June 24, 2011

kenapa orang melayu "TAKUT"

السلام عليكم

masih lagi kebusyan yang melanda ayie buat dua tiga hari ni. harap-harap shbat semua tidak marah. aishhh, broadband dekat rumah bt masalah pulak. lepas nie apa plak ea? dugaan oh dugaan. macam nak beralih shje daripada maxis broaband kepada digi broadband? kenapa mahu tukar sebb digi broadband is the best. haha

mengarut shje. sebenarnya ayie nak cerita tentang perbualan seorang hamba Allah ini dengan pegawai dekat PPD Pontian. agak hangit jugalah dan secara tidak langsung tertekana batang hidung. haha by the way, ini adalah entry auto-publish sebb tuannya berada di malaysia. haha

hamba Allah: assalamualikum tuan.

pegawai: waalaikumsalam. ad ap-apa yang boleh saye bantu.

hamba Allah: saye ingin bertye berkenaan GSTT? 

pegawai: owh, kenapa dengan GSTT?

hamba Allah: kenapa mase hendak bt pendaftaran baru. dia tulis tidak ad permohonan GSTT.

pegawai: sekarang nie GSTT telah dibekukan but boleh mohon KGSK.

hamba Allah: adakah dia same seperti GSTT?

pegawai: agak sama cuma dia mengikut taraf jugalah.

hamba Allah: tpy saye takot? ...

pegawai: nak takot apa nie ! awak isi shje borang itu.

hamba Allah: ialah tapykan saye masih baljo?

pegawai: orang melayu memang mcm gini ea? sikit-sikit takot?

hamba Allah: baiklah nty saye isi. terima kasih tuan.

pegawai: dah jgn takot. orang melayu nie kalo nak isi borang jer semua takot?

adakah benar cakap pegawai itu ea? kalau orang MELAYU nie penakot tak mcm orang bangsa lain. ayie yang ad dekat sebelah mamat tu pon buat beranilah konon tak takot nak isi borang tu tpy sebenarnya cuak juga nak isi borang-borang ini. ayie rase macam betol jer cakap pegawai tu.

kebanyakan orang melayu takot untuk berhadapan dengan kenyataan yang dia akan gagal juga kelak tpy kena ingt setiap kegagalan itu akan mengajar kita erti lesungguhan disamping berusaha dan terus berusaha untuk mencapai kejayaan. incya-Allah kita orng melayu boleh dijauhi sifat takot itu. incya-Allah.
apa pendapat korang dengan isu orang melayu adlah penakut. adkah itu benar? need your opinion?

13 comments:

nawal addina said...

mostly mcm tu laa . sbb tu org melayu agak terkebelakang :)

tak mcm cina n india . pantang ade peluang mereka akn grab ! sdngkan , kita bumiputera dpat hak istimewa dlm sgala hal . tapi stil takot . tak releven kay !!

kita kena maju kalau nak berjaya ! buat ape nak tkot dngn byng2 sndri ?
bngsa lain dah jauh ke hadapan , tapi kita ? tkot duk di bibir mulut . bila laa org kita nie nak sedar . negara maju , tapi mentaliti kita masih lagi kat zman pak kaduk !

IMANSHAH said...

erm, saya tak suka berada di belakang..huhu

syrupmasin said...

err..ta sume org melayu macam tuh..sebilangan mungkin..bukan penakot..ta berani sikit je :)

harrazdani said...

orang melayu bukan semuanya penakut...isunya tahap keyakinan diri yang rendah...bila kita tak yakin automatik akan datang rasa takut...tapi saya pernah baca sebuah buku..untuk tambahkan keyakinan kena amalkan solat tahajjud...tp sy blm buat lagi...huhuhu...kalau ada masa buatlah ye kawan2...insyallah keyakinan diri akan bertambah sekaligus dapat menghindari perasaan takut....

Fathiah Hamim said...

sesetengah takut nak accept failure. once dia fail, dia anggap its the end.

padahal, failure is part of success.

:: Emyra ROsly :: said...

gagal atau berjaya itu lain cerita..yg pasti kita kna berani mencuba!!!...praactice make perfect!!

cik_sna said...

ada kot btolnya sikit2.
orang melayu ni dia negative minded kot. asyik pk yang teruk je bakal jadik. kadang2 negative minded tu perlu sebab suruh kita prepare untuk the worst part. tapi tak perlulah sampai hentikan langkah untuk ke hadapan.

salam ziarah.
berjalan-jalan untuk luaskan pemandangan :)

cik aisha said...

takut n berani kenalah bertempat.org melayu penakut?xdah kot skang.kalau x, xde la terlibat dgn benda yg bkn2-dadah la,pecah rmh la,buang baby la.kalau tkt xbuat sume 2...erm terpulang kpd pndangan msg2,2 pendpt peribadi akak je.:)

Rozuan Ismail said...

orang kita kan tak suka tanggung risiko.sebab tu malas nak susah sikit.

NOOR FATIN said...

betol jugak kan. nak buat apa2 pn mesti takot, tgk bangsa lain xde pn mcm tu, selagi ada peluang, selagi tu direbut, walau apa jua risiko..

Aman Ibrahim said...

Setuju dengan Rozuan Ismail, x ramai yg sanggup amik risiko but the truth is we learn from the failure. Aman takut, takut dengan labah-labah hehe.. just kidding~

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku tetap bangga jadi orang melayu... bukan pasal borang ke ape ke... memang melayu ade kelemahan nye.. xberani ambil risiko

alif haris said...

come on2 .. orag melayu boleh ! jgn takut .. berani mncuba ..
xkn gagal orag yg terus berani mncuba :)

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014