpengaruh dengan persekitaran, rakan sebaya and so on. sebelum bercerita panjang cuba korang baca statement dekat bawah nie.
Powell, 1963 ada mengatakan bahawa tingkah laku remaja dianggap hasil daripada hubungan dengan orang lain berdasarkan budaya, sosial, biologikal dan fizikal.
fortaine & hammond (1996) berpendapat ketika remaja mereka akan mempersoalkan pembentukan identiti ketika remaja melalui pengalaman dan perasaan sosial yang dialami.
malam nie ayie lebih selesa untuk berbincang tentang remaja dan rakan. seriously, kalo waktu remaja korang semua mesti lebih selesa untuk bercerita sesuatu dengan rakan daripada keluargakan. itulah yang realiti yang memang ayie pernah lalui sendiri. dengan rakan sebaya jugalah kita mudah untuk terpengaruh juga.

seriously, pada waktu remaja nie mungkin pemantauan tentang pergaulan anak-anak mungkin perlu diambil berat sebab REMAJA pada masih nie darah panas and suka cuba untuk sesuatu yang baru. so, don't blame someone jika sesuatu itu terjadi sebab pengaruh anak-anak pada masa kini memang kuat.

sincerely, ayie rase  pendedahan daripada kecil mengenai kebaikan dan keburukan mesti bermula daripada awal usia lagi bukan. but kalo waktu REMAJA mereka masih lakukan itu mereka perlu taye diri REMAJA itu sendiri sebab family telah berikan semuanya pada waktu kecil. in my heart, waktu REMAJA memang sangat-sangat kritikal.
macam yang dikatekan diatas. waktu remaja itu mudah untuk mempersoalkan tentang diri mereka. jika mereka melakukan sesuatu kadang-kadang tidak boleh menyalahkan keadaan cuma mereka yang tahu apa yang telah mereka lakukan. mereka sudah besar, mereka tahu apa yang baik dan buruk untuk difikirkan. pengaruh persekitran dan rakan amat memainkan peranan besar dalam pembentukan identiti seorang remaja pada waktu remaja.
p/s: sorry kalo penjelasan ayie tidak terlampau mendalam. kalo ad kesilapan please betolkan and then apa pula komen korang tentang entry kali ini. pandgn sahabat pula.

33 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Ada betulnya. Pendedahan mengenai baik buruk sesuatu perkara itu amat perlu dan penting. Tapi mereka perlu ada kesedaran yg tinggi dan jitu supaya tidak terpengaruh. Mereka sepatutnya mempunyai daya yang boleh mempengaruhi supaya segala kebaikkan dapat diteruskan. Kenapa remaja? Mana silapnya? Tiada yang silap sebenarnya jika semua memainkan peranan masing2. Zaman skg, orang lebih mudah berkata, kubur aku dgn kubur ko lain2. Ada juga yg berkata, aku x kacau duit ko dah kira bagus. Tapi mereka lupa, enau dalam belukar yg orang2 dulu katakan bahawa enau melepaskan pucuk masing2 itu tidak tepat kerana enau memerlukan keadaan sekeliling untuk hidup. Cahaya, udara elemen penting. Dalam hidup manusia, ibu bapa itu penting. So?

IMANSHAH said...

saya dah melalui fasa remaja, dan alhamdulillah sekarang sudah mula menginjak ke alam dewasa..banyak benda yang dipelajari, apapun pengalaman adalah guru terbaik!!

siti kektus said...

waktu remaja ni lah zaman paling seronok.

dan

waktu remaja ni lah, macam2 benda baru yg baru nak belajar.
tu yg mesti di jaga. ^^

zati embong said...

remaja waktu yg mencabar.pd jat,masa ni mak ayah harus main peranan dgn betul.jgn terlepas utk bmbing anak2 time ni.

Freaky said...

welcome back ayie.. bagi aku, suasana persekitaran mempengaruhi sikap remaja. siapa mereka berkawan, keadaan di sekolah dan macam2 lagi. tu semua pengaruhi

syrupmasin said...

waktu remaje lah nk enjoy..errr..ehh ta waktu remaje nih la nk belajar :D

aiman fanboy k-pop said...

eeerrrmm...tol jugak tuh...remaja cam aiman contohnya mudah terpengaruh..kalo terpengaruh ngan anasir2 baik boleh dikira baik gak..tapi,kalo pengaruh buruk tuh....eeerrrmmm...tau2lah.......pendek katew,melentur buluh biarlah dari rebungnya....

syAzAnA said...

masa remaja masa nak cuba semua bendaa. >.<


10 mitos tentang rambut. Part 2. tahu??

