June 17, 2011

saper nak pergi serawak ??

اسلام عليكم

straight to the point lah.saper nak melancong pergi ke sarawak. avaible for 40orang aw. rugi tu sape yang tidak mahu pergi ke sana sebab dapat tgok tilawah al-quran yang berlangsung dekat kuching. hoho tpy bukan dah bis ker tilawah al-quran. hoho gurau shjelah shbat semua. trip nie sepupu ayie yang pergi lol.

ceritanye mcm begini, dia dapat pergi tgok live tilawah al-quran dekat kuching sarawak itu disamping dapat juga dia balik rumah family dia. dia ni adlh orang kristian dulu tapi dah masuk islam kire-kire 14tahun sudah masuk islam dan rajin sangt pergi kelas agama yang dianjurkan oleh pejabat agama daerah.

disebabkan kerajinan beliau itu, beliau nie selalu shje diajak pergi menghadiri aktiviti pejabat agama untuk saudara baru. beliaub pernah pergi macam-macam tempat tapi bukan nak cerita pasal tmpt-tmpt yang di pernah pergi cuma kali nie dia dpt pergi kuching tu. tanah tumpah darah dia and dapat jumpa family dia.

walaupon dia saudara baru tetapi ayie suke perwatakan dia. memang sangt-sangtlah baik dengan anak buah dia dan sellu bg nasihat. aishhh, saudara baru pon boleh gembira dengan agama islam kita kenapa kita tidak pula yang memang azalinya islam berbanggakan.

ayie cuma terfikir, indanya dia diberi peluang untuk merasa nikmat islam setelah dewasa tetapi kita yang memang daripada azalinya beragama islam tetapi sellu melakukan kesalhan. cuma itu shje yang ayie nak cerita? jom renungkan bersama. incya-Allah dapat memberi manfaat bersama.

20 comments:

harrazdani said...

sampai sarawak jgn lupa bgtau...saya di kuching...;) nanti boleh belanja nasi ayam penyek, mee kolok dan laksa sarawak.

p/s tp bukan orang sarawak.

^ Uncle Syaf ^ said...

bagus r.. kekadang saudare baru ni yg lagi berminat dan excited tentang islam dari kite ni..

CintaZulaikha said...

paling suka ngn saudara baru yg mmg ikhlas nak pelok islam...

syrupmasin said...

waa..gile baguss :)

yatie Awang said...

kalau kita prihatin pada masyarakat, mualaf ni lebih hebat dr kita yg sememangnya Islam

hana said...

bagus la..
=D

SyahmiFikri said...

bagus nya.. dengan cara nie.. akan terus terpaut pada islam..

akidah terpelihara i.allah

adwafarahin said...

mmg terbaekk lah!

NOOR FATIN said...

nak pegi, fulus pulak xde.wuu..

Srikandi Cinta said...

Allah kalau nak bagi hidayah tu dekat sapa2 yg DIA kehendaki.. beruntungnya beliau diberikan hidayah untuk menganut islam.. beliau dpt cari Islam tu sendiri, macam kita ni Islam keturunan, kita kena bekerja keras lagi.. jgn sia-siakan nikmat Islam dan iman yg kita perolehi :)

nawal addina said...

nak ikot ? :) hee ~

Nasriq said...

err... aku tiap2 bulan turun sarawak.. huhu...

Rozuan Ismail said...

seronoknya dapat pergi serawak.huhu. otulah,org yg baru masuk Islam ni, lebih cintakan agama berbanding kita yg dh lama.

diana said...

biasanya muallaf ni depa lebih baik dari kita yang lahir2 je dah islam..

YOUsoF said...

Baru ingat nak join trip free ni hehhe.

Alhamdulillah.. Betruntung dia dapat HIDAYAH dari Ilahi kan. ;)

fyna said...

rindu kat sarawak.
0_o

Freaky said...

bagus spupu ayie tu.. tak pernah pergi lagi serawak =_=

Syuxer said...

saya tak pernah lagi gi sarawak..:)

apapun mualaf ni dah lebih minat dalami islam dari seseorang yang islam pada nama..sungguh mulia mualaf itu..semoga hidayahnya kekal kuat..:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku xpernah jejak lagi ke pulau borneo... :(


biasa nye orang yang baru kenal islam ni lebih mendalami tentang islam berbanding orang yang sejak lahir lagi adalah islam kn..... walllahualam

IMANSHAH said...

Alhamdulillah, saya ada seorang rakan saudara baru masa di USM, sebilik tu

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014