June 9, 2011

tak perlu nak berlagak !

اسلام عليكم


apa khabar semua tghhari ini. alhamdulilah harap korang dapat menjalankan setiap aktiviti hari ini dengan baiknya. oits, nak smbung sikit pasal entry semalam. hehe bukan emo aw, sape yang blom baca klik sini. kalau dh namanya auarat memang wajib di tutup dan sama juga beratnya pentingnya dengan perkaara yang lain. kalau wajib. mean that, kita kena buatlah kan. hehe

okay jom kembali kepada netry sebenarnya. ayie nak kongsi somethng dengan semuanya tentang dalam kehidupan seharian kita ini tidak perlu berlagak mahupon menunjuk-nunjuk tetang sesuatu yang kita ad seperti barang yang kita. kadang-kadang apa yang kita gmbarkan itu tidak mengambarkan benda tersebut yang sebenarnya. ayie bg situasi yer.

A: B, aku nak pinjm laptop ko untuk satu jam boleh?
B: boleh shje. kejap ea aku nk pergi ambik laptop aku.
A:thnkx bagi pinjam ea.

satu jam kemudian,

B: (mana si A nie, kate satu jam shje?)

satu hari:

si B pergi ke rumah si A dan meminta laptop yang diberi pinjam kepada si A untuk emmulangkannya. apabila sampai rumah, dilihatnya laptop dan barang yang di bg pinjam tidak lengkap dipulangkan iaitu tetikus si B tidak dipulangkan. si B pon pergi lg ke rumah si A untuk meminta tetikus tersebut dan rupe-rupenya ad dlm beg laptop si A.

malam esoknya pula:

A: nak [injam broadband hang? broadbnand aku lembab ah.
B: nak pinjam. broadband aku low jeah biase ah dok kg jer.
A: ala, tunggulah esok hang tengok laptop aku lagi super daripada hang punye lappy sebb hang punye lappy hanye biase-biase shje. aku dh upgrade lagi power daripada hang.
B: alhamdulilah, untunglah dh upgrade.

tapi kenyataan daripada perbualan tersebut tersebut si A hanya berdusta semata-mata kerana ingin nampak gah di mata si B yang dia lebih kaya dan ad barang yang mewah. realitinya, si A, tidak punya pon mengupgrade laptopnya dan still meminjam laptop si B apabila memerlukan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

moral daripada cerita tersebut seriously memang bnyak tapi ayie nak tekankan yang last tu bahawa tidak perlulah nak berlagak tetang sesuatu perkara yang dusta. tidak membawa manfaat pon dan akan buat orang annoying shje dengan kamu setelah apa yang kamu lontarkan itu. cakap shje berterus terang tentang realiti yang sebenarnya. kalau betol apa yang kamu katakan itu, it's okay incya-Allah, orang tidak akan cop kamu kaki berlagak.


lagipun kita ini hidup bermasyarakat. seriously orang akan pandang apa shje apabila kita sudah biase melakukan berbuatan tersebut seperti nak memang shja apabila bercakap mahupon dia shje yang ad semuanya sedangkan realitinya hancus. haha bukan mahu mengata tetapi pasti masyarakat akan benci dengan ko sebb perangai yang engkau lakukan itu. fikir-fikir dan selamat merenungkan.
adaptasi dripada kehidupan yang realiti

16 comments:

Mrs.Yie said...

akak memang cukup2 benci ngan manusia yg suka berlagak tahap seratos ni..satu lagi jenis manusia yg suka menunjuk2..beli barang baru,mula la nak menunjuk..macam jakun je..huhu

noor said...

xsuka dgn spesis yg suka nunjuk2 nih kan...poyo btl huhuhuhu

noor said...

tq yer bg suggestion kt blog i

waN Mohd Salim said...

ni susah siket .. sebab mnusia ni x reti dengan kebaikan org lain

Rozuan Ismail said...

orang macam ni suka ambil kesempatan atas kebaikan orang lain.

zati embong said...

huhu manusia ayie,perangainya pelbagai tau.

SyahmiFikri said...

people are diff..

huhu.. tak mampu ramal perangai tiap orang!

syrupmasin said...

ta untung pon berlagak nih :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

eemm..kakD org belagak mcm tu kira tak bg pinjam dah...

adwafarahin said...

xyah nk berlagak..x kemana pon nnt

apik pehe said...

isk3..manusia2,,pandai pinjam pandai la anta balik..haishh..pastu berlagak lak tu..hahhaa

munna said...

buat apa nak berlagak.... tapi itulah lumrah segelintir manusia ..sentiasa nak menang

Hanis Azla said...

betul tu.. tak perlu nak berlagak.. sbb tak ke mana pun..

Nasriq said...

falsampah baru ni, biar berlagak asal bergaya...

NOOR FATIN said...

saya ada kawan mcm ni, berlagak gila. arghh. seboleh2nya elak la dari bercakap dgn dia. menyakitkan hati..

Anonymous said...

sy ad member berlagak gak,,saya tak gadoh ngan member sy ni,,just rasa dah bosan dgn sikap berlagak dan menunjuk dia tu,trus malas nak borak,malas r nak kawan ngan budak yg aper jer kuar dr mulut dia ,dia je nak lebey,,dier je hebat,,ha ko,,,duk sorang2,berlagak sorang2 ,,,ckp sorang2,,jadi tenuk duk hutan lg bek

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014