December 12, 2010

kamar bicara part 1 ..

Dari kamar bicara hati .

Setiap langkahku, aku akan kembali kepadamu .

Tiada madah yang bokehku untaikan selain mencari makfiruhMu dalam kehiduanku seharian .

Indah dunia kerana ciptaanMu begitu juga kejadian alam .

Tetapi lumrah dunia pabilaku menghadapi dugaan baru aku kembali padaMu .

(malas nk berpuitis lagi, ana bukan orang sastera . orang matematik)

Hari ni ana nak cerita tentang bila duka, Al-quran penenang jiwa .

Aishhhh, mesti semua tak fahamkan dengan cerita ana kali ni .

Sebenarnya . dengar cerita ni dahulu . ana nak buat buat dua part .

Part 1 :-
Situasi antara dua orang sahabat yang join aktiviti yang berlainan .

Sahabat 1: assalamualaikum .. apa khabar ?

Sahabat 2: waalaikumsalam .. alhamdulilah sihat sahaja .

Sahabat 1: bagaimana dengan kem yang kamu pergi ? 4hari kamu
               pergikan Kem kan ? mesti bestkan ?

Sahabat 2: alhamdullilah .. seronok kem tersebut dan bnyak perkara yang
                ana perolehi sebagai seorang bakal cikgu kelak .

Sahabat 1: baguslah, boleh kongsi dengan kami nanti .

Sahabat 2: incya-Allah kita boleh kongsi ilmu bersama nanti .

Sahabat 1: okaylah, saya ad kerja . saya pergi dahulu .

Sahabat 2: baiklah, kita jumpa lain kali .

Sahabat 1; assalamualaikum .

Sahabat 2: waalaikumsalam .

(apabila malam menjelang, sahabat pertama hantar mesej kepada sahabat kedua untuk makan bersama)

Terjah mesej tersebut jom:

Sahabat 1: assalamualaikum . jom kita pergi makan bersama-sama dengan
               rakan-rakan yang lain . maksud saye join group saya yang bakal
               pergi melakukan kem motivasi makan bersama .
Sahabat 2: waalaikumsalam . saya seganlah nak join group kamu walaupun
                kita memang kenal semuanya . saya bukan join group kem
                tersebut, lagipun saya sorang shja yang peg makan dan tak
               join kem tersebut .
Sahabat 1: berlagaknya kamu ni .ajak makan pun tidak mahu . saya
               tahulah kem yang say join ni tak sehebat kem yang kamu pergi
               tu .sapalah kami nak terpilih untuk kem tersebut .
sahabat 2: xpelh saya join kamu semua makan . tapi maafkan saya .tiada
               niat untuk membezakan antara kamu dan saya  dengan kem
               yang kita join ni .

(tersentap dengan kata-kata sahabatnya dan terus menangis sendiri memikirkan kata sahbatnya tu . bukan tidak mahu join tapi rasa sgn menyelubungi diri kerana dia seorang yang tidak join kem tersebut dan terlibat dengan aktiviti lain . kecian sahabat 2 dibuatnya )

.:. diperolehi daripada sumber yang bagus (sahabat ana sendiri)


Apa perassan kamu apabila sahabat baik kamu berkatay yang kesat kepada kamu . banyak pengaajaran yang boleh diambil daripada kisah tersebut . 

  1. Jangan membezakan setiap aktiviti yang kita lakukan kerana kita perlu yakin bahawa setiap orang mempunyai kemampuan masing-masing .
  2. Kita mesti menghargai setiap kata-kata sahabat kita . jangan kata yang bukan-bukan sejiranya mereka tidak mampu untuk mengikut kita melakukan sesuatu aktiviti .
  3. Hormat perassan kawan kita untuk kebahagiaan bersama .


Jangan lupa, nantikan part 2 pulak perbualan ana dengan sahabat 2 dalam mencari jalan penyelesaian untuk menghilangkan duka mengenai kata-kata sahabat 1 . salam ukhwah .

