July 9, 2011

bumi menjadi saksi

السلام عليكم

hari nie macam biase sama macam hari-hari biasa sebab masih lagi dalam mood cuti. kahkah yerlh, dah diberi cuty 4bulan, sipa yang tidak mau gunakannye dengan baikkan? tapikan, biaselah sudah lama tidak balik rumah and then duduk lama-lama plak dekat rumah grenty bosan dah and nak blik cept-cept ke hoste. lala

sebenarnya, entry first untuk hari ini ayie cuma nak kongsikan sesuatu sahaja dengan korang semua. incya-Allah ianye bermanfaat untuk perkongsian bersama. mana ayie dapat benda nie. ayie dapat daripada seorang shbat dekat facebook. incya-ALlah dapat dijadikan perkongsian bersama.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w membaca ayat ini:

Yang bermaksud: 
Pada hari itu bumi menceritakan beritanya. Kemudian baginda bertanya: Adakah kamu tahu apakah yang akan diberitahu oleh bumi itu nanti? Para sahabat menjawab: Allah s.w.t. dan RasulNya yang lebih mengetahui. 

Baginda s.a.w. bersabda: 
"Sesungguhnya berita yang akan disampaikan oleh bumi ialah bumi menjadi saksi terhadap semua perbuatan manusia, sama ada lelaki ataupun perempuan terhadap apa yang mereka lakukan di atasnya. Bumi akan berkata: Dia telah melakukan itu dan ini pada hari itu dan ini. Itulah berita yang akan diberitahu oleh bumi."

(Hadis riwayat Imam Tirmizi).

jom hayati kata-kata tersebut. incya-ALlah boleh dijadikan pedoman bersama. 

p/s: istiqomahlah dalam menjalankan ibadah kerana itulah yang dituntut. jgn pernah berputus asa dalam menjalnakan apa yang telah diniatkan dalam hati nie keraan dengan batuan istiqomah, pasti kita akan dapat melaksanakannya. 

16 comments:

syrupmasin said...

aku suke ayat last kau tuh..betol2..istiqomah selalu :)

azwa amani said...

nice entry ayie.. suka :)

muhamad hanif said...

istiqamah sentiasa ;)

Bro ahmad said...

thank..kongsi...:)

sergeant keroro said...

usaha dan istiqamah dalam setiap apa yang dilakukan, terutamanya ibadah.

p/s : yang buruk jangan la nak istqamah jugak kan, hehe :P

Syuxer said...

terima kasih akan peringatan ini,ayie..manusia selalu lupa..:)

semoga kita istiqamah pe yang kita wat..:)..

Wanie said...

tazkirah hari sabtu..
bagus ni, utk renungan bersame :)

yatie Awang said...

InsyaAllah...sama2 kita beristiqomah...

Rozuan Ismail said...

Istiqamah dalam apa yang kita lakukan.jangan berputus asa mohon doa pada Allah SWT

fathiahRAIHANA said...

istiqamah pd benda yg simple lg bgus drpd buat byk2 bnda tp tak istiqamah lgsg =)

mira said...

Bagus-bagus entry ney. bumi sudah semakin tua dan menunggu masa ja utk musnah. terima kasih ayie di ats pringatan :)

Freaky said...

bagus peringatan ni supaya manusia lebih waspada terhadap ape yang mereka lakukan

Aisyah Aina said...

betul tu...bumi akan menjadi saksi nanti...

harap2 la kita semua istiqamah melakukan kebaikan :)

EZAN IDMA said...

insYallah :) aminnn

tia @ Ini Kisah Tia said...

insyaAllah ayie :)

erika nuris said...

semoga terus istiqamah...:)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014