June 21, 2011

mahalnyer duit hantaran ko?

اسلام عليكم

pagi nie macam biase kejap lagi mahu masuk kerja disamping mahu pergi PPD daerah mahu tanye lagi berkaitan dengan GSTT. nampak yer ayie mcm orang tak malu pulak dok pergi PPD tu bertnye shje. hoho nak buat mcm maner diorang tak bg kate putus lagi. kena rajinlah mulut nie nak bertnye. betol ker tidak.

pagi ini nak cerita pasal duit hantaran? aish, kenapa plak ea dengan duit hantaran nie. haha sebenarnya ayie nak tahu lol. duit hantaran nie siapa yang tentukan ea? kita sendiri sebgai pasangan @pon parent yang tentukan? sebelum kita cerita lebih lanjut jom terjah cartoon dekat bawah nie.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





dialog dekat atas itu hanyalah rekaan semata-mata tetapi ayie pernah jumpalah yang wet hantaran itu ditentukan oleh pasangan itu sendiri yang bakal berkahwin. seriously kalau nowadays, paling kurang wet hantaran pon dalam rm8,000 sehingga rm 10,000. betol tak gadis-gadis semua. mahal juga kan?

tpy bagi ayie ad sebab kenapa mahal? yang utama sebab perempuan itu bekerjaya. ayie bukan nak cerita apa? cuma nak tye? adkah patot duit hantaran itu mahal tpy bagi ayie mcm tidak sesuai shje untuk diterima perempuan itu. macam kecian juga dekat lelaki sebb terpaksa cari wet hantaran yang diminta oleh parent.

senang cerita mcm nielah, kalau gurl tu mcm kureng sikit dri segi kelakuan and then otak pon kureng tapi family mintak mahal-mahal wet hantaran? tidak ker itu dikira menceroboh hak orang sedangkan azalinya perempuan itu pon seperti tidak mahu menerima lelaki tersebut? kecian kot dekat lelaki itu.
apa pulak pandgn korang semua tentang benda ini. mane tahu boleh tolong hamba-hamba Allah yang ad dalam kesusuahan ker? need your comment.

30 comments:

mEre HuMan Like Me said...

kalo ikut islam . . ade kew duit hantaran ? ? mahar ade lar . . mahar = pemberian "ikhlas" kepada ISTERI mengikut kehendak bakal isteri selagi si suami termampu..kalo x mmpu..berap yg ikhlas jew . . bukan bagi pada keluarga . . dan dwet mahar,si suami x bole guna ! hUHu^^..lg pown bakal isteri msti tahu kemampuan suami..*(kalo da syg,xkn nk mnx cekadak2 sgt kan~)dwet hantaran ni adat semata-mata..dalam masyarakat..dwet hantaran slalunyew guna ntuk buat majlis(dalam keluarga sy la..org lain xtaw)..kalo sLh ditegur..jgn dimaki pula..peace yoww^^,v

Nasriq said...

duit hantaran tu kalau tak nak membebankan, bahagi dua la... bukan lelaki jea... pandai2 la bincang...

Aman Ibrahim said...

Bagi Aman, duit hantara itu biarlah mengikut kemampuan si bakal suami, jangan sampai jadi isu x jadi kawin plak. me myself takut kalau bakal isteri minta nilai yang tinggi-tinggi, bukan senang nak cari duit. Sekadar yang mampu~

p/s: x tau la kalau i menjawab soklan cucu umie, sekadar bagi pendapat hehe..

Bro ahmad said...

terpulang pada pihak keluarga perempuan..kalau jenis tak berapa pandang harta...cukup sekadar mampu,,takut keluarga pihak perempuan yang demand tinggi sangat...pening

yatie Awang said...

kakak setuju kalau hantaran mahal sikit untuk wanita yg berkerjaya, tp tak adalah sampai berbelas ribu, kena lihat juga lelaki tu bagaimana pula..mampu ke tidak, anak lelaki ni banyak tanggungjawabnya...

kakak dulu hantaran tak banyak, kakak ni orang yg mudah kesiankan orang, jd kakak kesian kat bakal suami kakak masa tu, walaupun kakak tahu dia mampu bagi lebih dr tu...Alhamdulillah sampai sekarang masih bersama dan sentiasa berdoa akan kekal bersama

CintaZulaikha said...

akak dulu masa nak minta hantaran, akak tya brapa kemampuan pihak lelaki boleh beri. sb akak tak suka bebankan org lain.

kita nak idop berdua. jadi hantaran tu cuma sampingan ja. lagi banyak kita minta, lagi gugur rambut lelaki. jadi baik pikir panjang sblom buat keputusan..

