June 28, 2011

betolkah perangai lelaki berubah selepas nikah?

السلام عليكم

teringt pula mase dekat asrama dulu-dulu. kenapa dengan asrama ea? mestilah asrama sebb ayie sekolah lelaki shje. kalau kiteorang gosip pon mesti ad kaitannyer dengan perempuan. kahkah kecian perempuan asik kne tempiasnyer shje. kahkah kiteorang cakap scre general shje lah. kehkeh

korang percaya tidak grenty ad shje yang akan cakap kalo keluar dengan perempuan nioe grenty leceh? sebb apa diorang leceh? kalau nak bersiap tu mengambil masa dalam setengah jam lebih juga. nampak disitu tidak menggunakan masa dengan sebaik-baiknyer.

seterusnye, apabila sampai dekat mall jer nie bab paling lemah. haha sebab apa diorang kalo dok memilih pakaian atau barang. kenapakah dengan mereka? mereka akan masuk semua kedai and then pergi menawar harga. kahkah tapi kalo rase macam tak okay shje grenty diorang akan pergi kedai lain. kalo boleh setiap kedai dekat mall tu diorang nak masuk and then pi tawar harga.

tapikan kenapa perkara itu kebanyakannye berlaku dekat mereka yang telah bergelar isteri sahja? kalau mereka yang bergelar couple nie. aishhhh tak perlu cakaplah, grenty si lelaki itu akan ikot shje wanita itu pergi kemana sebab nak jaga hati seorang perempuan. betolkah begitu?

kenapa apabila mereka menikah perangai mereka berubah. aishh, ini biase ayie sering lihat lah. seriously kalo ayie nak beli barang biasenye sorang-sorang sebb kalo pergi dengan my sis, aduyai grenty lambat kot nak tunggu dia agree dengan barang yang ayie beli tu. kahkah
apcal sudah bernikah perangai seorang lelaki itu berubah daripada waktu couple yer. selalu menemani perempuan pergi mall jadi dok rumah shje lepas nikah. adakah itu betol? respons please.

28 comments:

zie_ira said...

mungkin sbb time bercinte tu nk nmpk perfect je dpn gdis pujaan nye,,sbb tu snggup je ikot wlau pon hati kt xnk,,

waN Mohd Salim said...

hahahaa ps tak suke pompuan manje .. apatah pmpuan menyibuk .. nak sepak kang

Nur Sulastri said...

huhu, itulah yg kalau boleh nak sangat elakkan kan. :(

syrupmasin said...

haha..aku seronok kuar dgn pompuan..sebab kalu nk pilih baju nnt dy org pandai :)

echaRierie said...

haha...sokong zie_ira..

mEre HuMan Like Me said...

yUp^^,v . . laki2 akan berubah after kawen . dari 6 pack menjadi 1 pack ! haha . . perut kenyang~hati p0wn senang~jeng3 ..

nur intan hazirah said...

hahahaha betul2...laki akan berubah pas kawin...adat laki kot...bila xdpt dikejar n bila dah dpt diabaikan sikit hehehe sbb dah dpt so xyah nak usaha sgt ...tp xla semua gitue kan :D

Shahrul Izwan said...

hehe ye ke berubah lepas kahwin? saya couple pun xpernah! hahaha :D

harrazdani said...

bg sy...lelaki berubah perangainya berdasarkan situasi semasa...sikap mereka berubah apabia berkhawin mugkin untuk menyesuaikan keadaan ekonomi keluarga dan bebanan kerja. mungkin msa bercinta masih belajar dan tiada rasa tanggungjawab...

khairul akmal azman said...

may b la..kalau aku da kwen.
aku kan berubah..

cik aisha said...

depend kat org...ada yg berubah n ada yg xberubh.ada yg berubh mjd lg baik pun ada.tp biasa la zaman kapel nk jaga ati n perasaan n syg konon.dah kawen kuar la segala sifat sebenar..huhuu

Freaky said...

ermm setuju juga dengan entri ni. ahaks cedok idea entri ayie untuk buat entri blog aku :D

Rozuan Ismail said...

habis madu sepah dibuang. so,baek cople lepas bercinta.dah asyik sabar je sebelum kahwin,dah kahwin,keluarlah perangai sebenar.

Syuxer said...

emm mungkin tekanan ekonomi,tanggungjawab kena pikul,tekanan kerja atau sebagainyalah..

bila kita dah kawen kita taula cmner nanti.:)

nawal addina said...

mybe kot :)

Bro ahmad said...

sebab dia dah ada tangungan...jadi banyak berfikir masaalah keluarga dia..

Mr.Thinker@Ali said...

Hmm. Apa mau kata ya?? Actually it is depend on that man lar. If his 'nawaitu' okay, so the marriage will be okay. Just remind for us, as long as someone is still in believe, pray, paying zakat, settled the fardhu ain and fardhu kifaiah, that man and women will be help by our god, Allah.

Allah menjaga hamab2nya yg mengingati. Romantik or x, itu terserah pada diri amsing2 untuk mengaturkannya. ^^

Amiirah-Cassan said...

alaa, please jangan berubah , please please , mwakaka XP

yatie Awang said...

hahaha...jawab2..

Mawar Berduri said...

saya setuju dan tidak setuju apa yang dikemukakan oleh juri.

kerana

saya belum kahwin, tunggu saya kawen barulah saya bagi tahu jawapan okay..

azwa amani said...

entah lah ayie...tak pernah pula gi dating.hehehee...mungkin dah bosan kot sebab dah selalu keluar dengan makwe, bila dah jadi isteri, dah tak syok nak pi jalan2...so dating lah lepas kawin, time tu nak berkepit ke hulu hilir, semua bestm sure tak bosan dah... :)

DanieL AdiE said...

Errrr....x tau la..xde pengalaman lg..

alif haris said...

sebenarnye terpulang pd individu itu sndiri ..

mungkin perubahan tu kerana boring dgn pasangan masing2 .. bile kasih syg tu pd kecantikan sahaje,memang akn berlaku begini lah .. huhu

Solihin Zubir said...

sebab tu la jgn couple.. hilang nikmat couple bila dh kawen nnt..
so, kapel je lpas kawen.. bley dating2, pegang tgn.. heheh..

syarifahsidrus said...

sebab lepas nikah dah rasa perempuan tu dah confirm milik dia, tu yang jadi tak kisah tu kot~~

Anak Muda said...

Betulkah perangai lelaki akn berubah selepas kahwin?hmm mungkin itu satu ujian allah s.w.t kpd isteri2 skrg atas dasar tren dan zaman kini yg jauh brbeza dari zaman nabi kita.semua isteri patut bersyukur krna jika itu adalah ujian dari allah jgnlah sesekali menyesal diatas apa yg brlaku,mungkin ada hikmah disebalik apa yg brlaku kecuali suami/istri brzina atau brlaku curang tu lainlah tindakannya.biasanya suami akn brbh mnjdi pntingkn dri sndri je dan mungkin juga sakit di atas tggjwb atau mslh2 lain.bg istri,sbr lah dgn semua itu jika patuh akn suami dan meninggalkan larangan allah,insyaallah 7 pntu syurga tidak ada hlangan utk kamu msuk ke sana.

NaimYmanI said...

pada pendapat sy yg naif ini, ada sebahagian hal yg perlu lelaki berubah apabila dah kawen. dan sebahagian hal perlu dikekalkan setelah kawen.

~Sha Nomei~ said...

btol3....laki mmg 70% brubah pas kawen!

jum follow sha kt cni:-
http://asyarielifez.blogspot.com

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014