June 2, 2011

jawab, korang ini naastik @ gentiles ??

اسلام عليكم

alhamdulilah petang ini ayie dapat mencoretkan lagi sesuatu dekat blog ini.wlopon memang kepenatan sebab sekarang lepak dekat bandar. haha okay lepak dekat kat bandar mrmang tak penat yang penatnya sebab pergi men bowling dan terserempak dengan junior. alhai, malunya aku .diornag cakap aku dh xmacam kat sekolah yang botak dan hensem.haha (poyo jap). ini yang rase nak pergi kdai gunting rambut dan botakkan rambut ini. bagi nampak smart sikit and boleh lah cari sape-sape yang nak. haha

okay puas mengarut, berbaliK kpada hal yang sebenar. entry sebelum ini ayie ad nak tulis tentang perkataan yang digunakan oleh orang kafir untuk mengtkan yang kita ini bukan penganut mereka. pasti korang tak pernah dengarkan, kalau pernah dengar alhamdulilah lh. hehe kalau korang nak thu jom layan ayat yang seterusnya.


ini adalah ayat yang menunjukkan jika golongan itu patuh pada sesuatu agama yang mereka pegang @pon tidak. ini hanya perkongsian yang ayie perolehi daripada buku novel yang ayie beli. kuikui ayie kan suka bace novel. so, apa yang terpalit dalam novel itu boleh juga dikongsi untuk bersama. hehe 

korang tidak perlu terperanjat plak yer kelak kalau ad orang yang kafir paggil korang seperti naastik @ gentiles itu sebab mereka mengatakan kita tidak mengikut agama mereka. sepeti juga kafir itu sendiri yang kita gunakan untuk mereka yang tidak menganuti agama islam. kamu boleh shje ckap saye memang naastik sebab saye bukan penganut agama hindu, saye adlah penganut agama islam dan pasti korang akan marah apabila korang digelar aastik sebab korang bukan penganut agama hindu.

golongan kafir juga tergolong kepada dua iaitu kafir zimmi dan kafir harbi.
kafir zimmi adlaah golongan yang tidak tidak mengacau, memerangi islam dan undang-undangnya.
kafir harbi pula ialah golongan yang mengacau, memerangi islam dan suka mengacau mengenai undang-undang islam.
golngan kafir zimmi berhak untuk mendapat layanan yang baik daripada pemerintah negara islam disamping keselamatan mereka terletak bibawah pemerintah negara islam. manakala kafir harbi pula wajib diperangi apabila mereka mula memrngi islam.

selain daripada itu juga, orang kafir suka rase hina kerana mereka dipanggil kafir sedangkan maksud kafir itu sendiri ialah orsng yang menolak kebenaran islam. hebat bukan perkataan yang dipilih oleh Allah bagi mengambarkan merekay ang tidak beriman sehingga mereka berasa hina dengan gelaran itu.

24 comments:

Rozuan Ismail said...

nice.wan tak tahu pon dengan term naastik dan gentiles baru wan tahu ia macam kafir.

zacky ~786~ said...

baru den tahu ..~ nice entry :)

chemay said...

see..
macam kafir tapi dalam agam lain lah kan..
nice sharing
:)

Freaky said...

menarik la ayie.. aku pun x tahu sebelum ni.. thanx

Nasriq said...

bertambah lagi ilmu didada ni...

CintaZulaikha said...

rupa-rupanya...baru paham

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

nice info bro.. sebelum ni aku xtau lak istilah2 ni bagi kaum2 lain..

apik pehe said...

owhhh..ader perkataan camtu untuk diorang rupenyer..huhu

Cikgu Fikri said...

thx for the info..,..
first time aku dengar..
satu isu yang agak berat, tapi dibawakan secara ringkas dan santai oleh ko..
tahniah.. :)

Syafiq Rosli said...

huhu..lama dah tak dengar ni..dlu ada blaja..:)

IMANSHAH said...

setuju!!

semua bangsa semua agama kita kawan..kalau ada peluang untuk mengajak mereka untuk mentauhidkan Allah, alhamdulillah.

Alhamdulillah, roomate abg masa di USM memeluk ISlam

syrupmasin said...

waa..dapat 1 ilmu baru :)

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

incya-ALlah perkongsian bersama..

cucu umie said...

@zacky ~786~

sama2 bro..hehe

cucu umie said...

@chemay

terima kasih cheemay

cucu umie said...

@Freaky

hang dh thukan sekrng nie..hehe

cucu umie said...

@Nasriq

perkongsian bersama

cucu umie said...

@CintaZulaikha

alhamdulilah fham..hehe

cucu umie said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

memang ad cuma kita xthu jer..ayie pon thu dripada novel

cucu umie said...

@Cikgu Fikri

same2 bro..sharing apa yg aku thu jer..hehe

cucu umie said...

@Syafiq Rosli

ayie pon bru thu lepas bce novel

cucu umie said...

@IMANSHAH

alhamdulilah dia dpt hidyah nak menganut agama islam..hehe

cucu umie said...

@syrupmasin

perkongsian bersama..

cucu umie said...

@apik pehe

memang ad perkataan mcm itu untuk mereka pon..hehe

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014