Mrs.Yie said...

ni semua gara2 nak bertanding la ni sape paling mahal belanja hantaran..perkara ni sering berlaku kat kampung2 jiran tetangga..rumah sebelah 8 ribu,rumah sebelah sana 10 ribu..rumah belakang 12 ribu..rumah depan 14 ribu..hohoho..sebenarnya belanja hantaran tu bukannya wajib pun..yg wajib cuma mas kahwin..

azwa amani said...

oiiii...banyaknyerr..awin ngn amar aritu kitrg bincang tak sampai 10 ribu duit hantaran......huh, menangis cari duit nak kawin....tak yah lah nak grade2 ade pelamin, baju brape banyak bersalin..tk penting tu sume....buat walimatulurus dah le

Syuxer said...

hantaran nehla wat lelaki sakit kepala otak...dahla ptptn ada pinjam lagi ditambah hantaran neh..

apapun hantaran neh biarlah jangan mahal gila..nanti naik gila laki tuh nak cari duit sana sini..lagi lama lagila bosan perempuan tu nak tunggu lagi bertmbah umurnya kan heheh..

tuh belum beli umah lagi,kereta lagi..aaa hang otak lagu neh hehe..

pendapat cikai2 je ni..:)

hur al ain said...

pada pndpt saya la..mmg wajar mahal. sebab2nyer:
1.wanita berkerjaya lbh mahal dr wanita xbekerja
2.suami skrg smakin tidak bertanggungjawab. silap2 lepas kawen ambik lg duit bini.
3. suami xbagi nafkah dgn alasan isteri dah bekerja.
4.cuba tgk skrg..semua brang rumah, bini yg uruskan.
5.suami sibuk dgn kereta dan mcm2 lg perkakas yg tak pntg..bola la, kuda la,
6.suami cenderung kawen lebih

tp klu dpt suami yg betul2 baik, ape slhnya minta kurang cket.. ;-))

Rozuan Ismail said...

harga barang naik,hantaran pno kenalah naik tapi org kata ikut kemampuan pihak lelaki dan persetujuan pihak perempuan.

Ummi Alesya Sofea said...

bg ikut kemampuan ler..nk kawen bkn sehari dua kan,klu blh biarlah sampai ke akhir hayat jodohnyer so x perlu nak bebankan psangan dgn meletakkan harga t'lalu tinggi,biarlah b'sederhana dlm apa jua p'kara.

k a k L a m p said...

hahah betol2. mahal bia bertempat and klu laki mampu x pe la.. sian.. nak kawne pon anak kite jugak

sergeant keroro said...

hantaran tak perlu mahal, biar sekadar yang mampu.

sebaik-baik wanita adalah mereka yang rendah maharnya :)

Amy Syaquena said...

Harga barang dah naik , so semua tue harus di ambil kira tambah harga emas pun dah melambung.Tapi lagi bagus kalau di bawa berbincang.Ikut kemampuan lelaki jangan lelaki x mampu kita tekan caw2 nanti dah kawen kita juga merana coz hutang laki keliling pinggang.Tapi biarlah kedua2 nya mendapat persetujuan kedua belah pihak.

diana said...

akak sekolah sampai spm je..
hantaran 9k..
tu la harga otak akak ni..
sedih je bila ada yang usulkan orang bodoh kena hantaran rendah..:(

chemay said...

orang cakap kan.
bila mak ayah yang tentukan duti hantaran mahal2
orang cakapo
"eh. jual anak ke"
huuu

ecah mashuri said...

hantaran lain cite.yg penting buat yang wajib dulu.yg wajibnya akad,huhuhu.;p

munna said...

kalau ada perbincangan secara telus antara dua pihak..tak mungkin wang hantaran jadi persoalan....

Miss Tira said...

Hmmm.. Persoalan yang menarik disini. InsyaAllah nanti Tira cuba kupas kat blog Tira.. :)

Far8 budak baik said...

lawa doodle tuu..stylahhh...
tu ar tu ar..
kesian lelaki..
tambahan pulak..
dah ar hantaran beriban...
masak tak pandai buat ape...
hahahahahaha =p

-ini diary saye- said...

rm5000 pon xpe kot.. asal hidup bersama nnti bahagia dan sukup segalanya.. tak kisah! =)

NOOR FATIN said...

biar sesuai dengan kemampuan. :)

Si DauN CeRi said...

hurmmm.. ada betulnya jugak pandangan penulis ttg hal hantaran mahal sgt ni.. sy pon rasa sepatutnya biarlah sesuai dgn kemampuan pihak lelaki jugak.. nanti kehidupan selepas kawen tu pon jd tanggungjawab suami jugak utk bagi nafkah semua tu.. memang la kawen tu sekali je tapi bukan ke kehidupan selepas kawen tu lagi penting dan bermakna?

HAZWAN17 said...

bab wang hantaran la boleh buat laki pening kepala..keje siang malam pagi petang nak cukupkan duit hantaran tu..yang sebaiknya ialah tidak membebankan...

syrupmasin said...

nak kawen dued kene bnyak :D

RedVixen said...

lagi satu takot kalau orang mengata...
"eh murahnya kau"...
sedihnya hidup bergantung pada pandangan yang macam tu...

nawal addina said...

in islam , it's call mahar .. but scra ikhlas . tapi bole jugak ikot akak [if akak girl tu dah kawen] or bole diskus ngan future hsband .

Lieyly ︱ Alia said...

kesian org laki kan , HHAAH !
nsib lah kan :D

IMANSHAH said...

salam

terpulang lah, tapi yang penting benda yang wajib..zaman skrg parent yang kadang2 letak harga

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014