Dearie Pearls said...

hi..
saya datang berkunjung..
hehehe..

*masa remaja sesuatu yang memang mengasyikkan tetapi penuh dengan cabaran. kalau tersilap langkah, habislah..

thanks sharing pendapat nie. nice entri.

Bro ahmad said...

orang kata zaman kebebasan tanpa had..tapi silap..memang tak boleh bazir zaman remaja..tapi ada batas..k

CintaZulaikha said...

zaman remaja sapa ajer yg tak mencabar, kalau tak dikendalikan dgn baik..pasti...

Niena Pengembara Ilahi said...

waktu remaja itulah perlu digunakan sebaik yg mungkin :)

Syuxer said...

masa remaja adalah masa emas untuk dibentuk menjadi generasi yang dinamik..

yatie Awang said...

orang yang paling berpengaruh di alam remaja adalah kawan

kerna itu kita harus memilih kawan yang sesuai

hawiz said...

syukur hawis still remajalgi..=)

Tukang Karut said...

macam buluh, kalau nak lentur bukan masa dah tua, nanti patah...

diana said...

akak ada adik yang sangt bermasalah.nak kata dia susah nak bercerita dengan adik beradik pun tak..
sebab semua benda dia cerita..
sampai ada cerita dia yang buat kami rasa nak cekik2 je dia.tapi dia anggap benda tu macam biasa je.padahal mak akak siap pi jumpa ustaz la mintak air itu ini..boleh berdoa siang mlam je la..
marah ke nak maki ke dia buat dek je...
bila nak insaf entah la..

DanieL AdiE said...

Stuju...waktu remaja paling banyak godaan..

azwa amani said...

zaman remaja adalah zaman yg menyeronokkan..jika pandai bawa diri, dewasa nanti tiada masalah dan penyesalan..tapi kalau zaman remaja kita hancur, hancurlah alam dewasa... :)

Arpiiz said...

masa zaman remaja lah kena pandai jaga diri.. Kalau pendek akal, memang akan senang gagal..

cik sakdi said...

tp jadi baik bile dewasa, automatik jadi baik. mcm abang kite. haha

alif haris said...

waktu remaja ni lah kita paling byk belaja kan ayie :)
belajar tentang kehidupan,cinta,dan mcm2 lagi ^^

apik pehe said...

betol la..waktu remaja memang banyak dugaan yg sampai

Muhd Aizie said...

Hai ayie. Aiz datang ni. Rasanya Ayie kena faham konsep remaja dan belia.

Ada beza tu. ;)

muhamad hanif said...

HAiih,

zaman remaja sekrang banyak betul dugaan, Sabar jelah !

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum..........
patutlah lama tak nampak,

dik..........
sebagai seorang kakak..... kak suka entry pendedahan ini.............

bagus untuk kawan2 yang sebaya kamu

Niena Pengembara Ilahi said...

selamat pagi :)

cik aisha said...

remaja sekarang n dulu dah xsama. remaja skang makin susah nak faham rasanye..papepun berpangkal kat hati sendiri selain peranan parents,kwn2 dan masyarakat.

YOUsoF said...

Zaman remaja memang paling seronok... tapi paling banyak dugaannya... sendri mau ingat je. ;D

Niena Pengembara Ilahi said...

bak sini durian tu

Wanie said...

penah belajar psikologi dulu, zaman remaja ni la nak try itu ini..mungkin zaman paling bermasalah jugak la..
btw wanie dah tak remaja..:) dah masuk peringkat dewasa dah pun..

sergeant keroro said...

betul, time remaja ni kita nak bentuk diri jadi camne :)

nice!

harrazdani said...

waktu remaja adalah waktu yang paling kritikal...kerana banyak diantara remaja mula mencari identiti pada ketika ini...ttp zaman itu juga indah untuk dikenang.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014