June 17, 2011

hargailah mereka walopon seketika !!

اسلام عليكم

Wah sekarang tengah berlangsung majlis tilawah al-Quran lol. Herm, bestnye kalau ad dekat sanekan sebab dapat rase udara dekat Negeri kucing. Hoho apa-apa shjelah yang penting tilawah Al-Quran kali ini best lol. Seriously ramai qari dan qariah bagi ayie memaparkan persembhan yang amat membanggakan. Nikmat kan suara yang Allah berikan kepada mereka. 

ayie bukan nak cerita itu, ayie nak cerita pasal budak-budak sekarang yang tak reti nak menghargai pengorbanan orang tua. seriously ayie nampak sangt budak-budak zaman sekarang ini angap seperti parent mereka itu tak wujud dalam kehiupan mereka. kenapa ayie katekan begitu?

budak-budak sekarang kalau keluar rumah mane nak bgthu parent mereka pergi mana nanti mereka cakap dah beso boleh buat apa-apa shje. tapi mereka tidak ingt yang wet belanje mereka tiap-tiap hari parent yang bg. mereka nak bayar yuran sekolah semua masih lagi tanggungan parent.

bagi ayie, bagilah tahu parent nak pergi mana supaya mereka tidak risau akan keberadaan kamu tpy kalau awex korang boleh pulak bgthu nak keluar rumah. keluar rumah pon nak mintak izin. hihi. selain daripada itu, kalau korang berjauhan daripada parent, seriously jarang nak call parentkan dan banyak habiskan wet untuk call awex daripada parent? tol tak? (alhamdulilah setkt nie ayie masih lagi ingt mereka).

korang tak rase ker seperti korang nie tidak menghargai parent korang sendiri. yelah parent korang bg korang duit tpup sukrng-skrng yer call ah satu hari tu sekali nie pergi call awex korang .haha apa lah yang korang dapat ea? dapat lepaskan rindu ea? abis rindu parent korang dekat ko mcm maner plak? 

oleh itu, hargailah mereka selagi mereka nie masih hidup dan jgn pernah mensia-siakan mereka kerana mereka adlh anugerah Allah yang tidak ternilai yang Allah berikan kepada kita supaya kita jge mereka disamping berikan kasih sayang yang secukupnya buat mereka. jgn bt mereka rase terkilan kerana redha mereka amatlah bermakna.

p/s: masa untuk gerk ke blog korang semua. selesai sudah bersihkan rumah dan bilik. pergh, macam rumah dekat overseas ah rumah ayie. lalala

20 comments:

Atie iskandar said...

betollah ayie..
bile ade tak pandai nak hargai..
bile takde nanti mule la menyesal la hape..
manusia susa nak besyukur...

IMANSHAH said...

syurga di bawah tapak kaki ibu

PeRmAtA bIrU said...

betul tu ayie... kadang2 nak call parents liat sgt2 n bila call minta duit je.... huhu.. x bagus tu... budak2 mentah itu belum rasa dunia tanpa pertolongan ibu bapa... sebabtu la cpt lupa diri kot... hargailah mereka selagi mereka ada....

PinKy MoMMa said...

x dapat bayangkan kalau mereka x de di dunia ni lagi..
sentiasa ingin bersama mereka..
hanya Dia yg mengetahui ;)

PinKy MoMMa said...

x dapat bayangkan kalau mereka x de di dunia ni lagi..
sentiasa ingin bersama mereka..
hanya Dia yg mengetahui ;)

Freaky said...

biasanya kalau nak pergi mana memang akan bgtau dulu. hehe

FaiZaH Fyn said...

utamakan mak ayah daripada gf/bf :)

Aisyah Aina said...

mesti menyesal sangat kalau tak sempat nak hargai dorang time dorang masih hidup ni...

Nasriq said...

kali ni aku sokong 3ratus peratus apa yang kau tulis...

Rozuan Ismail said...

hargai mak ayah,jgn bila mak ayah dah pergi,baru nak menyesal.

Citarasa Rinduan said...

kesian dengan gelagat remaja masa kini...

tak apa., sebagai ingatan... kita kena sentiasa selitkan sifat seperti yang terdapat pada diri ayie buat ikutan....

tahniah ayie

Syuxer said...

kadang2 budak zaman sekarang men redah je nak pi mana2..sampai mak ayah makan tak lalu..kejam betul wat camtuh..

wahh dah jadi bilik baru..memang best bila persekitaran jadi bersih dan damai

Ati Masrif said...

alangkah bagusnya
kalau semua remaja punya
kesedaran spt ayie ni :)

aQimie Ceplos said...

ahahah! aku hari2 igt kat mak aku, umi!! i miss u ;D

adwafarahin said...

masa diorang hidup nie la kene hargai pengorbanan diorang nnt da xde bru menyesal mse tu da terlmbat la

syrupmasin said...

kene bagi tao walaupon kemane :)

iLa suHaiLa said...

sy takmo trgolong dripada budak2 tak syg parents..i heart my parents,,^^

Far8 budak baik said...

wehh aku terasa lahh..hahaha
tu ar..bergayut ngan awek..
sampai patah dahan2..haha..
tapi aku mesti col makayah semingu 3 kali..mesti nk dengar suara mereka..
toucheddd =)

senyumSOYA said...

tahniah buat yang menang tilawah..smoga generasi pasni lebih baik kn? hehehe

heheh..kol maka abah 3 hari skali...rindu nk dgr sora dan tnya khbr..(^^!

syarifahsidrus said...

parents ni takkan ada halang gantinya kan

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014