June 1, 2011

jangan pernah terlena dibuai mimpi !!

اسلام عليكم

hai-hai ad masa ini boleh lah ayie mengupdate blog disamping balas kunjungan member-menber. sepatutnya hari ini ayie kena jaga kedai tapi tak dapat nak jage kedai sebab hujan lebat sekrang dan dapatlah ikut abbie pergi johor bharu anta kerepek dengan umi sekali. yahoo. ayie dapat berjalan lagi dengan family for the secind time. nak tunggu yang ketiga time plak nty ah mase jumaat and sabtu mase nak pergi ke melaka. huh

okay puas mengarut, petang ini ayie nak kongsi sesuatu dengan korang semua mengenai tidur. kenapa tidur ini sangan penting ya. kalau kita remaja tidur biasanya dalam 5-6jam shja sudah cukup tapi kalau ayie biase 7jam. haha nak jadi kanak-kanak kejap sebb best sikit tidur lebih ni sebab badan pun mula lah fresh. kuikui

tapi ayie cuma nak kongsi satu hadis ini. incya-Allah boleh dijadikan renungan buat semua insan ya. hehe jom layan kejap hadis ini.
Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Aisyah bahawa Nabi telah bersabda : Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuk. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk berkemungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiri.
sebenarnya ini yang ayie nak ceritakan. hehe bagi ayie kalau korang nak solat dengan khusyuk tanpa gangguan ngantuk better korang itdur sekajp and then lepas dalam 10minit itu korang bgun ah dan tunaikan solat. incya-Allah rase mengantuk untuk solat tadi akan hilang tapi jangan ah niat nak tido kejap terus terbablas tak tunaikan solat. by the way, sebelum apa-apa sediakan jam lonceng ya. hehe

incya-Allah kita dpt mengamalkanye bersama ya. lagipun baginda sellu seblom zuhur akan tidur sekejap seblom menunaikan solat zuhur. itu merupakan salah satu sunnah juga. selamat beramal.

43 comments:

yatie Awang said...

kakak tak biasa tidur siang, lagi pun banyak keje nak kena buat, maklumlah suri rumah haha

diana said...

biasanya tidur sekejap tu yang nak jadi lama..
silap2 setengah jam lagi masuk asar baru tersedar zohor tak selesai lagi..
hahahahha

*********************
nak buat warna kat tajuk sidebar tu
cer pi kat tutorial cik tom ni..

http://www.ciktom.com/tutorial-buat-background-title-sidebar/

tiha said...

salam lawatan...

marilah join kontest blog saya:

http://fasham87.blogspot.com

Cik Zara said...

salam~

yup! kalau ngntuk sgt baik tido dulu sekejap. jangan terlepas sudah.. hehe..

Nasriq said...

tetiba jea rasa ngantuk ni... wuaaahhhh....

Mrs.Yie said...

kalau terlampau ngantuk sangat,rasanya elok la pejam mata dulu barang seminit dua..terutama sekali waktu siang hari..kalau malam tu toksah nak cite la tidonya macam mana..ye x?hehe :)

syrupmasin said...

aku kalu tido mmg ta igt dunie dah..bom meletop lagi ta sedar :D

cik azeya said...

haha, kalau dah tidur, mmg terlajak terus sampai bile tak tahu, -_-

Freaky said...

biasanya kalau tidur ni antara magrib dan isyak. lepas bangun terus isyak dan rasa lega lepas tu.. thanx untuk info ni ayie.

ABU said...

thanks info yg berguna..:D

apik pehe said...

betol2..nabi pun wat camtu..kiter patut ikut..

syAzAnA said...

kalau lapar bfore solat, baik makan dlu. ehhe. nnti teringat2 plak.

CintaZulaikha said...

paling kurang kusyuk bila solat time subuh..ngantuk dy, Tuhan je la yg tahu...huhuhu

PinKy MoMMa said...

nice entry ;)

bile kita nak buat amalan mmg akan rasa ngantuk je hehe..
bergayut2 cik tan kt mata tu kan ;)

Anati Soki said...

yes!! tido itu best!!
tp ana nih ..
masalahnya.. suka over dose tido..muahahah
terlalu kerap tido
wahahahah
kadang2 tuh.. tido sampai pening kot.. waaaaaa....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

paling buruk kalau tidor lepasa asar n waktu maghrib kan.. itu adalah pewaris orang giler :)

munna said...

selama ada anak kecil ni...sokmo rasa tak cukup tidur

hawiz said...

ayieee...!!!.rindu laks..hehe

Syuxer said...

tq ayie..:)..better tido sampai segar mata..lebih bagus mandi selepas tuh..baru segar sikit menghadap maharaja dunia kita..:)

subuh2 patut digalakkan mandi baru solat..x kisahla samada datang baligh untuk ntah kali ke berapa heheh ke or tak hehe..

YOUsoF said...

Bagus la entry ko ni..


Aku selalu jugak tidur dalam 15minit sebelum zohor.. pas bangun rasa lebih cergas.

Rozuan Ismail said...

takut juga bila nak tidor ni.takut terbabas waktu nak solat plak kan.ye lah,syok sangat tidur.

cucu umie said...

@yatie Awang

yeker kak..ayie biase shje..lg2 kalo lepas subuh..haha mmang akan tido lh..

cucu umie said...

@diana

itu biase terjadi kak..nak tido jap tpy terbabas gitu..lalala

cucu umie said...

@tiha

incya-Allah nty ayie join yer

cucu umie said...

@Cik Zara

incya-Allah tak tepelas yer..yakin ngn kita yer niat..hehe

cucu umie said...

@Nasriq

ngntok tido bro..hehe

cucu umie said...

@Mrs.Yie

memag btol ckp akak tu..malam memang untuk tido..tidak boleh dinafikan..haha

cucu umie said...

@syrupmasin

mcm maner nie..memang kne ad alrm ah ntuk ko ea..hauhau

cucu umie said...

@cik azeya

kne siakan alarm yer..jgn luper..wakak

cucu umie said...

@Freaky

welcome..tpy ayah ayie tak bgi tido lepas maghrib..huhu

cucu umie said...

@ABU

sama2 abu..hehe

cucu umie said...

@apik pehe

incya-Alllah boleh ikot

cucu umie said...

@syAzAnA

tht right syaza..kuikui

cucu umie said...

@CintaZulaikha

apa kte mandi untuk segrkan diri..incya-Allah boleh than ngntok itu..wakak

cucu umie said...

@PinKy MoMMa

betol ckp akak itu..hehe

cucu umie said...

@Anati Soki

boleh ker mcm gitu ana..kuikui incya-Allah xover odse ag dh nty..lala

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

btol ckp hang to..

cucu umie said...

@munna

knaper kak?? bolh shje nk tido lh kka..hehe

cucu umie said...

@hawiz

yeker rindu bdk kering..haha

cucu umie said...

@Syuxer

betol ckp kamu tu..ayie sokong..hehe

cucu umie said...

@YOUsoF

same2 bro..kite kongsi apa yg kita thu..incya-Alalh

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

kuikui..incya-Alalh boleh yer wan..

IMANSHAH said...

cg kalau sabtu je ada peluang tidur siang

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014