June 21, 2011

apabila umatku telah melakukan 15 perkara !

اسلام عليكم

petang ini lambat sikit ayie nak post something untuk perkongsian bersama. ayie tidak pastilah kenapa sekarng mata nie cept sangt nak lelap walopon ayie rase dh cukup tido dahwaktu malam iaitu 5 @ 6 jam satu hari bagi remaja. maybe sebb ayie sudah terbiase mase dekat hostel tido lambt and bgun awl kot. huhu

abaikan intro ayie yang biasenye memang melalut. kuikui ayie hari ini nak share something dengan korang semua. lama jugakan ayie tak tulis something mengenai bab-bab agama ini. bukan pandai mane pon. ayie dapat pon daripada member-member dekat facebook. okay hari nie ayie nak kongsi ini.



15 PERKARA YANG TELAH DILAKUKAN MANUSIA

Daripada Ali bin Abi Thalib ra, Rasulullah SAW bersabda:
"Apabila umatku telah membuat 15 perkara, maka BALA pasti akan turun kepada mereka, iaitu:

1. Apabila harta negara hanya beredar di kalangan orang tertentu sahaja
2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan
3. Zakat dijadikan hutang
4. Suami menurut kehendak isteri (dalam perkara bertentangan syariat)
5. Anak derhaka terhadap ibunya
6. Akan tetapi (anak tadi) sangat baik terhadap kawan-kaw ann ya.
7. Ia (anak) suka menjauhkan diri daripada ayahnya
8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid.
9. Yang menjadi ketua sesuatu kaum adalah orang yang paling hina di
antara mereka.
10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahat ann ya.
11. Arak sudah diminum secara berleluasa.
12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki)
13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
14. Muzik banyak dimainkan/didendang kan.
15. Generasi akhir umat ini akan melaknat generasi pertama (para sahabat terdahulu).

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau GEMPA BUMI ataupun mereka akan dirubah menjadi makhluk lain"
(Hadis Riwayat At-Tirmidzi)



ayie tidak mahu mengulas panjang tapi daripada pendapat korang adakah benda tersebut semua telah terjadi. bagi pandgn ayie, 15 perkara tersebut memang sedang berlaku di negara kita. kalau korang lihat satu persatu memang benar pon. bukan ayie mahu melibatkan isu politik tetapi inilah yang memang terjadi didunia.

harap-harap kita berfikir sejenak dan orhatikan apa yang telah kita lakukan selama ini. sesuatu yang dilkukan dengan fikiran yang waras dan tujuannya adlah semata-mata kerana Allah adlah sesuatu yang amat dituntut.

p/s: jom berblogwalking. rase rindu plak dengan korang. incya-Allah esok nak pergi jalan lagi. JB i'm coming. lala

27 comments:

harrazdani said...

setuju sangat yang no2 tu...sekarang orang berebut nak pegang amanah kerana dengan amanah mereka buat duit...kalau dulu orang takut nak pegang amanah....

syuha zulkifli said...

artis lebih mnjadi pujaan berbanding DIA , kita mmg semakin alpa, sesama lah kita muhasabah diri ^_^

Cik Kyla said...

MasyaALLAH.. itulah yg terjadi sekrang.. realiti..

Syukran.. mengingatkan

Syuxer said...

setuju benar dengan entri neh...

negara kita dah wat semua 15 perkara tuh..huhu..ada sekeliling kita..

Sunah Sakura said...

memang semuanya sedang berlaku... da nak kiamat dunia ni...huhuu

Aman Ibrahim said...

yup, hampir semuanya sedang berlaku dan telah berlaku~

Mrs.Yie said...

15 perkara tu dah memang banyak berlaku di sekeliling kita kan ayie..

Ucu Faridah said...

betul cucu umie.....persekitaran sekarang ni ada banyak tanda 15 tu

Eja GaNu said...

ermm skrg nim cm mcm leh jd..bnda2 sume nim dh jd mcm biasa dh...mudah2 allah buka pntu hati mereka ke jalan yg benar...jga tuk perinatan dri sndri tol x ayie ^_^.

CintaZulaikha said...

jom blogwalking kat tpt akak...

nawal addina said...

itu laa rialiti dunia skg :)

artis lebih di puja ,

apik pehe said...

huhu..kebanyakannyer dah terjadi sekarang ni

~~Ticer Wann~~ said...

rasanya dah banyak benda yang betul jadi nih... :/ risau.. terjah dari blog Syuxer

jemput ke blog

Kita ‘speaking’ sket..mau tak?

Ada beran?

syrupmasin said...

err..betol2..15 bende yg mmg sedang berlaku dekat msia..

delarocha said...

dah banyak yang jadi, beringat lah

Ati Masrif said...

salam ayie,

nampak hampir semua dah
banyak berlakukan...

IMANSHAH said...

dunia dunia ni..huhu

Bro ahmad said...

lama2 manusia akan alpa dan lupa...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

manusaia sekarang makin lalai ngan tanggungjawab yang diberikan oleh allah... setuju sangat ngan no. 2... sumenye dah giler kuasa sehinggakan khianat ngan amanah yang telah diberi :(

Rozuan Ismail said...

setuju dengan ayie,hampir semua tu dah berlaku kat negara kita.bimbang jugak nanti

PinKy MoMMa said...

dunia dah makin akhir zaman..
moga2 kita semua melangkah ke arah kebaikan dan lebih baik dari semalam ;)

InsyaAllah...

ABU said...

mmg perkara ni dah belaku kat negara kita..huhu

Syazwani Amira said...

da byk yang blaku sekarang huhu

Piasara said...

"semua tu ada di depan mata kita..patutlah bala makin menjadi-jadi...smga kita mengambil iktibar dr setiap yg berlaku.."

Belalang Hijau said...

bukan rasa lagi dah...mmg dah berlaku pun semua2 tu...

puteri ain said...

semua betul . tapi yg paling ketara boleh tgk pasal artis tu la ..

FariehanIbrahim [LBC] said...

da nmpk dh tanda2 terjadi sume tu..
-.-'
moga kita sntiasa dibwh lindunganNya.

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014