December 9, 2010

Remaja ( cinta monyet )

Okay sahabat-sahabat ana, hari ni ana datang dengan isu remaja . hehe

Kenapa dengan remaja ?

Kenapa setiap entry ana pasal remaja ?

Ana seperti tertarik dengan kehidupan remaja sebab ana juga remaja .

Rasa ingin berkongsi bersama .

Kali ni nak cerita pasal remaja dan cinta monyet .

Seperti sudah sinonim remaja dengan cinta monyet kerana pada usia remajalah bermulanya putik-putik cinta .

Pernahkah ana rasa cinta monyet ?

Ana tidak mahu tipu, actually ana pernah melalui semamsa form1 – form3 .

Lama jugakan ana melalui proses cinta monyet .

Kenapa dipanggil cinta monyet dikalangan remaja pada masa kini ?

Ana pun tidak pasti, yang pasti sebabnya cinta monyet ni berlaku disebabkan mula-mula perhubungan cinta diantara “boy & gurlz” . selalunya cinta monyet ni tidak berkekalan lama dan hanya dapat dirasakan semasa zaman remaja sahaja . kira cinta monyet ni seperti perhubungan sementara diantara “boy & gurlz” . selain itu, cinta monyet ni tidak megambil masa yang lama, paling lama pun 4 tahu n kot .haha actually ana pun tidak pasti mengenai cinta monyet ni . haha ana mendapat idea untuk mengarap entry ni selesai bangun tido pagi tadi . terasa menarik untuk dikongsi bersama . cinta remaja selalunya wujud semasa zaman sekolh menengah lah .
Bagaimana mahu menukar cinta monyet kepada reality dan mengikut jalan kebenaran :
  1. Perhubungan berjalan mengikut adab sebagai seorang muslim dan muslimat .
  2. Bawak jumpa family untuk taaruf supaya tidak berlaku fitnah kelak .
  3. Jauhi segala maksiat dan berduaan kerana tanpa disangka akan menjadi seperti entry ni (remaja + cinta = ??) mahu ker? Mintak dijauhi .
  4. Solat istikhrah sama ada benar atau tidak jodoh yang kita pilih . jika tidak lepaskan lah dia dengan cara yang baik sepuya kelak masih boleh bersahabat lagi .


Sanggup kita menahan panahan cinta pertama ? kadang-kadang cinta pertama nil ah ang membawa kita kepada keahagiaan kehidupan kelak . cinta abadi lah pulak . setiap kejadian Allah tu pasti ada hikmahnya . sekarang ana nak Tanya remaja sekalian, apa pendapat korang mengenai cinta remaja ? kenapa wujud dan bagimana pengakhiran sebuah hubungan cinta monyet ?.

Salam ukhwah semua . jump dilain entry ya .

6 comments:

immukmin said...

ayie..ana nak kasi tahu..yang ana tak pernah bercinta..tetapi ana pernah admire dekat seorang pompuan nih..tapi dalam hati jew..hehehe..tim tuh cinta monyet..hohoho...ye lah kot..haha... ana tak percaya pada cinta seblum nikah..so ana keep it inside.. hoho..sbb ana pernah dengar satu... hadis..ana tak pasti..tetpi..mcm nnilah lebih kurang..

sesunggunhnya jika seseorang itu mencintai seseornag itu cukuplah didalam hati andai ketika itu seseorang itu mati..maka dikira mati syahid...

(hahha luahan perasaan)..

so kepada remaja..cinta..adalah salah satu panhan2 syaitan yang pasti menggugat keiman seseorang itu..dan void couple..bercintalah selepas nikah..insyAllah ada kejayaa daripada Allah

-itu gadis- said...

cinta monyet always never end with happy ending ;p

AdiE said...

best la cinta2 monyet nie..


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/ibutlg-la.html

azrinrahim said...

to immukmunin:

kalau kita suka seseorang tu lebih baik kita terus taaruf sahaja demi menjaga perhubungan .. itu bukan dikira cinta ..

azrinrahim said...

to itu gadis:
cinta monyet kdang-kadang berakhir indah juga loh ..hehe like my best freind

azrinrahim said...

to sir:

bnyak yang best.. kdang-kdng duka juga sir

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014