June 22, 2011

perlu ker nak drand-grand bersanding nie?

اسلام عليكم

jumap lagi pagi ini dengan cerita lain plak. arghhhhhhhhh semalam ayie tido awl lol tidak thau kenapa entah mata nie nak lelap shje. lepas isyak terus tido. lagipon my brother use my lappy untuk selesaikan kertas lapangan dia dekat sekolah. sorry you all kalo ayie tak sempat nak redah blog korang semua ea..

wing-wing. berbalik kepada tajuk entry itu lol.  aish tertibe shje ayie nak bercerita mengenai orang kawin-kawin nie. tak tahu ah kenapa plak kan? tapi macam best shje nak kupas isu-isu niekan. kalau tak percaye cuba layan cerita dekat bawah nie.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







seriously nowadays kebanyakan orang semua nak buat majlis yang grand-grang jerkan. tidak mahulah yang cikai-cikai. semua dok pakat nak buat yang paling superb dekat kawasan diorang tu. haha tapy kalau yang diunjurkan dalam islam adlah akad nikah beserta dengan kenduri doa selamat. selain daripada itu boleh mengadakan resepsi pernikahan tapi untuk tontonan keluarga shje.
apa pendapat korang mengenai sanding pulak. saje jer nak tahu mengenai perkara ini sebab lal nie member ayie kebanyakannye dah nak mula memikirkan ke hadapan.ayie jer yang tak? any comment?
p/s: dalam perjalanan nak ke johor bharu. harap-harap semua masalah settle.

29 comments:

syrupmasin said...

err..ta yah kot sanding..habis duet :P

~~Ticer Wann~~ said...

sanding? tu bukan ada dalam Islam pun.. kan? cukup sekadarnya.. kita nak keberkatan dan kerahmatan dari Allah...

sekadar pendapat dari saya.. :)

jemput ke blog ya...

Mrs.Yie said...

orang sekarang ke dulu ke kalau kawin semuanya nak glamer2 je padahal x sedar tu semuanya PEMBAZIRAN..pembaziran tu amalan setan..sampaikan terlupa apa yg wajib dalam sesebuah perkahwinan..

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia tak nak sanding gak bia pun dengan keluarga . cukup kenduri aje . boleh ? huhuh :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia tak nak sanding gak bia pun dengan keluarga . cukup kenduri aje . boleh ? huhuh :)

yatie Awang said...

pada kakak tak salah buat majlis persandingan ni...itukan kenangan kita..sekali je seumur hidup...nanti bila dah tua bolehlah diimbas kembali, tapi jangan yang berlebihan sudahlah...

FAUZI NOR said...

zaman sekarang.. bertunang pun dah berpelamin bagai...

habis la duit..
huhuh

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm..lebih kurang mcm entry yg penah saya buat..

*majlis persandingan tu sekdar adat je.. ada baiknya kalo xbuat.. utamakan yg wajib dulu.. kita juga digalakkan bersederhana..

NOOR FATIN said...

sekarang bertunang je mesti ada pelamin. hehehe. xpayah la mahal2, grand2 sgt pun, xperlu. duit tu simpan utk masa depan. masa depan jauh lagi kan. takot kan grand2 masa kwin, lepas kawin, makan megi je. hehehe beringatlah. saya selalu pesan pada diri saya :)

Syuxer said...

patut wat bersederhana sudah..itu kenangan seumur idup..:)..

Miz Novexx said...

nak bersanding tu tak kesah, asalkan jangan melebih lebih
ada sesetengah orang buat grand2 sebab nak menunjuk, buat hape~~~

nawal addina said...

islam mengajar umat nya beserdahana dalam segala hal ;)

Nasriq said...

aku selalu fikir cam ni... tapi sokmo tak jadi pasal campur tangan sedara mara...

erika nuris said...

ikut kemampuan dan kemahuan serta keselesaan kedua dua belah pihak...:)

azwa amani said...

hah..mcm tu lah ayie..duit hantaran pun tak banyak.. :) macma tahu jer sape kat ganu tu...hehehhee...nanti awin kawin jgn lpe datg klate deh..heheheh :)

zati embong said...

sanding?jat xbuat nnti.kalau ada pelamin pun just utk duduk2 amek gmbar je.di larang utk kita ikut adat bangsa lain.

Mr.Thinker@Ali said...

x perlu sbb nabi dah pesan biarlah bersederhana saja. X kan lupa pesan nabi dah kot depa nie? Apa daa. Ini punya orang pun ada ka? Haiz. ^^!

Sorry jarang dtg sini, tgah keje. Malam jaa mmpu datang sini. >.<

Rozuan Ismail said...

bersanding sebenarnya budaya orang Hindu bukan orang islam.tapi ikut niatlah,akalu sekadar untuk merwar2kan atau untuk kenalkan pengantin pada orang ramai,boleh kot. tapi tak perlu membazir sgt.

Citarasa Rinduan said...

setuju sangat2
sanding hanya untuk kenangan keluarga dan pasangan pengantin jer
amik gambor utk suka2

untuk tetamu lain
kita pasangan kena layan sebaiknya

jgn posing terlebih2

Freaky said...

bagusnya ayie... tak payah pening kepala duk fikir pasal grand..

CintaZulaikha said...

akak kawen lsg tak grand dik. baju + pelamin + mekap = rm 1000 ja.

sbnrya yg penting selepas ijab kabul tuh..kehidupan rumahtangga yang sebenar...

Hasrol Nizam said...

selalunya yang banyak fikir hal ni adalah parent. mereka lah yang nak buat grand2 ni semua kan. so pandai2 lah berbincang dengan parent nanti

Siti Mashitah Saidin said...

kalo aku, aku prefer sederhana.. tp aku nak pelamin.. bukan untuk sanding sangat, tp nak tgkap gambar.. :P

ABU said...

biasa2 je pun tak pe..hehehe

Miss Tira said...

Kesederhanaan itu selalu di ajar dalam Islam.. Jadi sentiasa bersederhana dalam kehidupan..

ashafanie said...

buat yg wajib je iaitu akad nikah... sokong dialog d ats..:-)

nur easy said...

majlis walimah adalah utk mewark2kan berita perkahwinan & makan2 utk meraikan tetamu..berpada2 n bsederhana ;)

meaw said...

alaaaaa,sweet gitu..bukan senang nak jumpa pasangan gini kan..

Atie iskandar said...

kalau rase banyak duit, boley la buat grand2.. tapi kalau cukup2 je, buat biasa2 pon ok.. janji nikah tue.. yang lain xpntg sgt... tapi kalau bole nak jugak buat yg best, kawen pon sekali seumur hidup..

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014