June 12, 2011

kenapa hal sepele pon nak gaduh !!

اسلام عليكم

sorry guy ayie tak pergi sangat dekat blog korang semalam and hari nie sebab ayie busy dengan berjalan. incya-Allah malam naty ayie akan blogwalking macam biase selepas balik daripada jb. korang dah bacekan pengalamn ayie jakun buat second tibe bila sampai Jb. haha sengal jugakan aku nie, JB jer kot bukan KL @ langkawi pon. haha

okay berbalik kepada entry. enthlah yang ayie nampak sekarang diklangan kitapon ad yang nak gaduh ker? ala kalo pasal hal sepele tu tak perlulah nak diperbesarkan dan janganlah sampai ada yang nak jadi batu api pulakkan. haha kenapa ayie cakap mcm nie.

korang pernah dengar tak ayat ini, "tidak boleh memutuskan hubungan sedare sesama islam". before this, ayie pernah gaduh dengan ember ayie pasal perkara kecik shje tapi tak kecik juga ah sebab dia tipu ayie. haha rase nak ignore tapi tak boleh sebab dia still shbat seislam ayie. jgn pernah ignore mahupon bermusuhan wlopon agk pahit untuk menelan apa yang telah dia lakukan kepada kita.
Bukan tidak pernah terguris..Bukan tidak pernah bertelagah..Tetapi jika di hati sama-sama masih ada ALLAH, perdamaian akan mudah menjelma semula..Yang bersalah mudah meminta maaf..Yang benar mudah memberi maaf..Tidak ada dendam memanjang..Masam cuma sebentar..Pahit hanya sedikit.. Ada ribut... tetapi sekadar di dalam cawan..Ada gelombang..Tetapi cepat-cepat menjadi tenang...
cuba korang semua fahamkan ayat tersebut. ayie dapat ayie terse but daripada sebuah group dekat facebook. incya-Allah nty ayie perkenalkan group tu dekat korang dan korang boleh join. berbalik pada ayat yamg ayie highlightkan itu, dalam pershbatn itu semua lumrah tapi pershbtn adalah penting dan ianya juga akan menjadi satu ujian untuk menjadikan kita seroang yang penyabat.

so, kalau ad masalah antara sesama kita, just settlekan dengan baik dan anggap shje itu dugaan kita dalam dunia maya ini and then orang yang lain plak jgn nak jadi batu api disamping jika kita sudh thu kesalhannya tidak perlu untuk kecoh-kecoh grenty nty akan jadi bertmbh serabut lagi. 

p/s: sahbat yang baik sentiasa akan bersama dengan kita takkala kita susah mahupon senang disamping kita juga takkala kita gembira mahupon duka. renungkan dan selamat beramal.

mood: jalan-jalan pergi melancong. hoho

23 comments:

meaw said...

yessss,sebaiknya memaafkan antara satu sama lain adalah terbaik :D

kiwi said...

bukan senang nak maafkan orang lain tapi bukan susah kan, dan minta maaf tak bermaksud kalah. perdamaian tu kan lebih baik daripada persengketaan dan dendam

kiwi said...

bukan senang nak maafkan orang lain tapi bukan susah kan, dan minta maaf tak bermaksud kalah. perdamaian tu kan lebih baik daripada persengketaan dan dendam

diana said...

sepele tu apa??:p

apik pehe said...

jangan la putuskan tali saudara...

Cikgu Fikri said...

betul tu...
manusia ni kadang2 benda remeh pun nak besar2..
smpai bwk gaduh..
aper2 pun mmg betul yang kawan yang baik ialah kwn yang akan bersama dgn kita tak kira susah atau senang..
tp, susah nk cari kwn cm tu.... :)

adwafarahin said...

slmt berjalan2 la ye ayie! :)

syrupmasin said...

gaduh2 manje tuhh :D

CintaZulaikha said...

alahai, takkan spi nak putus sedara plak..

Nasriq said...

sepele tu menatang apa? al maklum la... kosakata diri ni kurang sangat...

nawal addina said...

ala , nak tunjuk hebat ! tnjuk ego ! kn ? :)

Freaky said...

blog Azrin Rahim dah dimasukkan dalam senarai The Best Blog.. lupe blog hang. hahaha

Senarai The Best Blog

Nurnajwa said...

Yeeee, ta baik gaduh2 tw.

IMANSHAH said...

sepele tu apa??

kemaafan dendam yang terindh

ZORA said...

btol2...samagt sokong..ape gune nak besar2kan hal yg seciput..buang karen je....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wat pe nak gado2.. kalau nak gado pon sehari sudey.. esok wat la cam xde pape kan :)

Rozuan Ismail said...

nak tanya,sepele tu apa?

cucu umie said...

@diana

sepele tu adlah perkara kecil

cucu umie said...

@Nasriq

lebih kepada perkara kecil2 lh..

cucu umie said...

@IMANSHAH

perkara kecil lh abg iman..

cucu umie said...

@Rozuan Ismail

perkara kecil lah wan..hehe

Solihin Zubir said...

aku dlu slalu jugak nk melenting bila ada mslah ngan membe walaupun hal remeh.. haha..
dlu pnas baran..
skrg dh brubah.. lbih byk bersabar.. =)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sejarah mitsubishi lancer dan enjin mivec

biasalahhh darah muda benda kecik boleh jadi besar tau....

Blog Azrin Rahim

Mohd Azrin bin Mohammad Rahim
visit my page
 

Design by ZARIN ART 2014