4 comments:

immukmin said...

itu yang melanda diri ana ..ayie...ana bukan bersikap sombong tetapi ana mmg ada banyak alasan..sebetulnya..ana mmg seorang yg ROCK!!!..yeah2..hak3!!..dan kebanykan kawan anak juga ROCK yeah!!!..tapi alhamdulilah ana mengetahui batasan..... ada kawan2 ana yang mmg addic kepada usrah..tetapi ana lebih suka mendengar ceramah kerana ana suka akan sesuatu yg betul2 dtg daripda sumber yg sohih..belajar dengan guru..itu pandangan ana...dan ada sahabt daripada geng2 usrah datg ziarah ana minta pendapat..dan pendapat ana berdasarkan logik dan batasan dalam islam..tetapi..mereka menganggap pendapat ana adalah..pendapat yg boleh diguna pakai.ana tak suke..manusia yg mengambil terus sesuatu pendapat tanpa memeriksa terlebih dahulu..seperti yg ana cakap..ana tidak mempunyai ilmu yg kukuh...dan mugkin sahabat 2 ada alasan yg kukuh.....perbezaan antara 2 mmg ketara...ana pernah diajak oleh kawan2 ana yg join usrah makan bersama..ana tolok..dgn seribu alsan kerana..ana tidak mahu berdepan dgn mereka kerana ana takut ada pertelingkahan pendapat antara kami mmg..ana tidak septutnya bertindak sedemikian ttp..ana berhak bertindak seperti itu....

dan ana harap ayie tak payahlah contohi sifat ana ini..ana mesra dgn semua org tetapi ana lebih selesa bercakap ttg agama dgn org yg ana rapat dan lebih tahu ttg agama..dan ana tidak suka bercakap ttg agama dgn org belajar agama tidak berguru hanya berpandukan profeser google...minta maaf..mungkin ini akal mengubah pespsi ayie ttg ana..ini jujur adri ana...

azrinrahim said...

xperlah mukminin ana faham perassan kamu .. ana pun dalam melakukan sesuatu perkara tu, ana akan rujuk kepada umi ana dan seorang abg yg ad sedikit ilmu yang sedia berkongsi dengan ana . actually buat pengetahuan mukminin ana bukan seorang yang alim pun ..ana sorang yg simple dan sentiasa melakukan kesilapan . ayie ase ayie insan yang kadang kala bermuka-muka dalam kehidupan ni .. masih dalam mencari identiti diri .. setiap untaian kata ayie dalam blog akan utarakan kepada insan yang lebih berpengetahuan seperti umi ana . ayie tidak kisah pundengan sesiapa, sebabnya ayie seorang yang suka berkawan .. terima kasih nasihat kamu .. cuma ana xfham pandangn mukminin yang perenggan last tu .. ada masa boleh terangkan ..

immukmin said...

sory typing error..emm...maksud ana...ana tidak suka menuntu ilmu agama atau berbincang isu agama dengan orang belajar agama tidak berguru..belajar agama ini perlu berguru..baru selamat..malah imam shafiee pun..berguru...belajar tanpa guru sesat..walaupun kita ada profeseer google yg kita boleh search bile2 masa tapi..kadang2 profeser google ni pun ada yang silap..hooh..btw..mugkin dgn pendedahan ttg ana ini membuatkan ayie akan menukar pesepsi ayie ttg ana...

ayie..kita tak perlu menjadi seorang yg alim untuk menunjukan kita ini tahu pasal agama..cukup kita menjadi manusia ygn taat kepada Allah..dan syariatnya..sesungguhnya masnusia yg berpengang teguh dgn tali2 Allah dan sentiasa melakukan apa yg disuruh dan meninggal apa yg dilarang lebih disygi Allah..serta istiqmaah dalam amalannya...
berbanding manusia yang menunujukan kealimannya untuk kepentingan diri sendiri..tak gune...sifar...sifar ayie...yg penting..kita tahu apa ygn kita..lakukan..dan lilahhitaaala..

azrinrahim said...

memang betol kata-kata mukminin mengenai ilmu agama ..mestilah kita berguru . ana berterima kasih dengan mukminin .. terima kasih mengigati ayie .. xad beza pun tnggapan ayie terhdp mukminin , tetap sama seperti dahulu .. hidup didunia ni pasti ad dugaan ye .. terima kasih lagi kerana menasihti ayie mukminin .. ayie insan yg lemah sahaja .. menulis mengikut kata hati ...

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014